Pilula "za dan posle" ...

• Začetnik teme Začetnik teme Nelica
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
eto..hoces da kazes da bi nesto uradili diskretno..

o one o ljekraskoj etici, zdravstvenom kartonu kao tabloidu..:confused:

bitno da se pise nesto...:roll:

kao prvo, puce mu k hoce li mi to pisasti u kartonu ili ne.
drugo, ljekarska etika je jedno a diskrecija na koju sam ja mislila nesto sasvim drugo.

Poslednja izmena:
mislim da se upisuje u protokol, ne nuzno i u karton ako nije otvoren
ali nemojte me drzati za rech

kad smo kod ovoga...
juche sam vozila mamu kod ginekologa na redovan pregled i papa test...u drzavnu ambulantu:mrgreen:
i vidim u chekaonici jednu devojku koju znam preko drugarice...
doshla sa suprugom(oboje imaju 26 godina), i iz priche skontam da je verovatno trudna (lep razlog za dolazak na pregled je l' :) )
ulazi kod sestrica, daje knjizicu i sestra pita da l ima karton otvoren...ona kaze da nema, prvi put je..ja kontam mozda prvi put kod drzavnog, pa zato nema karton...
posle mi mama kaze, jao ova devojchica shto je ishla posle mene...sva zabunjena, ne znam da treba da se skine pre nego shto idje kod doktorice, pa sam joj ja objasnila shta i kako,eto ide dete prvi put kod ginekologa pa ne zna...
ja ovako :eek:
prvo nit je dete, drugo nije da je juche izgubila nevinost, trece zavrshila je srednju medicinsku shkolu-opshta medicinska sestra....
i shta josh da kazem:neutral:

moja mama ima 50 god, rodila dvoje djece pa joj je ginekolog tabu tema..nije bila 10god vec..:roll:

mislim da se upisuje u protokol, ne nuzno i u karton ako nije otvoren
ali nemojte me drzati za rech

kad smo kod ovoga...
juche sam vozila mamu kod ginekologa na redovan pregled i papa test...u drzavnu ambulantu:mrgreen:
i vidim u chekaonici jednu devojku koju znam preko drugarice...
doshla sa suprugom(oboje imaju 26 godina), i iz priche skontam da je verovatno trudna (lep razlog za dolazak na pregled je l' :) )
ulazi kod sestrica, daje knjizicu i sestra pita da l ima karton otvoren...ona kaze da nema, prvi put je..ja kontam mozda prvi put kod drzavnog, pa zato nema karton...
posle mi mama kaze, jao ova devojchica shto je ishla posle mene...sva zabunjena, ne znam da treba da se skine pre nego shto idje kod doktorice, pa sam joj ja objasnila shta i kako,eto ide dete prvi put kod ginekologa pa ne zna...
ja ovako :eek:
prvo nit je dete, drugo nije da je juche izgubila nevinost, trece zavrshila je srednju medicinsku shkolu-opshta medicinska sestra....
i shta josh da kazem:neutral:
mnogo je takvih :pop:
eto..hoces da kazes da bi nesto uradili diskretno..

o one o ljekraskoj etici, zdravstvenom kartonu kao tabloidu..:confused:

bitno da se pise nesto...:roll:

kao prvo, puce mu k hoce li mi to pisasti u kartonu ili ne.
drugo, ljekarska etika je jedno a diskrecija na koju sam ja mislila nesto sasvim drugo.

ma i mene zabole sta mi de pise...al ima nas razni

e skoro ja kod gin cekam red i izlazi sestra iz saltera vice ime neke devojke i kad se ova javila sestra vice: ono sto ste me pitali za kondilome ima skidanje u drzavnim bolnicama al to morate sa doktorkom cekajte kad udjete...... :dash:

mislim meni bolesti nisu tabu ali daj malo se kontrolosi pa nismo svi isti pobogu kako moze tako da izleti i krene na sva zvona :dash: mozda je devojku pojeo blam

moja mama ima 50 god, rodila dvoje djece pa joj je ginekolog tabu tema..nije bila 10god vec..:roll:

stevca, probaj malo da utichesh na mamu....
nas dve smo tu negde po godinama, pa kontam da su nam i mame tako...
u svakom sluchaju treba ici na redovne preglede i kad je sve u redu, a narochito u njihovim godinama jer redovna kontrola moz' glavu da spasi
ja sad kao neki propagandni letak, ali tako je
bash sam chitala...opet u blicu, koliko malo zena ide na redovan jednogodishnji pregled-papa test i ostalo, a da smo u vrhu u evropi po broju zena koje obole od raka grlica materice :(
ako nishta mozemo bar na svoje bliznje da utichemo da povedu rachuna o svom zdravlju...
ja sam kao pokvarena plocha tupila svojim drugaricama i vecini je doshlo do mozga da nije bauk, nije sramota-jednostavno briga o svom telu i zdravlju

