Pitajte u vezi zdravlja

I moj Gizmo je oduvek kijao kad gleda uvis, mozda je to stvar anatomije, on ima predgriz (tebi valjda ne moram da objasnjavam da je to produzenje donje ili u njegovom slucaju skracenje gornje vilice). i ja sam svasta procitala i jedva sam se navikla da ne upadam u hipohondricne faze svaki put kad procitam nesto novo. Lizanje je verovatno neki zaostatak od lazne trudnoce tako da ni oko toga nemas neki preteran razlog za sekiraciju. A sto je ne bi pod skalpel, kao alternativa ti ako proces odmakne ostaje eutanazija. Moj ti je predlog da je pratite, mozda ne bi ni bilo zgoreg da joj povremeno prekontrolisete krv, i ljudi u nekim godinama pocnu svaki cas da trce kod lekara, pa ako nesto i krene, onda da odlucis da li ces je pod noz, da je uspavas ili da pustis da se pati. Nazalost, te tri opcije su u igri kad dodje dotle. Kazem, nadam se najiskrenije da nece, znam kako bi to bilo, i ovaj moj ima 13 godina, ali opet, malo sam zbog svojih licnih zdravstvenih problema postala pesimista, ne zameri. Vise u smislu, ocekuj najgore (budi spreman)-nadaj se najboljem (nije iskljuceno).

Bilo bi lepo kad bi se neko strucniji od mene pojavio povremeno i ostavio poneki komentar. Jeste, Nut, na tebe mislim. Sta je to, bacis kosku pa se izgubis negde?! A da znas samo kako si nam nedostajala...

Sara takodje ima predgriz, mozda je u tome kljuc. Hipohondar sam kad je ona u pitanju. Ne znam mimi ali ne bih da je stavim pod noz, ma previse je prezivela kako jeste, a pratim je naravno, svaki dan opipavam od njuske do sapa. Strasno koliko je bila zapostavljena, i niko ni bivsa vet ne moze da mi kaze tacan uzrok zasto ne moze da ima stence i zasto nije na vreme sterilisana, vec pretpostavljam da je najverovatniji uzrok izlaganje hladnoci. Ali eto, zao mi je da je mucim sterilizacijom u ovom dobu a ipak verujem da joj to nece skratiti vek.

Sto se tice tebe, ne daj se. Procitala sam o tome i drzim ti fige u srcu da ce sve biti uredu. :heart: Radis odlican posao na ovom pdf, i hvala ti za tvoje vreme i savete. Veliki pozdrav tebi, Gizmu i Milici, mojoj imenjakinji. :)

Sta davati psu radi poboljsanja dlake? Naime, moja Zoi (Bernandinac) od kako se olinjala dlaka joj je dosta propala pa me interesuje sta bi ste mi preporucili za koriscenje.

A da je odvedes da se uzme bris i skarifikat ili da joj se uradi analiza krvi? Mozda joj je i puna zlezda? Ako je sve u redu, mozes da se zadovoljis Rijinim savetima ali nece nista faliti ni ako odmah krenes sa tim.

Saro tj. Milice, nastavi da prepipavas Saru sa akcentom na stomak, mlecne zlezde i telesnu temperaturu. Na najmanju promenu preduzmi neophodne korake u dijagnosticke svrhe (uf, al ga odvalih!) pa odluci sta i kako. Ako se pojave promene na mlecnim zlezdama ili temperatura pocne da joj skace ili opada, znas sta ti je ciniti. U medjuvremenu, pocni da razmisljas na tu temu i da se pripremas psihicki, mozda i da razmislis o nabavci jos jednog psa (ja sam tako odlucila u nasem slucaju)... Primetila sam da je moja Milica mnogo manje destruktivna (prema igrackama) i agresivna (prema zivim bicima) nego moj sestric koji je 3 meseca stariji od nje i nema svog ljubimca. Takva praznina u zivotu nikom ne treba. Pozz.

