Pitajte u vezi zdravlja

:eek: Šta se sve izdešavalo! Valeria, kako je dasa sada?

Juppiii, mimi's mom se vratila! :) Nedostajala si ovom forumu... :) .

A Gandi...uh. U medjuvremenu mu se jos svasta desilo. Taman se stabilizovao ponovo, gljivice pocele da se povlace... ali.. Doslo je vreme ponovo da ga cistim od glista nakon mesec dana, a znam da mu je to kritican period, jer gliste isluce toksine i to mu po pravilu napravi havariju sa napadima... ali sta cu, moram da ga cistim, i ja mu dam Vitamint pastu... nakon toga, horor sa napadima.

Dodatno se iskomplikovalo, jer je imao parcijalne napade (kruzi samo u levu stranu), pa prednjom sapicom je povredio zadnju. Ja to lepo namazem Flogocidom, medjutim, sutradan vidim da on hramlje na tu nogu (kad je dosao k sebi od napada i prohodao da jede/pije). Zakazemo kod veterinara, a njemu ponovo krenu napadi i to veoma ucestali... ja gledam sta je sad u pitanju?

Odemo mi kod veta i on konstatuje da mu se nogica jako upalila, prepise mu antibiotik. Uradjen mu je i ultrazvuk i na njemu se vide tackaste promene na jetri (verovatno urodjene), ali ima i zdravog tkiva.. Dakle, nije toliko strashno...

I kako je poceo da dobija antibiotik, napadi su postepeno bivali sve slabiji, da bi na kraju sasvim iscezli. Diazepam je samo ublazavao napade, dok je tek pod antibioticima sve prestalo. Dakle, bilo je neko zariste u organizmu, ocigledno, a toksini od glista su se samo "nakalemili" na sve to. Zadnja dva dana uglavnom drema, malo proseta po kuci, jede ko lud :D .. oporavlja se. I sto je bitno, nogica mu vise nije vruca, bolje se oslanja na nju.

Sad, za dvadesetak dana ponovo treba da se cisti Drontalom po preporuci veterinara (da se resimo tih glista konacno!!!), pa ce valjda to proci malo manje dramaticno nego sada.

Pitala sam veta za prognozu...on je rekao da je kod tih urodjenih stvari tesko prognozirati, mnogo je lakse to uciniti kod stecenih bolesti.
Hvala sto se interesujes:) .

Ne mrzi me:).
Elem, sta je problem kod glista. One uginu kada se tretiraju nekim sredstvom za ciscenje. Ali se ne izbace odmah. Ako su u jetri, neko vreme se tu zadrze, stvarajuci toksine. Cak i kada "prodju" kroz creva, taj proces raspadanja takodje deluje toksicno. E sad, zdrave macke to preciste i ne osete neke lose efekte, medjutim, Gandi ima problematicnu jetru, hepatopatiju, i onda ona usporeno i otezano radi, tj. ne moze da procisti otrove, oni se zadrzavaju u krvotoku i prave dar-mar.

Kod Gandija je problematicno i to sto sama po sebi sredstva za ciscenje od glista deluju tesko na jetru, pa to takodje stvara komplikacije. Ali, od dva zla se mora birati manje, a svakako je bolje da nema paraziteu sebi.

Primetila sam, cim ga cistim od glista, sledecih par dana ima ucestale napade, dok se ne "svare" otrovi. Zato sam i ocekivala probleme.

Sledeci put ce se cistiti Drontalom, posto kaze vet da on ima siri spektar dejstva.

A sad, zasto ima parcijalne napade? To ni vet ne zna. Pre je imao "kompletne napade", a sada mu reaguje samo jedna mozdana hemisfera. Mozda je ojacao - ko zna. To bi mozda ukazivalo na ostecenje mozga, ali cim on reaguje na antibiotike i posle njih je normalan - nije to u pitanju...

Kod povrede nogice, ja sumnjam da je njemu ta infekcija dodatno pogorsala opterecenje jetre, jer kako je dobio antibiotik, tako mu je bilo sve lakse i lakse. Inace, u pitanju je Panklav sirup, kazu da to ne opterecuje jetru toliko koliko ostali antibiotici.

