Pitajte u vezi zdravlja

Evo da pitam i ja nesto,danas nisam bio pre podne u kuci kada sam se vratio zatekao sam svog papagaja da nesto drzi nogu onako u visu,ja rek'o nije nista posto to nekad radi,ali ja primetim da on ne spusta,kad je krenuo da silazi na donji "sprat" po hranu ja sam video da se jadan toliko muci i vidim da ga boli nogica.Evo on i dalje ne moze da stane i stalno je drzi u visu,juce je bio normalan a i jutros kad sam ustao.Rekla mi je sestra da je bila neka mala klinka kod mene i izgleda ga mucila,i on se povredio.Mislim da se ne bi povredio da nije toliko plasljiv,dobio sam ovog papagaja pre jedno 4 meseca od komsinice,jer ona ima novog a nije znala sta ce sa ovim.Njega je imala 3 godine ali ona ga uopste nije pazila i posvecivala mu vreme,uvek ga je pokrivala i drala se na njega,i on je sad toliko naplasen.Kad ga je donela on nije znao gde se nalazi,onda nije smeo da jede koliko se plasio,cim pridjem kavezu on bi da pobegne bilo gde.Ali malo se sad odomacio i malo je manji taj strah,ali ga on i dalje ima ako stavim prst na kavez on pobegne.Posto sam primetio da nekad u kavezu krene da mase krilima,mislio da mozda zeli da izadje malo da leti(jer ga komsinica nikad nije pustala) i otvorio sam mu vratanca i ostavio vratanca su bila otvorena 3h i on je samo 2 puta izvirio glavu i vratio se i uopste nije hteo da izadje.Posto moja sestra bi htela da uzme jednog novog i mladog,mi smo hteli da vratimo ovog komsinici ali ona ne zna gde ce sa njim a i mi,da li ima negde gde bih mogao da ga poklonim,ovako je mnogo sladak i prosto mi je zao da ga nekom poklonim koliko je vec tu navikao sam se dosta na njega,postao je kao clan porodice.I da da li mislis da ga vodim kod veterinara ili ce mu proci ovo oko noge,evo sad ga gledam kako se muci jedva se popne posto ne moze da stane na nogu on sve mase krilima plasi se da ne padne.

Mislim da cu pokusati da dodjem do nekoga sa Veterinarskog fakulteta, mozda oni mogu da mi pomognu. Znam da rade i sa glodarima (ispitivanja); znam da to nije isto ali mozda oni mogu da pomognu.

Ja sam mog hrcka vodila na Veterinarski fax u Bg.Imao je otprilike slican problem kao tvoj hrcak (kako je opisano) Primao je 3 injekcije antibiotik neki i oporavio se lecenje sam platila oko 500 din. Pa probaj mozda pomogne i bude mu bolje!

Zvezdica:
Postavljam ovde pitanje jer zaista ne znam gde drugo da se obratim...
Molim vas da mi iskreno kazete da li znate nekog veterinara koji poznaje hrcke i ume da ih leci. Moja dosadasnja iskustva pokazuju da, na zalost, malo veterinara poznaje ove zivotinje. Imam problem sa hrckom, ne znam sta da radim. Ne mogu tek tako da posmatram i nista ne ucinim, ali ne znam kome da se obratim.
U pitanju je muzjak star nesto vise od dve godine, dakle, dosta je star po merilima svoje vrste. Pre nedelju dana pojavila mu se kvrgica na obrazu koja je sada dosta nabubrela i bolna je na dodir. Ne znam da li je to neki tumor ili mu se jednostavno nesto hrane zaglavilo u kesici na obrazu. On je veseo i normalno se ponasa, ali me ovo zaista zabrinjava. Da li mozda znate sta mogu da ucinim?
Na veterinarskom fakultetu probaj da nadjes doktora Dragana Ristanovica.Znam ga licno i fenomenalan je a takodje je jedini koga znam da je radio operacije na hrckovima.Srecno.

i ja slican problem imam:
Juce sam pustila papagaja da leti po sobi (posle 2 meseca) i on dok je leteo ,udario valjda u sliku ili zid i pao dole. ja sam ga podigla,i kad je opet pokusao da poleti,pao je!
i sav se zgrcio,ne moze da hoda,povredio i krilo i nogu. jadaaaaan!!! stavila sam mu vodu u kavez,(posto ne moze da se popne ni na onu sipku),a hranu sam mu prosula po podu.
ako ima neki nacin da se izleci ,ali za sad bez veterinara.
bas mi je zao, lezi na dnu kaveza sve vreme
sta da radim..?

