Pitajte u vezi zdravlja

Lucky71 pozdrav jos jednom od mene.Malo si cekala na odgovor jer sam malo odmarao ali nadam se da ne zamerate.
Moracemo da te prijavimo za neku nagradu na polju humanosti prema zivotinjama.
Prema onome sto si mi napisala terapija bi trebla da je OK.Ne znam da li ima jos negde promene s obzirom da su ti dali sampon koji sadrzi ketokoazol koji sluzi za lecenje gljivica.U svakom slucaju neces ga pustati u kontakt sa drugom mackom dok se ne saniraju problemi sa usima i sa infecijom nosa.Grinje mogu da se prenesu na druge mace tako da kontakt ne dolazi u obzir a isto vazi i za gljivice ako ih ima.Terapija moze nekad da se otegne i na nekoliko nedelja u zavisnosti koliko su promene uzele maha.
Sto se tice apetita i gasova kod maceta to nemoj da te zabrinjava.Ako je bilo lose hranjeno a sad jede mnogo vise pa je i to normalno,pogotovo ako jede konzerviranu hranu.Ne znam da li je imalo parazite kad si ga cistila,jer ako jeste treba ponoviti posle 2 nedelje.
Pozdrav i zelim ti puno srece sa novim macetom.

Mnogo vam hvala Bojane, mnogo su mi vazni vasi odgovori i nema potrebe za izvinjavanjem. Malisa je bio uzasno prljav kad smo ga odneli kod veterinara (pravo iz Pet Shopa) tako da veterinar verovatno nije bio 100% siguran, rekao nam je da obratimo paznju na eventualne promene na krznu i mislim da smo taj sampon dobili preventivno. Treba da ga kupam tim naredne 3 nedelje, 1x nedeljno, dobro ga nasapunati, ostaviti 10 minuta i tek onda isprati. Srecom pa malisa ne mrzi vodu,kupanje nije bilo bolno i niko nije bio izgreban. Nosic je cistiji vec posle nekoliko dana antibiotika sto me mnogo raduje. Usi izgledaju bolje, samo brinem kako cu znati da li je ociscen od grinja i ima li preostalih jajasaca. Drzati ga u karantinu nije bas lako, moja dva druga macka radoznalo obigravaju oko vrata non-stop,a Henry pokusava i da ih otvori, no izdrzavamo opsadu nekako.
Kontrola kod veterinara je za nedelju dana, nadam se da ce do tad sve biti ok i da ce najzad mozi upoznati svoja dva velika brata :)

Molim pomoc od veta, mom psu je radjen snimak grudnog kosa, rentgenom, i jedan doktor je procitao da je srce uvecano, a drugi da nije. Mozete li me posavetovati kako da to odredim u odnosu na velicinu grudnog kosa. Razlog odlaska kod veta je bio: pas je brzo zamarao, i imao je u sred noci, otezano disanje u trajanju od 15min., kao nedostatak vazduha. Hvala unapred na pomoci

Molim pomoc od veta, mom psu je radjen snimak grudnog kosa, rentgenom, i jedan doktor je procitao da je srce uvecano, a drugi da nije. Mozete li me posavetovati kako da to odredim u odnosu na velicinu grudnog kosa. Razlog odlaska kod veta je bio: pas je brzo zamarao, i imao je u sred noci, otezano disanje u trajanju od 15min., kao nedostatak vazduha. Hvala unapred na pomoci[/QUOTE]

Molim pomoc od veta, mom psu je radjen snimak grudnog kosa, rentgenom, i jedan doktor je procitao da je srce uvecano, a drugi da nije. Mozete li me posavetovati kako da to odredim u odnosu na velicinu grudnog kosa. Razlog odlaska kod veta je bio: pas je brzo zamarao, i imao je u sred noci, otezano disanje u trajanju od 15min., kao nedostatak vazduha. Hvala unapred na pomoci
[/QUOTE]

