Pazi sta jedes

10922629_10205699281666493_5726839942463283982_n.jpg
10489955_10205699282506514_7652813261973176652_n.jpg
10347807_10205699283266533_133268296976622607_n.jpg
10599549_10205699296146855_1179370254976793613_n.jpg
10922611_10205699283666543_5020442389900937284_n.jpg
1003070_10205699296386861_349593587291785424_n.jpg

Kragujevac: Meso iz nelegalne klanice biće uništeno u kafileriji

Oko dve tone mesa iz nelegalne klanice u Cerovcu, kod Kragujevca, biće danas, uz nadzor veterinarske inspekcije, transportovano u kafileriju "Proteinka" u Sombor na uništavanje.
Veterinarska inspekcija zabranila je promet mesa koje je zaplenjeno i stavljeno van upotrebe (obeleženo i pečatirano) do dolaska službe kafilerije u kojoj će biti uklonjeno pod nadzorom Republičke veterinarske inspekcije.
http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:529255-Kragujevac-Meso-iz-nelegalne-klanice-bice-unisteno-u-kafileriji
nadajmo se

Vegeta je prepoznatljiv hrvatski proizvod nastao još 1959. godine, a stvorila ga je znanstvenica Zlata Bartl, danas javnosti poznatija kao „teta Vegeta”. Riječ je o spoju začina i sušena povrća (mrkve, luka i celera) koji služi kao dodatak za juhu. Bartl tada vjerojatno nije ni sanjala da će za nešto više od pola stoljeća njezin izum i dalje biti neizostavno prisutan i obožavan u mnogim kućanstvima, piše “Dnevno.hr“.

No, kako svaka priča, baš poput kovanice, ima dvije strane, tako se i na drugoj strani ove nalazi mnogo ljudi koji će vam o Vegeti reći sve najgore.

Začin ili otrov?

Osim raznih začina te sušenoga povrća, u Vegeti se nalaze i velika količina soli – nje više od 50 posto – te aditivi, odnosno pojačivači okusa. Aditivi su tvari koje se dodaju hrani kako bi ona što duže trajala, bila “ukusnija” i izgledala dobro. Mnogi će ustvrditi da velikom količinom aditiva, Vegeta ustvari dominira okusom hrane te da hrana gubi svoju aromu.

Aditivi se obilježavaju E-brojevima, ovisno o njihovom utjecaju na ljudsko zdravlje. Dijele se u tri kategorije: zelene, koji nisu opasni za ljudsko zdravlje; žute, koje bi trebalo konzumirati u manjim količinama; i crvene, koje bi trebalo izbjegavati pod svaku cijenu.

Najzastupljeniji aditiv u Vegeti jest vrlo štetni mononatrijev glutaminat MSG – pojačivač okusa i zamjena za sol – kojega se u Vegeti može naći čak oko 15 %.

MSG je aditiv E 621, označen crvenom bojom!

Njegove nuspojave kreću se od migrena preko pogoršanih simptoma astme pa sve do izazivanja: mučnine, vrtoglavice, lupanje srca, tjeskobe, bolove u prsima, hiperaktivnost, nadutost, žeđ, hladan znoj, crvenilo lica, alergijske reakcije. U velikim količinama može dovesti do odumiranja živčanih stanica, a to se pak povezuje sa nastankom Allzheimerove, Parkinsonove, Huntingdonove bolesti. Zabranjen je u dječjoj hrani.

Upravo zbog MSG-a, mnoge su majke iz svojih kuhinja izbacile Vegetu.

„Fora” Vegete je upravo u toj otrovnoj čarobnoj kemiji, a ne u sušenom povrću. Uzmite samo sušeno povrće i dodajte ga u vašu juhu, uz sol i začine, upravo onoliko koliko ga realno biva u dozi Vegete i vidjet ćete da je juha „bljutava” u odnosu na onu koju „oplemenjujete” ovim dizajniranim začinom.

Ako, pak, u istu takvu juhu dodate, u prikladnoj proporciji, samo natrijum glutaminat, ili sličan toksin s liste E612-621 i ostalih „E” lista, onda će juha biti „izvrsna”! Prema tome, sušeno povrće je tu samo kao pokriće za kemijsku supstancu koja će vas prevariti i zatrovati. Tako vi skupo plaćate sol, mrvicu sušenog korjenja i mrvičicu začina, a uz to kupujete otrov.

Nažalost, i Vegeta Natur sadrži kvaščev ekstrakt. Kvaščev ekstrakt je umjetno dobivena glutaminska kiselina koja tako izolirana ‘pojačava’ slani okus. Istina je da je ta glutaminska kiselina neesencijalna aminokiselina, ali prirodna se nalazi u hrani te bi ju kao takvu trebalo i unositi u organizam i taj unos je pravilnom prehranom i više nego dovoljan.

Postoje neke organske verzije takvih začina bez tih aditiva, ali čemu to? Zar ne možemo sami začiniti jelo solju, začinima, svježim povrćem i začinskim biljem?

ja cula da svuda gde peku pilice,peku one kojima je istekao rok trajanja

uh voli tako keva kupi peceno sve smrdi na loj neki..kako li je u svetu to reseno..pa necu dokazivati tek kad plomim zub hocu odmah odsetu

A da kupite domaće pile od tete sa sela?
provjerite, iz svog sela, valjda imate NEKO SELO???
Em znate da jedete zdravo, em podstičete domaću proizvodnju

a d avam kažem za te inspkecije, nisam to ganjala, al šta sam god ganjala, to sam izganjala, iz jednog prostog razloga - NISAM ODUSTAJALA!

- - - - - - - - - -

bem ti, čula sam za Vegetu, al je baš dobrog okusa
ne znam čime da je zamijenim...

Ljudi, morate da gledate datum OBAVEZNO na licu mesta. Ako je nesto isteklo, obavezno slikajte ili snimite i zovite inspekciju. A za meso i preradjevine neka proverena lokalna mesara, nema ih mnogo, al' moze da se nadje. :)

Ja čuo za bolju varijantu.Primer čovek otišo kupio 500kg grožđa napravio vino i ispeko rakiju i zna šta pije.Gaji malo pčele i samo prirodni med koliko mu treba resto proda.Uh zaboravio sam moj stari kad uhrani svinju uredi u jesen čvarci,kobasice,suvoo meso a i slanina
prsti da poliže čovek sve prirodno.Zimske jabuke,kruške i mnogo toga sve prirodno.

fala srce dobaci mi i 1 fridz gde da ih drzim:heart:
oh oh...hoćeš i da ti cvrkućem dok voziš piliće...:mrgreen:
Сви тове пилиће концентратима који су по мени сумњивих састојака. Набијају им тежину кратком експресном року.

ima ih i koji hranbe domaće piliće...treba pogoditi posao (tetke, strinke...)
vi baš ništa ne znate, a?

Back