Patuljasti zec (kunic)

• Začetnik teme Začetnik teme JelenaPA
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nemam iskustva sa slamom, ali mislim da slama jako slabo upija urin sto znaci da ce se osecati, a piljevina ako ima prasine moze da se proseje, i mozes da stavis parce drvene povrsine gde zec moze da sidje sa piljevine kad mu dosadi i taman na tom drvetu moze da trosi nokte i zube.
Mada ako su zecevi na mestu gde nesmeta da se malo osecaju ljudi oglavnom stavljaju seno.

mislim da je ciscenje dva puta dnevno nepotrebno,pogotovo pranje deterdzentom.time mu operes njegov miris i on mora ponovo da obelezava svoju teritoriju,samim tim vise "piska i kaka". slame treba staviti malo vise da nemoze sve da pojede. probaj da nadjes knjigu "kunicarski izazov" koju je napisao miodrag popovcevic.tamo ima sve o odrzavanju i hranjenju kunica.:)

Ljudi meni je hitno potrebna pomoc, dobila sam nedavno patuljastog zeku, i imam veliki problem, gospodjica vrsi nuzdu iskljucivo na mom krevetu ili na trosedu, pokusavala sam da je odviknem ali nema sanse, u stanju je da trpi 3h dok joj se ne ukaze prilika da skoci na krevet! STA DA RADIM??

Pozdrav svima !! I bilo kakav savet ce biti od koristi !!

Ljudi meni je hitno potrebna pomoc, dobila sam nedavno patuljastog zeku, i imam veliki problem, gospodjica vrsi nuzdu iskljucivo na mom krevetu ili na trosedu, pokusavala sam da je odviknem ali nema sanse, u stanju je da trpi 3h dok joj se ne ukaze prilika da skoci na krevet! STA DA RADIM??

Pozdrav svima !! I bilo kakav savet ce biti od koristi !!

Pretpostavljam da ima kavez i da ga povremeno pustas da seta. Trebala bi da ga ostavis u kavezu i da ga nepustas neko vreme dok potpuno nenauci da obavlja nuzdu tu. Ako nebude pustan napolje morace piskiti u kavezu (obicno u jednom cosku) Kad se nauci da obavlja nuzdu samo u kavezu moci ces da ga pustas napolje.

Evo ovde ima opsirnije o zecevima http://www.zecovi.net/smjestaj/Higijena-smjestaj.html Imas sve informacije koje su ti potrebne i koje ce ti mozda trebati. Srecno :)

probaj da postavis neku krpu da na nju mokri,a zatim da tu istu krpu ostavis tamo gde ti odgovara. ako to neuspe probaj da primenis malo "sile",zatvori je dan-dva u kavez sa malo slame pa ce morati tu da mokri i trebalo bi da se navikne na to mesto.

Pozdrav! Ja imam zeca vec neke tri godine. Nije patuljasti, pravi je zec. Nisam ga uopste kavezirao jer mi je to potpuno nehumano nekako. Stalno je na slobodi. Ima svoju krparicu, svoju casicu za hranu. A sto se nuzde tice, kada smo ga kao bebu doneli u kucu pretrcao je svaki milimetar kuce i ostavio kuglicu gde god je stigao. Medjutim, tamo gde je bilo najvise kuglica tu je znaci ON odlucio da to radi. E onda smo lepo u radnji sa plastikom kupili posudu visih stranica, u nju mu sipam piljevinu i milina. Svako kakenje i piskenje je u toj ciniji i nigde vise. Naravno, poneka kuglica se nadje tu i tamo ali to samo kada je srecan i raspolozen pa trci oko nas i seje kuglice. Znaci, Rasha ima svoju ponjavicu gde spava, gde mu dajemo da jede i gde pije vodu. Nocu ga pokrijemo nekom plasticnom korpom cist da ne baza po kuci nocu..cim ustanemo pustamo ga i ceo dan je slobodan da radi sta hoce i da ide gde hoce. Dok je bio mali grickao je sta je hteo i sada je gotovo. Kupujemo mu i dajemo raznorazne stvarcice da gricka tako da potrebu za tim tako resava. Noktice mu mi ne secemo jer je neizvodljivo, zato lepo kod veterinara, 300din pa neka se oni muce jer je on nenormalan u tim situacijama, kida se, grize..tako da nije bas lak posao.
Jede uglavnom Prestige hranu koju mu uzimamo na meru kao i Minion Mix za glodare koji je vrlo jeftin (pola kg 55din). To mu umiksamo i extra. Lak je za odrzavanje hahah..Vodu uvek ima svezu u onoj pojilici za glodare, nikako mu je ne davati u nekim cinijicama jer ne znaju tako da piju, pokvasice njusku a to je sve za njih kobno. Nikada mu ne davati sveze povrce mada mu ponekad damo list kupusa kada spremamo salatu i tako to..nece mu bas nista biti ni od sargarepice mada, koliko vam god bilo logicno da zec jede sargarepu ne treba mu je nuditi previse jer im skodi. I naravno, SENO obavezno ali OBAVEZNO mora uvek da ima. Seno mu je osnovna hrana pa sve ostalo. Verujte mi, samo seno da mu dajete i bice sve u redu.
Eto..toliko od mene, pa ako sam smorio vi recite slobodno ili pitajte, mozda cu znati i da vam pomognem. Pozzzz

