Pitajte u vezi zdravlja

Da, definitivno je lakse kada je boca sa rasprsivacem.
I ja sam neko vreme slican metod koristila, samo sa Domestosom (koga cu sad izbaciti iz upotrebe kada je u pitanju ciscenje poda).
Dakle, 5% rastvor i obavezno razblaziti prema tabeli (rece 1:50 ili 1:25).

A to da macke ne udisu, zgodno ih je zatvoriti u kupatilo (ili neku drugu prostoriju) dok se ne obrisu podovi i jos koji minut dok se ne osuse, izmedju ostalog i da ne izgaze pod dok je mokar, pa da na sapicama ne ponesu sredstvo za ciscenje poda.

Isto sam citala o potpuno prirodnim sredstvima za ciscenje, tipa rastvorena soda bikarbona.
Ali kada je Gandi u losoj fazi, onda zna da "obavi posao" i gde ne treba, i soda tu nije pomogla da otkloni miomirise.

Neko vreme sam koristila i esenciju lavande rastvorenu u vodi. To je fantasticno osvezavalo podove, ali ne znam koliko je efikasno sredstvo za bacile.

Neki pominju i sirce kao prirodno sredstvo ciscenja...to nisam probala..

I tako...stigoh do Asepsola..sad cemo i to da probamo:).

dakle da prilozim iskustvo sa asepsolom.
nasla sam mace, prekriveno buvama, njihovim i macecim urinom i izmetom, totalno smrdljivo i sve tako...

prvo sam ga oprala mlakom vodom i sa jako malo sapuna.
cisto toliko da sperem sve to...
onda sam asepsolom (rastvorenim prema uputstvu) vaticom ili krpicom prala i krzno. tako da je bilo relativno cisto nakon toga...

sutradan sam odvela macu kod veta i dobila neku malu tecnost protiv buva, i okupala ga time. sada je divan, oporavio se, cist je i mirise!
asepsol NE SME da dodje u kontakt sa ocima, unutrasnjim delom uha, analnim otvorim ili polnim organom. tako ni sa ustima ili nosom. vodite racuna o tome, jako je vazno! eto, toliko od mene, i mog iskustva!

A to da macke ne udisu, zgodno ih je zatvoriti u kupatilo (ili neku drugu prostoriju) dok se ne obrisu podovi i jos koji minut dok se ne osuse, izmedju ostalog i da ne izgaze pod dok je mokar, pa da na sapicama ne ponesu sredstvo za ciscenje poda.

Primenjujem upravo taj sistem, samo što ih zatvorim u jednu sobu, dok ne obradim sve ostale prostorije i dok se iste ne osuše, onda ih prabacim u drugu sobu i odradim sobu u kojoj su bili.

Ali kada je Gandi u losoj fazi, onda zna da "obavi posao" i gde ne treba, i soda tu nije pomogla da otkloni miomirise.

Probaj jabukovo sirće, jako lepo otklanja mirise.
Gandi je sterilisan, da?

dakle da prilozim iskustvo sa asepsolom.
nasla sam mace, prekriveno buvama, njihovim i macecim urinom i izmetom, totalno smrdljivo i sve tako...

prvo sam ga oprala mlakom vodom i sa jako malo sapuna.
cisto toliko da sperem sve to...
onda sam asepsolom (rastvorenim prema uputstvu) vaticom ili krpicom prala i krzno. tako da je bilo relativno cisto nakon toga...

sutradan sam odvela macu kod veta i dobila neku malu tecnost protiv buva, i okupala ga time. sada je divan, oporavio se, cist je i mirise!
asepsol NE SME da dodje u kontakt sa ocima, unutrasnjim delom uha, analnim otvorim ili polnim organom. tako ni sa ustima ili nosom. vodite racuna o tome, jako je vazno! eto, toliko od mene, i mog iskustva!

Potpisujem (dobro da si skrenula pažnju, jer se ja nisam setio da detaljno napišem)! :ok:

Probaj jabukovo sirće, jako lepo otklanja mirise.
Gandi je sterilisan, da?

Nije. Njega bi totalna anestezija dotukla.
Ali za sada nije imao aktivne faze "zenidbe".

Nego, nisam mislila na markiranje teritorije, kada sam ovo gore napisala, vec kada je u fazi klaster napada, to cesto podrazumeva i nekontrolisano uriniranje...

