Pitajte u vezi zdravlja

Srdjan_NS:
Na vas zahtev evo otvaram temu i trudicu se da pomugnem koliko mi znanje dozvoljava.Ako odgovor ne stize uvek bas odmah to je zato sto sam zauzet ali trudicu se u najkracem roku da odgovorim.Mi veterinari nemamo radnog vremena.

P.S. Nadam se u znak zahvalnosti kada otvorim prvu veterinarsku bolnicu u Srbiji,jos sa mesovitim stranim kapitalom da ce te doci kod mene :)))))))

Pitanje:Imam psa starog 14 godina.I pored toga sto normalno jede,poceo je rapidno da mrsavi.Veterinar koji ga je pregledao rekao je da su mu sve funkcije u redu,ali da je jednostavno star,i da tu ne moze nista da se ucini.Ima li pomoci?

jovami:
Molim Vas pomozite mi , kako se može držati pod kontrolom atopični dermatitis kod psa?
U pitanju je pudla stara 9 meseci.Imamo dosta problema s njom od kad smo je doneli, Prošli smo sve i svašta dok smo na kraju došli do ove dijagnoze.

Jel dermatitis atopican ili atipican?Ko je postavio dijagnozu?Gde se javlja?Osoba koja je dala dijagnoza jel ona dale savete?
Jako puno podataka je potrebnoo da bi se mogla dati terapija a vi mi ni jedan niste dali.
Sto se tice odgovaranja na postove.Ja ovde nisam zaposlen i svoje slobodno vreme trosim ovde.Ko ne moze da saceka neka ode do veterinara.Ne zelim da budem neprijatan ali meni je nezgodno kada me neko proziva zbog necega stoo radim dobrovoljno..Ovaj forum za zamisljen da pruza savete ali nikako da zamene posetu veterinaru, jel to nije moguce na ovaj nacin

Lauretta:
Pitanje:Imam psa starog 14 godina.I pored toga sto normalno jede,poceo je rapidno da mrsavi.Veterinar koji ga je pregledao rekao je da su mu sve funkcije u redu,ali da je jednostavno star,i da tu ne moze nista da se ucini.Ima li pomoci?
Pas u tim godinama je prilicno star i normalno je da mrsavi.Ako je veterinar ustanovio da su sve funkcije uredu onda nema neke brige.Psu davati malo manje kolicine hrane.Bilo bi idealno kada bise koristila kupovna hrana za starije pse.Moze se par puta godisnje dati koktel vitamina.Dok god moze da se krece nije problem.Jednostavno treba shvatiti da je ljubimac u dubokoj starosti i tako se ponasati prema njemu.Nazalost kraj je blizu i treba mu uciniti starost sto laksom.

Nisam htela biti neprijatna niti prozivati koga. A što se tiče atopičnog dermatitisa, dobili smo dijagnozu od veterinara i povremeno je pas na kortizonima ali ne znam koliko će mu to škoditi. Čim prestanemo sa terapijom , lešanje opet počinje i sve tako u krug. U poletku smo bili na inekcijama, uobičajena terapija 3 komada u 6 dana(pretpostavljam da znate o lemu se radi) a sada smop na sedmodnevnim tretmanima na Pronizon tabletama.Pijemo ih 7-8 dana i pravimo pauzu po 10-15 dana ali se on stvarno nesnosno polne lešati već nakom 5-6 dana.Mučim ga malo da bi smo što manje bili pod lekovima.
Uglavnom je to pod kontrolom veterinara , ali sam želela da čujem još nečiji savet.Toliko.I hvala, u svakom slučaju!

Srdjane, pomagaj!

Imam kucu, havanezera, zenku, za par dana ce napuniti devet meseci... elem, primetila sam juce da joj je grlo ka zdrelu oblozeno belim naslagama.
Ona se od juce po podne po neki put kao zagrcne sama od sebe... i meni se cini da se onda i malo zakaslje ili tripujem... ne znam.
Sutra je vodimo kod veterinara, ali cisto bih htela da cujem od tebe neki savet, sta bi to moglo biti, da li je to neka respiratorna infekcija?
Cele prosle nedelje, dok smo mi bili na putu, bila je u ''hotelu'' za pse, pa sve mislim da se tamo nije inficirala?
Za sada nema temperaturu i vesela je.
Da li da je izvodim napolje danas, a ovde je kisa non-stop, ili da bude u toplom ceo dan do odlaska veterinaru?
Jos da dodam da je juce jela kuvanu piletinu, maltene vrelu... da li smeju kucici da jedu vrelo?
Totalno sam se otkacila od straha. Mnogo brinem za tu moju kucu.
Hvala puno.

pre 5 dana parila sam moju devojcicu-malinoa Dan pre parenja progesteron joj je bio 14. Neki mi kayu da sam zakasnila da progesteron ne bi smeo da bude ve'i od 12.
Da li je to tacno i kada i kako bi mogla sto ranije da vidim da li je trudna

Ehhh,naime.....imam pudlu bila je crna :) medjutim u poslednjih mesec-dva pocela je da sedi.Stara je 11 meseci,inace je zdrava,lepo jede..granule Pedigree...
Necu da moja Lila bude baka,jos je rano,hehe
Salim se, :shock: zaista ne znam sta se u stvari desava?

