Pitajte u vezi zdravlja

Vidim da tu pricate uglavnom o kucama i macama ali nadam se da cete imati odgovor i za mene. Naime ja imam tigricu nekih 6 dana tacnije muzjaka,dobila sam ga na poklon za rodjendan.Na pocetku je bio zivahan i obletao je par krugova po sobi ali nije cvrkutao nikako... Nakon tri dana naglo se umirio i ne zeli napolje iz kaveza a i kada izadje ne moze da leti sav je slabasan.Cetvrti dan se nakostresio i kao da je dobio proliv i samo je spavao.Neznam cemu takva nagla promena?Nije se sudarao o zidove kada sam ga pustila i nije se nigde povredio.Vrlo brzo je naucio da slece na kavez i da ulazi unutra i po tome sam zakljucila da je vrlo pametan.Kada mu se priblizim dozvoli mi da ga malko mazim pa se onda skloni.Vrlo je drag i umiljat.Hranim ga mesavinom zrnaste hrane i mineralima,povrca i voca se jos plasi kao da ne zna sta je to... Kada je dobio proliv kupila sam mu vitamine za vodu i granule za regulisanje varenja kod malih papigica.Nakon toga vise nema proliv nije nakostresen i kao da je zivnuo ali i dalje sedi na jednom mestu tuzan i sa malko opustenim krilima ne cvrkuce nikako od kako je dosao,izgleda tuzno i umorno.Normalno jede i pije i nema nikakve druge simptome vezane za moguce oboljevanje sem da je tuzan i da nema snage da leti.Dal je moguce za takvo ponasanje jer sam ga ja odmah prvog dana pustila iz kaveza? Svuda gde sam nasla na forumima svi savetuju pustanje iz kaveza tek nakon 2-3 nedelje od kako dodje pticica u kucu... Inace ovo mi je prvi papagajcic i potrudila sam se da mu bude udobno od komfornog kaveza do nekoliko igrackica ,kvalitetne hrane i prihrane,kavez na visokom dalje od promaje a i dalje neznam u cemu sam pogresila? Volela bih da ga vodim veterinaru ali nikad nisam vodila zivotinjice kod veterinara jer ni jednu nisam drzala u stanu pa me intresuje kako ide ta procedura,koliko kosta jedan pregled.Ne bih volela da me opeljese a da ne urade nista po pitanju zdravlja moje tigrice.Hvala unapred!:hvala:

:lol: Jel taj osvezivac daha sluzi jos necemu sem da ga osvezi?:think:

Cega mogu biti znak tamnije desni?

A za "ojed"... Da mazem Flogocid?

Taj osveživač ima antibakterijsko dejstvo i nama se dosad dobro pokazao kod njegovih upala desni kojima je inače sklon ako ne jede granule jer ima gadan predgriz, parodontozu, 14 godina... Tamnije desni su možda prirodno tako pigmentisane a možda su i pod nekom upalom, u svakom slučaju, ne može samo na osnovu toga ništa konkretno da se kaže ali ako ima još nekih znakova upale, onda može da se razmišlja o nekoj terapiji. (Recimo, da li pas jede čvrstu hranu ili je odbija, da li ima gori zadah nego obično, da li desni deluju otečeno...)

A za ojed maži Flogocid, nema mu premca.

Macicico, možda je samo tužan zbog primene sredine, možda mu nedosaje staro "društvo" od odgajivača, u prirodi tigrice žive u jatima, kao kod nas vrapci. U svakom slučaju, ima nekoliko tema o papagajima pa vidi tamo.

Taj osveživač ima antibakterijsko dejstvo i nama se dosad dobro pokazao kod njegovih upala desni kojima je inače sklon ako ne jede granule jer ima gadan predgriz, parodontozu, 14 godina... Tamnije desni su možda prirodno tako pigmentisane a možda su i pod nekom upalom, u svakom slučaju, ne može samo na osnovu toga ništa konkretno da se kaže ali ako ima još nekih znakova upale, onda može da se razmišlja o nekoj terapiji. (Recimo, da li pas jede čvrstu hranu ili je odbija, da li ima gori zadah nego obično, da li desni deluju otečeno...)

