Pitajte pravnika

Da li je validan tj da li vazi bilo kakav ugovor o kupoprodaji, prenosu imovine, apsolutnih prava i sl. (vezano za nekretninu) ako nije overeno u sudu?

I da li u slucaju da je neophodno overiti u sudu da li u sudu moraju da budu prisutne obe strane (i kupac i prodavac tj i i davalac i primalac poklona ako je u pitanju ugovor o poklonu)? Ili je moguce da neko odnese vec potpisano i da na overu bez prisustva jedne od strana bilo prodavca ili bez kupca svejedno?

Kako se određuje sudska taksa na nasledstvo?
Treba da pokrenem ostavinski postupak i nasledim kuću i 2,5 jutara zemlje.
Vrednost kuće je između 20 i 30.000 evra, a zemlje između 5.000 i 10.000.
Koliko bi otprilike trebalo spremiti para?

Smatram da je kod ugovora o poklonu važno uneti i tzv. animus donandi odn. motiv za sačinjenje tog i takvog ugovora o poklonu...Naravno ako tokom vremena sve bude OK onda niko ni ne postavlja to pitanje ali ukoliko dođe do spora odn. opoziva ugovora o poklonu animus donandi se nameće kao veoma bitno pitanje...

Što se tiče sačinjavanja ugovora o poklonu sa aspekta poreske uprave veoma je važno da znate da će vas poreska uprava oporezovati u svakom slučaju kada rođena braća i sestre žele nešto da poklone jedno drugome... jedini lek u tom slučaju je taj da se predmet poklona prvo pokloni roditeljima (ili zajedničkom roditelju) a da posle toga roditelji drugim ugovorom poklone predmet poklona svom drugom detetu...tada se porez ne plaća...

Molila bih za pravnu pomoc...Primila sam tuzbu za raskid ugovora o poklonu, *dakle, mene tuze), pa me zanima da li je moguce da se taj ugovor raskine i pod kojim uslovima? U tuzbi se tuziteljka poziva na "neblagodarnost" koju navodno nisam iskazala prema njoj, sluzeci se pri tome gomilom izmisljotina i netacnih tvrdnji za koje nema nikakve dokaze. Zanima me da li postoji mogucnost da sudija odbaci njenu tuzbu nakon sto ja uputim odgovor na nju, te ukoliko tuziteljka izgubi spor da li placa i moje troskove koje sam imala za angazovanje advokata. Hvala unapred na pomoci:)

Molila bih za pravnu pomoc...Primila sam tuzbu za raskid ugovora o poklonu, *dakle, mene tuze), pa me zanima da li je moguce da se taj ugovor raskine i pod kojim uslovima? U tuzbi se tuziteljka poziva na "neblagodarnost" koju navodno nisam iskazala prema njoj, sluzeci se pri tome gomilom izmisljotina i netacnih tvrdnji za koje nema nikakve dokaze. Zanima me da li postoji mogucnost da sudija odbaci njenu tuzbu nakon sto ja uputim odgovor na nju, te ukoliko tuziteljka izgubi spor da li placa i moje troskove koje sam imala za angazovanje advokata. Hvala unapred na pomoci:)

У принципу не,али ако је у самом уговору наведен случај у коме до раскида може да дође онда ти могу одузети ствар.

911s [SK];16730219:
U saobraćajnoj se kao vlasnik vodi taj preminuli.

Ако има неког ко може да га наследи (жена,брат,сестра,деца,шира фамилија...) нека поведе оставински поступак (иде ванпарнично,односно треба само суд да констатује наследство).Кад се то обави ти откупи од наследника.