uvecanje srca je pojava kako bi mi to rekli, kompenzatorni mehanizam kada srce oslabi....
cesto se javlja kod starih pasa, narocito malih rasa...tako uvecano srce vrsi pritisak na puteve za vazduh pa se onda stvai i dalje komplikuju...mnogo nauke za prozorce na krstarici :)))
ako se na vreme otkrije i uvede ispravna terapija i stil zivota pas moze da zivi sa tim.
nekada ta kompenzacija postane ozbiljan poremecaj pa je potreban i ozbiljniji pristup problemu!
zaista je nemoguce reci na ovaj nacin da li tvoj pas ima uvecano srce ili ne...ili ti praviti komparacije sa jabukama i pomorandzama. Moja ti je preporuka da odes kod nekog veterinara koji se ozbiljno bavi srcanim smetnjama i kardiologijom. Sigurna sam da takav postoji u tvom kraju. Ako mi budes rekla gde si mozda cu moci da ti pomognem.
Dakle na veterinarskom fakultetu u Beogradu (ako si tamo) preporucujem ti da se javis kolegi Pedji (sa I interne klinike) i zamolis ga da ti poslusa psa, uradi EKG i pogleda snimke koje imas. On ce ti preporuciti i dalju terapiju ili nacin zivota i ishrane.

Evo ja imam jos jedno pitanje, tice se toxoplazmoze. Elem, meni je pre nekoliko godina dijagnostikovana ta bolest i lecena sam. Sada sam zalecena i IgM su mi na normali...sada sam udomila jednu malu kucu, pa me zanima da li postoji mogucnost da se bolest vrati. Hvala unapred!

uvecanje srca je pojava kako bi mi to rekli, kompenzatorni mehanizam kada srce oslabi....
cesto se javlja kod starih pasa, narocito malih rasa...tako uvecano srce vrsi pritisak na puteve za vazduh pa se onda stvai i dalje komplikuju...mnogo nauke za prozorce na krstarici :)))
ako se na vreme otkrije i uvede ispravna terapija i stil zivota pas moze da zivi sa tim.
nekada ta kompenzacija postane ozbiljan poremecaj pa je potreban i ozbiljniji pristup problemu!
zaista je nemoguce reci na ovaj nacin da li tvoj pas ima uvecano srce ili ne...ili ti praviti komparacije sa jabukama i pomorandzama. Moja ti je preporuka da odes kod nekog veterinara koji se ozbiljno bavi srcanim smetnjama i kardiologijom. Sigurna sam da takav postoji u tvom kraju. Ako mi budes rekla gde si mozda cu moci da ti pomognem.
Dakle na veterinarskom fakultetu u Beogradu (ako si tamo) preporucujem ti da se javis kolegi Pedji (sa I interne klinike) i zamolis ga da ti poslusa psa, uradi EKG i pogleda snimke koje imas. On ce ti preporuciti i dalju terapiju ili nacin zivota i ishrane.

hvala na iskrenom odgovoru. Tu sam u Bgd. nije problem da skoknem do fakulteta, samo mi je vazno da snimak pogleda i pregled obavi specijalista. Cak ne znam da li u veterini postoji specijalnost iz kardiologije. Kolega Pedja je internista, pretpostavljam. Inace komparacija velicine srca sa velicinom grudnog kosa, kao metodologija odredjivanja uvecanosti srca se primenjuje u humanoj medicini i nije neka glupost koju sam ja izmislila. Ako znas nekog kardiologa sa fakulteta, rado bih odvela psa na pregled. Inace, pas se oduvek malo vise zamarao u odnosu na druge pse svoje rase, mozda je u pitanju i neka urodjena mana. Ali i tu je moguce primeniti odgovarajuce medikamente. A da lekovi ne bi bili prepisani onako bez sigurnog i tacnog postavljanja dijagnoze, vazno mi je da to bude strucno lice.:wink:

Imam i ja nekoliko pitanjca...imam preslatku kucu mesanca koja se zove Lara i ima mesec i po dana...Vrlo cesto vrsi nuzdu, recimo 20ak puta na dan...pa me zanima da li je to normalno, plasim se da se nije prehladila ili tako nesto...Drugo pitanjce se tice njene koze...ima sitne ranice po telu, meni deluju kako ogrebotine, moguce da je to od brace i sestara, dok su sisali pa su se medjusobno izgrebali, pa da li to treba da mazem necim ili ce samo od sebe zarasti? Ona to stalno cese i pocela je koza da joj se peruta na tim mestima...i kako joj dlaka raste tako se odvaja od koze...I trece pitanjce, sve cesce nalazim na njoj neke bubice, telo im je prljavo belo a glava smedja, nisu buve, pa ne znam da li treba i kako da ih cistim?
Hvala unapred i izvinite na smetnji ali ja nikada do sada nisam imala kucu pa ne znam mnoge stvari...inace, lara je unela radost u moj zivot...Unapred hvala!