A za ojed maži Flogocid, nema mu premca.

.

On je inace braon boje a citala sam nesto na netu da moze da se desi da kod braon pasa budu tamnije desni. Posto se inace normalno ponasa, jede, nadam se da je ipak takva pigmentacija (kad nisam ranije gledala:dash:). U svakom slucaju osvezivac nece da skodi, za svaki slucaj. A crvenilo je proslo vec sutradan iako nisam nista namazala:klap:

Moj macak je zaradio gljivice:(
Ima par fleka na stomaku, gdeje proredjena dlaka, i na prednjim nogicama mu fali dlaka na par mesta.
Njegov veterinar koji ga prati je odsutan, tako da... hm, prepusteni smo sebi.
I inace mu imunitet nije bas najbolji, jer sam ga skoro cistila od glista i stvarno je bio horor sta je sve izbacio, a i napadi su mu se ucestali (sto se uvek desava kad gliste umesaju prste).
Sta da mu radim, kako da mu pomognem? Ima li neki sampon protiv gljivica?

Moj macak je zaradio gljivice:(
Ima par fleka na stomaku, gdeje proredjena dlaka, i na prednjim nogicama mu fali dlaka na par mesta.
Njegov veterinar koji ga prati je odsutan, tako da... hm, prepusteni smo sebi.
I inace mu imunitet nije bas najbolji, jer sam ga skoro cistila od glista i stvarno je bio horor sta je sve izbacio, a i napadi su mu se ucestali (sto se uvek desava kad gliste umesaju prste).
Sta da mu radim, kako da mu pomognem? Ima li neki sampon protiv gljivica?

Ako tvoj mačak ne izlazi napolje, a dobio je gljivice to može biti simptom nečeg ozbiljnijeg, pa ga je neophodno odvesti kod veterinara, što pre to bolje, uz vršenje detaljnih analiza kako bi se proverilo da li je došlo do nekih komplikacija.
Ukoliko tvoj mačak izlazi napolje... opet ga vodi kod veterinara i nemoj ga više puštati napolje.
Ne znam gde živiš, ali imaš na jednoj temi spisak veterinara u Beogradu, da ne reklamiram sada.
Nađi poruku koju je napisala Vragana, ja se potpuno slažem sa njenom preporukom pomenuta dva veterinara.
Ukoliko živiš negde drugde, vidi koje iz tvog mesta od korisnika foruma, pa nju ili njega zamoli da ti preporuče veterinara.

Kada budeš išla kod veterinara:
- ponesi međunarodnu potvrdu o vakcinaciji ili kako se već zove ona mala žuta knjižica
- ponesi medicinsku dokumentaciju
- pre odlaska kod veterinara obrati pažnju na stolicu i apetit
- takođe nekoliko puta izmeri temperaturu
Sve navedeno reci veterinaru.
Znam da sve ovo već znaš, nego da zbog brige ne zaboraviš, samo te podsećam. ;)

P.S. Glupo je da ti preporučujemo neku kremu tipa "Flogocid" ili nešto baš protiv gljivica, dok se ne utvrdi šta je i kako je.

U medjuvremenu sam se konsultovala sa kolegom Gandijevog veterinara, posto ocigledno ne treba sama nista da radim na svoju ruku... i on kaze da gljivice ukazuju na pad imuniteta, sto je kod Gandija manje vise ocekivano u odredjenim fazama, zbog prirode njegove bolesti.
Inace, ja sam zaboravila da napisem, on je bolovao od gljivica kada je tek dosao kod mene, pre skoro godinu dana, ali je tada bio toliko zivotno ugrozen zbog loseg stanja jetre da je to onako ostalo po strani, i kada mu se popravilo opste stanje kao i stanje jetre, i gljivice su se povukle. I tako nista nisam tada uradila povodom toga :(
Ocigledno je to tinjalo,a nije nestalo, pa se samo sada razmahalo.

