Pitajte u vezi zdravlja

Да ли си штене купио или имаш легло, па је овај малишан само један од штенаца који је добио пролив.

Индикативно је што он има упоран пролив а јако је мали.Пролив може бити предзнак врло опасних болести.Да ли је пас вакцинисан против штенећака ?
Ако јесте и ако је примио поливалентну вакцину , онда је заштићен 90 посто.Међутим дешава се да вакцине буду неисправне па немају ефекта.
Обзиром да је јако мали и има упоран пролив, мораш га непрекидно надгледати и појити пиринчаном водицом и давати кувани пиринач помешан са гранулама.Најбоље би било да грануле избациш и куваш му пиринач са рибом или пилетином.
Ја бих му дала неки од лекова за људску употребу, попут, бактисуптила, лиобифа или лоперамида.Мораш га измерити и на основу телесне тежине одредити дозу лека.
У сваком случају , прати стање и ако се до сутра пролив не заустави, обавезно контактирај ветеринара.

Ne daj keru NIŠTA da jede 2-3 dana. Posle toga izbegavaj granule, mnogi kerovi su propali zbog njih. Kuvaj mu grkljane, belu džigerici i papke i to mešaj sa starim hlebom 30% mesa 70 % starog hleba. Ne boj se da će da se zadavi kostima, NEĆE pod garanciju. :bye:

Да ли си штене купио или имаш легло, па је овај малишан само један од штенаца који је добио пролив.

Индикативно је што он има упоран пролив а јако је мали.Пролив може бити предзнак врло опасних болести.Да ли је пас вакцинисан против штенећака ?
Ако јесте и ако је примио поливалентну вакцину , онда је заштићен 90 посто.Међутим дешава се да вакцине буду неисправне па немају ефекта.
Обзиром да је јако мали и има упоран пролив, мораш га непрекидно надгледати и појити пиринчаном водицом и давати кувани пиринач помешан са гранулама.Најбоље би било да грануле избациш и куваш му пиринач са рибом или пилетином.
Ја бих му дала неки од лекова за људску употребу, попут, бактисуптила, лиобифа или лоперамида.Мораш га измерити и на основу телесне тежине одредити дозу лека.
У сваком случају , прати стање и ако се до сутра пролив не заустави, обавезно контактирај ветеринара.

vodi ga kod veterinara. tako malo štene sa 3-4 dana proliva ne valja. Postoji problem koji nije hrana. Daće mu lekiće i biće bolje. Takodje u pet centrima imaš da kupiš granule za tako malu štenad koja imaju proliv. daju se samo te granule i ništa više..nikako ih ne prelivati ničim.
Možeš uzeti i tablete aktivnog uglja u humanoj apoteci i davati mu po uputstvu za kilažu iz leka.....znači kao za ljude ali prema kilaži.

Caos,posto sam nova na ovom forumu...tj od skoro sam se uclanila a odavno vas citam nadam se da nisam promasila temu odnosno mesto za moje pitanje.Imam malu zenku maltezera koja je stara skoro cetiri meseca.Posto smo skoro isprimali sve vakcine,zastitili se i krenuli sa setnjom nametnuo se sledeci problem.Ona nikako nece na povodac odnosno kada joj stavimo ogrlicu vuce kao luda.Da je ne bih mucila kupila sam joj povodac koji ide oko tela,ali onaj koji je kao odelce.Sada su me neki ljudi preplasili sa pricama da je to opasno i da tako moze da ugane sape,da joj ispadnu casice itd...pa me zanima da li je bilo takvih slucajeva i koliko je to bezbedno,jer je ona taj povodac bez problema prihvatila...

Treba mi pomoc, pas mi ima proliv vec 3-4 dana neznam sta da radim. On je veseo i ponasa se skroz normalno, hranima ga iskljucivo granulama. On je star 2 meseca. Veterinar mi je rekao da mu kuvam pirinac i da mu dam pirincanu vodu, ali ni to nepomaze. Ako neko zna nesto sto bi mi bilo od pomoci neka pise.

Hvala. pozz. ;)

Мој пас је имао три месеца када је закачио неки стомачни вирус...
Ветеринар ми је рекао да му дајем пиринач, пиринчану воду и ЈОГУРТ!
И стварно, тај јогурт му је много помогао, одмах је живнуо, а иначе је куњао, имао пролив и ништа није јео...

А иначе - мислим да је јако мали да би јео само грнуле...:confused:

Caos,posto sam nova na ovom forumu...tj od skoro sam se uclanila a odavno vas citam nadam se da nisam promasila temu odnosno mesto za moje pitanje.Imam malu zenku maltezera koja je stara skoro cetiri meseca.Posto smo skoro isprimali sve vakcine,zastitili se i krenuli sa setnjom nametnuo se sledeci problem.Ona nikako nece na povodac odnosno kada joj stavimo ogrlicu vuce kao luda.Da je ne bih mucila kupila sam joj povodac koji ide oko tela,ali onaj koji je kao odelce.Sada su me neki ljudi preplasili sa pricama da je to opasno i da tako moze da ugane sape,da joj ispadnu casice itd...pa me zanima da li je bilo takvih slucajeva i koliko je to bezbedno,jer je ona taj povodac bez problema prihvatila...

