Pit Bull Terrier

• Začetnik teme Začetnik teme trachara
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Moram da pitam zasto su svi podaci ovde navedeni iskljucivo samo Americki? Jel mi mozda zivimo tamo ili smo u Evropi?
Tamo su standardi drugaciji, vecina ljudi zivi u kucama jer su stanovi preskupi za prosecnog Amerikanca. Da ne spominjem da tamo bukvalno svaka budala moze sebi da priusti kojeg god pozeli psa. Iz pouzdanog izvora znam da je plata jednom obicnom portiru u Njujorku 2000 dolara, a po listanju njihovih oglasa o prodaji stenaca za 500 dolara mozes da kupis sta hoces. Sto znaci da svaka njihova poremecena shusha moze da dodje do takvog psa. I onda ga stave u dvoriste kao da cuva, bace mu hranu jednom dnevno a onda pas jednog dana nadje rupu u ogradi i sr.anje se desi. I ajde sad pobi sve pse koji su te rase koje je bio pas koji je to napravio.
Mimi je lepo navela, a i ja to podrzavam i dodajem - svaka ta unakazena ili ubijena osoba ide direktno na dusu tom odgajivacu koji je svesno i namerno dao stene u ruke tome ko je posle od tog psa napravio ubicu.
Evo mozemo svi da navedemo primere iz svoje okoline, pa onda da uporedimo situaciju i da vidimo da li smo stvarno tako ugrozeni - kad sam bila klinka u zgradama oko moje su bila dva rota. Prakticno su oba bila na 30m od mog ulaza. Jedan je bio izuzetno druzeljbiv i hteo je da se mazi, ljudi ga nikada nisu drzali na povocu, svi su ga znali i niko od dece ga se nije plasio. Najbolji drug mu je bio jedan ulicni pas, muzjak, sa kojim je provodio sve vreme napolju. Drugi rot nije bio ni nalik njemu, sa terase je obicno lajao na svakog psa, muzjake nikako nije trpeo, ali ja ga nikad nisam videla da je bio pusten i opusteno trckarao pored vlasnika.
I sad iz ove price mozemo da zakljucimo da je rot - 1. super pas za drustvo i porodicu; 2. nedruzeljubiv i agresivan. ? E pa ne mozemo ni jedno ni drugo, jer je svaki do tih pasa prica za sebe.
I o tome ja pricam sve vreme, kako stavljanje svih pasa jedne rase u vrecu je niti korisno niti logicno.

apsolutno si u pravu mackic
cio ovaj tekst je po meni apsolutno tacan
svaki pas je posebna prica za sebe.....
on kaze da vaspitanje psa ne zavisi od vlasnika
mislim sta posle toga reci?..........
neka nam objasni od cega onda zavisi

mimi naravno da čitam sve postove ali mere koje predlažeš nisu dovoljne...
mačkić takve sam podatke našao na netu. ali mislim videla si srpske podatke na onoj temi, ovako mala zemlja a toliko postradalih u zadnjih 5-6 godina, verujem da je naša statistika skandaloznija

ali idemo dalje sa naučnim činjenicama iz druge studije...

This breed is variously cited as being responsible for nearly a third of all fatal dog attacks in the United States, in part due to its tenacity in a fight. Pit bulls cause one-third of dog-bite related fatalities while only make up less than 2% of the dog population. Because of the deaths, maulings and serious injuries inflicted by Pit Bulls, many countries worldwide ban these dogs altogether or require licenses for ownership of them. In response to many high profile maulings and fatal attacks by Pit Bulls, many US cities and towns have specifically targeted the breed with legislation restricting ownership and increasing penalties on owners for attacks made by their Pit Bulls. Pit Bulls are often responsible for attacking and killing other dog breeds as well as cats and small pets. Police officers often need to shoot and kill this breed in order to subdue it after attacks on humans or other animals in US cities.