Sada je macak opet u nezgodnoj fazi, jer je prepun otrova zbog glista, i preporuka je veterinara prvo da mu stabilizujem napade (a za to uvek treba nedelja dve kad je ovakav...), pa onda da se vidi sta i kako dalje sa gljivicama. Vet kaze da ce najverovatnije koristiti sampon, ali da treba sacekati nedelju dve da se resi problem oko napada i toksina, da ga ne traumiram dodatno i kupanjem.
Eto, javicu dalje sta je bilo i jos jednom hvala na savetu!

Bilo bi dobro kada bi dobio vitamine (od strane veterinara) i gledaj da ne ulazite obuveni u prostorije gde obitava mačak i svakako mu nemoj dati da izlazi napolje.
Ako je tačno sve što ti je veterinar rekao (a verovatno jeste) onda bilo koja bolest, od koje bi se odbranio, može da ga dokrajči.
Ima li šanse da ga u narednih dan-dva pregleda neki veterinar i uradi analize?

Vratila sam se sa mora posle 10 dana i zatekla moja tri macana sa gljivicama. Skoro sam usvojila dva maceta, ali nisam primetila da imaju gljivice. Najstariji, 11 - godisnji Sijamac Sima ima "pecat" na ledjima, velicine lopte za tenis, Dudley (ex Srecko) ima kraste na vise mesta, a Viktor iza uveta i na desnoj sapi. Sva trojica normalno jedu i piju, a malisani su zivahni i razigrani. Mazem ih Canestenom, trenutno nemam pare za veta, a jako sam zabrinuta. Nikada nisam imala ovaj problem. Svaki savet je dobrodosao.:mace:

Vratila sam se sa mora posle 10 dana i zatekla moja tri macana sa gljivicama. Skoro sam usvojila dva maceta, ali nisam primetila da imaju gljivice. Najstariji, 11 - godisnji Sijamac Sima ima "pecat" na ledjima, velicine lopte za tenis, Dudley (ex Srecko) ima kraste na vise mesta, a Viktor iza uveta i na desnoj sapi. Sva trojica normalno jedu i piju, a malisani su zivahni i razigrani. Mazem ih Canestenom, trenutno nemam pare za veta, a jako sam zabrinuta. Nikada nisam imala ovaj problem. Svaki savet je dobrodosao.:mace:

Zarazno je.
Vodi ih kod veterinara ili makar nazovi nekog veterinara (imaš listu veterinara u Beogradu na jednoj temi), samo pre toga malo klasike: stolica, temperatura i apetit.

Bilo bi dobro kada bi dobio vitamine (od strane veterinara) i gledaj da ne ulazite obuveni u prostorije gde obitava mačak i svakako mu nemoj dati da izlazi napolje.
Ako je tačno sve što ti je veterinar rekao (a verovatno jeste) onda bilo koja bolest, od koje bi se odbranio, može da ga dokrajči.
Ima li šanse da ga u narednih dan-dva pregleda neki veterinar i uradi analize?

To izuvanje ne mogu da resim iz vise razloga (stan mi je istovremeno i kancelarija), ali dva puta dnevno brisem podove razblazenim domestosom (i to prilicno razblazenim, tek toliko da dezinfikuje), tepihe ne drzim, svuda je laminat, pa se lako brise.

Gandi ne izlazi napolje, ali njegov mali drugar macak Frodo je donedavno bio napolju, pa je moguce da mu je on doneo gljivice... mada se meni cini da su one sve vreme latentno postojale, jer sam malo citala o gljivicama, i cim ih macak ima jednom (a on ih je imao kada je bio mali) i nije se lecilo kako treba, uvek postoji tendencija da se vrate.

