evocati
Primećen član
- Poruka
- 589
Sa osam meseci pas je tek poceo da ulazi u pubertet. Psihicki ne moze nikako da bude na istom nivou tada i sa dve godine. Ja ne govorim o vaspitanju nego o odrastanju psa, a pod time mislim na dozviljavanje sveta oko sebe.
Svi koji imaju pse, a narocito muzjake, znaju koliko narav psa moze da se promeni kad odraste. Zato se i desavaju incidenti jer ljudi ne znaju da je njihov pas porastao i da nece vise da se igra i trpi svakog. Koliko sam samo videla scena gde tako naivni vlasnik dovede svog nimalo naivnog psa uz recenicu on/ona bi samo da se igra i to preraste u ozbiljnu tuchu.
A kad je vec spomenut ast, imam lep primer u komsiluku. Muzjak ast, prilicno veliki i krupan, sada ima pet godina, do pre tri godine se igrao sa svakim psom, sada ne mozemo vise ni da se mimoidjemo na ulici. Sa godinu i po se valjao sa stencima svih vrsta i velicina, a pre godinu i po je napao stene retrivera.
Tacno, ali ova prica vazi za sve muzljake bilo koje rase (u nekoj meri i za zenke) i to je potpuno normalno. Apsurdno je i ocekivati od bilo kog odraslog muzljaka od 2-3 godine da se kao malo stene igra sa drugim nepoznatim psom. Psi su zivotinje kod kojih se samo najjaci razmnozava dalje i teze da za sebe prigrabe tu poziciju. Naravno kod nekih jedinki je to vise a kod nekih manje izrazeno u zavisnosti od karaktera same jedinke (manje ili vise dominantan) E sad, dalje je odgovornost na vlasniku kako i koliko ce moci da kontrolise te njihove nagone.
O tome pricam, promena karaktera koju ljudi obicno ne ocekuju jer nisu dovoljno upuceni u rasu i pse generalno,.
Slazem se, problem ustvari nastaje ne zbog nepoznavanja karakteristika rase, vec zbog nepoznavanja osobina vrste.