Srecom, ti periodi uzastopnih napada su sve redji i redji.. kada ovako globalno posmatram. Hocu reci, kada je bio sasvim mali...to je stvarno bio horor. Ni jedan tadasnji veterinar mu nije davao sansu da ce preziveti. Jedan je cak rekao da moze da garantuje da ce Gandi imati probleme dokle god je ziv (nije stvar bash u recima, vec vise u tonu, koji je govorio "macak ti je na izdisaju"). Tada sam bas bila obeshrabrena...

Ali eto, kako vreme prolazi, i ja sam sve veci optimista, a Gandi ima sjajnu volju za zivotom:), cak i posle napada se trudi odmah da bude aktivan, pa onako, na klimavim nozicama hoda unaokolo.. (uvek je neko vreme slab nakon tih faza). Vet kaze da u takvim slucajevima, kada prodje pubertet, desi se da se napadi sve vise i vise proredjuju. Nadam se da je to i kod Gandija slucaj. .

Nije. Njega bi totalna anestezija dotukla.
Ali za sada nije imao aktivne faze "zenidbe".

Hm, da li neko radi lokalnu, obzirom da je procedura vrlo jednostavna. :think:
Nije reč o parenju nego o intenzitetu mirisa.

Nego, nisam mislila na markiranje teritorije, kada sam ovo gore napisala, vec kada je u fazi klaster napada, to cesto podrazumeva i nekontrolisano uriniranje...

Mukica mala... :(

Nadam se da je to i kod Gandija slucaj. .

:super:

Cao, pozdrav svima.
Imam jedan veliki problem. Pre 10 meseci sam kupio stene Dogo Argentino, tada je bio star 4 meseca. Odmah smo ga odveli na sve vakcine, posto prethodno nije primio ni jednu. Sve je bilo u redu do januara, kada se razboleo. Odveo sam ga kod veterinara i rekli su da ima upalu pluca. Lecenje je trajalo 2 meseca, infuzije, injekcije i kasnije antibiotici. Nakon toga sam mu davao i mukodin i med i sta god su mi ljudi preporucili. Medjutim on i dan danas ima problem sa slajmom, jos uvek mu curi nos i cesto tesko dise, zbog tog slajma. Cesto povrati prve zalogaje hrane, onda nastavi da jede normalnije, ima apetit i dosta pojede, ali je i dalje jako mrsav. Ne znam vise kako da mu pomognem...Izuzetno je pametan i dobrocudan, svi smo ga jako zavoleli.

Hvala unapred.

Cao, pozdrav svima.
Imam jedan veliki problem. Pre 10 meseci sam kupio stene Dogo Argentino, tada je bio star 4 meseca. Odmah smo ga odveli na sve vakcine, posto prethodno nije primio ni jednu. Sve je bilo u redu do januara, kada se razboleo. Odveo sam ga kod veterinara i rekli su da ima upalu pluca. Lecenje je trajalo 2 meseca, infuzije, injekcije i kasnije antibiotici. Nakon toga sam mu davao i mukodin i med i sta god su mi ljudi preporucili. Medjutim on i dan danas ima problem sa slajmom, jos uvek mu curi nos i cesto tesko dise, zbog tog slajma. Cesto povrati prve zalogaje hrane, onda nastavi da jede normalnije, ima apetit i dosta pojede, ali je i dalje jako mrsav. Ne znam vise kako da mu pomognem...Izuzetno je pametan i dobrocudan, svi smo ga jako zavoleli.

Hvala unapred.

I kod ljudi moze da se desi da infekcija u plucima "tinja" i da pravi smetnje i kasnije, pa sto ne bi bio takav slucaj i kod zivotinja.. Cini mi se da ipak njega nisu izlecili kako treba i da terapija nije dovrsena do kraja. Ako je ocekivano da kuca ima takve probleme jos neko vreme, onda je to trebalo da bude napomenuto od strane veterinara.

Iz mog iskustva, cesto veterinari, kad ne znaju sta dalje da rade i kako da lece, umesto da posalju kod iskusnijeg ili strucnijeg kolege, proglase da je uradjeno sve sto je moguce i dignu ruke. I naravno, vlasnik zivotinjice i ostane u uverenju da je maksimum ostvaren.

