Peciva, testa, pogače...

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Hajde jedan recept za njoke,ali provereno,ono sto ste pravili.

Ako si mislio na testo za njoke ono je potpuno isto kao testo za knedle sa šljivama, a to je:
potrebno je
1 kg belog krompira
2 jaja
malo soli
200-250 gr oštrog brašna (mora ožtro brašno a količina je odokativna)

1 kg balog krompira (iskljičivo belog jer je manje voden) oprati i obariti sa ljuskom. U doblji lonac staviti vodu sa malo soli da provri . Dok voda ne provri
pripremati njike. Obaren još topao oljuštiti i ispasirati i odmah ga staviti na radno površinu koja je posuta sa brašnom. Napraviti malo udubljenje na sredini u to staviti 2 jaja, malo soli i šaku oštrog brašna ). testo lagano mesiti uz dobavanje manje količine brašna. Ovo je deokoji niko ne voli a to je mera od prilike. Brašno se dodaje po pčotrebi, sbvaki krompir različito upija baršno, odnosno otpušta vodu, i mera nikada nije striktno odredjena. Ukupna količina brašna je oko 200-250 gr. Ovo mešenje se mora raditi bryo jer krompir otpušta vodu, postaje lepljiv a dodavanje veće količine brašna stvrdnjava testo. Uradjeno testo se valja u duge tanke trake, yapravo kao kobasice, od kojih se seku mali komadići koji se stavljaju u kipeću vodu da se bare. Naravno ko je veštiji može da pravi njoke na rayne načine, da ih valja preko prsta ili šara viljuškom ili pritiskivanjem na rende . To su varijante koje doprinose boljem izgledu ali ne utiču na ukus.
njoke su obarene kada isplivaju na površinu. Obarene njoke se vade na neku rešetkastu površinu ili đevđir da se ocede.
Ovako pripremljene njoke mogu se služiti kaoprilog uz razna jela ili ih pripremati u nekom sosu - u kiselov pavlaci, sa 4 vrste različitog sira (od kojih je jedna obavezno gorgonzola) - ovakve njoke se uglavnom sluze kao toplo predjelo.
Ako si mislio na neki recept sa njokama kaži pa i to da pišemo.
Samo još da napomenem. Pošto su njoke vrlo zahtevne, kao i knedle, traže malo umeća i dosta vremena za pripremu, ja ih pravim malo tvrdje,redjam na pobrašnjem plastični poslužavnik i zamrzavam. Kada su mi potrebne ja ih direktno iz friza stavljam u kipucu vodu i priprema se svodi na svega nekoliko minuta.
Udavih vas. :rumenko:

Evo nekoliko na brzinu. Osnovni, nabrži, najlakši i najjeftiniji:
Njoke sa bešamel sosom i kiselom pavlakom

50 gr putera rastopiti i proprziti 1 kašiku brašna, zaliti sa 200ml mleka.Kada se brašno skuva dodati jednu čašu kisele pavlake, pustiti da provri uz stalno mešanje. U sos se može i ne mora dodati rendani parmezan ali kod serviranja obavezno njoke posuti parmezanom. U gotov sos staviti obarene njoke.

Njoke u gorgonzola sosu
Sastojci:
200 g gorgonzole, 1 pavlaka, malo bio-začina, parmezan
Priprema:
U tiganj sipati pavlaku. Kad se zagreje dodati viljuškom izmrvljenu gorgonzolu, pustiti da se otopi (na laganoj vatri) pa posuti kašičicom začinja. Sosu dodati skuvane njoke, promešati i posuti sve parmezanom.

Evojednog malo komplikovanijeg i skupljeg ali vrlou kusnog. Naravno svaki od ovih sosova mogu se koristiti i za špagete.
Sos od četiri vrste sira
sastojci:
200-300 gr gorgonzole (može rokfor ili neki drugi plavi sir) - isečen na kockice
200-300 gr gaude ili adamera - isečen na kockice
30-tak gr nekog topljenog sira - isečen na kockice
300-400 gr parmezana - izrendan na sitno
1 dcl pavlake (trebalo bi slatke ali neće smetati ako bude kisela)
1-2 češnja belog luka (isitnjen)
maslinovo ulje, malo putera, beli biber i narendan morski oraščić.

