Pit Bull Terrier

• Začetnik teme Začetnik teme trachara
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sa osam meseci pas je tek poceo da ulazi u pubertet. Psihicki ne moze nikako da bude na istom nivou tada i sa dve godine. Ja ne govorim o vaspitanju nego o odrastanju psa, a pod time mislim na dozviljavanje sveta oko sebe.
Svi koji imaju pse, a narocito muzjake, znaju koliko narav psa moze da se promeni kad odraste. Zato se i desavaju incidenti jer ljudi ne znaju da je njihov pas porastao i da nece vise da se igra i trpi svakog. Koliko sam samo videla scena gde tako naivni vlasnik dovede svog nimalo naivnog psa uz recenicu on/ona bi samo da se igra i to preraste u ozbiljnu tuchu.
A kad je vec spomenut ast, imam lep primer u komsiluku. Muzjak ast, prilicno veliki i krupan, sada ima pet godina, do pre tri godine se igrao sa svakim psom, sada ne mozemo vise ni da se mimoidjemo na ulici. Sa godinu i po se valjao sa stencima svih vrsta i velicina, a pre godinu i po je napao stene retrivera.

Tacno, ali ova prica vazi za sve muzljake bilo koje rase (u nekoj meri i za zenke) i to je potpuno normalno. Apsurdno je i ocekivati od bilo kog odraslog muzljaka od 2-3 godine da se kao malo stene igra sa drugim nepoznatim psom. Psi su zivotinje kod kojih se samo najjaci razmnozava dalje i teze da za sebe prigrabe tu poziciju. Naravno kod nekih jedinki je to vise a kod nekih manje izrazeno u zavisnosti od karaktera same jedinke (manje ili vise dominantan) E sad, dalje je odgovornost na vlasniku kako i koliko ce moci da kontrolise te njihove nagone.

O tome pricam, promena karaktera koju ljudi obicno ne ocekuju jer nisu dovoljno upuceni u rasu i pse generalno,.

Slazem se, problem ustvari nastaje ne zbog nepoznavanja karakteristika rase, vec zbog nepoznavanja osobina vrste.

Sa osam meseci pas je tek poceo da ulazi u pubertet. Psihicki ne moze nikako da bude na istom nivou tada i sa dve godine. Ja ne govorim o vaspitanju nego o odrastanju psa, a pod time mislim na dozviljavanje sveta oko sebe.
Svi koji imaju pse, a narocito muzjake, znaju koliko narav psa moze da se promeni kad odraste. Zato se i desavaju incidenti jer ljudi ne znaju da je njihov pas porastao i da nece vise da se igra i trpi svakog. Koliko sam samo videla scena gde tako naivni vlasnik dovede svog nimalo naivnog psa uz recenicu on/ona bi samo da se igra i to preraste u ozbiljnu tuchu.
A kad je vec spomenut ast, imam lep primer u komsiluku. Muzjak ast, prilicno veliki i krupan, sada ima pet godina, do pre tri godine se igrao sa svakim psom, sada ne mozemo vise ni da se mimoidjemo na ulici. Sa godinu i po se valjao sa stencima svih vrsta i velicina, a pre godinu i po je napao stene retrivera.
O tome pricam, promena karaktera koju ljudi obicno ne ocekuju jer nisu dovoljno upuceni u rasu i pse generalno, a jos dodatno im odmazu razni hvalospevi novopecenih vlasnika koji takodje ne znaju i ne ocekuju promenu kod psa.

