Pilula "za dan posle" ...

• Začetnik teme Začetnik teme Nelica
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
imam jedno pitanje z avas.molim vas da mi sto vise vas odgovori i ako moze neko strucan u tom polju.
koristila sam ovu pilulu 26.jula,dobila odmah posle 5 dana,a sada je 4 septembar i kasni mi menstrualni ciklus (trebala sam da dobijem 27 avgusta).

pretpostavljam da je to normalno zbog hormonske nestabilnosti,ali kad bi trebalo da ocekujem sledeci ciklus ?
rado bih otisla kod ginekologa ali sam u specificnoj situaiji pa nikako ne mogu !

hvala unapred !

popila sam pastinor pre 20-tak dana,dobila sam posle 8 dana,a pre 4 sata sam imala odnos i kondom nam je pukao u trenutku kada je on svrsio,da li ja smem ponovo da ih koristim ili kako da abortiram,a da moji ne znaju jer imam tek 16 god,unapred zahvalna!!!

popila sam pastinor pre 20-tak dana,dobila sam posle 8 dana,a pre 4 sata sam imala odnos i kondom nam je pukao u trenutku kada je on svrsio,da li ja smem ponovo da ih koristim ili kako da abortiram,a da moji ne znaju jer imam tek 16 god,unapred zahvalna!!!

Postinor se ne uzima svaki cas!
bilo bi dobro da odes kod ginekologa da se posavetujes. Kapiram ja da je abortus strasniji od potnora ali ne mozes da uzimas urgentnu kontracepciju svaki mesec ona sadrzi visok nivo hormona.
drugo, ne postoji nacin da maloletna prekines trudnocu a da roditelji to ne odobre. Nemoj uopste da razmisljas o tome da to uradis na nekoj privatnoj klinici jer nikad ne znas da li su oni opremljeni za tu intervenciju ili ne. Nece mama i tata umreti ako im kazes, sem toga ko ce drugi da ti pomogne ako ne oni.

Idi na kliniku i ispricaj im to sto si nama, lekar ce proceniti da li mozes uzeti jos jednom terapiju za posle. Ustvari dace ti je odmah.Samo nemoj da cekas, nego idi.

ja sam popila pametni "postinor" i kasnilo mi je 7 dana od tada (kada sam dobila)sam krvarila 17 dana i usput otisla ginekologu koji nema sta mi nije rekao za uzimanje postinora,pri tome ni jednu jedinu lepu rec!!!!!i poslao me je na bhcg koji je bio pozitivan ali u opadanju,ne mogu da objasnim koliku grizu savesti imam zbog svega toga!!!!bolje pametno vodite ljubav nego da se kajete ceo zivot!!!!
ni u ludilu ne bih vise popila to!!!!

Mozda cu ispasti glupa ,ali da sam bila pametnija ne bi uopste dolazila u situaciju da pijem pilule za dan posle, nisam bas sigurna da li trebam da uzmem pilule za dan posle. Rizican odnos je bio 5.novembra a ja trebam da dobijem 14. novembra... Ne znam da li da je popijem sada ili da sacekam da dobijem tj. ako dobijem. Ne bih zelela da zakasnim sa uzimanjem prve pilule...

Mozda cu ispasti glupa ,ali da sam bila pametnija ne bi uopste dolazila u situaciju da pijem pilule za dan posle, nisam bas sigurna da li trebam da uzmem pilule za dan posle. Rizican odnos je bio 5.novembra a ja trebam da dobijem 14. novembra... Ne znam da li da je popijem sada ili da sacekam da dobijem tj. ako dobijem. Ne bih zelela da zakasnim sa uzimanjem prve pilule...

Ili ćeš je popiti najkasnije 72h nakon odnosa ili je nećeš piti uopšte, pošto one rade posao jedino tada... Znam da ti ne trebaju pridike, ali ja sam popila jednom postinor u životu i nikad, ama baš nikad više!

Da li je moguce da od Postinor2 pilule devojci kasni?
Imao sam odnos sa devojkom u plodnim danima, odmah dan posle je popila pilulu i nakon 12h drugu.
Trebala je da dobije pre 5-6 dana. Ali ona ni ne oseca nikakve znake pred menstruaciju, kao obicno. Osetljive grudi, stomak itd...

Da li je moguce da od Postinor2 pilule devojci kasni?
Imao sam odnos sa devojkom u plodnim danima, odmah dan posle je popila pilulu i nakon 12h drugu.
Trebala je da dobije pre 5-6 dana. Ali ona ni ne oseca nikakve znake pred menstruaciju, kao obicno. Osetljive grudi, stomak itd...

Meni je kasnila menstruacija 15ak dana kada sam ga popila prvi i jedini put. To je bilo pre par godina i odmah posle toga sam otisla kod ginekologa i uradila test za utvrdjivanje trudnoce,bio je negativan. Od tada pijem kontraceptivne pilule i ne brinem. :)

Ovo sto sledi nije popularan savet ali isti efekat postizete ako popijete dve obicne pilule za kontracepciju u roku 72 sata od odnosa i jos dve posle 12 sati.

Secam se da sam i sama svojevremeno koristila tu varijantu sa pilulama za kontracepciju ( jednom, dva puta - da napomenem tek da izbegnem prozivanje:lol:). Ali nije mi jasno kako je efekat identican, kada Postinor sadrzi 750, odnosno 1500mg Levonorgestrela, a kontraceptiv reda velicine 0.1-0.2 mg?

nije identican jer kontraceptivne tablete nisu "hormonska bomba"- ni kad se redovno uzimaju ni kada ginekolog prepise dve odjedno mada za to tos nisam cula, a postinor jeste- zato se i zove urgentnom kontracepcijom i osmi u slucajevima nepaznje daje se i u slucaju silovanja...

nije identican jer kontraceptivne tablete nisu "hormonska bomba"- ni kad se redovno uzimaju ni kada ginekolog prepise dve odjedno mada za to tos nisam cula, a postinor jeste- zato se i zove urgentnom kontracepcijom i osmi u slucajevima nepaznje daje se i u slucaju silovanja...

Bice ipak da jeste identican:confused: Malopre sam iz prasine izvukla svoju Farmakologiju iz davne ´`96:roll:, ipise lepo pod odeljkom Postkoitalna kontracepcija, al ovo cemo ipak razjasniti na Zdravlju, cisto da ne unosimo dalju zabunu:)

cak i ako jeste identican, postavlja se pitanje da li bilo koje dve kontraceptivne mogu da se uzmu ili samo odredjene- jel prvo izdanje iz '96?

A taman sam lepo vratila knjigu na zadnju policu:lol: Nema veze, XII preradjeno i dopunjeno izdanje, str.470:
Norgestrel 0.5mg, zajedno sa etinil-estradiolom 0.05mg, 2 tablete odmah, dve posle 12 sati.

Iskreno, nemam pojma koje su danas kombinacije u opticaju u kontaceptivnim pilulama, i da li bilo koje pilule imaju ovaj efekat. Ja sam u apoteci radila svega godinu dana, pa sam nasla mnogo kreativniji posao, sto u poredjenju sa apotekom i nije tako tesko:cool: Samo sam se, citajuci ove postove zapitala zasto provocirati telom tako jakom dozom, poput Postinora, kada postoji i manje agresivna varijanta.

Back