Ono sto mene ohrabruje kod Gandija jeste to da on NEMA cirozu jetre, dakle ima jos zdravog tkiva. Kazu da je jetra veoma sposobna da se regenerise, medjutim, kod urodjenih bolesti se ne moze pretpostaviti koliko je ta regenerativna moc ocuvana. Tj. kada se macak rodi sa ostecenom jetrom, pitanje je kako ce sve to ici, nezahvalno je dati prognozu, dok kada u toku zivota macki npr. infekcija unisti 2/3 jetre, ona je sposobna u potpunosti da se regenerise, ako je prethodno bila zdrava.

Medjutim, ja bih pokusala nekako ipak da mu regenerisem jetru. Saznala sam da se kod bolesti jetre kod macaka koristi sareni ckalj (silybum marianum), i u Hrvatskoj ima bas i preparat od te biljke namenjen za reneregaicju jetre kod macaka, ali moram proveriti da li ga ima u nasem Pet Centru i pod kojim imenom se prodaje (to mi je sledeci korak). Gandiju su na pocetku davali mesec - dva zivota, a on je vec napunio jednu godinicu, i to me ohrabruje i daje mi nadu da ipak ima leka za njega.

Nema na cemu, zaista se nadam da ce mozda nekome ovo pomoci.
Kada je u pitanju bolest jetre kod ljubimaca, ljudi su skloni da dignu ruke, a veterinari cesto odmah predlazu uspavljivanje, sto je po mom misljenju steta, posebno ako zivotinja van periodicnih tegoba ima kvalitetan i ispunjen zivot. Saznala sam kako se i zove lek za jetru kod macaka. U Hrvatskoj je registrovan kao Legaphyton (Vetoquinol), a to je dodatno sredstvo na biljnoj bazi koja sadrzi silimarin (najvazniji deo sarenog ckalja koji leci jetru). Nadam se da su ga i ovde registrovali i uvezli..

Moj muž je juče bio na nekom predavanju koje organizuje Veterinarska komora i dobio je neki stručni časopis, nešto vezano za "malu praksu", manje-više nebitno, osim reklame za Hill's prescription diet program, prilično sam sigurna da sam videla i nešto za oporavak jetre, ne bi bilo loše da se raspitaš o njihovom programu. A ako ima Hill's, ima sigurno i RC kao konkurentska firma. ;) Ali ove Hill's granule su stvarno efikasne, mi smo jedno 3-4 meseca koristili one za artritične pse i stvarno su pomogle mom matoraću, bilo je ili to ili eutanazija koliko je loše bio a sad, iako ih već nedelju-sve ne jede (mora povremeno da se pauzira) i dalje je dobro. I mogla bi da pokušaš da Gandiju, kad tableta odradi svoje i gliste uginu, da mu taj period dok ih izbaci olakšaš zeolitom ili nekim drugim sredstvom tog tipa, naravno, uz naknadno obnavljanje crevne mikroflore Vitalinom ili nekim sličnim jogurtom.

Da, definitivno moram da se zaputim u Pet Centar ovih dana.
A i zeolit mu dosta pomaze kod odstranjivanja toksina, vec sam ga dosta koristila i pomoglo mu je bas bas (posebno u kombinaciji sa cajem od sene).
Jedino mu se jogurt nikako nesto ne mili u zadnje vreme, moracu na spric da mu dajem.
Inace, dobio je OHB12 da mu se malo regenerisu nervi, to ga je bas podiglo (kao i uvek) i evo,sad je opet u finoj fazi, ali se opet pribojavam sledeceg ciscenja Drontalom koje ce biti uskoro.
Sapa mu je skroz zarasla :) .

Hvala na savetima :heart:

E ako je primio OHB12, ja se ne brinem za njega. :) To je odlična "stvarčica". A da mu ponudiš kiselo mleko umesto jogurta? Ili, još bolje, kefir?

Da, OHB12 ga dize iz mrtvih, neverovatno ga regenerise, tj. njegove izmucene nerve. Uvek u kuci imam rezervnu ampulu za njega, ako zatreba, pa mu dobro dodje u "kriznim vremenima". To mi je preporucila jedna stazistkinja sa Veterinarskog fakulteta, devojka se zaista puno trudila oko njega (svaka joj cast!) za razliku od njenih kolega...
Kiselo mleko jede:), pa cu to da mu dajem.. a za kefir nisam bila sigurna da li smem da mu dam, posto pise da ima alkohola (istina, od prirodnog vrenja) u njemu, tako da, hvala na preporuci :) :heart: , sada imam veci izbor.

Pozdrav.

