Pitajte u vezi zdravlja

Kad si ga poslednji put čistila od glista? Možda je vreme da ponoviš terapiju. A što se tiče ishrane, koje granule u daješ? Nepisano je pravilo-što su skuplje, to su bolje. Ima i jeftinijih a dobrih ali to nisu one što se reklamiraju na TV.

gliste?
nikada!!
on ima te neke svoje redovne preglede kod veterinara...
mi zivimo u Chicagu i pas je uglavnom u kuci,setam ga 2 puta dnevno...
jede granulice koje mu je njegov doktor dao i plus hranu koju ja jedem (kuvano)..
iako veterinari ovde strogo zabranjuju da psi jedu ljudsku hranu,ja mu ipak dajem...
kako moze da dobije gliste?

gliste?
nikada!!
on ima te neke svoje redovne preglede kod veterinara...
mi zivimo u Chicagu i pas je uglavnom u kuci,setam ga 2 puta dnevno...
jede granulice koje mu je njegov doktor dao i plus hranu koju ja jedem (kuvano)..
iako veterinari ovde strogo zabranjuju da psi jedu ljudsku hranu,ja mu ipak dajem...
kako moze da dobije gliste?

GLISTAVOST (ASKARIDOZA) U PASA I MAČAKA (tekst sa jednog drugog foruma)

Kada obitelj odluči da svojoj zajednici pridruži psa ili mačku, obično se radi o mladunčetu. Kad mladunče stigne u novu sredinu, često nastaju prvi problemi. Jedna od bolesti mačića i štenaca, s kojom se vlasnici najprije susreću, je glistavost. Crijevne gliste, od kojih u pasa dolaze dvije vrste (Toxocara canis i Toxascaris leonina), a u mačaka jedna vrsta (Toxocara mystax). Žive u tankom crijevu. One nisu pričvršćene za stijenku crijeva, nego se slobodno kreću u šupljini crijeva, hraneći se pritom crijevnim sadržajem. Na taj način ovi nametnici oduzimaju organizmu hranjive sastojke, svojim prisustvom ometaju prohodnost crijeva, a otpadnim produktima svoje probave štetno djeluju na svog nosioca.

Odrasle gliste izlučuju mnoštvo mikroskopski sitnih jajašca,koja izmetom dospiju u vanjsku sredinu, gdje mogu opstati nekoliko godina. Kad takvo jajašce pojede pas ili mačka iz njega se u crijevu oslobodi ličinka, krvlju dospije u jetru, pa iz nje jednim dijelom u mišićje, a drugim dijelom u pluća. Onaj dio ličinki koji dospije u pluća, životinja izbacuje kašljem, ali kako životinje iskašljani sadržaj većinom gutaju, tako ličinke ponovo dospiju u crijevo, gdje se razviju u konačni oblik. Onaj drugi dio ličinki koji dospije u skeletno mišićje i tamo se učahuri, ima velik značaj kod ženskih životinja. Naime, potkraj graviditeta pod utjecajem jednog hormona iz krvi, larve iz mišićja se oslobađaju, pa kod kuja krvlju majke dospiju u jetru štenadi, i tako se ciklus razvoja gliste ponovo nastavlja.

Kod mačića je situacija nešto drugačija. Oni ne dolaze na svijet sa zalihom larvi glista u jetri, već ih dobiju putem majčina mlijeka u prvim danima života. Vlasnici obično primjete da štene ili mače ima povećan trbuh. Pri jačim invazijama, mladunče gliste povraća ili ih izbacuje izmetom, a nerijetki su i simptomi od strane živčanog sustava. U novije vrijeme pseća glista dobiva i dodatni značaj, zbog opasnosti po zdravlje ljudi, a posebno djece. Ukoliko dijete proguta invaziono jajašce pseće gliste (Toxocara canis), u crijevu se oslobodi larva, dospije u jetru, pa iz nje u druge organe, a najčešće je to oko. Na sreću to se veoma rijetko događa, takva se ličinka naziva Larva migranis.