Dakle, predlazem da pitas drugog veterinara za misljenje, jer pitanje je sta kuci tinja u organizmu i stvara mu takvu reakciju. Mozda jednostavno ima alergiju na nesto. Nekad se desi da posle vise meseci bolovanja zivotinje i lutanja sa terapijama sasvim jednostavan preparat trajno resi problem (ali opet, nista bez strucnjaka). Srecno:)

I kod ljudi moze da se desi da infekcija u plucima "tinja" i da pravi smetnje i kasnije, pa sto ne bi bio takav slucaj i kod zivotinja.. Cini mi se da ipak njega nisu izlecili kako treba i da terapija nije dovrsena do kraja. Ako je ocekivano da kuca ima takve probleme jos neko vreme, onda je to trebalo da bude napomenuto od strane veterinara.

Iz mog iskustva, cesto veterinari, kad ne znaju sta dalje da rade i kako da lece, umesto da posalju kod iskusnijeg ili strucnijeg kolege, proglase da je uradjeno sve sto je moguce i dignu ruke. I naravno, vlasnik zivotinjice i ostane u uverenju da je maksimum ostvaren.

Dakle, predlazem da pitas drugog veterinara za misljenje, jer pitanje je sta kuci tinja u organizmu i stvara mu takvu reakciju. Mozda jednostavno ima alergiju na nesto. Nekad se desi da posle vise meseci bolovanja zivotinje i lutanja sa terapijama sasvim jednostavan preparat trajno resi problem (ali opet, nista bez strucnjaka). Srecno:)

Hvala na savetu, pokusacu... sad si mi ulila novu nadu :)
Ako neko slucajno zna dobrog veterinara u Novom Sadu, bio bih zahvalan da ga preporuci.

Jel zna neko nesto o bolestima macaka?????????

Ja imam sad trenutnu situaciju da moj macor star 3 godine odbija da jede, kada pridje hrani onda onako otvara usta kao da zeli da povrati pri tome sapama kao da brise usne jer strasno balavi pa su mu s'tim i sape mokre?!

Jel zna neko sta je to???????

Imam 3 male mace.Po celom telu imaju pecate i perutaju se. To fizi;ki odstranjujem, premazem povidon jodom i namazem daktanolom. To sam cula od jednog vet.tehnicara.Poznati veterinar u Nisu se cudi sto toliko brinem o mackama a ljudi nemaju za lekove. Jel se on to sali?
Sad se ta neprijatnost prenela i na ostale moje macke. Trudim se da im obezbedim sve uslove od hrane do higijene. Gledam po dvoristima u okolnim zgradama macke bez vlasnika / lepe,sjajne, vesele....Mozda smo im mi narusili prirodno okruzenje jer spavaju po sobama, moja Beta cak na TV_u?

Imam 3 male mace.Po celom telu imaju pecate i perutaju se. To fizi;ki odstranjujem, premazem povidon jodom i namazem daktanolom. To sam cula od jednog vet.tehnicara.Poznati veterinar u Nisu se cudi sto toliko brinem o mackama a ljudi nemaju za lekove. Jel se on to sali?

Zasto se cudis... pa u ovom drustvu se zivotinje tretiraju poput predmeta... i gore...

Sad se ta neprijatnost prenela i na ostale moje macke. Trudim se da im obezbedim sve uslove od hrane do higijene. Gledam po dvoristima u okolnim zgradama macke bez vlasnika / lepe,sjajne, vesele....Mozda smo im mi narusili prirodno okruzenje jer spavaju po sobama, moja Beta cak na TV_u?

To su gljivice pretpostavljam, moj macak se upravo bori sa tim. Treba da se uzme bris, pa da se laboratorijski vidi kakve su tacno gljivice u pitanju, i na osnovu toga se odredjuje dalja terapija.
Inace, jedna vet.tehnicarka mi je rekla da je najopstije sredstvo protiv gljivica Kansen ili Kanesten krema (kupuje se u humanoj apoteci, ista je stvar, samo je drugi proizvodjac), ali, naravno, prvo treba utvrditi da li su to gljivice ili ne...
Kada veterinar daje takve nesuvisle izjave, uvek preporucujem promenu istog. Pa na kraju se mora naci savestan veterinar. Ne treba da ti bude bedak da trazis strucno i humano ophodjenje. Na kraju krajeva, sami su odabrali svoj poziv, niko ih nije terao, a ukoliko si nezadovoljna, imas apsolutno pravo da potrazis i drugo misljenje.
Mi, kao ljubitelji zivotinja, imamo bogato iskustvo, ali nista ne moze zameniti strucno misljenje.