Postoji mala nedoumica kod tvog prvog pitanjaa to je da li se to odnosi na veliku ili malu nuzdu.U svakom slucaju koja god da je u pitanju 20 puta je mnogo.Nisi mi dala bas mnogo informacija oko toga pa ti zato ne mogu ni napisati neki konkretan odgovor.
ranice po telu koje ima mogu da budu od drugih pasa u leglu ali ako je to svrbi pre ce bitida je neki drugi problem u pitanju.Opet cu da ponovim da je 80-90% problema sa kozom vezano za buve tako da za svaki slucaj pogledaj kakve su te bubice sto vidis po njoj.Posto kazes da su bele moze da bude da je tzv. setajuca perut u pitanju ili parazit koji se zove Cheyletiella koji tu bolest izaziva.U svakom slucaju bi valjalo da te promene pogleda neki veterinar da bi ti konkretno rekao sta je u pitanju jer ja samo nagadjam sta bi moglo da bude na osnovu tvog pisanja.Sta god da je u pitanju budi oprezna sa upotrebom antiektoparazitika jer je stene u piatnju.

Sada tvoje poslednje pitanje u vezi sa toxoplazmozom.Necu ti reci da ne mozes da se zarazis jer bi to bilo glupo ali sanse za to su stvarno jako male da ne kazem nikakve.Pravi domacin za Toxoplasmu su macke i divlje felide a prelazni domacini su mnogi sisari medju kojima i psi i ljudi.Ljudi se mnogo lakse zaraze ishranom i kontaktom sa mackama tako da mislim da mozes opusteno da uzivas u svom psu.
Pozdrav

hvala na iskrenom odgovoru. Tu sam u Bgd. nije problem da skoknem do fakulteta, samo mi je vazno da snimak pogleda i pregled obavi specijalista. Cak ne znam da li u veterini postoji specijalnost iz kardiologije. Kolega Pedja je internista, pretpostavljam. Inace komparacija velicine srca sa velicinom grudnog kosa, kao metodologija odredjivanja uvecanosti srca se primenjuje u humanoj medicini i nije neka glupost koju sam ja izmislila. Ako znas nekog kardiologa sa fakulteta, rado bih odvela psa na pregled. Inace, pas se oduvek malo vise zamarao u odnosu na druge pse svoje rase, mozda je u pitanju i neka urodjena mana. Ali i tu je moguce primeniti odgovarajuce medikamente. A da lekovi ne bi bili prepisani onako bez sigurnog i tacnog postavljanja dijagnoze, vazno mi je da to bude strucno lice.:wink:

Ja sam cini mi se gore napisala da je u pitanju kolega Pedja (Stefanovic) sa fakulteta. Interna klinika se tako popularno zove ( I interna) u pitanju je klinika za bolesti mesojeda i kopitara... u okviru oje radi i ambulanta za male zivotinje. Tamo ima dosta kolega i svaki od njih vodi jednu oblast. Nadam se da nije neophodno da ti sada objasnjavam da klinika za kardiologiju na zalost ne postoji, ali Pedja se ozbiljno bavi ovom problematikom i mislim da mozes da mu verujes.
Nemoj se ljutiti sto sam rekla da je nemoguce pomorandzama i jabukama porediti velicinu srca, ne zaboravi da ovde pricamo o psima, i da je to zivotinjska vrsta koja je domestikacijom i evolucijom prezivela najvece promene u obliku i velicini tela medju svim ostalim zivotinjama. Dakle uporedi dogu i civavu i bice ti jasno o cemu pricam. Imala sam medju pacijentima maltezere od pola kile kao i maltezera od 12 kilograma...zaista ova virtualna komunikacija ne dozvoljava takvu vrstu procena. U najmanju ruku bilo bi neozbiljno!
Ja se nalazim na klinici u kojoj rade najpoznatiji kardiolozi evrope, ovde je tehnologija na takvom nivou da ne mozes da zamislis...elektronski stetoskopi, eho, dopler digitalni rendgeni i ostale munje...i sad kad me pitas da li se kod nas neko ozbiljno bavi kardiologijom, stvarno mi je tesko da ti odgovorim na pitanje...
Javi se Pedji, veruj mi da ce uraditi dobar pregled!
pozdrav nut_