Potpisujem ovo. I mi se celog života menjamo. Jesi ti sa dvadeset dve-tri kompletno formirana ličnost ali to ne znači da ćeš do kraja života da ostaneš isti, neminovno je da ćeš se uozbiljiti. Tako je i s njima. Jeste da mešanac pekinezera nije baš sjajan primer ali je najkonkretniji koji imam. Dakle, sa nekih godinu-godinu ipo smo sreli jednog bretonca koji je tad imao oko 5 godina i njegova vlasnica je bila jako strpljiva i lepo mi objasnila da će negde do druge-treće godine neverovatno razviti instinkt za pronalaženje ženki u teranju (njen je tad počeo nešto da njuška vazduh i osluškuje, kuja 3 bloka kuća odatle je bila u teranju) i kako će onda naprasno da se uozbilji i postane netrpeljiv prema većini drugih mužjaka, naročito ako ih ne zna od ranije, kako će se sve manje igrati... Jeste on već tad pokazivao izvesno interesovanje za kuje i dešavalo se da mu se neki pas i ne svidi ali ništa drastično. Naplašila me, nisam je ozbiljno shvatila ali je sve bilo upravo tako. Kad važi za psa iz VII i mešanca 50% lX, videla sam i u ll i u l i kod 100% džukelica... majku mu, važi i za terijere.

Pa kao i mi uci dok je ziv, jeste u pravu i ove promene su uglavnom najvidljivije kod terijera.

Malcice se Mackic nismo razumeli ti si govorila o psihickom razvitku psa a ja o vaspitanju psa. Doduse psihicki razvitak psa ipak je utemeljen od malih nogu. Svaki gazda treba da je svestan kojeg psa ima i sta on moze. Mada snaga je to kod njih, ovaj moj samo zaresi i vecina mu se prikloni (ulicari).

O tome pricam, promena karaktera koju ljudi obicno ne ocekuju jer nisu dovoljno upuceni u rasu i pse generalno, a jos dodatno im odmazu razni hvalospevi novopecenih vlasnika koji takodje ne znaju i ne ocekuju promenu kod psa.

slazem se i ja
Postoji razlika izmedju agresivnosti i izrazavanja dominacije i ona je jasno vidljiva na prvi pogled ljudima koji znaju sa psima

E pa drago mi je da smo se svi ovako lepo slozili. :)
Inace pas moze da se vaspita i kao odrastao i to vrlo uspesno ukoliko covek zna sta radi. Imam lep primer u kraju, covek ima dva pita, oba je uzeo kao odrasle i obojica su korisceni u borbama pre nego sto su dospeli kod njega. On ih sad seta bez povoca, vaspitani su tako da se ni ne okrenu ka psu sa kojim moze da bude problema ili kojeg ne vole. Covek ih je tako vaspitao da mu stvarno svaka cast, i pokazuje kako se radom moze sve, pa cak i dovesti u red pse za koje bi vecina rekla da su nepovratno upropasceni.

E, zaboravljam stalno da napisem: moja drugarica ima muzjaka pit bulla starog godinu dana, to je najbolji Dzipsijev drug, prava je maza, slaze se sa psima, neverovatno je privrzen, voli ljude...ma slatkis nevidjen. E sad, njegova gazdarica sledeci mesec ide u inostranstvo da zivi i ne moze da ga povede sa sobom. Htela bi da ga udomi, ali je veliki problem sto niko nece pita od godinu dana,razumem ljude,plase se, ali ja garantujem za njega da je bolji cak i od Dzipsija. Neverovatno je poslusan. Jos jedan problem je taj sto je oduvek ziveo u stanu, tako da ko ga uzme ne bi mogao da ga drzi napolju. Ja bi ga uzela, ali imam mali stan. Ko bi hteo, neka se javi...evo je i slika, malo je cudno ispao, ali je jako lep...
Cao ja sam iz CG ako ponuda i dalje wazi ja bih ga rado uzeo i cuwao :D

@Rina
Znas sta Rina mi ce da se gledamo kad ugovorimo tacno mesto datum i vreme hehehhehhe,
a meni je sad problem da redovno citam portuke jer mi kuci ne radi net pa moram kod mame...
Nesto moramo da smislimo, ova se ubi od dosade sama u parku sve neki kucici za pod mishku i jos kad gazde krenu da ih dizu jer boze moj pojesce ih, a samo dodje da ih onjusi....Hm bas neprirodna reakcija hhehehehe eeee bozee...Jel sme da se rana poprska nekim antibiotikom da brze zaraste da on to ne bi chapkao..e blesan , pa sta ces ni ova moja ne voli da ima nesto strano na sebi, odma kida i skida...
poz drugari :):):):)

