Pilula "za dan posle" ...

• Začetnik teme Začetnik teme Nelica
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Vidim da je tema pilule za dan posle vrlo aktuelna. ja se slazem da svakako nije zdravo uzimati ovakve tablete cesto.
Kao i mnoge na ovom forumu i ja sam morala uzeti pilulu za dan posle. Uzela sam Escapelle, koja sadrzi 1.5mg levonogestrela. Posle nekoliko dana mi se pojavilo krvarenje iako bi trebalo da dobijem tek za dve nedelje. Zanima me da li neko zna da li je to normalna pojava, ili nesto nije u redu?

To i treba da se desi, kako sam ja shvatila. Sa druge strane, ja nisam uopšte prokrrvarila kada sam popila Escapelle, i dobila sam na vreme. A yasto je to tako nemam pojma.

Ne daj Boze da mi se desi slicna situacija, ne vjerujem da bih popila tabletu 24h poslije. Raspitivala sam se o tim tabletama. To je vrsta jakih hormonskih tableta. Ginekolog mi je rekao da jedna ta odradi isti posao kao i dvije pilule za kontracepciju popijene odjednom i da, u slucaju da nema da se kupe kod nas, da i pilule mogu posluziti. Ipak, najgore je kupovati tablete na svoju ruku, bez savjeta ginekologa. Ako se vec bojis trudnoce, uzmi pilule, ali uz obavezno uradjen hormonski test. On se radi tako sto 3. dan ciklusa uzmes uput od ginekologa i izvadis nalaze, tj. taj dan ti odrede hormone, koji je u manjku, koji u visku i sta je najbolje za tebe da koristis.
A sto se iskustava tice, moja dobra drugarica je uzela tu tabletu, za 7 dana je dobila, iako joj nije bio termin tada. Tableta je odradila svoj posao, ali se i javilo niz nezeljenih posljedica, poremetio joj se ciklus. Ni godinu dana kasnije nije joj se ciklus ustalio. Svaka tableta ima svoje dobre i lose strane. Nikad, ali nikad ih ne treba uzimati na svoju ruku ili sto ti ih prijatelji preporuce. To su ozbiljne stvari.
taj gin moze da okaci svoju diplomu macku o rep
u pilulama za kontracepciju nalazi se derivat estrogena a u pilalama za dan posle derivat progesterona...to nisu isti hormoni i nemaju istu ulogu
dalje, nacin rada je drugaciji, kontraceptivi sprecavaju ovulaciju a pilula za dan posle sprecava ugradjivanje zigota (oplodjene jajne celije) u zid materice

Zdravo djevojke, procitala sam vecinu vasih odgovora i htjela bih MOLIM VAS vas savjet....
Ovako imala normalno krvarenje od 19.4.-23.4., imala odnos 24.4. sto znaci dan poslije, uvijek koristimo zastitu stavrno smo odgovorni sto se tice toga, u vezi 8 godina i nikad problema da juce, kondom pukao i tek primjetili kada je uzvukao. UZAS!!!
Uzela Vikelu nakon tacno 12 sati, sta mislite kakva je situcija?? vec proslo 5 sati od uzimanja tablete i ja se skroz ok osjecam.
MOLIM VAS KOMENTAR IZLUDJUJE ME OVO.......
Po nekom racunjanju to su bili "neplodni dani" jer se odnos desio dan nakon zavrsetka krvarenja, ali kako se puzdati u to??
Hvala mnogo :****

Ja sam protiv tih pilula za dan posle. Vodim računa o kontracepciji i ne verujem da može tako lako da se zatrudni ako paziš. Nažalost, mnogi su neodgovorni.

I ja verujem isto. Popila sam jednom prilikom pilulu za dan posle, i ne planiram to da radim više. Pazimo se, znam da i tu može da omane, ali ruku na srce, šanse su male. što se tiče saveta ginekologa, oni uzimaju novac od farmaceutskih kompanija, to svi znamo, tako da i njega u neku ruku boli uvo. Evo meni je moj posle pregleda preporucio pilulu a nije mi radio horminski test - neko je već napisao da je neophodan. Tako da ne želim da se odam hemiji u skorije vreme.