Bivsi supruznik je tuzen za ne placanje alimentacije za dete,otac je srpski drzavljanin i zivi u Srbiji,a majka i dete su austrijski drzavljani.Otac dete nije video tri godine,a majka ga je tuzila nasem Sudu.Javni tuzilac zakazuje dva rocista,a mesto stanovanja tuzenog je udaljeno 120km od mesta gde se sudi,on se na oba rocista pojavljuje,ali advokat tuzilje ne!Zakazano je i trece rociste,tuzeni je kontaktirao advokata koji mu stavlja do znanja da se nece ni na tom rocistu pojaviti!
Kako to da se tuzeni mora odazivati na svako rociste,koje se uvek odlaze zbog neprisustva nikog od strane tuzilje?Tuzioc nije htela ni da saslusa tuzenog,vec mu je saopstila da on mora doci na svako rociste!
U CSRu su ocu rekli sobzirom da je dete strani drzavljanin,da oni mogu poslati dopis njihovom centru radi vidjanja deteta,ali da ne postoji realna sansa da oni "nateraju"da se vidjenje i ostvari!
Da li otac ima ikakva realna prava na vidjanje deteta i na koji nacin da se sam postupak privede kraju,jer je u medjuvremenu poslao odredjenu svotu novca,ali to sudiju nije zanimalo!?

Iza pokojnog supruga naslednici smo bili dva sina i ja. Moj mladji sin je svoj deo stana USTUPIO meni. Ja sam to prihvatila. Sada mi traže iz Poreske uprave da platim porez na poklon. Prilikom ostavinske rasprave bili smo upozoreni da se nasledne izjave ne mogu menjati, ali ne i na posledice koje ima USTUPANJE dela. Deca i ja smo u najboljim mogućim odnosima, tako da bismo postupili drugačije da smo bili upozoreni, odn. svako bi nasledio svoj deo stana. Da li je moguće obnoviti ostavinsku raspravu, odn. poništiti ovo rešenje koje je već više od godinu dana pravosnažno?

Hvala

Iza pokojnog supruga naslednici smo bili dva sina i ja. Moj mladji sin je svoj deo stana USTUPIO meni. Ja sam to prihvatila. Sada mi traže iz Poreske uprave da platim porez na poklon. Prilikom ostavinske rasprave bili smo upozoreni da se nasledne izjave ne mogu menjati, ali ne i na posledice koje ima USTUPANJE dela. Deca i ja smo u najboljim mogućim odnosima, tako da bismo postupili drugačije da smo bili upozoreni, odn. svako bi nasledio svoj deo stana. Da li je moguće obnoviti ostavinsku raspravu, odn. poništiti ovo rešenje koje je već više od godinu dana pravosnažno?

Hvala

Jednom data naslednicka izjava ne moze se vise opozvati.

I kod ovog obrnutog redosleda (poklon izmedju deteta i roditelja), postoji oslobadjanje od por., ako je u pitanju stan i ako ste na istoj adresi godinu dana pre poklona (ustupanja).

Inače, ovo ustupanje u ostavinskom postupku koje poreska uprava tretira kao poklon, garant pada na Upravnom sudu do kojeg se stize upravnom tuzbom ali tek pošto se MFIN uloži žalba, koja se po pravilu vraća odbijena.

Pravnik...

Da li moze,majka,koja ima troje dece ,u braku ,da izbaci dete s kojim je zivela 21. godinu? Znaci dete,njeno,iz trenutnog braka,ima problema sa zdravljem {dijagnoza F11.2 - opoidna zavisnost ALI DETE JE NA TERAPIJI I USPESNO SE LECI}.
Da li moze da majka istera dete iz kuce na ulicu tek tako ?
-Dete je nezaposleno,ostecenog zdravlja,bez primanja,posla...nista.

Treba mi savet.....situacija je sledeca
Gazda ne moze da osnuje firmu na svoje ime, zbog prethodnih dugovanja koja je imao na ime samostale zanatske radnje,pa predlozi radniku da osnuje firmu na njegovo ime i ovaj tako ucini a gazdu imenuje za direktora.....Sve je dobro funkcionisalo par godina, ali sad je gazda izgubio elan za posao i pravi dugovanja u smislu podizanja novca sa racuna i ne podmirivanje obaveza prema dobavljacima,ne placa obaveze vezane za doprinose i sl. Radnik trazi od gazde da prebaci firmu na sebe (inace je u pitanju doo) ali gazda izbegava i situacija je nepromenljiva, posla malo ima , dugovi vezani za poslovno prostor, plate zaposlenih i dr...rastu, radnik bi i napusti firmu ali ne moze dok ne resi ovo.Treba mi svet
NA KOJI NACIN MOZE DA SE RADNIK OSLOBODI OBAVEZE KOJU JE SABI NAKACIO NA VRAT,
KAKVE POSLEDICE MOGU BITI AKO SE OVO STANJE PRODUZI
STA JE NAJBOLJE ZA RADNIKA DA URADI U OVAKVOJ SITUACIJI
HVALA Z A SVAKI SAVET :-)

