Pitajte u vezi zdravlja

Ponavljam ko zna koji put da ne dajem dijagnoze preko neta jel bi to bilo sarlatanski veoma od mene.Uzroci proliva mogu biti razliciti.Ako nemate veterinara u blizini probajte mu dati Flonivin BS ili linex,mada ja ipak preporucujem odlazak kod veterinara.

Znam da je tesko pomoci na ovaj nacin, ali bi mi i najmanja pomoc bila neophodna jer nemam veterinara u okolini. Mace, oko 3 meseca staro je izgleda prehladilo, ali se plasim da nije samo to, sledeci su simptomi, suze mu oci, slinavi, tesko dise, a od pre 3 dana su mu se pojavile ranice na njusci i oko nje, ponekad vidim i kapi krvi na prostirci na kojoj spava, inace, spava u shupi, a ne u kuci, od juce odbija ,da jede, danas nece cak ni mleko. Sta da radim?

Molim za pomoc!
Imam mongolske gerbile (Meriones unguiculatus). U jednom terarijumu 3 muzijaka, a u drugom su bile 2 zenke. juce kada sam se vratila kuci nasla sam jednu zenkicu mrtvu. dan pre toga izgledala je sasvim normalno, kretala se normalno i jela. Muzijak koji je u drugom terarijumu deluje jako bolesno. i to isto tako odjednom, prekjuce je izgledao sasvim normalno. Sada mu je krzno nakostreseno, ne krece se, stalno spava i jako tesko dise. Oci su mu stalno zatvorene. Sada sam na poslu i plasim se da kada se vratim, da cu ga pronaci mrtvog. U istom terarijumu su i druga 2 muzijaka. Plasim se da je nesto zarazno. Sta da radim? Nemam vremena ni veterinara da zovem, sve se desava tako brzo. Da li moze da se prenese nesto od njihovih bolesti na ljude? Kako su mogli da se zaraze, s obzirom da posteljinu za terarijum i hranu kupujem samo u prodavnicama, ne unosim nista npr. iz parka ili sa ulice?
Hvala unapred

Cao Srdjane, evo i mog problema.
Imam dalmatinca koji je star 9 godina. Od pre par meseci su pocele da mu se pojavljuju male "grbice" na telu, ispod koze. Ima dve na stomaku i jednu 'Ispod pazuha" lice na male zlezdice, precnika su oko 2cm, poluloptaste, mekane i neosetljive na dodir. On je veseo, lepo klopa, igra se, juri zenske...
Da li je to normalna pojava kod starijih kuca, kao neko masno tkivo, ili bi trebala da odem kod veterinara nekog da ga pogleda.
Unaprad hvala

Postavljam ovde pitanje jer zaista ne znam gde drugo da se obratim...
Molim vas da mi iskreno kazete da li znate nekog veterinara koji poznaje hrcke i ume da ih leci. Moja dosadasnja iskustva pokazuju da, na zalost, malo veterinara poznaje ove zivotinje. Imam problem sa hrckom, ne znam sta da radim. Ne mogu tek tako da posmatram i nista ne ucinim, ali ne znam kome da se obratim.
U pitanju je muzjak star nesto vise od dve godine, dakle, dosta je star po merilima svoje vrste. Pre nedelju dana pojavila mu se kvrgica na obrazu koja je sada dosta nabubrela i bolna je na dodir. Ne znam da li je to neki tumor ili mu se jednostavno nesto hrane zaglavilo u kesici na obrazu. On je veseo i normalno se ponasa, ali me ovo zaista zabrinjava. Da li mozda znate sta mogu da ucinim?

uskoro bi trebalo da moje mace staro 2 meseca prenesem busom u drugi grad.vremenski,putovanje bi trebalo da traje oko 3 sata.e sad...
ima li neko iskustva,da me posavetuje kako to da uradim?kako da se ponasam pravilno a da ne traumiram previse macu?nestasno je,kako da ga primirim?sta ako hoce u svoj `pesak`?sta ako me ne prime u bus (necu ga prijaviti,ali ako pocne da mauce...ili sta ako udjem u bus pa nas usput izbace..?da li i za ovako malu macu moram imati uverenje od veterinara?koliko to uverenje kosta?da li ce maci biti muka?...
ko zna neka mi pomogne savetima.
hvala!