Treba mi pomoć, tj. informacija. Pre mesec dana, možda i malo više, deca su mi donela jedno mače, staro oko 4 meseca, koga su napali psi i slomili mu karlicu. Interesuje me, ako neko zna, koliko vremena je potrebno da mački srastu kosti, odnosno, posle koliko vremena nema nade da će mačka prohodati? Kada su je doneli nije mogla da pomera noge nimalo, a sada povremeno hoda i stoji, ali često pada i vuče zadnje noge, mada ih stalno pomera-kao da vozi bicikl. Valjda su to nervi? Takođe, uspeva da koristi zadnje noge za češanje. Molim vas, ako neko zna, neka mi kaže do kada mogu da se nadam da će maca ozdraviti, a kada je vreme da se pomirim sa tim da je invalid.

Pozdrav.

Treba mi pomoć, tj. informacija. Pre mesec dana, možda i malo više, deca su mi donela jedno mače, staro oko 4 meseca, koga su napali psi i slomili mu karlicu. Interesuje me, ako neko zna, koliko vremena je potrebno da mački srastu kosti, odnosno, posle koliko vremena nema nade da će mačka prohodati? Kada su je doneli nije mogla da pomera noge nimalo, a sada povremeno hoda i stoji, ali često pada i vuče zadnje noge, mada ih stalno pomera-kao da vozi bicikl. Valjda su to nervi? Takođe, uspeva da koristi zadnje noge za češanje. Molim vas, ako neko zna, neka mi kaže do kada mogu da se nadam da će maca ozdraviti, a kada je vreme da se pomirim sa tim da je invalid.

Teško da bilo ko može precizno da ti odgvori na postavljeno pitanje bez rendgenskog snimka i dodatnih analiza.
Ako ti nešto znači, mogu da ti navedem moje iskustvo.
Našao sam mačora sa slomljenom karlicom, koji je imao visoku temperaturu usled infekcije i druge povrede.
Posle šest meseci nege mačak je još uvek vidno hramao... ali je i potamanio ceo golubarnik i svakog goluba koji je sleteo na neko od stabala u dvorištu u kome je bio smešten.

Ono na šta treba obratiti pažnju je infekcija.
Izmeri mačetu temperaturu (ukoliko je povišena, pravac veterinar da dobije koktel B vitamina i odgovarajući antibiotik), prati kako jede i kako se ponaša.

S obzirom da mače koristi zadnje noge, znači da nervi nisu presečeni, što je najbitnije.
Mače je mlado, pa su šanse za oporavak mnogo veće. Mačke imaju zaprepašćujuću sposobnost regeneracije.

Ukoliko je problem samo u slomljenoj karlici, stepen i brzina oporavka zavisi od težine preloma (da li ima komadića kosti koji su se odvojili i izazivaju dalja oštećenja, na primer).

U svakom slučaju, neophodno je da posetiš veterinara.

Caliburn, hvala na odgovoru.

Inače, mače je dobro, jede kao lavina skijaše :))))) Kad očisti svoj tanjir, prelazi na tanjire ostalih mačaka. Veoma je brzo iako pada. Povremeno koristi zadnje noge za trčanje, pa padne, vuče ih, pa opet potrči na sve četiri i tako stalno. Čini mi se da nema temperaturu, ali mnogo pije vode, mada mnogo i mokri. Takođe, igra se sa svojom zdravom drugaricom iste starosti, jurcaju se nekako. Davali smo joj sirup Panklav baš zbog mogućih infekcija. Znači, ostaje mi samo da čekam i vidim šta će biti - da li će prohodati ili će se podštapati zadnjim nogama.

Pozdrav

Čini mi se da nema temperaturu, ali mnogo pije vode, mada mnogo i mokri.

Ovo može da bude pokazatelj povišene temperature.
Izmeri je za svaki slučaj.

Davali smo joj sirup Panklav baš zbog mogućih infekcija. Znači, ostaje mi samo da čekam i vidim šta će biti - da li će prohodati ili će se podštapati zadnjim nogama.

Ja bih ga svejedno odveo kod veterinara.