da skratim, autori ove druge studije na kraju kažu
Apologists for these vicious dogs abound online, but facts are facts. These dogs have little or no business being pets in anyone's household they are simply too aggressive and dangerous.
prevod - izvinjavamo se, ali činjenice su činjenice, ovi psi nemaju neke veze sa biti ljubimac, suviše su agresivni i opasni.

treća studija, bavi se i problematikom popularnosti ovih pasa, ona ima mnogo manje dlaka na jeziku i kaže -

Owners are the Problem: True- They Are Crazy (Most of them)
prevod - vlasnici su problem, oni nisu normalni, većina njih

evo kako ove pse tretiraju u engleskoj, zakon je jako oštar iako rasa nije totalno zabranjena

The Dangerous Dogs Act has been law in the UK since 1991! The law was introduced in response to numerous high profile incidents of serious injury or death resulting from attacks by aggressive and uncontrolled dogs, usually on children. These incidents received heavy media attention, which resulted in widespread public outrage over the keeping of dangerous dogs such as Pit bulls and led to the legislative response through passage of the Act banning them.Several breeds in particular were identified by the Act including those dogs identified as Pit Bull Terriers.
It is illegal to own any of these dogs in England and the UK including Pit Bulls without specific exemption from a court of law. The dogs that are privately held are required to be muzzled and kept on a leash in public, they must be registered and insured, neutered and receive microchip implants. The Act also bans the breeding and exchange of pit bulls. The numbers of dog attacks and serious incidents has dropped dramatically all across the UK

predpostavljam da je sa tim studijama situacija sledeca: uvek ces naci onoliko za koliko i onih koji su protiv. zavisi ko ih trazi i ko ih pise. za podatke koje iznese neko suprotnog misljenja ti ces sigurno reci da ih je pisao neko pristrasan ili nestrucan. to isto ljudi mogu i tebi da odgovore.

Dragojlo, nemoj da se ljutis ali meni ti clanci ipak lice na novinarski senzacionalizam u cilju povecanja tiraza. Novinar niti bilo koji strucnjak iz neke prirodne nauke ne bi smeo sebi da dozvoli pristrasnost, to bi bilo neeticki. I jedni i drugi smeju da barataju samo cinjenicama. Nisam ubedjena tvojim argumentima. I dalje smatram de su krivci iskljucivo ljudi. Moje licno misljenje (ne kazem, neko mozda misli i drugacije) je da treba poostriti kazne za sve prekrsioce. I one koji ne skupljaju za svojim psima i one koji posle uaze u to pa isutiraju prvog psa lutalicu na kog naidju. (Ovo je bio primer, da ne pisem o necemu gorem.) Mili, Smeh, nemojte da se ljutite, znam da sam malkice promasila temu ali morala sam. I mislim da nisam pisala potpuno neargumentovane stvari. Ako smatrate da sam preterala, slobodno me banujte.

Budući da se čitava jedna tema pretvorila u temu rasprave o pit bul terijeru, postove premeštam u postojeću i otključavam je.
Ono što vas molim je da diskusija ostane na civilizovanom nivou, da se držite argumenata i ne nipodaštavate tuđe mišljenje niti vređate one koji misle drugačije.
Hvala na razumevanju.

Mislim da nije neophodno, ali da napomenem i to da pričama o borbama pasa nije mesto na ovom podforumu. Takve postove i dalje brišemo.

Mir Boziji i Hristos se rodi! Izvinjavam se svima ostalima koji ovaj praznik slave krajem decembra ili ga ne slave uopste.
Dajem svoj doprinos okoncavanju ove rasprave svojim poslednjim postom na ovu temu. (Da se razumemo, samo po pitanju ove diskusije.) Cinjenica je da niko nece uspeti da ovog drugog ubedi u svoje argumente, ma koliko oni jaki bili. Zato smatram da nema vise svrhe raspravljati o tome. Mislim da smo svi rekli ono sto smo imali. Pozdrav!