Ja imam zeca oko godinu dana...nikad mu nisam sekla nokte,nisam ni znala da treba...moj zeka malo izvodi,razmazen je kupujem mu svakakvu hranu medjutim on jede sam ono krupnije a ovo sitnije ostavi,ne svidja mu se...tako da mi takoreci pola kese hrane bacim....a imam jos jedan problem...moj zeka je musko,i sad mu treba neka curica,pa tako sad stalno napada loptu...a da mu kupim drugaricu napravila bih farmu zeceva....sta mi predlazete?

Ja imam zeca oko godinu dana...nikad mu nisam sekla nokte,nisam ni znala da treba...moj zeka malo izvodi,razmazen je kupujem mu svakakvu hranu medjutim on jede sam ono krupnije a ovo sitnije ostavi,ne svidja mu se...tako da mi takoreci pola kese hrane bacim....a imam jos jedan problem...moj zeka je musko,i sad mu treba neka curica,pa tako sad stalno napada loptu...a da mu kupim drugaricu napravila bih farmu zeceva....sta mi predlazete?

Imas da kupis u poljoprivrednim apotekama granule za zeceve. Mislim da se cena krece oko 20 do 40 din/kg. To bi trebao da sve pojede posto to zecevi obozavaju. Kao dodatak ponekad mu treba dati nekog zrnevlja (mesavinu kukuruza, zita, jecma...). Ako mozes, najbolje mu je davati sena. To ce uvek jesti u velikim kolicinama.

Nokte netreba da mu seces ako nema problema sa njima. Verovatno ima mesto gde moze da grebe i trosi nokte.

Pa... zacevi su veoma drustvene zivotinje, i bilo bi dobro da ima drustvo. A sto se tice malih, ako nemas prostora da ih zadrzis mozes da ih prodas u neki pet shop. Reci odakle si pa cu ti dati spisak pet-shopova u tvojoj blizini.
A ako nezelis da ih prodajes uvek mozes da poklonis zecice drugim ljudima. Siguran sam da bi pokloni obradovali mnoge ljude :D , pogotovo u ovom vremenu skrtih i sebicnih ljudi.

Imas da kupis u poljoprivrednim apotekama granule za zeceve. Mislim da se cena krece oko 20 do 40 din/kg. To bi trebao da sve pojede posto to zecevi obozavaju. Kao dodatak ponekad mu treba dati nekog zrnevlja (mesavinu kukuruza, zita, jecma...). Ako mozes, najbolje mu je davati sena. To ce uvek jesti u velikim kolicinama.

Nokte netreba da mu seces ako nema problema sa njima. Verovatno ima mesto gde moze da grebe i trosi nokte.

Pa... zacevi su veoma drustvene zivotinje, i bilo bi dobro da ima drustvo. A sto se tice malih, ako nemas prostora da ih zadrzis mozes da ih prodas u neki pet shop. Reci odakle si pa cu ti dati spisak pet-shopova u tvojoj blizini.
A ako nezelis da ih prodajes uvek mozes da poklonis zecice drugim ljudima. Siguran sam da bi pokloni obradovali mnoge ljude :D , pogotovo u ovom vremenu skrtih i sebicnih ljudi.
hvala puno...kupujem mu ja stalno te granula...malo vise ih probira ali nema veze...:)...pa ne znam ja bi bas volela da ima neko drustvo ali videcu to jos...ima puno pet shopova ovde kod mene...iz bg-a sam...a za devojcicu cemo jos da vidimo...:p

hvala puno...kupujem mu ja stalno te granula...malo vise ih probira ali nema veze...:)...pa ne znam ja bi bas volela da ima neko drustvo ali videcu to jos...ima puno pet shopova ovde kod mene...iz bg-a sam...a za devojcicu cemo jos da vidimo...:p

Ako mu dajes granule i on ih stalno probira znaci da mu previse dajes, on pojede samo one najkrupnije koje mu je najlakse da uhvati a ostalo razbacuje. Treba da mu manje dajes i jednom dnevno. Odredi sama mericu, ako mu izmedju dva hranjenja ostane granula smanji mericu i tako dok nenadjes neki balans.