a opet znam i jendukoja sa svojih 27 godina i aktivnim sexualnim zivotom nikad nije otishle kod ginekologa chak i kada je imala problem koji se vukao mesecima, nego se sama "lechila"
:dash:

mnogo je takvih :pop:

ma i mene zabole sta mi de pise...al ima nas razni

e skoro ja kod gin cekam red i izlazi sestra iz saltera vice ime neke devojke i kad se ova javila sestra vice: ono sto ste me pitali za kondilome ima skidanje u drzavnim bolnicama al to morate sa doktorkom cekajte kad udjete...... :dash:

mislim meni bolesti nisu tabu ali daj malo se kontrolosi pa nismo svi isti pobogu kako moze tako da izleti i krene na sva zvona :dash: mozda je devojku pojeo blam

Из таквих разлога ја већ 20 година идем код приватног гинеколога, јер је код нас у Саветовалишту за мајку и дете катастрофално стање: сестре нељубазне, чекаоница мала и увек крцата, стојиш пред затвореним шалтером а сестра кроз стакло тражи да јој опишеш боју секрета, и кад ти је била последња менструација, колико је јако крварење и колико киретажа си имала....:roll:....а пацијетнкиња мора да исто тако виче пред пуном чекаоницом, да би је гуска чула кроз затворено стакло... Чека се сатима....
А онда прозивају по 5 жена у једну свлачионицу и оне се тамо заједно свлаче и стоје у реду пред ординацијом тако без гаћа...:( А добијеш да обујеш неке старе мушке собне патофне број 44... Ужас! :dash:

Е, САМО ЗАТО частим себе приватним гинекологом два пута годишње! Чак и у најтежим беспарицама правдам то себи овако: не пушим - могу за те паре себи да приуштим неки луксуз! :lol::D

Poslednja izmena:
Из таквих разлога ја већ 20 година идем код приватног гинеколога, јер је код нас у Саветовалишту за мајку и дете катастрофално стање: сестре нељубазне, чекаоница мала и увек крцата, стојиш пред затвореним шалтером а сестра кроз стакло тражи да јој опишеш боју секрета, и кад ти је била последња менструација, колико је јако крварење и колико киретажа си имала....:roll:....а пацијетнкиња мора да исто тако виче пред пуном чекаоницом, да би је гуска чула кроз затворено стакло... Чека се сатима....
А онда прозивају по 5 жена у једну свлачионицу и оне се тамо заједно свлаче и стоје у реду пред ординацијом тако без гаћа...:( А добијеш да обујеш неке старе мушке собне патофне број 44... Ужас! :dash:

Е, САМО ЗАТО частим себе приватним гинекологом два пута годишње! Чак и у најтежим беспарицама правам то себи овако: не пушим - могу за те паре себи да приуштим неки луксуз! :lol::D

Blago Vasem muzu, on ima bakterioloski ispravnu robu. Ja sam celi zivot imao bakterioloski neispravne. I onda mi je Kum rekao da je sve to zbog hemije. Rekao mi je "opali jednom neku sto ti se ne svidja, videces kako je slatka i mirisna". I ja ga poslusao i nisam se pokajao ;)

Е, САМО ЗАТО частим себе приватним гинекологом два пута годишње! Чак и у најтежим беспарицама правдам то себи овако: не пушим - могу за те паре себи да приуштим неки луксуз! :lol::D

kod mene u dz je manje vise ok situacija, ima ispada al podnosljivo je

a to sto si opisala je potpuno isto u gaku nf....ponizavajuce :neutral:...to je posledica toga sto je svako danas med. radnik

Vidim da je tema pilule za dan posle vrlo aktuelna. ja se slazem da svakako nije zdravo uzimati ovakve tablete cesto.
Kao i mnoge na ovom forumu i ja sam morala uzeti pilulu za dan posle. Uzela sam Escapelle, koja sadrzi 1.5mg levonogestrela. Posle nekoliko dana mi se pojavilo krvarenje iako bi trebalo da dobijem tek za dve nedelje. Zanima me da li neko zna da li je to normalna pojava, ili nesto nije u redu?

