Pitajte u vezi zdravlja

Видим да се овде озбиљно ради и драго ми је да је тако.
Него, једна напомена за све власнике кућних љубимаца: Почела је "сезона крпеља" има их јако много и, што је најгоре, - пуно заражених!
Заштитите своје животиње и на први сигнал болести - правац ветеринар.
Све најбоље љубимцима и онима који о њима брину.

Mozda nije ovo prava tema za ovo, ali vredi da probam.Ja zelim da kupim nemackog ovcara. Zivim u stanu na Novom Beogradu, nije velik stan ali. Stan ima klimu, 2 velika parka u blizini, imam dovoljno vremena za njega i njegove setnje... Ljubav sigurno nece izostati...

Da li je to moj san ili realnost?

Velik pas mali stan :) Salu na stranu,dobro razmisli dali mozes da prihvatis tu obavezu da imas psa u stanu.Jel to znaci rano ujutro izvodjenje u setnju,pa velik pas u stanu,dlake itd.Po meni velik pas je za dvoriste,naravno necu da te odvracam dobro razmisli o svemu,Idi kod nekog ko vec ima psa u stanu pa se konsultuj.

Srdjane,imam bobtaila...ima 4 meseca...raste...sve je ok cini se, ali vidim malo mu je crveno ( zakrvavljeno) oko , onako kada me iskosa pogleda...inace ne primecuje se.
To sam primetila pre neki dan, da bi kasnije dosao veterinar ( prethodno smo ga okupali po prvi put) da mu da onu ampulu protiv krpelja i buva...Rekla sam mu za oko ,medjutim tog dana bas nista.Oko mu je bilo skroz ok.
Danas ponovo pogledam- crveno...onako malo sa unutrasnje strane oka.
Sta bi to moglo da bude?
Ne cese se,nije da ga tu nesto iritira,ne bih rekla...ali opet cudno mi je..

Molim za savet.
Pozzz

Tesko je reci ovako sta bi to moglo da bude i dali je uopste nesto.Cesto se vlasnicima cini da su oci njihovih pasa zakrvavljene a to je zbog rasne odlike da imaju malo opustenije donje kapke.Bez brige i pratite,ako se bude pojacavalo onda odvesti kod veterinara.

Срђо, а јел може то да буде трећи капак? Мислим, не мора да значи да постоји проблем са њим, већ да је можда њега приметила па се забринула? Ово питам и због других, ако буду примећивали слично, да знају нешто о томе.

Јао, нисам стручњак, не знам како да ти објасним - има та нека као навлакица у унутрашњем делу капка, црвенкасте боје, неприметан је овако, али се примети код неких животиња док спавају. Зато сам замолила Срђу да објасни мало о томе.

Ево, ископала сам неки текст, надам се да ће помоћи:

Treći kapak imaju i psi i mačke, za razliku od čoveka. To je važna struktura oka koja se sastoji od hrskavice u obliku slova T koja je sa obe strane presvučena sluznicom. U trećem kapku nalazi se i pomoćna suzna žlezda koja je smeštena sa unutrašnje strane trećeg kapka, dakle prema oku. Funkcija trećeg kapka ima nekoliko - ono mehanički štiti samo oko, ima funkciju u obrani oka od mikroorganizama, ima sekretonu funkciju te razmazuje prekornealni film suza kako bi kornea-rožica bila stalno vlažna.

S obzirom na nabrojene funkcije važno je znati da se treći kapak nikada ne odstranjuje sa oka osim u slučaju kada je zahvaćen malignim tumorom. Svi ostali problemi, ako zahtijevaju hiruršku obradu, rešavaju se parcijalnom ekscizijom promenjenog dela kapka uz nastojanje da se sačuva što veća površina trećeg kapka.