A da je odvedes da se uzme bris i skarifikat ili da joj se uradi analiza krvi? Mozda joj je i puna zlezda? Ako je sve u redu, mozes da se zadovoljis Rijinim savetima ali nece nista faliti ni ako odmah krenes sa tim.

Saro tj. Milice, nastavi da prepipavas Saru sa akcentom na stomak, mlecne zlezde i telesnu temperaturu. Na najmanju promenu preduzmi neophodne korake u dijagnosticke svrhe (uf, al ga odvalih!) pa odluci sta i kako. Ako se pojave promene na mlecnim zlezdama ili temperatura pocne da joj skace ili opada, znas sta ti je ciniti. U medjuvremenu, pocni da razmisljas na tu temu i da se pripremas psihicki, mozda i da razmislis o nabavci jos jednog psa (ja sam tako odlucila u nasem slucaju)... Primetila sam da je moja Milica mnogo manje destruktivna (prema igrackama) i agresivna (prema zivim bicima) nego moj sestric koji je 3 meseca stariji od nje i nema svog ljubimca. Takva praznina u zivotu nikom ne treba. Pozz.

Joj ne, ne bih imala psa opet dugo, sirugrno. Kod mene nije to isto kao zameniti gumu na autu. Ma kakvi da se pripremam, ona ce doziveti i preziveti svoj vek, znam. :D Ali primila sam je sa devet godina, unapred sam pripremljena. Merim joj temperaturu kad vidim da dahce, iako znam zbog cega, ali ipak izmerim i u normali je uvek. A to da deca treba da odrastastaju uz zivotinje, bilo kuce ili mace, veliki sam pobornik. :)

Joj ne, ne bih imala psa opet dugo, sirugrno. Kod mene nije to isto kao zameniti gumu na autu. Ma kakvi da se pripremam, ona ce doziveti i preziveti svoj vek, znam. :D Ali primila sam je sa devet godina, unapred sam pripremljena. Merim joj temperaturu kad vidim da dahce, iako znam zbog cega, ali ipak izmerim i u normali je uvek. A to da deca treba da odrastastaju uz zivotinje, bilo kuce ili mace, veliki sam pobornik. :)

Znas zasto sam ja resila da jos za Gizmovog zivota uzmem jos jednog pas? Znam za masu slucajeva da su ljudi izjavili "NIKAD VISE!" pa ne bih da zbog svoje sebicnosti i kukavicluka uskratim dom i ljubav nekom stvorenju koje to zasluzuje samim tim sto je dospelo na ovaj svet. Raspravljalo se skoro o tome na temi In memoriam.

Ovde kod mene nema ko da uzme bris a ni analize da se urade, sve se radi od oka, posto imamo samo jednog veterinara a ni on nije nesto. Tako da cemo da probamo Rijin savet pa kad odemo do Bg videcemo da uradimo i analize.

Znas zasto sam ja resila da jos za Gizmovog zivota uzmem jos jednog pas? Znam za masu slucajeva da su ljudi izjavili "NIKAD VISE!" pa ne bih da zbog svoje sebicnosti i kukavicluka uskratim dom i ljubav nekom stvorenju koje to zasluzuje samim tim sto je dospelo na ovaj svet. Raspravljalo se skoro o tome na temi In memoriam.

Joj ne znam da li spamujemo.. verovatno ali eto..

Nije sebicnost ni kukavicluk u pitanju, da imam dvoriste odavno bi Sara imala drustvo ali u stanu ne bi bilo fer prema njima. Ne kazem nikad vise. :) Postavicu fotku Jade-a koji nas je pre par godina napustio na temi koju si spomenula.