Vidim da je tema pilule za dan posle vrlo aktuelna. ja se slazem da svakako nije zdravo uzimati ovakve tablete cesto.
Kao i mnoge na ovom forumu i ja sam morala uzeti pilulu za dan posle. Uzela sam Escapelle, koja sadrzi 1.5mg levonogestrela. Posle nekoliko dana mi se pojavilo krvarenje iako bi trebalo da dobijem tek za dve nedelje. Zanima me da li neko zna da li je to normalna pojava, ili nesto nije u redu?

ista stvar se i meni upravo dogadja...

inace dobila sam redovno 22.2.2011. i imala odnos sa ejakulacijom 26.2., iako mi to nisu bili plodni dani, znam da postoji mogucnost da ostanem u drugom stanju i nisam htela da rizikujem. popila sam pilulu sutradan i evo danas sam pocela da krvarim...(posle 4 dana) sad sam procitala na nekom sajtu da je to krvarenje navodno normalno i da traje 2 - 3 dana.
imam iskustva sa postinor2, uzimala sam 3 puta ukupno i svaki put mi je trebalo po par meseci da se vratim u redovan ciklus... ovaj escapelle mi je mnogo jaci, boli me stomak, vrti mi se u glavi, spava mi se... mozda sam ja previse osetljiva ali mrzim sto sam uzela ovu pilulu...

Ne daj Boze da mi se desi slicna situacija, ne vjerujem da bih popila tabletu 24h poslije. Raspitivala sam se o tim tabletama. To je vrsta jakih hormonskih tableta. Ginekolog mi je rekao da jedna ta odradi isti posao kao i dvije pilule za kontracepciju popijene odjednom i da, u slucaju da nema da se kupe kod nas, da i pilule mogu posluziti. Ipak, najgore je kupovati tablete na svoju ruku, bez savjeta ginekologa. Ako se vec bojis trudnoce, uzmi pilule, ali uz obavezno uradjen hormonski test. On se radi tako sto 3. dan ciklusa uzmes uput od ginekologa i izvadis nalaze, tj. taj dan ti odrede hormone, koji je u manjku, koji u visku i sta je najbolje za tebe da koristis.
A sto se iskustava tice, moja dobra drugarica je uzela tu tabletu, za 7 dana je dobila, iako joj nije bio termin tada. Tableta je odradila svoj posao, ali se i javilo niz nezeljenih posljedica, poremetio joj se ciklus. Ni godinu dana kasnije nije joj se ciklus ustalio. Svaka tableta ima svoje dobre i lose strane. Nikad, ali nikad ih ne treba uzimati na svoju ruku ili sto ti ih prijatelji preporuce. To su ozbiljne stvari.

Ne daj Boze da mi se desi slicna situacija, ne vjerujem da bih popila tabletu 24h poslije. Raspitivala sam se o tim tabletama. To je vrsta jakih hormonskih tableta. Ginekolog mi je rekao da jedna ta odradi isti posao kao i dvije pilule za kontracepciju popijene odjednom i da, u slucaju da nema da se kupe kod nas, da i pilule mogu posluziti. Ipak, najgore je kupovati tablete na svoju ruku, bez savjeta ginekologa. Ako se vec bojis trudnoce, uzmi pilule, ali uz obavezno uradjen hormonski test. On se radi tako sto 3. dan ciklusa uzmes uput od ginekologa i izvadis nalaze, tj. taj dan ti odrede hormone, koji je u manjku, koji u visku i sta je najbolje za tebe da koristis.
A sto se iskustava tice, moja dobra drugarica je uzela tu tabletu, za 7 dana je dobila, iako joj nije bio termin tada. Tableta je odradila svoj posao, ali se i javilo niz nezeljenih posljedica, poremetio joj se ciklus. Ni godinu dana kasnije nije joj se ciklus ustalio. Svaka tableta ima svoje dobre i lose strane. Nikad, ali nikad ih ne treba uzimati na svoju ruku ili sto ti ih prijatelji preporuce. To su ozbiljne stvari.

ovo boldovano je apsolutna besmislica:eek:
pitam se da li bi bilo koji lekar mogao izjaviti ovako neshto, a kamoli ginekolog

pilala za dan posle i redovne pilule za kontracepciju imaju poptuno drugachiji nachin delovanja, da ne kazem rada
pilula kao kontracepcija radi tako shto sprechava ovulaciju, znachi ne dolazi do ispushtanja jajne celije, a pilula za dan posle sprechava "ugradnju" oplodjene jc u matericu:rtfm:

ima neka fora sa kontracepcijskim ali sam ja pricitala da se moraju popiti 3+3 tbl (ne znam sta znaci to) a ne samo 2.