Oci~boje~duge:
pa dobro sto niko ne odgovara na moje postavljeno pitanje>? Kica je isto, ne pomera se iz jednog coska! :'(

Ja nemam bas mnogo iskustva sa pticama. Ne znam da li moze uopste da se pomogne Kici preko Interneta, zasto ga ne odvedes kod vetrinara, ako ikako mozes? Ili barem se posavetuj sa nekim veterinarom...
Da li on jede, kada mu priblizis hranu i da li generalno izgleda OK, osim sto ne moze da se krece (znam da je nemoguce biti dobro i ne moci da se kreces, ali ako izgleda zainteresovano za hranu, biste oci i slicno, to obicno moze da ukaze na to da zivotinja ne pati mnogo). Da li moze ikako da stoji, barem na jednoj nozi?
U savkom slucaju, daj mu hranu i vodu i gledaj da li jede, i svakako se konsultuj sa nekim vetrinarom. Sigurna sam da postoji veterinar koji je dobar sa pticama, verovatno moze nekako da pomogne, makar savetom.
Nadam se da sam makar malo pomogla...

Imam papagaja Rozelu.Zove se Kiki.Njegovu sliku mozete videti u mom javnom profilu.
Imam ga pola godine, ali on je star godinu i po.Izdresirali smo ga da stoji na kavezu i dnevnoj sobi.On ponekad leti po kuci da ,,protegne krila,, ali uvek sleti na kavezu.Zna da sleti na prst, dodje na prst...Moje pitanje je: koje vitamine i koju hranu treba da mu dajem?
Ima Sipinu kost i hranim ga sa hranim za papagaje.Cesto mu dajemo jabuku, a kad je jesen i leto razno voce!

Juče smo doneli dvomesečno štene u kuću. :D
Putovalo je najpre sat-sat ipo do Beograda (koliklo sam shvatila u gepeku automobila sa još jednim štencem i odraslim psom) i rečeno nam je da se uz put ispovraćalo (što nije išta neobično).
Popodne je opet provelo sat u kolima, ali kod mene u krilu i sem što je malo preplašeno i iznenađeno - ništa neobično se nije dešavalo.
Nije htelo da jede, pillo je vrlo malo vode i kasnije je ponovo povratilo.
Jutros smo ustanovili da ima i proliv.
Posle toliko putovanja i svega ostalog, meni to ne izgleda neobično, ali pitanje je da li treba reagovati i kako?

Mislim da ti je najpametnije da odmah ides kod veterinara, najverovatnije je to posledica nehumanog putovanja ali mislim da ni jedan proliv kod malih stenaca nije za igru, sto je sigurno, sigurno je, ja bih da je moj pas u pitanju otisla kod veterinara.

Први пут да Срђе нема толико дуго. Наравно, сигурно има оправдан разлог. А за оне који имају озбиљнији проблем са љубимцем, је боље да, ипак, иду код вета. Јесте да нам Срђа доста помаже својим саветима, али не треба чекати његов одговор ако је љубимцу лоше.
Смехић, исти проблем сам и ја имала са куцом коју сам аутобусом донела из Крагујевца. Само сам се тада понела неодговорно па нисам контактирала ветеринара да утврдим у чему је проблем. Размишљам да ли је можда промена средине, стрес од пута или су, пак, паразити у питању. Да ли знаш да ли је и када куца чишћена од глиста? И друго, Срђа је баш спомињао неки лек за пролив, Каодиар, ако се добро сећам или је слично, треба само мало прелистати тему.
Извини што сам се умешала, схватам да се првенствено обраћаш Срђану, али само покушавам да помогнем.

dzanarika:
uskoro bi trebalo da moje mace staro 2 meseca prenesem busom u drugi grad.vremenski,putovanje bi trebalo da traje oko 3 sata.e sad...
ima li neko iskustva,da me posavetuje kako to da uradim?kako da se ponasam pravilno a da ne traumiram previse macu?nestasno je,kako da ga primirim?sta ako hoce u svoj `pesak`?sta ako me ne prime u bus (necu ga prijaviti,ali ako pocne da mauce...ili sta ako udjem u bus pa nas usput izbace..?da li i za ovako malu macu moram imati uverenje od veterinara?koliko to uverenje kosta?da li ce maci biti muka?...
ko zna neka mi pomogne savetima.
hvala!
maca je stigla u drugi grad,u busu sam je svercovala,dala sam joj malo tablete za smirenje,ali nije bilo mnogo vajde,bila je uznemirena,maukala je....istraumirala se i ona i ja....ali je ipak sve ispalo ok.

