Pitajte pravnika

Najverovatnije u gradu kome zivis postoji sluzba za besplatne pravne savete. Ovde i ako ti neko odgovori nemas pojma ko je ko moze da ti se predstavi kao predsednik sveta neces znati, a tema nije zajebancija

Šta se podrazumeva pod pojmom samohrana majka? Moja koleginica me zamolila da pronađem na internetu, ali definicija kao da ne postoji. Naime, ona je razvedena, živi s ćerkom, ne dobija alimentaciju od bivšeg muža. Ovo je interesuje jer samohrane majke ne podležu bodovanju prilikom rangiranja kod pitanja tehnološkog viška (ona je učiteljica, a dve su višak). Hvala unapred.

Porodicni Zakon Srbije ne daje definiciju samohrane majke. To je zena koja sama odgaja svoju decu. Znaci tvoja koleginica je samohrana majka.

Od nasledstva se mozes veoma lako odreci, potrebno je da das naslednicku izjavu o odricanju od nasledstva. Tu izjavu mozes dati samo u svoje ime, znaci ne u ime svojih potomaka - naslednika. Npr. ako se odreknes nasledstva kao zakonski naslednik, za pravo ti neces postojati, smatrace se da si umro pre ostavioca, ali ce recimo tvoja deca moci da budu naslednici. Kod zavestajnog naslednika malo je drugacije jer zavisi da li je zavestalac odredio zamenika nasledniku. Ukoliko jeste cim se odreknes, zamenik dolazi na tvoje mesto, ukoliko to nije slucaj, onda je isto ko kod zakonskog nasledjivanja.
Drugo pitanje je kako zabraniti tvojim zakonskim naslednicima da te naslede. Zakon tacno nabraja uslove kad je naslednik nedostojan za nasledjivanje, ali ja ih sve ne znam. Jos prosle godine je bio ispit, i zaboravio sam. Preporucujem ti da se vidis sa nekim advokatom, oni su upuceniji u to. Evo nekih razloga kojih se secam: ubistvo ili pokusaj ubistva ostavioca, spreavanje ostavioca da izjavi svoju poslednju volju (pretnja, prinuda...), onda sprecavanje ostvarivanje poslednje volje (falsifikovanje ili unistavanje testamenta), teze ogresenje o obavezu izdrzavanja prema ostaviocu, neukazivanje nuzne pomoci...
Nadam se da sam ti bar malo pomogo :)

Najverovatnije u gradu kome zivis postoji sluzba za besplatne pravne savete. Ovde i ako ti neko odgovori nemas pojma ko je ko moze da ti se predstavi kao predsednik sveta neces znati, a tema nije zajebancija

Prebivaliste mi je u zaseoku. Je li sluzba za besplatne pravne savjete u osnovnom sudu? Nema veze. Uglavnom nisam sretao da na forumima neko prica netacnosti.

Negde sam imao u kompu , al sad da me ubijes ne mogu da nadjem, ali evo ovako.

UGOVOR O POKLONU
Zakljucen 20.09.2009 god u (mesto) izmedju (ime , prezime, ime oca, prebivaliste, adresa, JMBG ) kao poklonodavca i ( ime, prezime, ime oca, prebivaliste, adresa, JMBG ) kao poklonoprimca.

Clan 1.
Poklonodavac ( ime i prezime) kao vlasnik ( ako nije gradsko gradjevinsko zemljiste,a ako jeste, onda pises umesto vlasnik - nosilac prava koriscenja) na kp. br. ( broj parcele) po kulturi ( njiva, suma, livada ) povrsine ___ ari , upisana u List nepokretnosti broj , Katastarska opstina _______, poklanja poklonoprimcu celu navedenu nepokretnost.

Clan 2.
Poklonodavac i poklonoprimac su se sporazumeli da ce poklonodavac predati poklonoprimcu u drzavinu nepokretnost iz cl.1 ovog odmah po overi ugovora.

Clan 3
Poklonodavac garantuje poklonoprimcu da mu nepokretnost poklanja bez ikakvih tereta i ogranicenja, kao i da na navedenoj nepokretnosti ne postoje pravne pretenzije trecih lica.

Clan 4
Sve troskove, poreze, takse i naknade oko prenosa nepokretnosti na svoje ime snosi poklonoprimac.

UGOVARACI
POKLONODAVAC POKLONOPRIMAC
_______________ _________________
(ime, prezime, adresa, JMBG) (ime, prezime, adresa, JMBG)

Ovo ti je u sustini dovoljno.Najvaznije je da u ugovoru imas odredjeno ko je poklonodavac, ko je poklonoprimac, i sta je predmet ugovora, odnosno da jasno bude odredjena nepokretnost- broj parcele, povrsina, katastarska opstina .Vazno je da odredis i ko snosi troskove prenosa , oni budu obicno preko 10 000 dinara.
Na poslu imam obrazac ugovora, tako da mogu sutra popodne da postavim, ali ti je ovo sto sam napisao sustina.

Molba za savet .
Nedavno sam zazidao mali balkon i stavio pvc.Komšija ispod dolazi posle mesec dana i kaže mi da je klima koja je ispod mog balkona ali sa strane ulubljena( sa sigurnošću tvrdim da je ta 3-4 cm u širinu ulubljenja napravljeno kada je klima i postavljanja).Prvo je tražio da mu kupim novu klimu ,sada je došao sa računima majstora i traži neke 4000 za zamenu gornjeg lima(poklopca)klime.Kada sam odbio zapretio je da će me tužiti.Moje pitanje bi bilo da li on ima neke šanse da dobije tužbu bez dokaza ? Pošto zaista znam da nisam kriv,da je klima bila ulubljena i pre, pošto smo baš to supruga i ja komentarisali.Neću da ništa plaćam a da znam da nisam kriv.

