Писани извори на интернету и литература

Опис: Летопис попа Дукљанина на енглеском језику. Превод је одрадио Пол Стивенсон, али, на жалост, није комплетно дело у питању, већ одломци. У питању су главе ***-XIL.

Језик: енглески

Линкови: http://homepage.mac.com/paulstephenson/trans/lpd1.html
http://homepage.mac.com/paulstephenson/trans/lpd2.html
http://homepage.mac.com/paulstephenson/trans/lpd3.html
 
Опис: Историјат Отомана и њихове империје, почевши од порекла Турака, преко Селџука, Османа, стварања империје па до Републике Турске. Постоји и врло добра секција о отоманском војном систему плус уметност, култура и породични живот. Неке ствари су помало пренадуване, али не треба да чуди кад су Турци аутори сајта.

Језици: енглески и турски

Линкови: http://www.theottomans.org/english/index.asp
http://www.theottomans.org/turkce/index.asp
 
Опис: И трећи пут филозофска школа Friesian, али овај пут је у питању историја економије. Дакле, историјат новца, капитализма, (не)запослености, инфлације, историјске анализе кретања тржишта...

Језик: енглески

Линк: http://www.friesian.com/econ.htm
 
Опис: Ресурси о пореклу и историји Турака, Кипчака, Волга Бугара, Татара, Хуна и разноразних других турских племена и народа, као и неких нетурских (Алани и Скити). Сајт је урадио анонимни Рус.

Језик: енглески

Линк: http://turkicworld.org/
 
Опис: Сиромашни витезови Христа и Соломоновог храма, познатији као монашко-витешки ред темплара (храмовника), описани од стране аматера Стефана Дефоа. Комплетна историја реда од 1119. до 1314. У суштини, сајт је часопис.

Језик: енглески

Линк: http://www.templarhistory.com/index.html
 
Опис: „Приче од Фроизара“ су одличан извор за проучавање средњевековног живота, политике, витешких идеала и Стогодишњег рата у Француској. Превод је сачинио Томас Џонс још давне 1805. а текстове је објавио Стивен Мулбергер на Универзитету Нисипинг у Канади.

Језик: енглески

Линк: http://www.nipissingu.ca/department/history/muhlberger/froissart/tales.htm
 
Опис: Историчар Томас Баранаускас са Литванског института за историју нам представља историју средњевековне Литваније, као и опис друштва и замкова на територији тадашње Литваније.

Језици: енглески, литвански, руски, пољски и белоруски

Линк: http://viduramziu.lietuvos.net/en/index.htm
 
Опис: Одличан сајт у потпуности намењен историји ратовања. Највећи број тестова покрива II светски рат (поготово битке на Пацифику), затим I, док текстова намењених античком и средњевековном добу има у прилично мањој мери. Битке су описане врло детаљно.

Језик: енглески

Линк: http://www.militaryhistoryonline.com/
 
Опис: Европске историјске мапе, популационе статистике и генеалошке таблице на једном месту. Сајт је одрадио Урјан Мартинсон са Упсала Универзитета у Шведској.

Језици: енглески и шведски

Линк: http://www.tacitus.nu/historical-atlas/index.html
 
Опис: Он-лајн водич о свим писаним језицима на свету (али буквално сви). Све се може пронаћи – кратки историјати, таблице алфабета, сличности и разлике између језика, која све писма су у употреби... Аутор сајта је полиглота Сајмон Ејгер.

Језик: енглески

Линк: http://www.omniglot.com/index.htm
 
Опис: Одличан сајт намењен проучавању античке историје. Велики број чланака, референци и оригиналних извора. Аутор сајта је историчар Јона Лендерињ (Холанђанин).

Језик: енглески

Линк: http://www.livius.org/home.html
 
Опис: Ко су били припадници античког мистериозног Поморског народа са Медитерана? Овај сајт је управо намењен томе. Серијал чланака који обухвата различите теорије и спекулације, а све то нам представља медитерански археолог Даниел Гремблер са Елбани Универзитета.

Језик: енглески

Линк: http://home.nycap.rr.com/foxmob/sea_peoples.htm
 
Опис: Визуелно одличан сајт намењен кинеској историји, култури, ратовању и друштву. Има приличан број квалититних чланака, библиографија, мапа и временских ленти, а за то је заслужна Патриша Бакли Ебри са Универзитета у Вашингтону.

Језик: енглески

Линк: http://depts.washington.edu/chinaciv/index.htm
 
Опис: Национална архива у Лондону нам представља историју Енглеске, Француске, Шкотске, Велса и Ирске. Ништа спектакуларно, али сасвим употребљиво.

Језик: енглески

Линк: http://www.nationalarchives.gov.uk/pathways/utk/default.htm
 
Опис: Аматер Ник Остин детаљно анализира инвазију Нормана из 1066. на Енглеску на основу историјских извора и археолошких локалитета. Има и чувена комплетна Бајо таписерија.

Језик: енглески

Линк: http://www.secretsofthenormaninvasion.com
 
Povodom godišnjice španske revolucije postavljena je stranica a kojoj se nalazi dosta materijala uključujući hronologiju i istoriju revolucije, istorije organizacija koje su podigle revoluciju, biografije nekih učesnika, tekstovi o nekim specifičnostima ove revolucije, biografije ljudi sa naših prostora koji su učestovoali u revoluciji, kao i celokupan spisak svih jugoslovena koji su se borili u internacionalnim brigadama, na ovoj stranici se nalazi i preko 120 fotografija i preko 180 plakata iz revolucije, kao i muzika i video materijali...

70 godina od revolucije u Španiji

Jezik: Srpski
 
Језик: Српски / ћирилица

Линк: http://www.svetskirat.net

Опис: Сајт о другом светском рату на српском језику. Описује све важније догађаје између 1939. и 1945. године. Од напада Немачке на Пољску, преко априлске катастрофе Југосалвије 1941. године, стрељања цивила у Крагујевцу, Стаљинградске и Курске битке, па све дао завршних борби у Берлину и капитулације нацистичке Немачке. На сајту се такође налази део који се бави наоружањем зараћених страна као и део о војницима који су у рату учествовали.
 

Back
Top