Писани извори на интернету и литература

DukeofSerbia

Domaćin
Poruka
4.720
Историјски ресурси на светској мрежи

Идеја је да се оставе линкови ка историјским ресурсима на светској мрежи да би имали шири приступ знањима која нас интересују и да нам дискусије буду боље усмерене и аргументативније. Тема је отворена по узору на један други подфорум Крстарице. Још неки чланови форума су изразили жељу за овом идејом, па сам се одлучио да отворим тему.

У договору са модераторком овог форума (коју поздрављам овом приликом још једном што је изашла у сусрет), тема ће бити залепљена на врх, да не би била изгурана, јер то не заслужује.

Принцип остављања порука функционисаће на следећи начин:

Кратак опис сајта (неколико просто проширених реченица):

Језик сајта:

Линк:


Правила остављања порука:
Све поруке које коментаришу сајтове (тј. неко откуца коментар испод поруке коју је неко оставио), линкови ка страницама које садрже пропаганду, рекламирање, пиратерију (странице које крше ауторска права), политичке странке, „мртви“ линкови (непостојећи) и слично, ће бити избрисане без упозорења. Значи, да ако неко сматра да је сајт одличан или лош, нека не куца, јер ће бити избрисано. Ово је учињено да не би дошло до хаоса на теми.
Ту улазе и стандардна правила типа куцања са укљученим Caps Lock, коришћење већег фонта од стандардног, коришћење дречавих и сличних боја за фонт и сл.
Ако чланови форума хоће да коментаришу, можемо отворити нову тему, али она неће бити залепљена.


Који сајтови?
Може скоро све: линкови ка универзитетима и библиотекама који имају отворене ресурсе, странице посвећене историји одређених људи, ратовима, религији, економији, уметности, филологији, итд. може и званична и незванична историја (тзв. ревизионистичка, под условом да није пропаганда, вређање других људи на основу разлика и сл.), странице које нуде књиге које су у јавном власништву, историографске мапе и да не куцам шта све.

Ја сам оставио неколико примера, па нек база полако расте.


П.С.
Немојте остављати линкове ка Википедији, јер ће и то бити избрисано. Не кажем да подаци тамо нису не/тачни, али она је енциклопедија.

Ако неко жели да претражује Википедију, нека то чини преко Google-a на следећи начин (за оне који не знају): укуцaјте wikipedia и онда шта вас интересује. Нпр. wikipedia slavs.
 
Опис: Сајт је намењен проучавању историје Етрураца. Много корисних страница текста и слика. Обухваћено је прилично тога од живота обичног човека, уметности, језика, религије итд. Нажалост, нигде се не спомињу наша два истраживача, Билбија и Пешић.

Језик: енглески

Линк: www.mysteriousetruscans.com


Опис: Амерички центар намењен изучавању историје Хазара. Доста текстова од разних историчара, мапе, археолошка налазишта, фотографије, нагађања да ли су Ашкеназ Јевреји пореклом Хазари (аргументи за и против), линкови ка сличним страницама...

Језик: енглески

Линк: http://www.khazaria.com
 
Опис: Чешки сајт (Мирослав Марек) намењен геналогији. Скоро је немогуће не пронаћи неку имало познатију владајућу фамилију у Европи, а да је нема на сајту. Све има: имена владара, синова, кћери, године, ко је колико владао и живео, с ким се ко женио или удавао... Има приличан број српских фамилија (Немањићи, Котроманићи, Мрњавчевићи, Балшићи, војводе од св. Саве, Лазаревићи, Бранковићи...).

Језик: енглески

Линк: http://genealogy.euweb.cz/index.html
 
Опис: Куртиус језеро, на сајту Универзитета Чикаго, намењено проучавању историје античких Римљана. Сајт садржи фотографије римских градова и грађевина, 21 комлетан текст о Римљанима (на латинском и/или енглеском, и још неколико текстова који се преводе), мапе, војна историја и још много тога.

Језик: енглески и италијански

Линкови: http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/home.html
http://penelope.uchicago.edu/Thayer/I/Roman/home.html
 
Опис: Сајт намењен историји Срба. Аутор сајта заступа тезу да су Срби пореклом са Кавказа и за то износи доказе (колико аргументовано, процените сами). Странице нису баш најсрећније урађене (плава слова на црној позадини, што је заморно, нема индекс). Делимично су обрађени и Хрвати.

Језик: енглески

Линк: http://www.geocities.com/CapitolHill/Lobby/7681/origins.html
 
Опис: Листа од 100 највећих војних лидера у историји од 5. века п.Х. до „Пустињске олује“ из 1990. год. Отприлике половина лидера има своју биографију са сликом. Листа је прилично контроверза (као и свака листа уосталом) и ја се лично не слажем са много чим, али све у свему, сајт је врло добар, ако ништа друго, а то због биографија људи.

Језик: енглески

Линк: http://www.carpenoctem.tv/military
 
Опис: Страница Универзитета у Тексасу намењена историјским мапама у Европи. Вероватно највећа база европских историјских мапа на интернету. Покривен је прилично широк период, а постоје и прилично детаљне средњевековне мапе југоисточне Европе.

Језик: енглески

Линк: http://www.lib.utexas.edu/maps/historical/history_europe.html
 

Back
Top