Molim savet:
U Hrvatskoj imam sa sestrom vanknjizno vlasnistvo garsonjere i ona hoce da mi pokloni svoj idealni deo, u prvom opstinskom sudu u Beogradu su mi rekli da tamo mogu da overim ugovor o takvom poklonu i da ce vaziti u Hrvatskoj (oboje smo drzavljani Srbije gde i zivimo) moze li me neko uputiti u to kako izgleda takav ugovor koji bi ovde overen bio prihvacen od suda u Hrvatskoj.
Inace smo to nasledili od majke 1989 godine o cemu imamo resenje suda u Pancevu.
Hvala!

Mog ujaka je tuzio komsija da mu je duzan neke pare sto je skroz izmisljeno i neosnovano (ujak ima dokaz da je ustvari komsija tj tuzilac mom ujaku duzan a ne obrnuto) (imali su neki zajedniciki posao) posle 2 godine vucaranja po sudovima stiglo je resenje puno nelogicnosti pisano kao za zabaviste gde pise da su oboje delimicno krivi ali ujak treba da plati duplo vecu sumu novca od njegovog komsije.Sto je naravno odbio i ulozio zalbu u Opstinskom Sudu u Pancevu.
Pitanje je sledece: Gde moze moj ujak da dobije pravnu pomoc tj neko pravno savetovaliste/pravni savet ili mozda media?Jer sumnja da su podmiceni Sudija/oba advokata od strane njegovog komsije.
Ponavljam da ujak ima dokaz da nije komsiji duzan ni dinara nego je suprotno!
Hvala unapred.

podmićeni svi redom...? hajde molim te...
nemoj da se ljutiš, ali tvoja priča deluje kao da baš nemaš bele veze o čemu se radi i šta je predmet spora... i ako je tako bude(š) pričao niko ti neće moći dati valjan savet...
ako je podeljena krivica, u pitanju je verovatno neka šteta, a ne dug, koju su obojica prouzrokovali jedan drugom, pa je i odgovornost podeljena...
u beogradu postoje službe besplatne pravne pomoći pri opštinama, proveri da li je tako i u tvom gradu

Neznam detalje celog spora a i ne zelim da zalazim sada ovde u to,ali znam da su u rodnom srodstvu komsija sa svojim advokatom a i sa sudijom pa je vrlo verovatno da su podmitili i advokata koji brani mog ujaka.Ovde ne verujem da postoje takve sluzbe,gde bih mogao naci istu u BG,neki broj,adresa?Ceo slucaj je providan iz aviona ali nema ko da ga gleda ovde u Vrscu na zalost.pozdrav
Hvala

Hitno!

Zivim sa porodico i babom u ocevoj kuci koju je on dobio na poklon od svoje majke.
MOji roditelji su u braku 32 godine i za sve to vreme majka nas je izdrzavala placala racune i jos otplacuje kredit( za renoviranje kuce) dok otac nije radio i nema nikakvih obaveza prema nama.
Zbog loseg zivota sa njim sa njim, majka je odlucila da se razvede pa me interesuje da li ona ima neka prava na kucu s obzirom da je ulagala u nju i da li on moze da je izbaci.

Hvala u napred.

Studiram prava i trenutno spremam Nasledno....Interesuje me sta znaci ,kod Nacela slobode zavestanja,da je sloboda ogranicena USTANOVOM JAVNOG PORETKA. Ako neko moze da mi objasni bio bih mu zahvalan! Pozdrav

potreban mi je pravni savet oko ostvarivanja prava na akcije koje je moja majka dobila kao radnik u jednoj firmi.
naime,ona je sada pokojna ali imam dokument na kome pise da je ona vlasnik odredjenog broja akcija.
zakonski naslednici njene imovine smo samo sestra i ja,ali sta je potrebno da uradimo da ostvarimo prava na akcije?

potreban mi je pravni savet oko ostvarivanja prava na akcije koje je moja majka dobila kao radnik u jednoj firmi.
naime,ona je sada pokojna ali imam dokument na kome pise da je ona vlasnik odredjenog broja akcija.
zakonski naslednici njene imovine smo samo sestra i ja,ali sta je potrebno da uradimo da ostvarimo prava na akcije?

DA li je zavrsen ostavinski postupak?

Hitno!

Zivim sa porodico i babom u ocevoj kuci koju je on dobio na poklon od svoje majke.
MOji roditelji su u braku 32 godine i za sve to vreme majka nas je izdrzavala placala racune i jos otplacuje kredit( za renoviranje kuce) dok otac nije radio i nema nikakvih obaveza prema nama.
Zbog loseg zivota sa njim sa njim, majka je odlucila da se razvede pa me interesuje da li ona ima neka prava na kucu s obzirom da je ulagala u nju i da li on moze da je izbaci.

Hvala u napred.

Imovina stecena pre braka ne ulazi u sastav zajednicke imovine...ako je kucu dobio u braku onda moze biti predmet podele...Da li je sacinjen ugovor o poklonu ,tj.na koji nacin je ta kuca dodeljena vasem ocu?

Molio bih vas za pravni savet:

Uzeo sam kredit od banke ali sam u medjuvremenu ostao bez posla.Prilikom podizanja potpisao sam menicu,znam proceduru sve do sudskog resenja (ako dodje) o zapleni pokretne odnosno nepokretne imovine,interesuje me ako nemam nista od imovine da nadoknade iznos kredita sta sledi posle, zakonski kakve posledice mogu da snosim.......

Hvala unapred.

Back