Bilo bi dobro kada bi dobio vitamine (od strane veterinara) i gledaj da ne ulazite obuveni u prostorije gde obitava mačak i svakako mu nemoj dati da izlazi napolje.
Ako je tačno sve što ti je veterinar rekao (a verovatno jeste) onda bilo koja bolest, od koje bi se odbranio, može da ga dokrajči.
Ima li šanse da ga u narednih dan-dva pregleda neki veterinar i uradi analize?
To izuvanje ne mogu da resim iz vise razloga (stan mi je istovremeno i kancelarija), ali dva puta dnevno brisem podove razblazenim domestosom (i to prilicno razblazenim, tek toliko da dezinfikuje), tepihe ne drzim, svuda je laminat, pa se lako brise.
Gandi ne izlazi napolje, ali njegov mali drugar macak Frodo je donedavno bio napolju, pa je moguce da mu je on doneo gljivice... mada se meni cini da su one sve vreme latentno postojale, jer sam malo citala o gljivicama, i cim ih macak ima jednom (a on ih je imao kada je bio mali) i nije se lecilo kako treba, uvek postoji tendencija da se vrate.
A to sto se tice imuniteta, ovako: Gandi boluje od hepatopatije, pri cemu je najverovatnije u pitanju portosistemski shant. I sta se desava dalje? Umesto da jetra prociscava oranizam od necistih tvari, ona je nefunkcionalna u tom smislu, i onda se otrovi skupljaju u krvi (a to se odnosi i na bakterije) i eto ti slabog stanja organizma. On je dozivotno na Laktuloza sirupu, a on deluje ne samo laksativno, vec i izvlaci amonijak iz organizma (koji bi se inace gomilao u krvi), i taj amonijak se izbacije preko stolice, umesto da opterecuje jetru. Medjutim, amonijak nije jedino sto zaostaje u krvi kada jetra lose radi i perodicno dolazi do "gomilanja" tih otrova u krvi, a jetri treba vise vremena to da regulise, i upravo je to ta losa faza kada dolazi i do napada, a imunitet je vise nego jadan. U takvom stanju, napade dodatno izaziva stres, izmedju ostalog, nosenje do veterinara, pregledi i sl. Zato se uvek ceka na stabilizaciju u takvim slucajevima, osim kada je nesto urgentno. A stanje urgentnosti odredjuje veterinar (zato je meni bilo stalo da se Gandi leci kod profesionalca, koji ce imati potpuni uvid u njegovu situaciju, a ne otaljavati simptom po simptom, kako su neki drugi vetovi radili - i pri tom mu znacajno pogorsali stanje).
Verujem da ce uskoro biti dovoljno stabilan za dalje analize, jer evo vec danas normalnije jede i pije, i nema napade. Videcemo do veceras kako ce biti.
Eto, izvinjavam se sto sam bila preopsirna, ali htedoh da pojasnim tu pricu oko Gandijevog opsteg stanja.
I inace su to problemi koji se desavaju sa zivotinjama koje imaju bolesnu jetru, pa mozda nekom moze koristiti.
Sto se tice opstih analiza, skoro je radjena kompletna biohemija i hormoni tiroidne zlezde, i sve je dobro, osim jetrenih enzima, sto je i za ocekivati. Kada je "losa faza", tj. kada se jetra dodatno optereti otrovima, onda ti parametri akutno skacu u nebesa. I zato je tu glavni kljuc odrzavati jetru stabilnom.
E da...vitamini.
Kada je on u pitanju, njemu je do sada bilo preporucivano ili kompleks vitamina b, ili vitoligam, ali je sve to dobijao u ordinaciji. Kod kuce sam mu jedino ja povremeno davala injekcije OHB12 podkozno, i naravno, i to je bilo pod kontrolom veterinara. Nisam dovodila u pitanje takve odluke veterinara, ali koliko sam cula, neki od vitamina se deponuju u jetri, pa u njegovom slucaju, predpostavljam da treba biti oprezan i sa tim.
I jos jednom, hvala na sugestijama i na pomoci. Meni bar mnogo znaci kad mogu da se izjadam na forumu, kad su mi bubani ljubimci!