Pitajte u vezi zdravlja

Moj pas Rover, 4-godišnji mešanac sa puno terijera u sebi ima nekoliko problema: Prvo, ima sistemsku alergiju kože koja čini da mu dlaka otpada sa leđa. Drugo, ima neizdržive muke sa buvama. Šta pomaže u ovom slučaju, da li neko zna?

Slažem se sa Say, najsigurnije je prvo uraditi bris/skarifikat, šta vet proceni za potrebno ali jako lako može da se desi da je sve to posledica jake alergije na buve. Ako si u BG, toplo ti preporučujem da psa odvedeš kod prof. Nikole Popovića, ne znam tačno koji je telefon na Internoj 2, ali ranije je on dežurao utorkom popodne. Ako nisi iz BG i/ili nemaš uslova za detaljan pregled, valjalo bi da nabaviš neku bolju ogrlicu protiv buva (svi hvale Scalibor) a da promene na koži mažeš nečim što će ti već preporučiti u bilo kojoj veterinarskoj apoteci, ne poljoprivrednoj, baš veterinarskoj. Tipujem na Antidermakotik ili nešto slično, ili na Flogocid mast.

ne ispadaju, ispali su neki mali, oni bas mali.
on zivi napolju, stalno je van kuce, samo dodje da jede i ode, vodi zestok ljubavni zivot.
vise je divlja macka nego domaca... vidi se da je ostario, jako se vidi. prema tome sto zivi tako kako zivi, nece doziveti kao njegova mama (persijska macka koju sam imala 13 godina od njene druge godine) 15 godina sigurno. njega je nemoguce maziti, tj moguce je ali brzo postane nervozan pa sve izgrebe... jako je dobar u sustini, ali je bukvalno poljska macka koja ne trazi nista, i koja u principu nikada i nije kod kuce osim kada je gladan... pipala sam mu desni, nije reagovao, dobre boje su, roze, nista mu se u ponasanju ne menja. a zube nema vec godinu dana... samo sto je sad meni, makar na izgled mrsaviji, a i kad ga pipnmem, kad gledam da li ima krpelje nekako mi je tanji... praticu ga i dalje, pa cemo videti, a izmedju ostalog cu mu kupiti dzigericu i jogurt...

Uh, nezgodno je, ne možeš da pratiš kako kaki, zbog džigerice i jogurta. Može da se desi da ne podnose iznutrice baš najbolje, tu bih ti ipak preporučila oprez. Inače, nije ništa neobično da dvorišni mačak kraće živi, brže ostari i izgubi sekutiće. Verovatno zbog toga ima probleme sa varenjem, pa je zato i smršao. Svakako, rešenje bi bila mekša, sitnija hrana. I masnija, svi smo mi primetili da naše mačke imaju neodoljivu potrebu da jedu masno. Recimo, Kaja je uhvatila Maju i Medu da ližu ulje iz tiganja, sve se redom oduševljavaju maslinovim uljem a moj Bili recimo će i najgori krš od granula da pojede (on je ustvari mužev mačak i u njegovu ishranu baš i nemam uvid jer ga viđam samo vikendom) sa majonezom preko. :lol:

evo, cim dodje, spremicu mu granule sa jogurtom...
videla sam da kad mu dam mleko nakon 15 min trckara po dvoristu da kaki, pa sam dva tri puta videla da dobije od toga proliv. shvatih da je zbog mleka.znam da dvorisne mace zive krace, mada po mom misljenju imaju prirodniji i ispunjeniji zivot, iako bih ja sve njih uvela unutra. za njega mi je problem, cak i zimi da ga pustim unutra jer stalno zapiskava, obelezava teritoriju... pa mi upiski celu kucu :D a napolju to ne radi, samo kad neko dodje autom, eto i mog Zaka da pisne malo po tim kolima :)
pogledacu - ako bude hteo jogurt da li je isto kao sa mlekom... sad je toplo pa cu pokusati da ga napolju animiram nekim cetkama, jer voli kad ga cesljam, samo sto on ne daje opomene kad mu je dosta, on samo ujede, srce moje, naucio je tako a i ima vec 7 godinica, pa je sad najjaci dasa u kraju!
hvala mimi`s mom!!! obraticu paznju na njegovu stolicu nakon jela!

samo da javim, posto sam dobila DOBRE informacije od ljudi ovde, pa da kazem kako je sad.
Moj Zak, macak, jede jogurta i hleba (al ja mu jako jako sitno iscupkam samo sredinu svezeg hleba) i stavim povremeno i malo granulica.
necete verovati, vec mi se ugojio malo! a samo juce (4 puta sam mu dala da jede ?! :) toliko je majukao valda mu se svidelo!) i danas jednom je jeo... dajem mu manje kolicine, stolica mu je dobra, nocas je cak koliko se najeo prespavao u mojoj radionici (nije cak ni zavrsena... al sta sad :)!) jako sam sad sretna sto ste mi pomogli, pa je i on sretan jer bez problema pijucka taj njegov jogurtic i uziva, onako sa punim stomakom, a ne mora da grize pa nije nesretan :D
konacno da se desi nesto lepo ovde, i malo da me podigne posle onog uzasnog dogadjaja!
hvala jako puno mimi`s mom i tara!!! hvala VAM do neba, kako mi je lep[o kad ga napokon gledam kako se sit izvrne i spava! i konacno mi malo duze boravi kod kuce, svaler mali :D

Ja,opet imam problem sa kucom... Primetila sam po hodu da ga boli prednja desna noga,ali kad legne,i podje da ustane odigne se samo na prednje noge i ne moze da podigne zadnji deo... Nije ga udadrio auto,ili tako nesto,pa ne znam da li je mozda bolestan od necega... On je relativno mlad ima oko dve godine...