Nisam zaboravila na so ja ne solim jer su sirevi slani.

Na maslinovom ulju propržiti beli luk (ako vam smeta miris može propržiti ceo čen pa da se izvaditi, potreban je da da aromu maslinovom ulju). U to sipati pavlaku i kad provri dodavati kocike sira i to počev od najtvrdje vrste pa kad se istopi dodati drugi sir. Prvo gauda, gorgozola i na kraju topljeni sir. Sireve topiti na tihoj vatri uz stalno mešanje. Kad se sirevi istope dodati kockicu putera, pobiberiti i narendati malo oraščića, promešati i tek onda dodati pola količine parmezana. Ostatak parmezana treba posuti po njokama prilikom serviranja.

To bi bilo dovoljno, kad isprobaš kazi šta ti se nije dopalo.

Mi smo sinoć imali u poseti komšije pa sam probala novi recept, kuglice sa parmezanom i šafranom, punjene feta sirom. Super su.
attachment.php

attachment.php

Posne proje
3 soljice ( 120 ml ) belog brasna, 3 soljice kukuruznog brasna, 2,5 soljice ulja, 3 soljice kisele vode, 1 pecivo, 1 kasicica soli, 50 gr susama, malo kima i biljni sir (ima ga kod nas, iz Grcke je ).Budu 12 projica i to one povece.

Poslednja izmena:
attachment.php

Ovo je moja baka zvala "zeljanice"
Oko 600 gr brasna, 1 kocka kvasca, 1 kasika soli (ravna), 5 kasika ulja, oko 400 ml vode.Umesi se testo, rastanji oklagijom velika kora, premaze se istopljeni margarin (biljni), preklopi kao za lisnato testo i ostavi u frizideru oko 20 minute.Opet se rastanj i isece na kockice.Na svaku kocku ide malo fila (uprzi se praziluk, sitno seckan dodaju se zacini), preklopi se kao trokut i krajevi testa se uviju.Male zeljanice se redjaju u nauljan pleh i da nadodju oko 20 minuta i onda se peku.

U ovo "moderno vreme" mogu se ubaciti u fil i sojine ljuspice i pecurke.

Poslednja izmena:
Kuglice sa parmezanom i šafranom, punjene feta sirom

450 gr brašna
1 kašičica soli
1 kašičica mlevenog šafrana
1/2 kockice kvasca ( 20 gr )
1,5 dl mleko
2 jaja
1 žumance
75 gr otopljenog margarina
50 gr rendani parmezan ili čedar

200 gr feta sira
1 žumance za mazanje

Zamesiti testo i ostaviti u podmazanoj činiji da se odmori i nadodje, tj. udvostruči svoju zapreminu. Praviti kuglice od testa. Da mi budu jednake, ja sam ih merila 30 gr. U svaku kuglicu staviti kocku 1x1 cm sira, dobro je zatvoriti i staviti u korpicu za mafine i u pleh za mafine. Ostaviti da narastu, premazati razmućenim žumancem i peći u dobro zagrejanoj rerni dok ne porumene.

Nadam se da sam srazumljivo napisala. Ako nešto nije jasno, slobodno pitajte.
Prijatno

Juce sam pokusao da napravim Svarmu, donekle sam uspeo a donekle i nisam :mrgreen:
Meso je ispalo cool a problem je nastao kod lepinja. Oirginalna lepinja za Svarmu je pita-hleb.
Nacin pripreme testa je identican obicnom hlebu, a tokom obrade testo se oblikuje u kuglice i zatim se tanje do te mere da budu blizu pucanja.
U Gastronomadu Lepi Brka je uspeo da od takvih jufki bukvalno napravi balon...u sredini vazduh okruzen tankim korama.
Meni to nije uspelo :confused:....nije mi testo mnogo naraslo prilikom pecenja i nije ispalo kao pravi pita-hleb.
U cemu je prob. ako neko zna?

Poslednja izmena:

Back