Ja sam cini mi se gore napisala da je u pitanju kolega Pedja (Stefanovic) sa fakulteta. Interna klinika se tako popularno zove ( I interna) u pitanju je klinika za bolesti mesojeda i kopitara... u okviru oje radi i ambulanta za male zivotinje. Tamo ima dosta kolega i svaki od njih vodi jednu oblast. Nadam se da nije neophodno da ti sada objasnjavam da klinika za kardiologiju na zalost ne postoji, ali Pedja se ozbiljno bavi ovom problematikom i mislim da mozes da mu verujes.
Nemoj se ljutiti sto sam rekla da je nemoguce pomorandzama i jabukama porediti velicinu srca, ne zaboravi da ovde pricamo o psima, i da je to zivotinjska vrsta koja je domestikacijom i evolucijom prezivela najvece promene u obliku i velicini tela medju svim ostalim zivotinjama. Dakle uporedi dogu i civavu i bice ti jasno o cemu pricam. Imala sam medju pacijentima maltezere od pola kile kao i maltezera od 12 kilograma...zaista ova virtualna komunikacija ne dozvoljava takvu vrstu procena. U najmanju ruku bilo bi neozbiljno!
Ja se nalazim na klinici u kojoj rade najpoznatiji kardiolozi evrope, ovde je tehnologija na takvom nivou da ne mozes da zamislis...elektronski stetoskopi, eho, dopler digitalni rendgeni i ostale munje...i sad kad me pitas da li se kod nas neko ozbiljno bavi kardiologijom, stvarno mi je tesko da ti odgovorim na pitanje...
Javi se Pedji, veruj mi da ce uraditi dobar pregled!
pozdrav nut_

vazi, hvala ti, oticicu kod Pedje, kad vec ne mogu da biram:cry:, mislim, kad je takva situacija kod nas po pitanju kardiologije. A gde se ti nalazis? Da li mogu da dodjem na tvoju kliniku? Ili si ti negde u inostranstvu...Najlepse hvala:wink:

Primetila sam u poslednje vreme da se mom psu s vremena na vreme kao ukoci rep na jednu stranu i da ne moze da ga ispravi,tako stoji neko vreme pa se vrati u normalu,i onda cini mi se da i cudno hoda.Naglasavam da se to desava iz korena repa i da pas ima 10 godina.Hvala.

Bojane hvala puno na odgovorima, vodicu Laru ovih dana da primi svoju revakcinu pa cu ga pitati za te ranice i buvice. U vezi prvog pitanja, u pitanju je mala nuzda, po 20ak puta na dan, a veliku vrsi 2-3 puta, a posto ona voli da drema na parketu(iako ima svoe mesto gde spava nocu) plasim se da se nije prehladila ...i vec je skoro naucila gde treba da vrsi nuzdu:) Ali uvek na cosak novina:) Nikada nece na sredini:) Ali oprosteno joj je jer je tako slatka:) Hvala puno i izvinite na smetnji!

Samo da vas nesto pitam: da li kada je kuja u teranju i kada krvarenje stane a ona se prilikom ceskanja po ledjima namesta i sklanja rep, da li je to onda znak da je spremna za parenje? Nisam siguran da li smo dobro pratili ceo proces navodno pre 6 dana je prokrvarila medjutim mozda je to bilo i par dana pre a da nismo videli jer evo danas je prestala! Neznam sta da radim muzjak i nije tako blizu da se seckam 5 puta a nemam sa ovim bas toliko iskustva... Molim vas pomagajte da li da je sutra vodim?

Da li neko zna kada smem da okupam stene mopsa (star je 3 ipo meseca)??? Okupao ga je uzgajivac pre no sto cu ga kupiti, dakle pre 15ak dana. Rekose mi da se on jaaaako retko kupa, bla, bla, jer se skine Ph i onda ga napadaju neke bakterije/gljivice. Ako neko zna, bila bih zahvalna na odg.!!!! I da li je istina da ako ga vakcinisem sada protiv besnila, da ce da mu se smanji rast????!!! napominjem da sam jaaako zbunjena i da mi trebaju saveti!!!

Ljubim vas.....

Kad smo kod teranja...
Moja kuca će za neki dan napuniti godinu dana, a još nije imala teranje... ili mi nismo primetili?
Pitanje je: Koje je uobičajeno vreme za prvo "teranje" kod pasa ove veličine (škotski ovčar je u pitanju) i da li je moguće da to bude tako "diskretno" i ništa ne primetimo?
Jeste da je Dona u dvorištu, ali je gnjavimo, mazimo, puštamo u kuću povremeno, igramo se sa njom... tako da, verujem, primetili bismo...
Ništa strašno, samo pitam...

