msneki
Ističe se
- Poruka
- 2.617
Hajde jedan recept za njoke,ali provereno,ono sto ste pravili.
Ako si mislio na testo za njoke ono je potpuno isto kao testo za knedle sa šljivama, a to je:
potrebno je
1 kg belog krompira
2 jaja
malo soli
200-250 gr oštrog brašna (mora ožtro brašno a količina je odokativna)
1 kg balog krompira (iskljičivo belog jer je manje voden) oprati i obariti sa ljuskom. U doblji lonac staviti vodu sa malo soli da provri . Dok voda ne provri
pripremati njike. Obaren još topao oljuštiti i ispasirati i odmah ga staviti na radno površinu koja je posuta sa brašnom. Napraviti malo udubljenje na sredini u to staviti 2 jaja, malo soli i šaku oštrog brašna ). testo lagano mesiti uz dobavanje manje količine brašna. Ovo je deokoji niko ne voli a to je mera od prilike. Brašno se dodaje po pčotrebi, sbvaki krompir različito upija baršno, odnosno otpušta vodu, i mera nikada nije striktno odredjena. Ukupna količina brašna je oko 200-250 gr. Ovo mešenje se mora raditi bryo jer krompir otpušta vodu, postaje lepljiv a dodavanje veće količine brašna stvrdnjava testo. Uradjeno testo se valja u duge tanke trake, yapravo kao kobasice, od kojih se seku mali komadići koji se stavljaju u kipeću vodu da se bare. Naravno ko je veštiji može da pravi njoke na rayne načine, da ih valja preko prsta ili šara viljuškom ili pritiskivanjem na rende . To su varijante koje doprinose boljem izgledu ali ne utiču na ukus.
njoke su obarene kada isplivaju na površinu. Obarene njoke se vade na neku rešetkastu površinu ili đevđir da se ocede.
Ovako pripremljene njoke mogu se služiti kaoprilog uz razna jela ili ih pripremati u nekom sosu - u kiselov pavlaci, sa 4 vrste različitog sira (od kojih je jedna obavezno gorgonzola) - ovakve njoke se uglavnom sluze kao toplo predjelo.
Ako si mislio na neki recept sa njokama kaži pa i to da pišemo.
Samo još da napomenem. Pošto su njoke vrlo zahtevne, kao i knedle, traže malo umeća i dosta vremena za pripremu, ja ih pravim malo tvrdje,redjam na pobrašnjem plastični poslužavnik i zamrzavam. Kada su mi potrebne ja ih direktno iz friza stavljam u kipucu vodu i priprema se svodi na svega nekoliko minuta.
Udavih vas.