Traumiraces i sebe i macu. Takvo je nase iskustvo.
Prvi put se vozio sa dva meseca i to nekih sat vremena kada smo ga donosili kuci, a drugi put je nas Tosa imao pola godine kada smo putovali sa Palica u Krusevac pa nismo imali kome da ga ostavimo. Svo vreme je mjaukao , nije hteo da bude u nasem krilu, grebao se, pokusavao da pobegne, ma strasno. Skakao je po kolima. U kutiji nije bilo sanse da bude.
Sto se tice peska , toga nemoj da se brines, od stresa nece ni pomisliti na tako nesto a takodje ni na hranu. To je moje iskustvo, mozda nisu sve mace tako razmazene.

Супруг и ја смо, пар пута превозили маце. Морам признати да није било лако, ем се јако узнемире па се узврте по возилу, ем мјаучу и покушавају да побегну, а мислим да је то баш дуг период вожње за једну мацу, посебно аутобусом. Да идете колима, па још и некако, овако, ризикујете да вас избаце из аутобуса, и шта ћете онда?
Не знам да ли би помогло давање неког седатива, да то све маца преспава, а за то нам треба Срђанов савет!

Zvezdica:
Postavljam ovde pitanje jer zaista ne znam gde drugo da se obratim...
Molim vas da mi iskreno kazete da li znate nekog veterinara koji poznaje hrcke i ume da ih leci. Moja dosadasnja iskustva pokazuju da, na zalost, malo veterinara poznaje ove zivotinje. Imam problem sa hrckom, ne znam sta da radim. Ne mogu tek tako da posmatram i nista ne ucinim, ali ne znam kome da se obratim.
U pitanju je muzjak star nesto vise od dve godine, dakle, dosta je star po merilima svoje vrste. Pre nedelju dana pojavila mu se kvrgica na obrazu koja je sada dosta nabubrela i bolna je na dodir. Ne znam da li je to neki tumor ili mu se jednostavno nesto hrane zaglavilo u kesici na obrazu. On je veseo i normalno se ponasa, ali me ovo zaista zabrinjava. Da li mozda znate sta mogu da ucinim?
Tesko cete naci veterinara koji je posebno opredeljen za hrckove.Nazalost ne ispalti se mnogo ulaganje u znanje oko te vrste.To sto ste rekli mozemo na mnogo toga da ukazuje najbolje bi bilo pokusati otvoriti usta pincetom pa videti dali ima nesto unutra.

Mace bi bilo najbolje prevoziti u boksovima namenjenim za kucne ljubimce.Gotovo sigurno je da ce se uzbuditi zato sto je to ipak za njih trauma.Nalaze se u novom okruzenju skroz nepoznatom.Nebi bilo lose dati neko sedativno sredstvo u tabletama.Nazalost koliko ja znam kod nas nije registrovanoo ni jedno za veterinarsku upotrebu.Ja koristim tablete ACP iz Engleske (nemojte reci veterinarskoj inspekciji).Probajte naci Acepromazin tablete u humanoj apoteci.Doza 1-1,5mg po kg telesna mase.Ako je i dalje maca uzbudjena moze se dodati jos po 1mg po kg.

ja imam dobro iskustvo sa putovanjem mace.U oktobru smo doveli macora iz Herceg Novog busom u Beograd.Mace je bilo staro oko 5 meseci.Super je podneo put u transporteru,celu noc je bio miran i nije se uopste cuo.Malo smo mu davali hrane(brikete),ali je stvarno bio jako dobar.U prvi autobus nisu hteli da nas prime sa njim a u drugi smo usli bez problema.Nismo nikakve papire imali niti nam je iko trazio.Sve je individualno- i sto se tice macke i sto se tice prevoznika.