Kad smo kod teranja...
Moja kuca će za neki dan napuniti godinu dana, a još nije imala teranje... ili mi nismo primetili?
Pitanje je: Koje je uobičajeno vreme za prvo "teranje" kod pasa ove veličine (škotski ovčar je u pitanju) i da li je moguće da to bude tako "diskretno" i ništa ne primetimo?
Jeste da je Dona u dvorištu, ali je gnjavimo, mazimo, puštamo u kuću povremeno, igramo se sa njom... tako da, verujem, primetili bismo...
Ništa strašno, samo pitam...

...koliko ja znam prvo teranje se desava izmedju 6. i 9. meseca zivota, s'obzirom da je pas u dvoristu, moguce je da niste propratili prvo teranje, koje uzgred ne mora da ima obilno krvarenje, ne samo prvo, nego varira od kuje do kuje. Recimo, moja kuca ima izrazito obilno krvarenje i u kuci u tom periodu mora da nosi gace. Inace, imali bismo
svaki 6 meseci novi "spanski zid":wink: Dok, neke duge kuce same sebe pociste da se to skoro i ne primeti...

dali patuljasti zecovi (kunici) moraju da spavaju preko noci ili spavaju kad zele?

pitam iz tog razloga zato sto imam kunica i drzim ga u prostoriji gdje mu je tesko razjasniti da li je dan ili noc,i dali oni osjete kad je noc ili dan...

unaprijed hvala..

Tako je otprilike u to vreme bi trebala imati prvo teranje mada kazu kinolozi da ni to nije obavezno najverovatnije da niste primetili... Molim vas nemojte se samo puno udaljiti od mog pitanja jer sam skroz u neizvesnosti sta sutra uciniti!?!?

Da li neko zna kada smem da okupam stene mopsa (star je 3 ipo meseca)??? Okupao ga je uzgajivac pre no sto cu ga kupiti, dakle pre 15ak dana. Rekose mi da se on jaaaako retko kupa, bla, bla, jer se skine Ph i onda ga napadaju neke bakterije/gljivice. Ako neko zna, bila bih zahvalna na odg.!!!! I da li je istina da ako ga vakcinisem sada protiv besnila, da ce da mu se smanji rast????!!! napominjem da sam jaaako zbunjena i da mi trebaju saveti!!!

Ljubim vas.....

U principu ih ne treba kupati do 6 meseci, ako se bas jako zaprlja, eventualno ga treba obrisati mokrom krpicom iliuzeti sampon za suvo kupanje stenadi. Nisam sigurna ali mislim da Friskies imaju i to u svom programu. A kasnije ih opet ne treba kupati suvise cesto, jednom mesecno je sasvim dovoljno. Moze i redje. Samo treba uzeti odgovarajuci sampon, sa sto slabijim mirisom isl. Inace, pseca koza je znatno manje kisela od nase, mi imamo pH oko 5,5 a oni oko 6,9 tako da samponi za ljude NE DOLAZE U OBZIR!

Samo da vas nesto pitam: da li kada je kuja u teranju i kada krvarenje stane a ona se prilikom ceskanja po ledjima namesta i sklanja rep, da li je to onda znak da je spremna za parenje? Nisam siguran da li smo dobro pratili ceo proces navodno pre 6 dana je prokrvarila medjutim mozda je to bilo i par dana pre a da nismo videli jer evo danas je prestala! Neznam sta da radim muzjak i nije tako blizu da se seckam 5 puta a nemam sa ovim bas toliko iskustva... Molim vas pomagajte da li da je sutra vodim?

Vodi je i "slomite noge", svih 6 ako treba!

Maca već par dana drži malo spušteno desno uvo a i desno oko joj je malo crvenije (ne izgleda naročito problematično). Levo uvo joj je čisto, ali u desnom iznutra ima malo nečeg sitnog crnog kao prašina, pa sam kupila sredstvo za čišćenje ušiju Epi-Otic za mace i pse. U uputstvu piše da "treba aplikovati odgovarajuću količinu u ušni kanal, nakon toga masirati bazu ušne školjke... itd.", ali koja je to količina, nemam pojma. Bojim se da joj iz neznanja ne napravim još veće zlo.
Koliko treba da joj sipam toga sredstva?
Trenutno nisam u mogućnosti da zovem veterinara.

Po tvojoj prici odnosno pisanju trebalo bi da je to pravi momenat ako se ona namesta.To nije 100% sigurno ali recimo da je tako najlakse da se odredi ako izuzmemo citoloski bris ili nivo progesterona.
Na kraju price vodi je sutra tj. danas

Back