Hmmm....moze da bude neka fizicka povreda, moze da bude i neko uganuce, a najbolje bi bilo da veterinar pregleda, mozda mora da se snimi kicma. A od krajnika psi uslovno receno, vuku, zadnje noge, tesko ustaju. Najbolje je da veterinar pogleda, jer ovako kako opisujes ne mozemo da ti pomognemo.

Šta su tačno ANTRAKOIDI?
To postoji u brisu iz Majinog uva. Vet kaže da to nisu ni mikroorganizmi ni bubice već nešto između i da pravog leka za njih nema. Ja nisam baš ubeđena, sigurno postoji način da se toga otarasimo ali možda lek ne postoji kod nas.

Šta su tačno ANTRAKOIDI?
To postoji u brisu iz Majinog uva. Vet kaže da to nisu ni mikroorganizmi ni bubice već nešto između i da pravog leka za njih nema. Ja nisam baš ubeđena, sigurno postoji način da se toga otarasimo ali možda lek ne postoji kod nas.

Joj, nemam pojma, iskreno. :rumenka: Po nazivu podseća na antraks, kožna forma nije tako stravična kao respiratorna, ali ne verujem da je to. Ima li tačan latinski naziv? Obično za sve parazite, pa i demodeks pomažu ivermektin i slični preparati ali kod nas je teško naći formu bezbednu za mačke, ako uopšte i postoji.

Da li neko može da odgovori na ovu temu?
http://forum.krstarica.com/threads/364092
Postavljeno je pitanje i hitno je, a ja sada nikako ne mogu da nađem gde ste pisali o tome..

Tu više ništa ne bih dodala.

bukvalan prevod: Karakteristika koja lici na cir ili kozni antrax. Podseca na antrax.
zatim, ostali prevodi: "an infectious disease usually seen in domestic animals that have ingested spores of Bacillus anthracis. Humans can acquire it through contact with infected animals or their byproducts, such as carcasses or skins. Human disease usually occurs as a malignant pustule or malignant edema of the skin. Occasionally it can affect the lungs if spores of the bacillus are inhaled, or it can involve the intestinal tract when infected meat is eaten. It often is accompanied by hemorrhage, as the exotoxins from the bacillus attack the endothelium of small blood vessels."
kaze da je to zarazna bolest koja napada domace zivotinje tako sto se u organizam unose kao bacil anthracis-a. po ljude eventualno mogu biti opasni ako se udahne bacil ili ako se jede meso koje zarazeno ovom vrstom bacila.cesto zna biti praceno krvarenjem jer exotoxins iz bacila napada male krvne sudove... nisam sigurna da li ce ti sve ovo biti od pomoci, pokusacu sutra da pronadjem kako se leci pa cu ti javiti...

hm,dogodila se nezgoda,i mace je zavrsilo pricepljeno kapijom.........sada pada na desnu stranu,disanje se menja u rasponu od gotovo neprimentnog do ubrzanog......tiho je,tek ponekad majuce........macka ne zeli da mu se priblizava,rezi na njega,tako da prepostavljam da to znaci da ce uskoro uginuti.......moji ne zele da mi daju da ga vodim kod veterinara,tvrde da je "samo malo ugnjecen"
ja msm da se bas muci,i samo zelim da mu olaksam nekako,a ne znam kako.......pa me interesuje cisto da li neko mozda zna cime........?

kako to mislis: ne daju da ga vodis veterinaru? ako ga majka odbacuje... ne znam da li bi mu se moglo pomoci... iz iskustva znam, a znaju i macke jako dobro... osete sve... zaboga, kako ne daju da ga odvedes? gde zivis?

koliko je mace staro? da li jede samostalno ili je sisalo do sad? ako jede samostalno ponudi mu hranu i vidi da li jede...

pa,misle da dramatizujem,i hoce da sacekamo,da vidimo da li ce mu biti bolje........tacnije,otac,majka trenutno nije tu.......pa nzm tacno,sisa i dalje,planirali smo da ih uskoro naucimo da jedu samostalno.......
da,svesna sam i ja toga,pa sam se zato vec pomirila sa tim.......
probacu da ga nahranim pipetom.......ili spricem.........
hvala ti........

nisi mi rekla koliko je staro mace... to zna imati veliku ulogu kako znam...
ako je dovoljno staro, mozda ga majka svakako odbija od sise jer je vec velik? :| :(

(ako ne znas koliko je staro mace, opisi ga, uporedi ga sa nekim predmetom u kuci ili tako nekako... )

mhm... oko 6 nedelja, mozda malo vise... mislim tako... trebalo bi mozda jos neke dve nedelje da sisaju... ali bi se mogli i dohranjivati mekom hranom za macice, ali to bolje da ti potvrdi neko od ovdasnjih forumasa koji znaju bolje... prati ovo macence, ako je onako kako mislim, oko njega nece biti puno toga da se radi... :( ali se nadam da nisam u pravu, i da ce biti drugacije!!! javljaj kako je, ako mozes.

Back