Molim veterinara da mi odgovori.Imam macora starog oko 8 meseci,kastriran je i sad cemo ga i vakcinisati.Ja planiram trudnocu ali sam cula da je to rizicno kad se ima macka u kuci zbog Toxoplasmose i da mogu putem krvi da proverim da li sam imuna(valjda,ako sam dobro razumela).Macor inace uopste ne izlazi iz stana napolje.Molim vas,da li je to tacno i da li je neophodno da macku odstranimo iz stana tokom trudnoce ili ne?Problem mi je sto nemam kome da ga dam da mi ga cuva tokom tih meseci pa da mi ga posle vrati a ne zelim da ga poklonim

stvarno smatrate da je 100% bezopasno?Ja bas zelim konacno da cujem od nekoga takav odgovor jer me svi sa svih strana plase-lekari po novinama,cak i ovde na forumu,prijatelji,svi.Ja bih svakako uradila taj test krvi ali sta ako se pokaze da nisam imuna?Tacnije,procitala sam da osobe koje su imale ranije kontakt sa ovim parazitom(a to je crevni parazit pasa i macaka) i prebolele(a ja sam imala kontakt puno sa zivotinjama jer sam 17 god.imala kokera u stanu a sad macku vec 6 meseci),test moze da bude pozitivan i da kod tih trudnica plod nije ugrozen jer one u cirkulaciji imaju samo tz. IgG antitela,a one kod kojih se nadju IgM antitela su ugrozene.Bojim se da test nepokaze da nisam imuna-jer tada rizikujem.Doktorka na forumu Zdravlje-ginekologija mi je rekla da ne bi ni prilazila macki a kamoli zivela sa njom.Neznam da li je u pitanju samo to da ona mozda nevoli zivotinje ili je mozda to stvarno rizicno.Sta vi mislite o svemu tome?Hvala

Srdjan_NS:
Tesko cete naci veterinara koji je posebno opredeljen za hrckove.Nazalost ne ispalti se mnogo ulaganje u znanje oko te vrste.To sto ste rekli mozemo na mnogo toga da ukazuje najbolje bi bilo pokusati otvoriti usta pincetom pa videti dali ima nesto unutra.

Hvala na odgovoru. Mislim da ipak nije nesto iznutra nego spolja, zato sto je pocelo da raste na spoljnu stranu. Ne znam da li moze tu da bude tumor- da li postoji neka zlezda ili nesto slicno na donjoj strani vilice kod sisara?

Mislim da cu pokusati da dodjem do nekoga sa Veterinarskog fakulteta, mozda oni mogu da mi pomognu. Znam da rade i sa glodarima (ispitivanja); znam da to nije isto ali mozda oni mogu da pomognu.

Psa mi je ujeo zarazen krpelj i sad se lecimo :(
Danas je drugi dan da lezi samo bezvoljno, jede, al nesto malo i to iz ruke, jedino pije dosta vode.
Veterinar mi je rekao da ne moze to brzo da se izleci, al mene zanima da li je neko imao iskustva sa krpeljskom groznicom i koliko dugo je trebalo da se vidi poboljsanje na psu.
P.S veterinar nam je rekao da smo dosli na vreme...

Cao Srdjane, evo i mog problema.
Imam dalmatinca koji je star 9 godina. Od pre par meseci su pocele da mu se pojavljuju male "grbice" na telu, ispod koze. Ima dve na stomaku i jednu 'Ispod pazuha" lice na male zlezdice, precnika su oko 2cm, poluloptaste, mekane i neosetljive na dodir. On je veseo, lepo klopa, igra se, juri zenske...
Da li je to normalna pojava kod starijih kuca, kao neko masno tkivo, ili bi trebala da odem kod veterinara nekog da ga pogleda.
Unaprad hvala

Back