treba mi pomoc,,,
imam 23god, trudna sam, neudata, zivim kao podstanar od ustedjevine koju sam ostvarila radeci dok nisam dobila otkaz pre nekoliko dana, naravno, zbog trudnoce... zanima me kakav ce biti moj status sto se tice zakona, kada se dete rodi... da li cu biti samohrana majka, kako da ostvarim pravo na zdr. osiguranje, i da li imam pravo na bilo kakvu pomoc drzave.. otac deteta ne zeli da zna za njega, moji su me se odrekli kad sam odlucila da rodim...
hvala unapred!

Ako ste bili i stalnom radnom odnosu možete da tužite firmu i da garantovano dobijete spor, za to Vam ne treba nikakav novac, samo par saveta kod pravnika i oni će sve naplatiti od firme nakon spora,ako niste bili u stalnom radnom odnosu..situacija je drugačija....ne znam koliko ste dugo bili u radnom odnosu ako imate godinu dana u kontinuitetu imate prava na nadokandu sa biroa ali morate da se prijavite na biro u roku od mesec dana od otkaza....
imacete oko 20 i nesto hiljada dinara po rođenju bebe,od države u celosti se isplacuje kad pribavite određenu dokumentaciju i to imate fore 3 meseca da prikupite i predate....za ostalo ne znam
Biće Vam teško ...ali verujte mi nema cenu onaj trenutak kad donesete na svet svoje blago...a neke stvari se vremenom promene .... pokaju se mnogi koji Vam se nisu našli, kad dete dođe na svet....samo ne odustajte....nemojte da se kajete....ja imam dve curice i rodila bih uvek u bilo kojim uslovima...beba je vaš razlog za borbu
nadam se da će neko drugi pomoći oko ostalih saveta
Veliki pozdrav za Vas

Поздрав свима!

Имам питање у вези оставинске расправе која се води у Зрењанину. Баба је умрла у кући у Зрењанину, али је била и власник стана у Београду. Уговор је био склопљен са ликвидираном задругом "Металац". На изводу листа непокретности стоји "Тан инжењеринг" који је правни наследник задруге "Металац", јер баба изгледа да није укњижила стан. Суд је наложио књижење на бабу у поступку оставинске расправе. Ја сам отишао у катастар, платио све таксе, попунио формулар за пренос својине, ставио уговоре, решење суда из Зрењанина о потреби књижења на бабу (све са печатом и потписом), потврду у исплати стана стамбеној задрузи и умрлице. Али је онда службеница отишла да се консултује са правницом и добио сам одговор да се не књижи на мртве људе. Питао сам како то када је суд донео решење да мора да се укњижи на покојну бабу? Рекли су да члан 44 Зуп-а каже да не може и овакви поступци се обустављају, али би могао да одем до "Тан инжењеринга" и они ће издати нову потврду па ће судији бити јасно да је све у реду.

Добили смо уверење од "Тан инжењеринг"-а да је све исплаћено и да је стари уговор валидан, чиме се потврђује власништво над станом од стране бабе. Послали смо папир и о правном наслеђу и нову потврду о исплати и власништву над станом, међутим судија је усмено рекла адвокату да она то не признаје, нити закон нити те папире, само књижење. Судија се зове Јасмина Станков Бабић, али она није лично била присутна, већ се крије иза судијског помоћника који се зове Јовица Јовановић. Такође је само усмено речено адвокату кога смо ангажовали да су закони у Војводини другачији и да судови у Војводини не признају законе у Србији.

Мени је ово све јако чудно. Да ли овде има елемената и за уставни суд? Да ли требамо да чекамо коначно решење пре реакције? Како да реагујемо на решење? Који судови су надлежни? Да ли је ово корупција? Ако јесте, шта да радимо у том случају?

Хвала унапред!

Back