E da te uhvatim dok si jos tu!!! Mi se isto uzasno dosadjujemo,odselio nam se jedini drugar,tako da smo ostali potpuno sami. Ni jedne jedine kuce u kraju. Dzipsiju je rana super zarasla,za ovih par dana,neverovatno,ko da nikad nije nista ni bilo. Moram da ga pohvalim,vec neko vreme je toliko poslusan da me prosto cudi,ide bez lanca pored mene,kad ga pozovem dodje,ne pokusava da pretrci ulicu,ne jede nista sa poda...ma milina!!!! I kad vidi drugog psa,ne ponasa se vise kao manijak koji forsira igru,nego se nakostresi,onjusi psa i ako je ovaj ok,svako na svoju stranu. Ajd ostavljam ti broj u pp,pa se javi kad budes mogla. Dzipsi ce biti presrecan sto je stekao novu druagicu.

.......I tako su se Dzipsi i Mrvica napokon upoznali...ah ljubav na prvi pogled :cmok::hahaha:
Ova moja je kevtala na njega i terala ga od sebe "kao", a on dusa jedna ljudi kakva je to maza ne mogu da vam opisem.Ja sela na klupu da se odmorim a on mi se uvalio u krilo, slatkica jedna!!!!
Kad smo dosli kuci prosula se po podu ko mrtva priroda , umorila se za medalju,valjda od tolikog dranja ceo park se tresao od njenog lajanja....
Eto tako drugari mi smo bas happy Mrvki nasla novog drugara :klap: :klap:

.......I tako su se Dzipsi i Mrvica napokon upoznali...ah ljubav na prvi pogled :cmok::hahaha:
Ova moja je kevtala na njega i terala ga od sebe "kao", a on dusa jedna ljudi kakva je to maza ne mogu da vam opisem.Ja sela na klupu da se odmorim a on mi se uvalio u krilo, slatkica jedna!!!!
Kad smo dosli kuci prosula se po podu ko mrtva priroda , umorila se za medalju,valjda od tolikog dranja ceo park se tresao od njenog lajanja....
Eto tako drugari mi smo bas happy Mrvki nasla novog drugara :klap: :klap:

I mi smo isto presrecni, najzad blentavac ima sa kim da se igra...bilo nam je super,jedino sto se pre Mrvkinog dolaska pobio sa jednim stafordom:dash::whistling:
zato sad ima novu drugaricu!!!! na koju je pokusavao da naskoci iako je kastriran i iako ga je ona terala:rumenko:
al na kraju su se zdruzili fantasticno:cmok:
nastasa vidimo se veceras!!!!:bye:

ej rina bre...kad cemo na adu? :rtfm:

e,cim ja nadjem prevoz...svi bre otisli na more,nema ko da me vozi!!!!
to ti je kad zavisis od nekoga:dash:
e aj ja cu da vidim nekog da navatam,mada svi vec imaju iskustva kakva im kola ostanu posle mene i dzipsija u njima:whistling: nacice se neka naivcina hehe...:mrgreen:
ajd ovih dana obavezno,ja nemam net,pa se kacim na telefon i zbog toga mi je komp stalno ugasen,zato bolje da se cujemo preko poruka...:bye:

Pozdrav!!!!

Moj pas Donat inace miran i pas koji nije znao da laje ,cak su me u komsiluku pitali sta je sa njim jeli on zna da laje,postao je divlji. Kada kazem divlji bas tako mislim..Poceo je da laje na sve moguce,ptice,auta,prolaznije,djecu,komsije, cak je prije par dana usla u kucu osoba sa kojom je se igrao prije par mjeseci i pomilovala ga po glavi par puta i njeno milovanje je on prekinuo sa jakim lavezom....
Neznam stvarno sta mu je, ako neko ima isto ili slicno iskustvo neka mi kaze.... Hvala