ljudi kako da se oslobodim buva,moja mala se ceska i mislim da joj je zapala neka buva kod noge.cuvam je u dvoristu,da li treba da se preuzmu neke mere(poput nekog prskanja dvorista...)
Crni labrador retriver,zivi na Zlatiboru,sto podrazumeva duge setnje,cesto po livadama,malopre sam mu uklonio krpelja,tj. telo ono debelo sto je bilo vani i iscedio, tretirao alkoholom,sta jos da uradim da proverim ima li jos koji,nova ogrlica stize za dan-dva, a ako ima nesto bolje protiv te gamadi recite..i da ne poverujes,minut posle toga ga je ujela osa,i nju sam uklonio(ubio) Star 11meseci,poceo sam da ga setam bez povodca i eto cim je smugnuo nevolja! Kako da prepoznam.kad ga muci nesto tako,jer cesto drami i oko skroz devetih stvari...E,da...SONY, to je on .. Ovo mi je prvi pas pa se nadam da cete mi pomoci korisnim savetima,ogroman je a i dalje beba,recimo kada da ga vakcinisem protiv besnila,ostalo je sve po redu uradjeno, ne znam oko kupanja sad ovoliki Kada(u kupatilu) ili kako..ne bih da vas davim sto rek'o onaj drot i tako.... HVALA UNAPRED

ubuduce kada vadis krpelja,da glava ne bi ostala u kozi,uhvati krpelja i nemoj da vuchesh nego ga okreci suprotno od skazaljke na satu i na kraju ce sam ispasti sa sve glavom,zatim uzmi upaljach i upali ga i tako drzi vatru na njemu dok ne pukne,da se jaja ne bi rashirila svuda,sto se desi kada zgnjechis krpelja...a ako ga zapalis,unistices i jaja.

Pitanje
Vakcinisao sam rotica(3 mes),dobio je vakcinu u vrat(nobivacDHP+lepto) nakon toga sa druge strane vrata izbila mu je velika mekana izraslina.Da li je to neka reakcija na vakcinu?Da li se vakcina primila?Sta da se radi dalje?

Sacekaj malo da vidis sta ce da se desava, hoce li o da se resorbuje ili ce jos da raste, mozda je jednostavno vakcina "otputovala" potkozno na drugu stranu vrata... Ne znam, kad si vakcinisao psa, pre koliko vremena? Prati sta se desava.

Ja kao papagaj: Buve, krpelji i ostala gamad, upotrebi pretrazivac, ispisane su stranice i stranice postova... Dajte da ne gusimo temu postovima za drugu temu kojavec postoji.

NUT, gde si ti?! Ja sam samo tehnicar! Sta je s tobom?! Nedostajes mi! :(

Sacekaj malo da vidis sta ce da se desava, hoce li o da se resorbuje ili ce jos da raste, mozda je jednostavno vakcina "otputovala" potkozno na drugu stranu vrata... Ne znam, kad si vakcinisao psa, pre koliko vremena? Prati sta se desava.

Vakcinisao sam ga 15.04.08 oko12.00.Posle podne mu se pojavio otok(izraslina) koji je upocetku bio mekan,a sad je malo otvrdnuo.Po njegovom ponasanju rekao bih da mu ne smeta jer se ponasa isto kao pre vakcine(trci,igra se,skace...) a i ne boli ga jer kad mu masiram vrat(po nekim savetima da se pre apsorbuje)on ne reaguje.

Vakcinisao sam ga 15.04.08 oko12.00.Posle podne mu se pojavio otok(izraslina) koji je upocetku bio mekan,a sad je malo otvrdnuo.Po njegovom ponasanju rekao bih da mu ne smeta jer se ponasa isto kao pre vakcine(trci,igra se,skace...) a i ne boli ga jer kad mu masiram vrat(po nekim savetima da se pre apsorbuje)on ne reaguje.

Verovatno je hematom, s obzirom da je bilo mekano pa se stvrdnulo. Desava se. Trebalo bi da se resorbuje bez problema, ti prati sta se desava, pa ako ne krene u skorije vreme da se smanjuje, verovatno bi moglo da se odradi samo sa malo sedativa i lokalnom anestezijom a rez bi trebalo brzo da zaraste. Napominjem, to je u najgorem slucaju. Srecno i javi ishod.

moj zlatni retriver ima nekih problema.ima 4 godine. pre neki dan je imala krpelja ali sto se tice toga sve je ok vesela je, tako da krpelj nije bio zarazen. nego ima neki drugi problem, odbija da jede tvrdu hranu, granule. i kad joj pipnem ocnjake odbija da joj diram ko da je boli, jel moguce da ima kamenac neko koji joj smeta, nemoguce da ima karijes?