majce u pravu si, ali pijenjem vece kolicine kontracepcijskih tbl odjednom dobijes isti efekat..sranje al je tako

Poslednja izmena:
znate li zashto sam tako olako napisala da je to besmislica (olako, a da se prethodno ne raspitam pa makar na gugl-u :lol:)?

zato shto ce danas-sutra neka uspanichena klinka da ukuca "pilula za dan posle" na istom tom gugl-u:lol:, iskochice joj ova tema,prochitace to boldovano i pomislice....
a shto da kupujem pilulu za dan posle koja koshta 800dindzi(lupila sam, zaboravih koliko sad koshta), kad mogu da kupim najjeftinije kontracepcijske pilule za 170din, krknem 2x2tbl, ma ne bolje 3x3 da budem sigurna i etogac:confused:

e sad...raspitala sam se na gugletu....al ne bih sad josh da ubacujem informacija o tome :neutral:
samo cu reci, skoro svi znamo valjda da nemaju sve redovne pilule isti sastav, pa otud i mogucnost da se neko, nedajboze, gadno zezne kad prochita to i reshi da sam dela:confused:
volela bih da nisam ni prokomentarisala, ili josh bolje da tajtaj nije ni napisala

ma znam, stevca, al nekako se iznerviram zbog toga
ja bacim pogled i koji redak na ovu temu jer sam pila/pijem pilule godinama (sa sve posetom ginekologu, labaratorijom itd),a u 2 navrata sam popila i postinor
znachi ne pishem shta je moja drugarica chula, rekla, uradila...
slazem se sa tajtaj, to su ozbiljne stvari i ne treba se zaebavati sa time
zbog toga i treba da pazimo shta pishemo na ovoj temi jer nije za shalu :neutral:

Majce, a zasto opet ne procitas sta sam ja napisala? Ja nisam napisala iskustvo moje drugarice, vec moje, kad se radi o pilulama za kontracepciju. Ginekolog nam je kucni prijatelj i kad sam se nasla u takvoj situaciji da li ili ne popiti tabletu 24h poslije, nazvala sam njega i pitala sta da radim. Posto je to bilo neposredno poslije rata u Bosni, nije bilo tih tableta da se kupi, pa mi je rekao da isti efekat cu dobiti i ako kupim pilule za kontracepciju i odmah popijem dvije. Takodje, ne rekoh da sam apsolvent na medicini i da sam vrlo dobro upoznata sa efektima hormonskih tableta. Naravno da nisam popila dvije te tablete. Vec sam napisala sta se radi da bi se odredilo koje hormonske tablete treba koristiti. I rekla sam da one imaju svoje prednosti i mane. Razlika izmedju lijeka i otrova je jedino u kolicini. Zato za sve treba savjet ljekara, a ne otici u apoteku kao na rasprodaju cipela.:)
Nadam se da sam sad bila jasnija. A iskustvo moje drugarice je da je dobila ranije i da nikad vise nije imala redovan ciklus uz jos niz nezeljenih efekata.

Ako se vec bojis trudnoce, uzmi pilule, ali uz obavezno uradjen hormonski test.
Ovo moze pogresno da se protumaci, moja je krivica i izvinjavam se ako je neko pogresno shvatio sta sam napisala. Nisam mislila da se, ako se bira izmedju tabl. 24h poslije i 2 tabl. za kontracepciju, treba izabrati ovo drugo. Mislila sam bukvalno - ako se bojis trudnoce pij tabl. za kontracepciju redovno, a ne da se dovodis u situaciju sta ako... I obavezno uz savjet ginekologa sa uradjenim hormonskim testom, a ne kupiti one sto sve tvoje drugarice piju.:)

Ovako, decko mi je imao "nezgodu" sa kondomom...(desava se)...popila sam jednu pilulu unutar 24 sata, i nadam se da ce delovati. No vidim da neke devojke pisu da se pije jos jedna tabletica i 12 sati nakon uzimanja prve pilule? Je li to tacno?
Jer u prodaju samo ima jedna tabletica....a ne dve. :think:

Ovako, decko mi je imao "nezgodu" sa kondomom...(desava se)...popila sam jednu pilulu unutar 24 sata, i nadam se da ce delovati. No vidim da neke devojke pisu da se pije jos jedna tabletica i 12 sati nakon uzimanja prve pilule? Je li to tacno?
Jer u prodaju samo ima jedna tabletica....a ne dve. :think:

Ranije su bile dve u pakovanju, zvala se, mislim ,,Postinor". Sada se prodaje samo ,,Escapelle" i tu imas samo jednu tabletu.

Back