Zdravo djevojke, procitala sam vecinu vasih odgovora i htjela bih MOLIM VAS vas savjet....
Ovako imala normalno krvarenje od 19.4.-23.4., imala odnos 24.4. sto znaci dan poslije, uvijek koristimo zastitu stavrno smo odgovorni sto se tice toga, u vezi 8 godina i nikad problema da juce, kondom pukao i tek primjetili kada je uzvukao. UZAS!!!
Uzela Vikelu nakon tacno 12 sati, sta mislite kakva je situcija?? vec proslo 5 sati od uzimanja tablete i ja se skroz ok osjecam.
MOLIM VAS KOMENTAR IZLUDJUJE ME OVO.......
Po nekom racunjanju to su bili "neplodni dani" jer se odnos desio dan nakon zavrsetka krvarenja, ali kako se puzdati u to??
Hvala mnogo :****

Neće ti biti išta, opusti se. Ne ubijaj se glupostima, ako ti nešto znači uradi test, čisto da bi mirno spavala, ali ne verujem da će ti se nešto ozbiljno desiti. Najgore je kada see psihički ubijaš.

Zdravoo. Meni treba pomoc! :( Pije neke dvije godine pila sam tablete za dan posle 5 puta u (malo vise od) godini dana. Dvije godine nisam pila nista,i imala sam nezgodu sinoc,pa sam popila Vikelu. Interesuje me da li neko zna da li zbog toga mogu imati trajne posljedice jer sam cula da mogu izazvati i sterilitet... Jako se brinem sada,tabletu sam popila 10 sati posle odnosa. Ko bar nesto zna nek pomaze,poludicu! :worth: Jako se bojim da li cu imati problema kada budem zeljela da zatrudnim. Pomaziteee

Zdravoo. Meni treba pomoc! :( Pije neke dvije godine pila sam tablete za dan posle 5 puta u (malo vise od) godini dana. Dvije godine nisam pila nista,i imala sam nezgodu sinoc,pa sam popila Vikelu. Interesuje me da li neko zna da li zbog toga mogu imati trajne posljedice jer sam cula da mogu izazvati i sterilitet... Jako se brinem sada,tabletu sam popila 10 sati posle odnosa. Ko bar nesto zna nek pomaze,poludicu! :worth: Jako se bojim da li cu imati problema kada budem zeljela da zatrudnim. Pomaziteee

Полако, сад си у паници и очекујеш да ти неко од нас каже да ће бити све у реду и да нећеш имати неке трајне последице. Можемо ми то да ти кажемо, и највероватније ће заиста и бити све ок, али оно што МОРАШ под хитно да урадиш је да одеш код гинеколога, да се консулутјеш са њим и да почнеш да користиш контрацепцију, да више не би себе доводила у овакве ситуације и да заиста, једног дана, ко зна, не би дошло до неких озбиљнијих последица.
Дакле - сад се смири, учињено је шта је учињено, бић све то ок...али наредних дана - првац гинеколог! И навикни да су посете гинекологу обавезне бар двапут годишње кроз цео живот жене! :rtfm:

Zdravo svima!
Treba mi pomoc, nekoga sa iskustvom!
Ovako.. imala sam odnos 22. , i desilo se sto se moralo jednom desiti, na kraju smo primetili da je puko kondom (ali moram nagovestiti da uvek proverimo takosto ga napunimo vodom i tako vidimo, prvi put nije ali poniovo sam ga napunila i videla sam malu rupicu na kojoj je curela voda).. uspanicila sam se i odmah sat vremena nakon odnosa popila sam ESCAPELLE tabletu... imala sam 4 dana bolove u donjem delu stomaka i malo mi je bilo muka nakon uzimanja, ali nista preterano se nije desilo.. Danas je 27., a ja sam trebala da dobiljem 24., sto znaci da mi kasni 3 dana.. U panici sam, sad sam pocela da umisljam da su i prethodni pucali...
i jos nesto, 5. dan je od uzimanja tablete, ni juce me vise nije boleo stomak, nema krvarenja..imala sam prethodno simptome da cu dobiti (npr. napetost u grudima i bubuljice), sada vise nista, moje telo miruje... Uh udavicu vas ali htela sam sve detaljno opisati da bi bilo lakse dati od... Unapred hvala!
:dash: :dash: :worth:

ne mozemo mi to da znamo
videces vremenom
bolje ne razmisljaj o tome sad samo se za dzaba nerviras
i trudi se da se ne nadjes u situciji da moras da je popijes

Hellen te je već posavetovala ispravno tako da se neću nadovezivati, ali čoveče, nemoj se kljukati bilo kakvom hemijom ubuduće kao da su PEZ bombonice. Konsultuj se sa ginekologom ili farmaceutom, pročitaj uputstvo, lepo piše da ne valja piti više od dve godišnje.

Back