A to sto se tice imuniteta, ovako: Gandi boluje od hepatopatije, pri cemu je najverovatnije u pitanju portosistemski shant. I sta se desava dalje? Umesto da jetra prociscava oranizam od necistih tvari, ona je nefunkcionalna u tom smislu, i onda se otrovi skupljaju u krvi (a to se odnosi i na bakterije) i eto ti slabog stanja organizma. On je dozivotno na Laktuloza sirupu, a on deluje ne samo laksativno, vec i izvlaci amonijak iz organizma (koji bi se inace gomilao u krvi), i taj amonijak se izbacije preko stolice, umesto da opterecuje jetru. Medjutim, amonijak nije jedino sto zaostaje u krvi kada jetra lose radi i perodicno dolazi do "gomilanja" tih otrova u krvi, a jetri treba vise vremena to da regulise, i upravo je to ta losa faza kada dolazi i do napada, a imunitet je vise nego jadan. U takvom stanju, napade dodatno izaziva stres, izmedju ostalog, nosenje do veterinara, pregledi i sl. Zato se uvek ceka na stabilizaciju u takvim slucajevima, osim kada je nesto urgentno. A stanje urgentnosti odredjuje veterinar (zato je meni bilo stalo da se Gandi leci kod profesionalca, koji ce imati potpuni uvid u njegovu situaciju, a ne otaljavati simptom po simptom, kako su neki drugi vetovi radili - i pri tom mu znacajno pogorsali stanje).

Verujem da ce uskoro biti dovoljno stabilan za dalje analize, jer evo vec danas normalnije jede i pije, i nema napade. Videcemo do veceras kako ce biti.

Eto, izvinjavam se sto sam bila preopsirna, ali htedoh da pojasnim tu pricu oko Gandijevog opsteg stanja.

I inace su to problemi koji se desavaju sa zivotinjama koje imaju bolesnu jetru, pa mozda nekom moze koristiti.

Sto se tice opstih analiza, skoro je radjena kompletna biohemija i hormoni tiroidne zlezde, i sve je dobro, osim jetrenih enzima, sto je i za ocekivati. Kada je "losa faza", tj. kada se jetra dodatno optereti otrovima, onda ti parametri akutno skacu u nebesa. I zato je tu glavni kljuc odrzavati jetru stabilnom.

E da...vitamini.
Kada je on u pitanju, njemu je do sada bilo preporucivano ili kompleks vitamina b, ili vitoligam, ali je sve to dobijao u ordinaciji. Kod kuce sam mu jedino ja povremeno davala injekcije OHB12 podkozno, i naravno, i to je bilo pod kontrolom veterinara. Nisam dovodila u pitanje takve odluke veterinara, ali koliko sam cula, neki od vitamina se deponuju u jetri, pa u njegovom slucaju, predpostavljam da treba biti oprezan i sa tim.

I jos jednom, hvala na sugestijama i na pomoci. Meni bar mnogo znaci kad mogu da se izjadam na forumu, kad su mi bubani ljubimci!

Poslednja izmena:
To izuvanje ne mogu da resim iz vise razloga (stan mi je istovremeno i kancelarija), ali dva puta dnevno brisem podove razblazenim domestosom (i to prilicno razblazenim, tek toliko da dezinfikuje), tepihe ne drzim, svuda je laminat, pa se lako brise.

"Domestos" je veoma agresivan, uzrok alergija i drugih oboljenja kod mačaka, te ga nemoj koristiti.
Mnogo je bolji "ASSEPSOL", ima u apotekama da se kupi rastvor u pakovanjima od jedan litar, koji dalje razlažuješ prema potrebi, a shodno tabeli koja je data na poleđini pakovanja. Inače se "ASSEPSOL" može koristiti i za čišćenje krzna kućnih ljubimaca, mislim da se rastvara 1:50 ili 1:25 - piše u tabeli, pa proveri.
Mada je svejedno nezgodna situacija kada puno ljudi unosi u kuću svašta na svojim cipelama. :(

Gandi ne izlazi napolje, ali njegov mali drugar macak Frodo je donedavno bio napolju, pa je moguce da mu je on doneo gljivice... mada se meni cini da su one sve vreme latentno postojale, jer sam malo citala o gljivicama, i cim ih macak ima jednom (a on ih je imao kada je bio mali) i nije se lecilo kako treba, uvek postoji tendencija da se vrate.

Hm, obe opcije su moguće... Gledaj da Frodo više ne izlazi napolje, ako će biti u kontaktu sa Gandijem... mada, svi ti ljudi...

Eto, izvinjavam se sto sam bila preopsirna, ali htedoh da pojasnim tu pricu oko Gandijevog opsteg stanja.