Treći kapak je smješten u medialnom kutku oka. Normalno je vidljiv samo njegov rub koji je obično tamno pigmentiran i nije primetan. Primetan je kada nije pigmentiran jer onda daje utisak da je cela površina oka crvena iako su i kapak i oko sasvim zdravi. Kod nekih pasmina pasa treći kapak ponekad prolabira pa je vidljiviji nego inače. To je prisutno kod Bloodhounda, Basseta, bernadinaca i još nekih. Ponekad se prolabiranje javlja samo na jednom oku i to usled bolesti oka. Naime, kod čira na rožnici, stranog tijela u oku ili glaukoma, prisutna je bol što dovodi do retrakcije očnog bulbusa, a time i izvirivanja trećeg očnog kapka, a izgleda kao crvena kuglica veličine zrna graška koja viri iz oka. Ovaj problem najčešće srećemo kod štenadi određenih pasmina (engleski buldog, mops, bokseri, pekinezeri) a rešava se hirurški.
Česte su upalne promene na unutrašnjoj strani trećeg kapka. Tu se razvije tzv. folikularni konjiktivitis-mnoštvo malih folikula koji unutrašnju površinu kapka čine zrnastom pa ona draži rožnicu. Ovaj problem rešava se konzervativno lokalnom aplikacijom lekova.

Hm...Evo i ja sam htela nešto da pitam u vezi očiju mog mačora. Od pre par dana nešto mu se pojavilo na oba oka, ali belo. I to u delu oka prem nosu. Deluje mi na belu opnu koja se navukla i bukvalno skratila sam ugao oka. Šta li bi to moglo biti? Hvala narode...:wink:

Cime hraniti izgladnele lutalice? Ove zime sam naisla na dva steneta od nekih 4-5 meseci, bili su sa majkom ali su bili uzasno plasljivi, stalno su bezali i nisam mogla da ih pomazim. Vise nisam tuda setala moju kucu, sve do pre par dana. Tada sam opet naisla na njih, naravno u mnogo vecem izdanju, sad su veci od vucjaka:) Brat i sestra:) Sestra je manje plasljiva, hoce da se mazi, ali brat non-stop bezi. Nekako sam posle pola sata uspela da mu pridjem, izvrnuo se na ledja i pustio da ga mazim. ALi cim napravim neki nagli pokret odmah skace. Ne mogu ni da zamislim kako su ih ljudi mucili kad su toliko uplaseni. Inace su uzasno uzasno mrsavi, posebno muzjak. Juce sam im dala malo granula, koliko sam imala, koje moja pudla ne voli, i svakom po jednu junecu kosku i nekoliko keksica Friskies. U slast su pojeli, ostavila sam im i vodu. Htela bih da pitam nekog veterinara odavde koje granule da im kupim, da su koliko-toliko dobre, da imaju sve potrebne sastojke, vitamine, minerale i sta vec sve treba, a da su jeftinije, jer trenutno nisam u mogucnosti da izdvajam vece kolicine novca, jer oni su veliki, ima ih dvoje, i treba im dosta hrane. Takodje me zanima da li smem da im dajem junece koske i koliko cesto, jer znam u mom bivsem kraju su jednog haskija kljukali kostima svaki dan i on je jadnicak po pola sata zavijao kad je trebalo da ima stolicu. Eto, to je to, nadam se brzom odgovoru, i hvala unapred:)

Srdjane, pomozi mi molim te.

Danas su mi deca ponovo donele mace sa kontejnera. Medjutim ovo je skor malo, tu i tamo samo otvori oci.
Medjutim, kad su ga donele, skoro da nije moglo da mjauce, a rukice i nogice bile su sasvim ukocene na gore. Ja sam joj odmah kapala toplo mleko spricom i ta ukocenost se opustila, medjutim ne mrda. Dise, pomeri se malo dok je diram i nista vise.

Reci mi da li je to znak da umire, da li da pokusavam da je ozivim ili da je ostavim da tako zaspe i verovatno umre.
Koliko joj je ta ukocenost udova mogla zasmetati za dalji razvoj.
Reci mi molim te sta da radim jer se ovako obe mucimo.
A muz pocinje da sizi sto skupljam macke po kontejnerima.

canada1995:
Srdjane, pomozi mi molim te.