Važno je da vlasnik svog novonabavljenog kućnog ljubimca, štenca ili mače, dovede na pregled veterinaru, koji će životinji dati najpodesnije sredstvo za uklanjanje glista, kao i druge savjete glede održavanja zdravlja tog malog novog člana obitelji.

NAJČEŠĆE TRAKAVICE U PASA I MAČAKA

Tijekom života kroz probavni sustav pasa i mačaka prođe cijeli niz raznih nametnika, a među njima značajno mjesto zauzimaju trakavice. One na svog nosioca ili domaćina djeluju štetno putem više raznih mehanizama. Obzirom na to da sve trakavice svoj nametnički život provode pričvrščene na stijenku crijeva, one pritom mehanički oštećuju crijevo i smanjuju mu promjer. Istovremeno one svom domaćinu direktno oduzimaju hranjive sastojke iz sadržaja crijeva, pa životinja "gladuje" unatoč tome što u organizam unosi dovoljno hrane. Isto tako trakavice svoje otpadne produkte vlastitog metabolizma otpuštaju u crijevo svog domaćina i time ga polagano "truju". Važno je naglasiti da su pojedine trakavice ili njihovi razvojni oblici veoma opasni po zdravlje čovjeka.

Sve trakavice žive u crijevu, svojom su glavicom pričvrščene za stijenku crijeva dok ostatak tijela slobodno strši u u lumenu crijeva, a sastoji se od različitg broja tzv. članaka. Ovisno o vrsti i starosti cijela trakavica može biti dugačka od nekoliko milimetara pa do nekoliko metara. Stražnji članci sadrže oplođena jajašca, a povremeno se otkidaju od ostatka tijela i izmetom dospijevaju u vanjsku sredinu. Oplođeno jajašce mora dospjeti u organizam tzv. posrednika (razne životinje, uključujući i neke insekte) u kojem se razvije larvalni stadij trakavice, a tek kad taj stadij u organizam unese konačni nosioc, u njegovom crijevu razvije se odrasli oblik trakavice, pa se na taj način zatvara razvojni ciklus trakavice.

Iz svega iznesenog je vidljivo da trakavica napada uvijek dva različita organizma: posrednika i konačnog nosioca. U pasa dolazi dvanaest, a u mačaka najčešće dvije vrste trakavica. Na životinji pritom obično nema vidljivih znakova bolesti, ali vlasnik obično ppp primjeti članke trakavice u izmetu ili na dlaci životinje u okolini čmara, a izgledaju kao bijele plosnate tvorbe veličine od nekoliko milimetara do jednog centimetra, što ovisi o vrsti trakavice. Tek pri većem broju trakavica u crijevu, javljaju se određeni znakovi bolesti kao što su to opća slabost, mršavost, povremeni proljevi itd.

Posebno bih izdvojio vrste trakavica pasa koje su najopasnije za zdravlje čovjeka.

Zasigurno je najznačajnija tzv. mala pasja trakavica (Echinococcus granulosus) koja parazitira u tankom crijevu pasa, a njezin razvojni oblik dolazi u jetri, plućima, ali i drugim organima svinje, goveda, ovce koze i drugih životinja i čovjeka. U širenju ove trakavice, najveći značaj imaju kućne svinjokolje, pri čemu ljudi iz neznanja daju psima sirove organe zaklanih životinja koji sadrže larvalni stadij ovog nametnika (osobito su to često jetra koja po sebi imaju mjehure razne veličine).

Druga značajna vrsta je trakavica Dipylidium caninum koja je ujedno i najčešće vrsta u gradskih pasa i mačaka. Posrednik u razvoju je svima dobro poznata pseća i mačja buha, pa više teoretski gledano ako čovjek proguta buhu - posrednika, u njegovom crijevu se također može razviti odrasli oblik ove vrste trakavice, a na isti način se ova trakavica širi među psima i mačkama. I ostale vrste trakavica imaju slične razvojne cikluse, ali na sreću u našim krajevima nemaju veći značaj za čovjeka.