Pa das mu hrane toliko da mu traje do sledeceg hranjenja, tako da ceo dan moze da gricka.
Mozes mu davati i dva puta dnevno, samo mu das toliko da on pojede izmedju dva hranjenja ili da mu samo malo ostane u hranilici.

Mada tvoj je ljubimac i tvoja odluka. Nece mu biti nista ako mu das vise nego sto treba, jednostavno kad vise nije gladan nece jesti.
Netreba niko da ti namece pravila, treba da uzivas sa svojim ljubimcem. Poz :bye:

Pa das mu hrane toliko da mu traje do sledeceg hranjenja, tako da ceo dan moze da gricka.
Mozes mu davati i dva puta dnevno, samo mu das toliko da on pojede izmedju dva hranjenja ili da mu samo malo ostane u hranilici.

Mada tvoj je ljubimac i tvoja odluka. Nece mu biti nista ako mu das vise nego sto treba, jednostavno kad vise nije gladan nece jesti.
Netreba niko da ti namece pravila, treba da uzivas sa svojim ljubimcem. Poz :bye:

hvala :)

Da li neko zna kako mogu da kontaktiram Zeljka koji prodaje zeceve,posto onaj broj koji je ostavio jos prosle godine ovde na forumu,nije vise u funkciji.Ja sam od njega kupila i proslog zeku i sada bih opet jer covek stvarno zna o tome,ali ne mogu nikako da ga nadjem.Unapred hvala! :)

Ja imam malog kunica alexu. . . problem kod kupovine kunica je sto je velika verovatnoca da nije 100% patuljasti kunic vec neka mesavina i onda predju dozvoljenu kilazu od nesto manje od 2 kg. . . ali inace su jako slatki i vezu se za vlasnika. . .Medjutim, ukoliko nemas vremena i treba ti ljubimac s kojim samo zelis povremeno da se poigras-ne uzimaj zeku! njima treba jako jako puno paznje(bar je moje iskustvo takvo) i mnogo su tuzni kad su sami sto moze da im utice i na duzinu trajanja zivota. . .

Ja sam odgajivac Patuljastih ovnolikih zeceva. Moram da demantujem osbu koja je napisala da ovnoliki patuljasti ne postoje. Trenutno imam tri zenke i muzjaka za priplod i 2 mala od 3 meseca iz mog odgoja i to u crnoj i narandzastoj boji. Ako ste zainteresovani da vidite mozete me kontaktirati putem e-maila. Ja sam u Beogradu u Mirijevu. A ako ne mozete doci da pogledate pusticu vam slike na e-mail... Pozzz. Dejan.

Ja sam odgajivac Patuljastih ovnolikih zeceva. Moram da demantujem osbu koja je napisala da ovnoliki patuljasti ne postoje. Trenutno imam tri zenke i muzjaka za priplod i 2 mala od 3 meseca iz mog odgoja i to u crnoj i narandzastoj boji. Ako ste zainteresovani da vidite mozete me kontaktirati putem e-maila. Ja sam u Beogradu u Mirijevu. A ako ne mozete doci da pogledate pusticu vam slike na e-mail... Pozzz. Dejan.

Stavi par slicica ovde u temi :)

ima ovde neko ko prodaje kunice ili ko zna nekog ko prodaje kunice ali da je/su u nisu

Probaj na zooberzi http://zooberza.poljomasine.net/index.aspx Tu ima svega i svacega.
Klikni na Oglasi po rubrikama i pogledaj ove tri oblasti:
- Egzotične životinje
- Seoske životinje
- Ostalo

Siguran sam da ces tu naci posto stvarno ima puno ljudi koji prodaju zivotinjice. Search im je malo losiji ali snacices se.

Ako bas tu nema probaj i poljoberzu http://www.poljoberza.net/Index.aspx
Takodje imas sa leve strane Oglasi po rubrikama pa nadji sta te zanima. Srecno :bye:

Probaj na zooberzi http://zooberza.poljomasine.net/index.aspx Tu ima svega i svacega.
Klikni na Oglasi po rubrikama i pogledaj ove tri oblasti:
- Egzotične životinje
- Seoske životinje
- Ostalo

Siguran sam da ces tu naci posto stvarno ima puno ljudi koji prodaju zivotinjice. Search im je malo losiji ali snacices se.

Ako bas tu nema probaj i poljoberzu http://www.poljoberza.net/Index.aspx
Takodje imas sa leve strane Oglasi po rubrikama pa nadji sta te zanima. Srecno :bye:

hvala

Back