Moj mačak je često bio na Panklavu, i po rečima veterinara, iako je to izuzetno blag antibiotik i može se davati sasvim malim macama, ipak treba oprez i oko njega. Na primer, mnogo zavisi od kilaže mačeta koliko će se dozirati, kao i od vrste bolesti. Ukoliko se ne postupa po pravilima, može maca steći imunitet na taj antibiotik, pa da ne deluje onda kada mu zaista bude bio potreban. Između ostalog, znam da se mora davati najmanje 5 dana, manji period uzimanja može da razvije imunitet, jer ne obavi "posao kako treba".
Isto tako, manja doza od predviđene može dati isti rezultat. Čak i ako se maca ne odvede kod veterinara (mada je to svakako preporučljivo) dobro bi bilo makar telefonski da se proveri doziranje antibiotika, da bi se izbegle gore navedena posledica.
Koktel kompleksa vitamina b može dosta pomoći. Mačke su neverovatno regenerativne. Nadam se da će joj biti bolje!

Veterinar mi je i rekao da mu dajem Panklav...inače, pored ove mace imam još mačaka, a i dugujem veterinaru za lečenje nekih od njih... To mače nije moje, deca su mi ga donela i ja sam ga uzela, jer nisam mogla da ga ostavim tako povređenog. Činim za mačke sve što mogu, ali ipak postoje ograničenja preko kojih ne mogu. Sve mačke koje imam smo uzeli sa ulice, neke su bile suviše male, neke bolesne ili povređene...Ipak, nemam kuću sa dvorištem, već stan u zgradi, što je nezgodno. Veterinar mi je rekao da moram da smanjim broj mačaka, ali kako? U svakom slučaju, sledeći put kad nađem mače, moraću da okrenem glavu i odem...Ne može više. Nemam ni mesta, ni sredstava.

Veterinar mi je i rekao da mu dajem Panklav...inače, pored ove mace imam još mačaka, a i dugujem veterinaru za lečenje nekih od njih... To mače nije moje, deca su mi ga donela i ja sam ga uzela, jer nisam mogla da ga ostavim tako povređenog. Činim za mačke sve što mogu, ali ipak postoje ograničenja preko kojih ne mogu. Sve mačke koje imam smo uzeli sa ulice, neke su bile suviše male, neke bolesne ili povređene...Ipak, nemam kuću sa dvorištem, već stan u zgradi, što je nezgodno. Veterinar mi je rekao da moram da smanjim broj mačaka, ali kako? U svakom slučaju, sledeći put kad nađem mače, moraću da okrenem glavu i odem...Ne može više. Nemam ni mesta, ni sredstava.

E onda nema brige, što se tiče Panklava... Pošto vet tačno zna koja je mera...
A taj komentar za smanjenje mačaka, pa ko da je to tako lako!

Shvatam te; ja sam pre živela u kući sa dvorištem, i kad je neko hteo da se reši (često i bolesne) mačke, samo bi je ubacio unutra, pošto sam očigledno bila poznata kao zaljubljenik životinja, i isto često nisam imala sredstva, itd... radila sam šta sam mogla, a sve te mace sam udomljavala, kod mene je bilo najviše dve "moje i stalne" (kojih na žalost više nema... zahvaljujući trovačkoj akciji komšija). Tako da, znam kako je to kada se ima više ljubimaca nego što je mogućnosti.

Valeria,

i tebi su komšije trovale mačke? I meni su, ali više ne, jer kad mi neko udari šamar ja ne okrećem drugi obraz, već na đon idem đonom ili napade dočekujem na rogove...bogami ih imam za takve situacije. Sad se moje komšije ne čuju, čak mi se neki javljaju fino i ljubazno - dobar daaaan... a pre su mi trovale mačke i pisale prijave zbog broja mačaka. Bilo je gadnih okršaja sa njima, a sad su svi mirni k'o bubice. Nisu očekivali da ću pružiti takav otpor, a još manje da ću preći u ofanzivu. A što se mačeta tiče, znači da mi ostaje samo da čekam i vidim. Nadam se da će prohodati. Hvala vam svima na savetima. Pozdrav.

Da, na žalost, živela sam u kraju gde nisu svi bili raspoloženi da puste druga živa bića da mirno žive. Srećom, od tada se mnogo toga promenilo, mogla sam mnogo bolje da se organizujem i moje ljubimce ne puštam napolje. Tako će i ostati sve dok se ne preselim u neku divljinu ;) .