Da bi na vrijeme uočili trakavičavost u svojih ljubimaca, vlasnici bi povremeno trebali kontrolirati izmet životinje na prisutnost parazitskih elemenata (članaka), kao i dlaku u okolini čmara. Nakon igre sa psom ili mačkom uvijek je potrebno dobro oprati ruke. Ukoliko vlasnik primjeti bilo što čudno na svojoj životinji, treba se posavjetovati sa svojim veterinarom. Na sreću, sve trakavice u pasa i mačaka uspješno se suzbijaju djelotvornim antiparaziticima, a treba naglasiti i to, da svi psi prilikom redovnog godišnjeg cijepljenja protiv bjesnoće dobivaju i sredstvo koje pouzdano uklanja ove nametnike iz crijeva.

Izvor: List Međimurje

Eto...dakle, mora se obratiti paznja na parazite.

imam zlatnog fazana,dobijaju hranu za ćuriće,vitamin A,D ,multivitamin, antibiotike,i seckanu travu,može li neko da kaže zašto drži tako vrat,sad je 2 meseca star ali ne sećam se da je takav izašao iz jajeta,

Prilozi

• slika.jpg
    slika.jpg
    47,2 KB · Pregleda: 5
  • 201.jpg
    201.jpg
    9,6 KB · Pregleda: 4
  • 196.jpg
    196.jpg
    48,9 KB · Pregleda: 4
Na nešto je zgazio i povredio se. Možeš slobodno da mu mažeš Flogocid, mada možeš i pre toga da mu ispereš to hidrogenom-pod uslovom da znaš da te neće ujesti. Moj Zloća je bio na ivici sepse kad sam ga pronašla i nijednu injekciju nije primio dok sam mu lečila nogu, sve sam završila jodom, hidrogenom i Flogocidom.

Jako povišena temperatura i loše fizičko stanje, Zloću sam našla kako leži okružen smradom gnoja koji se cedio iz rane i donela u dvorište, da je imao snage, sigurna sam da bi došao i sam na poziv ali nije imao snage ni da pobegne kad sam ga zalila jodom. :( Kasnije, kad se malo oporavio, imala sam i ja sa njim muke oko mazanja ali uspevala sam da ga namim hranom taman dovoljno da ga namackam na brzinu.

kazite mi ako znate zasto bi mace od blizu 10 nedelja moglo iznenada poceti da povraca?
povratio je jednom obilno, a zatim jos dva puta samo pljuvacku.
mace je nadjeno pre oko 10 dana na ulici u nemogucem za poverovati fizickom stanju, mrsavo, prljavo, smrdljivo i skoro mrtvo. cini se da je vezivano zicom oko glave i zadnje noge. izbijen mu je gornji desni ocnjak.
prepuno (ali stvarno) buva i prekriveno urinom i ko zna cime jos je bilo kada sam ga usvojila sa ulice, ocistila, odnela kod veta i td...
do danas je divno napredovao i poceo od skoro da se igra...
ali sam se zabrinula zbog povracanja...
dajem mu "moja kravica" mleko BEZ laktoze, hlebic, viskas junior (jedna kesica na tri-cetiri dana) stim da ja kuvam za njega kao i za ostale zivotinje koje imam...
zivi u kuci i nije moglo pojesti i popiti nista pokvareno... ako bilo ko nesto zna o iznenadnom povracanju (nije praceno povisenom temperaturom) nerka sto pre javi ili na pp ili ovde, sve jedno, samo nek bude sto pre molim vas!

hvala najlepse!