Cinjenica je da niko nece uspeti da ovog drugog ubedi u svoje argumente, ma koliko oni jaki bili. Zato smatram da nema vise svrhe raspravljati o tome. Mislim da smo svi rekli ono sto smo imali. Pozdrav!

Слажем се са овим и подржавам Смех - скрећем пажњу да останете разумни и ако ћете нешто да постујете, нек то буде максимално рационално и разумно, без икаквих препуцавања, свако има право на своје мишљење али да бар да остане на културном нивоу.

ljudi šta je vama, ja sam izneo statistiku koja je ničija tj objektivna, i koja je neumoljiva. niko ni u ludilu ne može a da ne primeti korelaciju koja se pojavljuje između pojedinih rasa i napada na ljude.

dakle, šta vi hoćete reći,da je pitbul rasa kao i svaka druga i da se prašina oko nje ne treba dizati? a da ove tri studije pristrasno gledaju na brojke? i da su zemlje koje su zabranile tu rasu pogrešile?

ovde na temi se pojavljuje jedna teza, mislim da je to bilo gledište i pit bull lovera a bojim se i mnogih zaštitnika životinja - naime, oni kažu ili je pas bio ugrožen, štenci ovo ono pa je opravdano naopao, ili je vlasnik svojim lošim ophođenjem (tučenjem, izgladnjivanjem itd psa) navodi psa da postane zao.
dakle, zlo dolazi od spolja! vlasnik je psa učinio takvim. mistifikacija i glorifikacija vlasnika. ili traženje nekog opravdanja zašto je pas napao tj žrtva ga je isprovocirala

ne samo što se ne pominje već se i negira treća mogućnost - napad iz čista mira i bez upozorenja ničim izazvan i to psa koji ranije nije pokazivao agresiju. pa čak i na vlasnika ili člana porodice. ubijanje radi ubijanja, što je retkost čak i među divljim životinjama.

toj vašoj tezi ja suprostavljam drugu tezu koja glasi -

vlasnik jeste odgovoran i on će na sud ali funkcija te rase je ubijanje. na vlasniku koji ga čuva kao kućnog ljubimca je da to konstantno sputava vaspitnim i bezbednosnim merama i tu se njegov uticaj završava.
paradoksalno ali dakle vlasnik treba da radi suprotno od onog za šta je rasa ukrštanjem takva stvorena. naravno pas će biti lojalan gazdi ali on je konstantna potencijalna opasnost za okolinu. i zato proverite svoje bokseve, povodce, korpe i ostalo da li je sve na svom mestu jer ne čuvate kućnog ljubimca već zver.

evo linka koji sadrži američke podatke o napadima pitbula u 2006. kada je i izdejstvovano da se oni zabrane u državi Misuri

http://www.olathepsc.org//attacks2006.aspx

pa se zanimajte malo, u većini slučajeva članke prati čuđenje zašto je dotad mirni pitbul odjednom napao....

neko je ovde pominjao nemačke ovčare kao pse koji su dosta skloni da ujedu čoveka po statistici. da, nije im strano, ali postoji suštinska razlika po kliftonu. oni napadaju da odbiju, prvo lajanjem upozoravaju, nastupaju odbrambeno i napadi su po pravilu bez ozbiljnijih povreda. pogotovu su deca retke žrtve ovih pasa. što je u skladu sa uzgojem rase da štiti ovce.

dok pitbull napada da uništi, to je ofanzivan pas. isprogramiran je u genima tako. a prate ga rotvajler i bull mastif po tome

neko je ovde pominjao nemačke ovčare kao pse koji su dosta skloni da ujedu čoveka po statistici. da, nije im strano, ali postoji suštinska razlika po kliftonu. oni napadaju da odbiju, prvo lajanjem upozoravaju, nastupaju odbrambeno i napadi su po pravilu bez ozbiljnijih povreda. pogotovu su deca retke žrtve ovih pasa. što je u skladu sa uzgojem rase da štiti ovce.