Poslednja izmena:
Vratila sam se sa mora posle 10 dana i zatekla moja tri macana sa gljivicama. Skoro sam usvojila dva maceta, ali nisam primetila da imaju gljivice. Najstariji, 11 - godisnji Sijamac Sima ima "pecat" na ledjima, velicine lopte za tenis, Dudley (ex Srecko) ima kraste na vise mesta, a Viktor iza uveta i na desnoj sapi. Sva trojica normalno jedu i piju, a malisani su zivahni i razigrani. Mazem ih Canestenom, trenutno nemam pare za veta, a jako sam zabrinuta. Nikada nisam imala ovaj problem. Svaki savet je dobrodosao.:mace:
Isti je odgovor kao gore naveden:)

nas macak ima proliv vec nekoliko dana.da li neko zna sta da mu damo?star je pet mjeseci i dosad nismo imali macke tako da jako malo znamo o njima.da li uzrok moze biti to sto cesto ode do zdjele sa psecim kospama i vjerovatno pojede malo od retriverke?mace hranimo zasad iskljucivo sa hranom za macice

Može da bude uzrok i pseća hrana, jer je masnija nego hrana za mačke, a i bilo je takvih slučajeva i ranije.
U svakom slučaju, odvedite ga kod veterinara.

Evo mog iskustva, Valeria. Imam deset macaka.Letos su dobilr promene na kozi pa sam pokusala sama da to resim.Povidon jodom premazala te krugove bez dlaka i mazem daktanolom. Ima vidnog poboljsanja i zato probaj.
Javi kako je proslo!

Svoje zivotinjsko carstvo drzim u dvoristu.Vidim da povremeno pasu travu, i kuca i macke. Kazu da im to pomaze kod varenja jer lizuci se skupljaju se dlake u probavnim organima i imaju problem sa varenjem.
Kuca Lisa je u boksu pa njoj berem travu i sve je u redu. Zelim da svojim iskustvo pomognem i drugima koji vole zivotinje.

Evo mog iskustva, Valeria. Imam deset macaka.Letos su dobilr promene na kozi pa sam pokusala sama da to resim.Povidon jodom premazala te krugove bez dlaka i mazem daktanolom. Ima vidnog poboljsanja i zato probaj.
Javi kako je proslo!

Kod ovog mog macana je specificna situacija, posto je povezana sa imunitetom. Imao je losu fazu, i cim mu je globalno bilo bolje, gljivice su same od sebe pocele da nestaju, a na mestima bez dlake je ponovo poceo da raste sloj fine, nove dlake.. Treba da se potpuno stabilizuje, pa da se urade jos neke analize:).
Hvala na savetima:)

Hvala na savetu, pokusacu... sad si mi ulila novu nadu :)
Ako neko slucajno zna dobrog veterinara u Novom Sadu, bio bih zahvalan da ga preporuci.
ns-vet. jako dobra ambulanta...
Adresa: Branislava Borote 19, Novo Naselje Bistrica.
063/590-192, 064/2320-136 hitne intervencije

rade Bojan i Rastko, saveti su im jako dobri i jako su strpljivi!
eto, nadam se da ce ti pomoci... :)

:eek: Šta se sve izdešavalo! Valeria, kako je dasa sada?

Daktanol se koristi čak i kod sora na bebećem jeziku-najbezbedniji antimikotik koji postoji a deluje baš na kandidijazu koja je kod mačaka (i kod ljudi) najčešća.

Dogo argentino sa zalečenom pneumonijom-je li tretiran protiv glista redovno? Toxocara canis, valjkasta glista iz roda ascaris ima entero-hepato-pulmo-enteralnu migraciju što znači da jedan deo svog životnog ciklusa provodi u plućima i ta mehanička oštećenja mogu da dovedu do upale.

Što se tiče veta u Nišu, ne čudi me što tako misli, samo je jako neprofesionalno s njegove strane što tako priča, za to možete da ga prijavite Veterinarskoj komori Srbije, verujem da bi snosio neke posledice u smislu gubitka poena i samim tim otežanog obnavljanja radne dozvole, s obzirom da su prema novom Zakonu o veterinarstvu Komori dali veću nadležnost u celoj priči. Ali, nažalost, to bi otprilike bila ona donkihotovska borba protiv vetrenjača jer svi oni tako misle, samo nisu dovoljno glupi da to i izgovore naglas.

Domestos, Asepsol isl-moj glas ide Selekta gelu iz pirotske firme Limes, link je limespi.rs

I na kraju, Cali, svaka čast na odgovorima i modle, izvinite ako smatrate da sam spamovala. :flert:

Back