Pa dobro pas voli da laje, a posebno terijeri obozavaju da laju, vazan je i govor tela kako mase repom, dal mu se dlaka nakostresila i da li rezi.. I moja Mevica laje ko luda kad vidi nekoga pa mu se obraduje ne prestaje da laje, valjda nesto prica :P:P
Pitovi obozavju da laju tako da verovatno nije nista strasno,ali kazem ti posmatraj ga malo i kako se ponasa. Svaki pas hoce da zastiti svoju porodicu ako mu neko smeta lajace, bolje da laje pa to uplasi ljude i otera ih nego da ujeda.....
Jao ljudovi moji grozno se osecam, Mrvica mi je bila bolesna, a sto je najtragicnije zarazila je i Dzipsija. Sad je ok , bolovala je dan ipo sad ne moze covek da je uhvati nema mira ni sekundu....Valjda je Dzipsika dobro ne javlja mi se Rina :sad2: :sad2:

Pa dobro pas voli da laje, a posebno terijeri obozavaju da laju, vazan je i govor tela kako mase repom, dal mu se dlaka nakostresila i da li rezi.. I moja Mevica laje ko luda kad vidi nekoga pa mu se obraduje ne prestaje da laje, valjda nesto prica :P:P
Pitovi obozavju da laju tako da verovatno nije nista strasno,ali kazem ti posmatraj ga malo i kako se ponasa. Svaki pas hoce da zastiti svoju porodicu ako mu neko smeta lajace, bolje da laje pa to uplasi ljude i otera ih nego da ujeda.....

Ma on pjeni koliko je ljut. Ja znam kada laje od radosti ili kada zeli nesto da mi pokaze ili kada zeli da se igra ali ovo je bas agresivno lajanje i rezanje

Ma on pjeni koliko je ljut. Ja znam kada laje od radosti ili kada zeli nesto da mi pokaze ili kada zeli da se igra ali ovo je bas agresivno lajanje i rezanje

Imao sam i ja ovakvu situaciju doduse nije bio pit nego neki mesanac terijera i jos necega. Do nege pete godine umiljata maza a onda .... Napolju moze nikog nedira, ali u kucu niko nije smeo da udje.

23.8.08. oko 20casova na podrucju dusanovca ,nestao mi je muzjak, APBT,star godinu dana i odaziva se na ime KAN, NE UJEDA,ako ga je ko video molim da mi javi na 060/370-7311
20062008221r.jpg

Pre nekoliko dana sam u okolini Sombora prolazila pored jednog placa na kome je bilo vezano na kratkim lancima nekih 10-15 pasa rase pit bull terrier.Sve oko njih je kao iz horor filmova,pusto,prašnjavo i vrelo.Kao pomahnitali su se bacali ka kolima koja su prolazila,nezavisno od razdaljine na kojoj su bili privezani.Sve ukazuje na to u koje se svrhe gaje.Vrlo potresno.Raspitala sam se u okolini o detaljima.Ljudi nerado govore o tome.Još jedan bizaran detalj sam čula.Tim nesrećnim psima dovlaće lešine uginulih životinja koje onda oni kidaju i ćereće medjusobno.Sve ovo govori o vlasnicima tih nesrećnih životinja.Ne znam ko bi mogao biti nadležan za njih...

Evo i nas opet. Malo smo porasli i sada imamo 14 meseci, od kada smo se zadnji put slikali da se manekenisemo sa 7 meseci ali smo vas redovno pratili i citali vase postove. Inace volimo sve da jedemo i puno da spavamo. Mada nam je i prijalo svakodnevno kupanje na ovim velikim vrucinama. Uskoro jos slika samo da popravimo frizru.

Prilozi

• SP_A1899.jpg
    SP_A1899.jpg
    40,9 KB · Pregleda: 24
Ćao društvo,

Poklonjam preslatku ženkicu, mešanku, e sad nisam sigurna da li pit bula ili staforda (pošto mi razlika nije preterano velika). Izbačena je iz kola na ulicu :otkacio:, vidi se da je bila u stanu, jer hoće da uđe unutra, a i zna komande. Jako je poslušna i umiljata, voli decu. Ja sam je sterilisala, vakcinisala, čipovala,stavila front line...Može i za stan i za dvorište, pošto je navikla i na jedno i na drugo. Ako ima zainteresovanih neka mi se jave na pp

Back