Sto je nemoguce? Ja stalno pricam, ljudi, gledajte Kliniku-vet, bas je preosle nedelje bilo o tome. Odvedi je kod nekog proverenog veta koji ima kapacitet (aparaturu i uslove za hirurgiju) da joj proveri zube i, ako je sve u redu, pocni da joj kupujes neku dental-care formulu, imas i granule i grickalice.

Verovatno je hematom, s obzirom da je bilo mekano pa se stvrdnulo. Desava se. Trebalo bi da se resorbuje bez problema, ti prati sta se desava, pa ako ne krene u skorije vreme da se smanjuje, verovatno bi moglo da se odradi samo sa malo sedativa i lokalnom anestezijom a rez bi trebalo brzo da zaraste. Napominjem, to je u najgorem slucaju. Srecno i javi ishod.

Hvala,javicu ti.Valjda ce proci bez rezova.

a imamo sad jos jedan problem pored karijesa ili kamenca. poslednjih par dana smo primetili da ima kasastu stolicu, ali danas ima proliv to je trcanje kad se ide napolje, trazi sto puta da izadje napolje. is kog razloga pas moze da ima proliv? dali smo joj ne znam tacno kako se zove lopemarol mozda, i cekamo da vidimo sta ce biti. sta jos mozemo da uradimo. jadna moja kuca prvo je bole zubi a sad ima proliv

Tina, sad je baci na dijetu par dana-pomalo granulica, domaca pileca supica... Ne secam se sta su meni davali u apoteci kad mi je cerka imala proliv, neki prasak koji lici na sasusenu glinu. Mozes da joj dodas malo secera u vodu, sigurno je iscrpeljna.

imam ja jedno pitanje, moja Lea je od pre nekih mesec dana pocela slabije da jede. Kad joj dajem uvece da jede ona uvek ostavi mozda sakicu granula, a granule uvek mesam sa necim-supa, kiselo mleko, tunjevina, i ujutru kad joj dam nece da jede, normalno je aktivna, vesela, sve je normalno samo toliko vise ne jede. Puni godinu sad u aprilu!
I jos jedno-teranje joj je proslo pre dva meseca, posle toga sam je kupala, a muzjaci je "zaskacu" i to bukvalno svaki, posto je tretirana frontlajnom jos je necu kupati da li da kupim onaj sprej za neutralisanje mirisa zenki u teranju?

У питању је кане корсо стар 2 године и 5 месеци, занима ме како нај ефикасније да ми усправим једно уво које је остало превијено преко главе. Давно сам му секао уши, док је је још био штене, и веђ тада му је то једно уво остало спуштено.

Пре пар дана сам сасвим случајно отишао код ветеринара који му је радио уши, и када сам му рекао да је псу једно уво остало спуштено, он ми је предложио да га доведем на операцију, да му намести то уво. Рекао ми је да ће морати да га успава и да му ломи хрскавицу, да га сече и ко зна шта још. Жао ми пса а и укућани ми се буне, не дају да га како кажу "касапим".

Занима ме постоји ли неки други начин да то уво исправим, да га не оперишем, него да ставим неки фишбајн (или како се то већ зове). Ако неко има искуства са тим, замолио бих га да ми мало објасни око тога. Од чега је нај боље да направим фишбајн, како да га поставим, колико дуго да га пас носи и да ли у опште псу који је стар скоро две ипо гобине ушна шкољка може да се исправи.

Ево и слике да видите како то изгледа, на слици је имао не пуне две године.

836b4e3cd0.jpg

cd8e0cb0ff.jpg

Back