mimi's mom
Buduća legenda
- Poruka
- 32.800
Moj pas Rover, 4-godišnji mešanac sa puno terijera u sebi ima nekoliko problema: Prvo, ima sistemsku alergiju kože koja čini da mu dlaka otpada sa leđa. Drugo, ima neizdržive muke sa buvama. Šta pomaže u ovom slučaju, da li neko zna?
Slažem se sa Say, najsigurnije je prvo uraditi bris/skarifikat, šta vet proceni za potrebno ali jako lako može da se desi da je sve to posledica jake alergije na buve. Ako si u BG, toplo ti preporučujem da psa odvedeš kod prof. Nikole Popovića, ne znam tačno koji je telefon na Internoj 2, ali ranije je on dežurao utorkom popodne. Ako nisi iz BG i/ili nemaš uslova za detaljan pregled, valjalo bi da nabaviš neku bolju ogrlicu protiv buva (svi hvale Scalibor) a da promene na koži mažeš nečim što će ti već preporučiti u bilo kojoj veterinarskoj apoteci, ne poljoprivrednoj, baš veterinarskoj. Tipujem na Antidermakotik ili nešto slično, ili na Flogocid mast.
ne ispadaju, ispali su neki mali, oni bas mali.
on zivi napolju, stalno je van kuce, samo dodje da jede i ode, vodi zestok ljubavni zivot.
vise je divlja macka nego domaca... vidi se da je ostario, jako se vidi. prema tome sto zivi tako kako zivi, nece doziveti kao njegova mama (persijska macka koju sam imala 13 godina od njene druge godine) 15 godina sigurno. njega je nemoguce maziti, tj moguce je ali brzo postane nervozan pa sve izgrebe... jako je dobar u sustini, ali je bukvalno poljska macka koja ne trazi nista, i koja u principu nikada i nije kod kuce osim kada je gladan... pipala sam mu desni, nije reagovao, dobre boje su, roze, nista mu se u ponasanju ne menja. a zube nema vec godinu dana... samo sto je sad meni, makar na izgled mrsaviji, a i kad ga pipnmem, kad gledam da li ima krpelje nekako mi je tanji... praticu ga i dalje, pa cemo videti, a izmedju ostalog cu mu kupiti dzigericu i jogurt...
Uh, nezgodno je, ne možeš da pratiš kako kaki, zbog džigerice i jogurta. Može da se desi da ne podnose iznutrice baš najbolje, tu bih ti ipak preporučila oprez. Inače, nije ništa neobično da dvorišni mačak kraće živi, brže ostari i izgubi sekutiće. Verovatno zbog toga ima probleme sa varenjem, pa je zato i smršao. Svakako, rešenje bi bila mekša, sitnija hrana. I masnija, svi smo mi primetili da naše mačke imaju neodoljivu potrebu da jedu masno. Recimo, Kaja je uhvatila Maju i Medu da ližu ulje iz tiganja, sve se redom oduševljavaju maslinovim uljem a moj Bili recimo će i najgori krš od granula da pojede (on je ustvari mužev mačak i u njegovu ishranu baš i nemam uvid jer ga viđam samo vikendom) sa majonezom preko.

Po nazivu podseća na antraks, kožna forma nije tako stravična kao respiratorna, ali ne verujem da je to. Ima li tačan latinski naziv? Obično za sve parazite, pa i demodeks pomažu ivermektin i slični preparati ali kod nas je teško naći formu bezbednu za mačke, ako uopšte i postoji.