Videh,hvala bogu,da je ovde interesantna raspava o problemima kucnih ljubimaca...
Dragi Srdjane,nedavno je moj pas albino-dalmatinac dobila svoj okot...te iste noci je naizgled sve proteklo u savrsenom redu...do jutra od njih sedam ostalo je cetri mladunaca...mislila sam da su uginuli od zime,gladi..ma na svasta sam mislila..dok sledeceg dana nisam od preostalih cetri kuce nasla tri prezivela..jedino objasnjenje za to je bilo da ih nocu neka zvercica rucka ...sledecu noc su proveli na zatvorenom...ujutro su ostala dva stenca..moj pas ih je jednostavno pojeo...sada su preostali mladunci u sobi..hranim ih na cuclu njihova majka vise nema mleka,posto sam koliko-toliko upucena u te stvari,za sada je sve u redu...sta bih jos mogla da ucinim za njih...kake i piskaju normalno..pupcici su odpali i nema tragova infekcije...Jedu i spavaju...
Trebam li jos nesto da uradim...
http://www.blogoye.org/dona

Milan91:
Evo da pitam i ja nesto,danas nisam bio pre podne u kuci kada sam se vratio zatekao sam svog papagaja da nesto drzi nogu onako u visu,ja rek'o nije nista posto to nekad radi,ali ja primetim da on ne spusta,kad je krenuo da silazi na donji "sprat" po hranu ja sam video da se jadan toliko muci i vidim da ga boli nogica.Evo on i dalje ne moze da stane i stalno je drzi u visu,juce je bio normalan a i jutros kad sam ustao.Rekla mi je sestra da je bila neka mala klinka kod mene i izgleda ga mucila,i on se povredio.Mislim da se ne bi povredio da nije toliko plasljiv,dobio sam ovog papagaja pre jedno 4 meseca od komsinice,jer ona ima novog a nije znala sta ce sa ovim.Njega je imala 3 godine ali ona ga uopste nije pazila i posvecivala mu vreme,uvek ga je pokrivala i drala se na njega,i on je sad toliko naplasen.Kad ga je donela on nije znao gde se nalazi,onda nije smeo da jede koliko se plasio,cim pridjem kavezu on bi da pobegne bilo gde.Ali malo se sad odomacio i malo je manji taj strah,ali ga on i dalje ima ako stavim prst na kavez on pobegne.Posto sam primetio da nekad u kavezu krene da mase krilima,mislio da mozda zeli da izadje malo da leti(jer ga komsinica nikad nije pustala) i otvorio sam mu vratanca i ostavio vratanca su bila otvorena 3h i on je samo 2 puta izvirio glavu i vratio se i uopste nije hteo da izadje.Posto moja sestra bi htela da uzme jednog novog i mladog,mi smo hteli da vratimo ovog komsinici ali ona ne zna gde ce sa njim a i mi,da li ima negde gde bih mogao da ga poklonim,ovako je mnogo sladak i prosto mi je zao da ga nekom poklonim koliko je vec tu navikao sam se dosta na njega,postao je kao clan porodice.I da da li mislis da ga vodim kod veterinara ili ce mu proci ovo oko noge,evo sad ga gledam kako se muci jedva se popne posto ne moze da stane na nogu on sve mase krilima plasi se da ne padne.

kao prvo otvori ovaj link i pogledaj šta sam napisao

kao drugo, odnesi pticu na veterinarski fakultet (u blizini Autokomande, kod restorana "Franš") ambulanta se nalazi sa dvorišne strane fakulteta u manjoj zgradi.
Radi svakog radnog dana od 9 do 14 i od 16 do 20 časova.
Telefon je 011 3611809
Tamo ima dvoje profesora koji su specijalisti za ptice i koji će moći da pomognu.

A možeš i da prošetaš do Zoo vrta, ili da ih pozoveš na 011 2624526.
Tamo su ljudi koji će tvojem papagaju iz čiste ljubavi prema životinjama
pomoći, a možda i pronaći odgovarajući smeštaj ako si rešio da ga daš.

Jako me je uznemirilo to što si ispričao kako ga je tretirala tvoja komšinica
a onda ga je dala tebi jer je kupila drugog papagaja - jadan taj novi papagaj.

Takođe mislim da je držanje ptice u kavezu bez puštanja da leti čist sadizam.

Ostavi ptici otvoren kavez, veruj mi jednom će izaći.
A verovao ti meni ili ne, mnogi ljudi koji sa ljubavlju i pažnjom gaje ptice,
bukvalno nose te ptice na ramenu i kada idu napolje, a ptica neće da pobegne iako je
otvoren prozor.

Ako ikako možeš, molim te utiči na tu komšinicu da ne mrcvari i tu novu pticu.

Piši kako je tvoj papagaj.

Negde sam videla reklamicu za neko sredstvo koje se daje macama za sprečavanje i razbijanje mokraćnih kamenaca. Pošto ne mogu da se setim gde je to bilo, pitam da li je neko čuo za to, šta je (mislim da je u obliku paste), i da li se primenjuje "sam svoj majstor" metodom preventivno, ili samo po preporuci veterinara i kad do problema već dođe. Hvala svima.

Back