Informacija nikada dosta, ne brini. ;)
Sve u svemu, obzirom da si veoma dobro upućena u sve što se dešava, teško da će neko na forumu moći da ti kaže nešto što već ne znaš. :confused:

I inace su to problemi koji se desavaju sa zivotinjama koje imaju bolesnu jetru, pa mozda nekom moze koristiti.

Odlično rezonovanje. :ok:

Sto se tice opstih analiza, skoro je radjena kompletna biohemija i hormoni tiroidne zlezde, i sve je dobro, osim jetrenih enzima, sto je i za ocekivati. Kada je "losa faza", tj. kada se jetra dodatno optereti otrovima, onda ti parametri akutno skacu u nebesa. I zato je tu glavni kljuc odrzavati jetru stabilnom.

Uh, mukica mala... ne znam šta da ti kažem... :(

I jos jednom, hvala na sugestijama i na pomoci. Meni bar mnogo znaci kad mogu da se izjadam na forumu, kad su mi bubani ljubimci!

:think: ...ali te sigurno vole zato što se toliko trudiš oko njih. :mace:

"Domestos" je veoma agresivan, uzrok alergija i drugih oboljenja kod mačaka, te ga nemoj koristiti.
Mnogo je bolji "ASSEPSOL", ima u apotekama da se kupi rastvor u pakovanjima od jedan litar, koji dalje razlažuješ prema potrebi, a shodno tabeli koja je data na poleđini pakovanja. Inače se "ASSEPSOL" može koristiti i za čišćenje krzna kućnih ljubimaca, mislim da se rastvara 1:50 ili 1:25 - piše u tabeli, pa proveri.
Mada je svejedno nezgodna situacija kada puno ljudi unosi u kuću svašta na svojim cipelama. :(

Eto, nisam znala to za Asepsol, da se moze koristiti cak za ciscenje krzna!!
Za Domestos, tjah, znam da nije isto sto i ruzina vodica:/ no nisam imala ideju da nesto moze biti podjednako efikasno. Ali svakako cu poslusati tvoj savet i uzeti Asepsol.
Jeste, nezgodno je to sto se na cipelama svasta moze uneti, ali ipak brisem pod ujutru i uvece, pa ce valjda to otkloniti najveci deo rizika,hm. Ma, ne bih se toliko brinula oko toga, da Gandi nije tako osetljiv.

Sve u svemu, obzirom da si veoma dobro upućena u sve što se dešava, teško da će neko na forumu moći da ti kaže nešto što već ne znaš. :confused:

NIje bas, uvek naidjem na neku novu informaciju, veruj mi:).

Eto, nisam znala to za Asepsol, da se moze koristiti cak za ciscenje krzna!
Za Domestos, tjah, znam da nije isto sto i ruzina vodica:/ no nisam imala ideju da nesto moze biti podjednako efikasno. Ali svakako cu poslusati tvoj savet i uzeti Asepsol.
Jeste, nezgodno je to sto se na cipelama svasta moze uneti, ali ipak brisem pod ujutru i uvece, pa ce valjda to otkloniti najveci deo rizika,hm. Ma, ne bih se toliko brinula oko toga, da Gandi nije tako osetljiv.

Proizvođač tako tvrdi: http://www.jasvel.co.rs/site/service1.html
a znam da ga i neki veterinari koriste.
Ja se brinem za ove moje, iako nisu bolesni, pa je izuvanje obavezno. ;)
Još bolji je aktivni kiseonik, u smislu da još manje može da šteti, a odličan je tretiranje rana, ali je jednostavno preskup da dva puta dnevno njime brišeš podove.

Ne zaboravi da ako uzimaš 5% rastvor (najviše se isplati), isti razblažiš prema tabeli.
Ja sam uzeo praznu bocu od sredstva za čišćenje stakla, dobro sam je isprao, više puta.
Onda sam odmerio potrebnu količinu asepsola i dodao vodu (pažljivo sipaj vodu, jer asepsol peni).
Zgodno je što boca ima raspršivač, pa mogu lako da nanesem asepsol gde treba i koliko treba.
I još nešto, gledaj da mačke ne udišu asepsol ukoliko ga raspršuješ, jer ne znam kakvog ima efekta na pluća, ako se udahne, ipak se radi o agresivnom sredstvu.

Back