prvi put cujem za to
samo se ti opusti,nece joj nista biti :)
ne pamtim kad sam videla neku malu rasu koja ima obicnu ogrlicu i ni jedan psic nije imao probleme sa nogama :)

bili smo, tj vec se i vratili od veterinara.
bio je prolapsus vagine, uzasno... uvezali su joj to, dali gomilu inekcija, ali su mislim sredili stvar...
ja sam pobelela od straha, ali sam stoicki podnela... kako - tako...

bilo je jako tesko slusati joj srce dok su joj radili taj zahvat... uzasno...

dobice inekcije i sutra, i prekosutra. pa ce nastaviti jos 5 dana sa amoksicilinom. radi prevencije.
to bi sada trebalo da odpadne.. tj da se prvo sasusi pa ce otpasti, kao sto otpadne pupcana vrpca...

bili smo, tj vec se i vratili od veterinara.
bio je prolapsus vagine, uzasno... uvezali su joj to, dali gomilu inekcija, ali su mislim sredili stvar...
ja sam pobelela od straha, ali sam stoicki podnela... kako - tako...

bilo je jako tesko slusati joj srce dok su joj radili taj zahvat... uzasno...

dobice inekcije i sutra, i prekosutra. pa ce nastaviti jos 5 dana sa amoksicilinom. radi prevencije.
to bi sada trebalo da odpadne.. tj da se prvo sasusi pa ce otpasti, kao sto otpadne pupcana vrpca...

Našla sam ovo:
http://www.pet-centar.rs/content/view/4145/70/

hvala smeh, to sam procitala cim sam mogla da pretpostavim da se radi o toj pojavi...
tekst je dobar, ali mi nije bas sve bilo jasno, pa sam nasla i tekstove na engleskom, prevodila ih i sastavljala...
istina, oci su mi pobelele...
hvala ti veliko u svakom slucaju!

Komentar da ne treba dati štenetu da jede neko vreme, pola dana, dan, dan i po, uopšte nije da nije na mestu! Štenci vrlo lako pokvare crevnu floru i onda ne mogu da je uspostave. Mojoj Širli se to desilo par puta kada je bila mala i kratko pauziranje od hrane i medicinski ugalj su dali rezultate.
Prosto im stomak kao bebama, nije naviknut na razne hrane i onda umeju tako da odreaguju.
Inače jogurt uopšte nije dobra varijanta u takvin situacijama, zato što kučići inače malo slabije vare jogurt, tako da može dodatno da poremeti stomak

Komentar da ne treba dati štenetu da jede neko vreme, pola dana, dan, dan i po, uopšte nije da nije na mestu! Štenci vrlo lako pokvare crevnu floru i onda ne mogu da je uspostave. Mojoj Širli se to desilo par puta kada je bila mala i kratko pauziranje od hrane i medicinski ugalj su dali rezultate.
Prosto im stomak kao bebama, nije naviknut na razne hrane i onda umeju tako da odreaguju.
Inače jogurt uopšte nije dobra varijanta u takvin situacijama, zato što kučići inače malo slabije vare jogurt, tako da može dodatno da poremeti stomak

Мени је тако саветовао управо ветеринар! Јер јогурт регулише и обнавља цревну флору...

Kad smo kod proliva štenaca...
Mi smo taj problem imali kad smo doneli Donu.
Ali ona se vozila od okoline Sombora do Beograda (i to u gepeku :evil:), pa posle od Beograda dovde još toliko (al' ovog puta meni u krilu :heart:) i dva dana je odbijala hranu i imala proliv...
Zvali smo veterinara (ako je to nekom važno, velikog zaljubljenika u "sve na četiri noge", inače profesora Veterinarskog falkulteta) koji je dao jednostavan savet: "Kupite bilo koji sirup za bebe protiv proliva i dajte joj".
Tako smo i uradili...
Desilo se još jednom da je imala sličan problem i rešen je na isti način.

odreagovala sam na ostatak posta

a u redu je da ako ima proliv ne jede dan dva

lose...
podvezali su joj matericu, ali se javio drugi problem. nije mogla da mokri dva dana, pa smo je danas nosili na infuziju, i sutra isto... praznili joj besiku...
javicu se kad budem znala sta se desava i kako su joj organi... za sad nista jos, jedino da se molimo da ce biti u redu!

danas je imala temperaturu 33 sa 4. pa smo joj podizali i utopljavali... i ceo dan joj menjam flase sa vrelom vodom ispod cebeta, da se ugreje... pije jako mnogo vode, jede... ali mokracu ne izbacuje svesno... ipak, taj (sada vec osuseni) deo materice jos nije otpao, a verovatno ce joj to seci...
javicu sve, obecavam! hvala sto pitate...

tazice, a da nisu bubrezi?
ne znam koliko je to slicno kao kod macaka, ali ta niska temperatura i nemogucnost mokrenja ukazuju kod macaka na bubrege
jesu li joj vadili krv, uzeli mokracu na nalizu?
nadam se da ce sve biti ok

Sad sam pitala mimi's dad šta bi on radio, kaže, vratio bi na mesto i eventualno stavio dva pojedinačna šava da se spreči ponovno ispadanje. Kad sam mu rekla da ova uja otežano mokri posle podvezivanja, kaže da je verovatno podvezana prenisko, nadole. A tako niska temperatura je svakako za brigu, javi šta se dešava, ima li napretka. Držim vam palčeve da zajedno pregurate to.

Back