Писани извори на интернету и литература

Опис: Friesian је филозофска школа – изразито конзервативна. На овом делу сајта се може пронаћи скоро комплетна историја све са мапама, владарима, породичним стаблима владара, заставама, грбовима, текстовима итд. као и коментари на неке контроверзне ствари (крсташки ратови, ислам, комунизам...).

Језик: енглески

Линк: http://www.friesian.com/philhist.htm
 
Опис: Сајт намењен историји Шпаније од 711. и арапско-берберског освајања до 1492. када је последње исламско упориште на Иберијском полуострву Гранада пала пред Кастиљом и Арагоном (тзв. Реконквиста). Опис је хронолошки подељен на пет периода и углавном је окренут војном аспекту (кад је била која битка, где, колико војника, ко су били команданти, тактика која је коришћена и сл.)

Језик: енглески

http://www.balagan.org.uk/war/iberia/0711/index.htm
 
Опис: Сајт намењен проучавању античких римских армија. Описане су и републиканске и империјалне армије, као и најпознатији непријатељи Рима (Дачани, Парћани, Келти, Сасаниди и др.).

Језик: енглески

Линк: http://www.redrampant.com/
 
Опис: Историјска секција сајта америчке Војне академије „West Point“. Приличан број текстова, а поготово мапа – и то каквих! Па наравно, војних, али и политичких. Ово су само неке од великих серијала мапа – ратовање у доба антике, почетак модерног ратовања, Наполеонови ратови, колонијални ратови, рат за америчку независност, амерички грађански рат, светски ратови, вијетнамски рат и још много тога.

Језик: енглески

Линк: http://www.dean.usma.edu/history/default.htm
 
Опис: Канадски сајт у потпуности намењен проучавању надасве познатог Трајановог стуба. Сајт садржи преко 500 фотографија стуба које је учинио скулптор Петер Роквел.

Језик: енглески

Линк: http://cheiron.mcmaster.ca/~trajan/index.html
 
Опис: Историја Нормана на једном месту. Покривена је историја англо-норманских територија и Нормана у Средоземљу. Текстови су добро конципирани, а уз њих се налази и приличан број слика.

Језици: енглески, француски и италијански

Линк: http://www.norman-world.com/angleterre/index.htm
 
Опис: Сајт намењен средњевековном ратовању – начину на који се водило, али је пре свега окренут ка средњевековном оружју. Од оружја је покривено скоро све: разне врсте мачева, буздована, секира, хелберди и разног другог оружја за блиску борбу, па до лукова и стрела, самострела и справа за опсаду.

Језик: енглески

Линк: http://www.medieval-warfare.co.uk
 
Опис: Iran Chamber Society је намењен проучавању историје, уметности и културе Ирана тј. Персије. Ово је њен историјски одсек. Творци сајта су прилично проирански оријентисани (о неиранским владарима Персије/Ирана се углавном негативно мисли), али не смета. На сајту се могу пронаћи и текстови о иранском пореклу Хрвата (и делимично Срба).

Језик: енглески

Линк: http://www.iranchamber.com/history/historic_periods.php
 
Опис: Regnal chronology је верованто највећи сајт намењен државама (као и провинцијама и градовима) и њиховим владарима, тј. описано је ко је владао у којим годинама. Покривана ја цела планета, с тим што се републикански владари нису нашли на листама, јер је сајт намењен монарсима који су владали.

Језик: енглески

Линк: http://www.hostkingdom.net/regindex.html
 
Опис: BBC-ева страница намењена историји. Углавном је све у вези историје Британије (Уједињеног Краљевства), а сами текстови нису ништа спектакуларно, али су довољно информативни.

Језик: енглески

Линк: http://www.bbc.co.uk/history/
 
Опис: Још један у низу сајтова намењен (углавном) средњевековној историји ратовања. Сајт није баш најорганизованије урађен, али се могу пронаћи прилично занимљиви историјски текстови преведени на енглески језик (нпр. Битка код Никополиса из 1396. по Јохану Шилтбергеру, Писма папе Иноћентија III у вези Четртог крсташког похода и латинском императору Константинопоља, битка код Хастинга, текстови о Тамерлану итд.).

Језик: енглески

Линк: http://www.deremilitari.org/
 
Опис: Сајт намењен проучавању античког Рима. Аутори су углавном окренути ка касној Републици и Империји, али има текстова и о краљевима и Републици. Слика и нема баш пуно, а текстови су сасвим употребљиви. Описано је прилично тога: ратови, владари, ораганизација државе, римске армије, култура, економија...

Језик: енглески

Линк: http://www.unrv.com
 
Опис: За све љубитеље Селеука I Никатора и његових наследника ово је прави сајт. Описан је и Александар Велики, као и сви главни учестици чувених „Диадохи“ ратова, али је нагласак на Селеуку и његовим наследницима који су формирали државу познату у историографији као Селукидска империја. Има и солидан број слика.

Језик: енглески

Линк: http://www.seleukids.org/index.html
 
Опис: Велика количина текстова античких историчара, хроничара, картографа, владара и сл. преведених на енглески језик од стране Пола Холсала. Дела Тацита, Херодота, Јулија Цезара, Јосифа Флавија, Птоломеја итд. на једном месту. Сасвим сигурно најбољи сајт те врсте на интернету.

Језик: енглески

Линк: http://www.fordham.edu/halsall/ancient/asbook.html
 
Опис: Поново Пол Холсал и његови преводи на енглески језику на Фордхам универзитету, али овај пут је у питању средњи век. Дела византијских, франачких, германских, латинских и других историчара на једном месту. Сасвим сигурно најбољи сајт те врсте на интернету.

Језик: енглески

Линк: http://www.fordham.edu/halsall/sbook.html
 
Опис: Аутор сајта, Американац Адам Филипидис, је описао владаре античког Египта – Птоломеје (Грке), Римљане и Византијце и још много тога. За свој рад је добио награду „Информациони суперцентар“ од стране Дискавери канала. Прилично опширан сајт.

Језик: енглески

Линк: http://www.houseofptolemy.org/
 
Опис: Пол Холсал трећи пут. Овај пут су у питању књиге намењене модерном добу. Од реформације, колонијализма, апсолутизма, преко национализма, првог и другог светског рата па до данас.

Језик: енглески

Линк: http://www.fordham.edu/halsall/mod/modsbook.html
 
Опис: Сајт намењен историји ратовања на Балканском полуострву. Најбољи део сајта је део намењен средњевековном ратовању (1000-1453) где је описана, између осталих, и српска империјална армија.

Језик: енглески

Линк: http://www.balkanhistory.com/
 
Опис: Поново сајт намењен Дарен Бауксмановој стоној игри, али овај пут нису у питању описи античких и средњевековних армија, већ су описи битака (античких и средњевековних). Ово су само неке од описаних: Маратон, Граник, Тразименско језеро, Зама, Магнезија, Пидна, Каре, Адријанапоље, Ангора итд.

Језик: енглески

Линк: http://www.fanaticus.org/DBA/battles/index.html
 
Опис: Све о Варешкој гарди ромејских императора – историјат, опрема и битке. Има солидан број текстова и илустрација, као и линкова ка сличним сајтовима. Описани су и народи и њихова војна устројства са којима су Ромеји имали ратове.

Језик: енглески

Линк: http://www.geocities.com/egfrothos/Varangians.html
 

Back
Top