Danas su mi deca ponovo donele mace sa kontejnera. Medjutim ovo je skor malo, tu i tamo samo otvori oci.
Medjutim, kad su ga donele, skoro da nije moglo da mjauce, a rukice i nogice bile su sasvim ukocene na gore. Ja sam joj odmah kapala toplo mleko spricom i ta ukocenost se opustila, medjutim ne mrda. Dise, pomeri se malo dok je diram i nista vise.

Reci mi da li je to znak da umire, da li da pokusavam da je ozivim ili da je ostavim da tako zaspe i verovatno umre.
Koliko joj je ta ukocenost udova mogla zasmetati za dalji razvoj.
Reci mi molim te sta da radim jer se ovako obe mucimo.
A muz pocinje da sizi sto skupljam macke po kontejnerima.
Pa ovako ti ne mogu reci dali je to znak uginjavanja ili nije.Mogu da ti kazem samo da je utoplis,ako imas elektricno jastuce stavi ga na njega.Davaj macetu istu onu smesu mleka,jaja,moze i maslo secera i to na svaka 2-3 sata.

filipos:
Cime hraniti izgladnele lutalice? Ove zime sam naisla na dva steneta od nekih 4-5 meseci, bili su sa majkom ali su bili uzasno plasljivi, stalno su bezali i nisam mogla da ih pomazim. Vise nisam tuda setala moju kucu, sve do pre par dana. Tada sam opet naisla na njih, naravno u mnogo vecem izdanju, sad su veci od vucjaka:) Brat i sestra:) Sestra je manje plasljiva, hoce da se mazi, ali brat non-stop bezi. Nekako sam posle pola sata uspela da mu pridjem, izvrnuo se na ledja i pustio da ga mazim. ALi cim napravim neki nagli pokret odmah skace. Ne mogu ni da zamislim kako su ih ljudi mucili kad su toliko uplaseni. Inace su uzasno uzasno mrsavi, posebno muzjak. Juce sam im dala malo granula, koliko sam imala, koje moja pudla ne voli, i svakom po jednu junecu kosku i nekoliko keksica Friskies. U slast su pojeli, ostavila sam im i vodu. Htela bih da pitam nekog veterinara odavde koje granule da im kupim, da su koliko-toliko dobre, da imaju sve potrebne sastojke, vitamine, minerale i sta vec sve treba, a da su jeftinije, jer trenutno nisam u mogucnosti da izdvajam vece kolicine novca, jer oni su veliki, ima ih dvoje, i treba im dosta hrane. Takodje me zanima da li smem da im dajem junece koske i koliko cesto, jer znam u mom bivsem kraju su jednog haskija kljukali kostima svaki dan i on je jadnicak po pola sata zavijao kad je trebalo da ima stolicu. Eto, to je to, nadam se brzom odgovoru, i hvala unapred:)

Jako lepo i plemenito od tebe sto pomazes lutalicama. Uopste nemoj da brines koju marku hrane im dajes,jel svaka je mnogo bolja nego sto oni imaju i sigurno dobijaju sve.Po meni je bolje jevtinijom hranom nahraniti dva psa nego skupljom jednog.

ANAlitichar:
Molim vas,koliko kosta jedan pregled kod veterinara?Volela bi odneti macu pa me zanima cena:)

Nije svugde pregled besplatan a verujte mi i bolje da nije.Kao sto kazu koliko para toliko i muzike.Ne kazem da su pregledi koji su besplatni (i sam radim u 90 slucajeva tako) losiji ali mislim da ipak nije uredu ocekivati od nekoga da nesto besplatno radi.Npr i kod opticara je pregled besplatan ako kupite kod njega naocare.
Verujte mi samo kod nas postoji besplatan pregled i nigde vise.

Molim Vas pomozite mi , kako se može držati pod kontrolom atopični dermatitis kod psa?
U pitanju je pudla stara 9 meseci.Imamo dosta problema s njom od kad smo je doneli, Prošli smo sve i svašta dok smo na kraju došli do ove dijagnoze.

Back