Ovako, imam jedan problem vec duze vreme. Moja ruska plava maca se cupa, t.j. cupa pramenove dlaka. Kada sam pitala jednog veterinara za to, rekao mi je da mu to rade druge macke, ali to nije istina videla sam ga da se sam cupa. Inace on deluje jako nervozno. Sta bi mogla da uradim da on prestane da se cupa? :think:

Imam jos jedno pitanje u vezi moje kornjacice ( crvenouhu ). Oci su joj otekle tako da ne moze da ih otvori, trazila sam vodene AD kapi ali nigde ih nema. Kupila sam neke vitamine u veterinarskoj apoteci ali oni ne deluju? Jel moze i tu neka pomoc?
:bye:

Ovako, imam jedan problem vec duze vreme. Moja ruska plava maca se cupa, t.j. cupa pramenove dlaka. Kada sam pitala jednog veterinara za to, rekao mi je da mu to rade druge macke, ali to nije istina videla sam ga da se sam cupa. Inace on deluje jako nervozno. Sta bi mogla da uradim da on prestane da se cupa? :think:

Imam jos jedno pitanje u vezi moje kornjacice ( crvenouhu ). Oci su joj otekle tako da ne moze da ih otvori, trazila sam vodene AD kapi ali nigde ih nema. Kupila sam neke vitamine u veterinarskoj apoteci ali oni ne deluju? Jel moze i tu neka pomoc?
:bye:

Gde mačka čupa dlake?

Oči crvenouhe kornjače se mogu mazati mastima i uljima kao što su Kloramfenikol, Sulfasol i Geokorton...
Hrani je mrkvom i u vodi dodaj nekoliko kapi vitamina.

Hvala za kornjacicu. :hvala:
Macor cupa dlake gde stigne: na zadnjim nogama, ledjima, stomaku, repu t.j. gde god moze da dohvati ustima. :eek:

Nema na čemu.

Uzrok bi mogla da bude neka alergija, infekcija ili poremećaj u funkcionisanju imunosistema. A moguće je i to da vaša mačka žvaće sopstvenu dlaku zato što je neurotična i ima opsesivnu potrebu da to čini- češće se javlja kod čistokrvnih životinja koje imaju nervozniji temperament ( kao sijamska mačka, sv. birma, abesinijska i himalajanska)..
U svakom slučaju, neophodno je da je odvedete kod veterinara.

...Ovako, imam jedan problem vec duze vreme. Moja ruska plava maca se cupa, t.j. cupa pramenove dlaka....

Lici na stres (papagaji, na pr., znaju da sami sebe ocerupaju od nervoze i nezadovoljstva). Ako ima jos macaka koje ga okruzuju u zivotnom prostoru, pitanje je koliko je time zadovoljan.

Posmatraj ga. Ti ga najbolje poznajes. Ako mu je ponasanje drugacije nego pre, posvecuj mu se vise. Primetices poboljsanje.

Ako je alergija - uocices i to. Ne moze se sakriti, kao ni kod nas. I bolesti lose reaguju na stres tj. pogorsavaju ih.

Ako je stres u pitanju, trebas mu pomoci svojom podrskom da ga smanji, a izbegavaj i dovodjenje novih zivotinja. U suprotnom mozes dobiti predlog veta za odredjenom podrskom lekovima. Ja sam se opredelila za rad sa macorom (koji se vrlo slicno ponasa kao tvoj) i zbog saveta veta i zbog licnog stava :ok:. Ljubav se podrazumeva :heart:.

Lici na stres (papagaji, na pr., znaju da sami sebe ocerupaju od nervoze i nezadovoljstva). Ako ima jos macaka koje ga okruzuju u zivotnom prostoru, pitanje je koliko je time zadovoljan.

Posmatraj ga. Ti ga najbolje poznajes. Ako mu je ponasanje drugacije nego pre, posvecuj mu se vise. Primetices poboljsanje.

Ako je alergija - uocices i to. Ne moze se sakriti, kao ni kod nas. I bolesti lose reaguju na stres tj. pogorsavaju ih.

Ako je stres u pitanju, trebas mu pomoci svojom podrskom da ga smanji, a izbegavaj i dovodjenje novih zivotinja. U suprotnom mozes dobiti predlog veta za odredjenom podrskom lekovima. Ja sam se opredelila za rad sa macorom (koji se vrlo slicno ponasa kao tvoj) i zbog saveta veta i zbog licnog stava :ok:. Ljubav se podrazumeva :heart:.
ja se divim ovoj zeni! ne znam ni ko si niti bilo sta o tebi, ali se divim tvojim postovima ovde... ;)

Back