AJDE, NE S...!!! Dete ide u 7. razred, bilo je na sankanju sa drugom decom iz kraja i verovatno ce do kraja zivota da gelja!

Dragojlo prilicno je ocigledno da neke od rasa koje takodje mogu da budu opasne favorizujes, dok druge provlacis kroz blato.
Te statistike koje stalno iznosis meni ne znace nista, pogotovo sto ne znam ko ih je pisao.
Ako se plasis za svoju bezbednost onda pokreni kampanju, ali ne sa pricama iz Amerike, tacnije SAD, nego sa nekim malo cvrscim dokazima.

dok pitbull napada da uništi, to je ofanzivan pas. isprogramiran je u genima tako. a prate ga rotvajler i bull mastif po tome
Slazem se sa ovim! Ljudi ja nisam cuo do sada da je Nemacki ovcar ubio coveka! Ako gresim ispravite me, ne kazem da nisu opasni ali da nekog izujedaju na smrt jos nisam cuo?

ti se slazes sa tim zato sto imas crnog njmackog ovcara,
pa pazi da ce ti i jedan vlasnik njemackog ovcara reci nesto ruzno o svom psu (njmackom ovcaru) i ne samo oni nego svi vlasnici koji imaju psa reci ce da je taj pas nabolji u to sam 100% siguran, mada ponekad se nađe izuzetak

Dragojlo prilicno je ocigledno da neke od rasa koje takodje mogu da budu opasne favorizujes, dok druge provlacis kroz blato.
Te statistike koje stalno iznosis meni ne znace nista, pogotovo sto ne znam ko ih je pisao.
Ako se plasis za svoju bezbednost onda pokreni kampanju, ali ne sa pricama iz Amerike, tacnije SAD, nego sa nekim malo cvrscim dokazima.

statistiku je prikupio Klifton veliki borac za prava životinja, tako što je pregledao članke iz novina o napadima pasa od 1982. do 2006. dakle, pravi brojevi su mnogo veći, ovo je samo ono što je stiglo do novina i to samo što je on našao, a tu se radi o ozbiljnijim povredama koje su zahtevale medicinsko zbrinjavanje ili o smrti.
takođe, nisu uvršćeni oni napadi o kojima su novine pisale a gde su psi bili na zadatku, štitili zgrade, bili posebno trenirani za borbu itd, već samo psi koji su bili čuvani isključivo kao kućni ljubimci, tj zabave radi.
i onda je on na osnovu te analize cifara, uvideo da dve rase dosta odskaču i to je to, nema tu subjektivnosti

Slazem se sa ovim! Ljudi ja nisam cuo do sada da je Nemacki ovcar ubio coveka! Ako gresim ispravite me, ne kazem da nisu opasni ali da nekog izujedaju na smrt jos nisam cuo?

pa po onim slučajevima o kojima su novine pisale, kućni ljubimci nemački ovčari su ozbiljnije napali 59 osoba, od toga ubili 7 a osakatili 39 u tom periodu od 82. do 06. u usa

Prvo postoji citav spektar pasa koji su napravljeni za cuvanje objekata, ljudi ili stoke. Ti psi su takodje nimalo naivni i zahtevaju cak mnogo crvscu ruku nego obe rase zajedno (pritom mislim na rota i pita). Za pocetak jedan sarplaninac moze da bude skoro duplo tezi od rota, a tri puta od pita, i nisam nijednog zapazila da je vezan u dvoristu na mene mahao repom i radovao se.
To sto je taj covek popisao je statistika samo jedne zemlje u kojoj pasa kao sto je sarplaninac ni nema, a njegova statistika je obisla svet. I sad mozes misliti svi treba njemu i njegovoj statistici da se povinujemo i eliminisemo sve pse te dve rase.

Back