Srdjan_NS:
Jako lepo i plemenito od tebe sto pomazes lutalicama. Uopste nemoj da brines koju marku hrane im dajes,jel svaka je mnogo bolja nego sto oni imaju i sigurno dobijaju sve.Po meni je bolje jevtinijom hranom nahraniti dva psa nego skupljom jednog.

Hvala na odgovoru. Kupila sam im fun dog hranu, i evo vec treci dan je sa slascu klopaju :lol: Samo ako mozete da mi odgovorite i ono za junece kosti sto sam pitala. Koliko cesto smem da im dajem, da ne bi imali problema sa zatvorom?

Srdjan_NS:
Po terapiji mi pre deluje na atipicni nego na atopicni dermatitis.Terapija kortizonima samo odklanja posledice ali ne i uzrok. Jel uzet uzorak sa mesta gde se javlja dermatitis da se uradi antiobiogram?
Nije uradjen .Uzimani su samo uzorci da otklonimo sumnju da su u pitanju razni paraziti ali ih nije bilo. Nije alergičan ni na buvu, češka se uglavnom u predelu ušiju i stražnnjim nogama predeo koji zahvataju. Sve u svemu , smučio se odlazak veterinaru i njemu i meni. Ko šta radi , mi smo stalno kod veterinara :)
Samo još jedno pitanje. Koja je razlika izmedju atipičnog i atopičnog dermatitisa?

Hvala Srdjane na brzom odgovoru!

Bio si u pravu, bili smo kod veta i rekla nam je da je kuca malo nazebla, da je virus u pitanju i da je to pokupila u hotelu kada se druzila sa ostalim kucama. Nije imala temperaturu, pluca su joj ''cista''.
E da, rekla je da su te bele naslage u grlu normalne za kuce (sto je mene zacudilo, ali 'ajde, jer kad ja imam bele naslage u grlu, to je onda gnojava angina! :-(
Predlozila je da joj dajemo topliju hranu, da joj omogucimo vlazniji vazduh, ali ako to kijanje i kako bih ja to nazvala - gusenje - potraje (kao da ne moze da dise) da ponovo dodjemo...
Sve u svemu, prosla je bez bockanja.
Sada cemo malo da se smirimo nas dve, malo cemo vise da sedimo kod kuce da joj se taj nosic malo ''prosusi'', bas kija mala moja...
Puno pozdrava i jos jednom hvala na odgovoru.

Mili:
Offtopic: само да поздравим Кишицу!

Offtopic: Mili, hvala na pozdravima.
Mnogo si mi draga, iako te ne poznajem, volim da citam tvoje postove jer zanimljivo pises, volis zivotinjke, osecam da si dobra, predobra osoba. Eh, da ovde imam takvu prijateljicu, ne bih bila ovoliko usamljena.
Izvinjavam se ostalim forumasima, mozda je ova moja poruka upucena Mili isuvise licna. Ne ljutite se na mene.

Pozdrav svima i volite vase zivotinjke i pruzite im najvise sto mozete.

filipos:
Hvala na odgovoru. Kupila sam im fun dog hranu, i evo vec treci dan je sa slascu klopaju :lol: Samo ako mozete da mi odgovorite i ono za junece kosti sto sam pitala. Koliko cesto smem da im dajem, da ne bi imali problema sa zatvorom?

Junece kosti mozes im davati cesto,npr svaki teci dan.Samo izbegavaj kosti.Nije greh i da im das svaki dan kosti,jel to su lutalice i sve je bolje nego na ono sto su navikli.

donamileva:
pre 5 dana parila sam moju devojcicu-malinoa Dan pre parenja progesteron joj je bio 14. Neki mi kayu da sam zakasnila da progesteron ne bi smeo da bude ve'i od 12.
Da li je to tacno i kada i kako bi mogla sto ranije da vidim da li je trudna

Pa nije dobro da je visok nivo progesterona.Sto se tice utvrdjivanja skotnosti,potrazi veterinara koji ima ultrazvuk.

brbljiva_kisa:
Offtopic: Mili, hvala na pozdravima.
Mnogo si mi draga, iako te ne poznajem, volim da citam tvoje postove jer zanimljivo pises, volis zivotinjke, osecam da si dobra, predobra osoba. Eh, da ovde imam takvu prijateljicu, ne bih bila ovoliko usamljena.
Izvinjavam se ostalim forumasima, mozda je ova moja poruka upucena Mili isuvise licna. Ne ljutite se na mene.

Pozdrav svima i volite vase zivotinjke i pruzite im najvise sto mozete.

Svima na ovom podforumu nam je Mili draga. :D

a014.gif
f050.gif

I jaaaoo, hvala ti na odgovoru!!!!
Uf,sada nećemo da se saplićemo na nju u mraku :).

P.S.da Vas sve pohvalim,mnoge stvari su mi pomogle i naučile me da ne pravim greške sa našom mezimicom!
Kiikiikii,promenila boju "kose",a ja se zabrinula....

Sticajem okolnosti, usvojio sam jedno stence, odbaceno na auto putu...skoro da ga zgazim. Vracao sam se 100 m...Zenka mesanca, po mojoj proceni od mesec dana. Fala Bogu, zdrava vesela...
Sta da radim ? Mislim, kad je vreme za prevenciju od stenecaka, glista itd s' obzirom na dob ?

I na kraju...Srdjo, veliki pozdrav i tebi ali i svim ovim PLEMENITIM LJUDIMA koji ti pisu !!!

Back