Kod mog macka se desi da povrati ako se prejede (kada je nesto posebno slasno za njega, pa ne moze da odoli...), a zna da povrati i kada su gliste problem, ali ako je macan ociscen, to se moze iskljuciti.
Bilo kakvi toksini u organizmu mogu izazvati mucninu i povracanje...
Moze biti bas dosta toga. Mozda je bolje za svaki slucaj da pitas veterinara, ne verujem da ce naplatiti savet.. Oni dosta mogu zakljuciti na osnovu toga kako izgleda to povracanje, kako se manifestuje, ovako mozemo samo nagadjati.

kazite mi ako znate zasto bi mace od blizu 10 nedelja moglo iznenada poceti da povraca?
povratio je jednom obilno, a zatim jos dva puta samo pljuvacku.
mace je nadjeno pre oko 10 dana na ulici u nemogucem za poverovati fizickom stanju, mrsavo, prljavo, smrdljivo i skoro mrtvo. cini se da je vezivano zicom oko glave i zadnje noge. izbijen mu je gornji desni ocnjak.
prepuno (ali stvarno) buva i prekriveno urinom i ko zna cime jos je bilo kada sam ga usvojila sa ulice, ocistila, odnela kod veta i td...
do danas je divno napredovao i poceo od skoro da se igra...
ali sam se zabrinula zbog povracanja...
dajem mu "moja kravica" mleko BEZ laktoze, hlebic, viskas junior (jedna kesica na tri-cetiri dana) stim da ja kuvam za njega kao i za ostale zivotinje koje imam...
zivi u kuci i nije moglo pojesti i popiti nista pokvareno... ako bilo ko nesto zna o iznenadnom povracanju (nije praceno povisenom temperaturom) nerka sto pre javi ili na pp ili ovde, sve jedno, samo nek bude sto pre molim vas!

hvala najlepse!

Ako nema temperaturu, a očišćen je od glista, najverovatnije se samo prejeo.
Ukoliko su mu dostupne biljke, proveri da li su svi listovi na broju. ;)
Ja bih izbacio "Whiskas" kesice i umesto toga bih mu davao granule "Royal Canin", "Hills", "Meracat" ili "Lara", jer su sve ove marke bolje, a granule čiste zube.

U svakom slučaju, mislim da nije ništa ozbiljno, ali svejedno prati mače (apetit, stolica, temperatura, raspoloženje) naredna dva-tri dana.

Znam da je pitanje mozda glupo ali bi mi znacilo da mi neko odgovori...Posto iza kuce ima neka sumica i brdo i tu ima lisica koje su sada zarazene besnilom,kako kaze veterinar.Bruno je vakcinisan protiv besnila,ali ako bi ga ugrizla lisica,ili nesto slicno znam da on ne moze da dobije besnilo,ali da li moze da nosi taj virus u sebi pa da ga prenese na nas?

Ja bih izbacio "Whiskas" kesice i umesto toga bih mu davao granule "Royal Canin", "Hills", "Meracat" ili "Lara", jer su sve ove marke bolje, a granule čiste zube.

U svakom slučaju, mislim da nije ništa ozbiljno, ali svejedno prati mače (apetit, stolica, temperatura, raspoloženje) naredna dva-tri dana.

Ne bih ništa dodala, ipak je Cali naš forumski felinolog. ;) BTW, Valeria, hvala što si me se setila.

Znam da je pitanje mozda glupo ali bi mi znacilo da mi neko odgovori...Posto iza kuce ima neka sumica i brdo i tu ima lisica koje su sada zarazene besnilom,kako kaze veterinar.Bruno je vakcinisan protiv besnila,ali ako bi ga ugrizla lisica,ili nesto slicno znam da on ne moze da dobije besnilo,ali da li moze da nosi taj virus u sebi pa da ga prenese na nas?

To je i mene svojevremeno brinulo jer smo imali lasice oko zgrade, međutim, sa mrtvim vakcinama, ovima koje se sad daju, ta mogušnost je 100% isključena.

hvala na odgovoru. definitivno se prejeo. nakon toga je bio veseo, ma kao da se nije nista desilo.
viskas sam izbacila posle druge kesice, a ja mu kuvam hranu. kuvano pilece mesce i td... ne mogu mu davati cvrste granule, ceo red gornje desne strane vilice mu je upaljen i nema par zuba, ukljucujuce i ocnjak...
tako da kada naraste stalni zubic ili prodje upala pocinjemo i sa cvrstom hranom :D

hvala Vam jos jednom SVIMA!!! ne znam sta bih bez Vas!

Back