Patuljasti zec (kunic)

• Začetnik teme Začetnik teme JelenaPA
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ima li ko od vas skustva sa sterilizacijom kunica? Moj sestric se zaljubio u njih i kupili su dva za koja se ispostavilo da su obe zenke i pretpostavljaju da e biti klanja (izmedju njih dve) kad poodrastu. Svakako su odlucili da ih sterilisu ali u celom gradu je samo jedan vet, onaj najskuplji, pristao da ih sterilise kad bude vreme, ostali se ne usudjuju jer ne znaju koji tip anestezije (injekciona ili inhalaciona) i u kojim dozama u odnosu na kilazu da primene. Da napomenem, radi se o mladim patuljanerkama, ne znam koje rase, kupljenim u legalnom, legitimnom pet shopu.

Sa 3 mjeseca su spremne za sterilizaciju, mada moze i sa vise, sve zavisi. Ja sam bila mala kad su moji vodili kunice na sterilizaciju pa mi rece majka da su imali po 3 mjeseca. Vazno je da se moraju sterilisati jer postaju jako agresivne, i mogu da obole od tumora reproduktivnih organa. Ne povracaju posle anestezije i kad su mladje lakse se oporavljaju. Hranu je dovoljno skloniti 1h prije operacije, a voda i ne mora. Mogu jesti odmah posle operacije (sijeno, neko svjeze povrce). Neki veterinari ce reci da im ne treba davati tada hranu, sto nije tacno. E sad, koja se anestezija koristi, ne bih znala. :/

Sa tri meseca su PREMLADE za sterilizaciju!!! Bavim se kunicima tri godine, i puno toga znam, sto se sterilizacije tice, ukoliko je zekica velika moze se strerilisati i pre sest meseci ali samo ukoliko se tera!
Agresija izmedju istih polova kunica koji odrastaju zajedno kada polno postaju zreli je - normalna. Uspostavlja se hijerarhija i oni se naskakuju do trenutka dok se ne odredi ko je glavni.
I nakon sterilizacije ce se to desavati.

Da, oni polno sazrevaju sa 3 meseca ali ne i sve ostalo... Odvoje se od muzjaka i saceka se da jednostavno sazrenu, da ojacaju i odrastu malo. Ipak je to stres za njih, a posledice se osete ne odmah, nego nakon nekoliko godina kada nastupi sijaset problema.

Patuljaste vrste se krecu do 1500 - 1700 gr. Moze biti da poraste i do 2 kg ali to nije tako veliki zeka.
Obicno kazu da ce porasti malo, sto je cista laz!!!!
Ne postoji tako mali zeka kao sto ga predstavljaju da ce biti. Najmanji kojeg sam videla, tj.imam ga je moj Biberko koji je imao 900 gr normalno, ali mi je toliko bio mali da sam mu pojacala mnogo hranu u odnosu na drugo dvoje da je stada dosao na 1300 i bas je debeli mali zeko :)

Patuljaste vrste se krecu do 1500 - 1700 gr. Moze biti da poraste i do 2 kg ali to nije tako veliki zeka.
Obicno kazu da ce porasti malo, sto je cista laz!!!!
Ne postoji tako mali zeka kao sto ga predstavljaju da ce biti. Najmanji kojeg sam videla, tj.imam ga je moj Biberko koji je imao 900 gr normalno, ali mi je toliko bio mali da sam mu pojacala mnogo hranu u odnosu na drugo dvoje da je stada dosao na 1300 i bas je debeli mali zeko :)

Ne znam koliko je zdravo to što si ga ugojila, možda bi ipak trebalo da ga vratiš na njegovu normalnu masu. A znači, do 1700 je normalno i smatra se i dalje patuljanerom? Da utešim rođaku, uspaničila se da su ih odrali i prevarili. :lol: A samo se nije dobro raspitala u startu.

Poslednja izmena:
Tema je malo mrtva al nema veze :) valjda ce se naci neko da mi odgovori :) Zanima me kako da znam kada je zecica skotna :) ???? Imam zecicu i kunicu (vise komada) .... e sad .... mladi su .... pa tek im pocinje kocenje .... ja znam da kad pocne da pravi gnezdo da je to to .... tad se otprilike koti ;).... e sad .... ima li nacina da saznam to pre pa da je odvojim od zekana da ne zakolje mlade :) .... ili samo da vidim po stomaku ????? hvala u napred =)

kupila sam zeca pre dva dana i rekli su mi da ima tek mesec dana. jeste mali medjutim i moja komsika ima valjda patuljastog zeca koji je malo zivahniji... moj zec kada ga pustim dodje kod mene i spava! vec dva dana ne jede vec samo pije vodu. da li mozete da mi kazete ako znate sta mu je??? da li da ga odvedem kod veterinara... ili je jos mali da bi se igrao i trcao??? da li da mu promenim hranu??? .,....... sta da uradim?!
unapred hvala!!!!

Znam tacno kakvog zeca hocu da uzmem,
isti je kao domaci samo manji,
i nije nesrazmeran kao kunic...

Nego hocu pre toga da pripremim sve sto je potrebno za njegovu negu,
ishranu, i zdrav zivot..?

Moja pitanja su
Terarijum ili kavez..?
Kako ublaziti miris zivotinje..?
Da li je dovoljno jednom dnevno cistiti..?
Sta sa dlakama, postoji rukavica neka..?
POVODAC za zeca to postoji..?
Kupus ne sme da jede..?
Koja temperatura mu prija..?
Sta za transport..?
Kako spreciti grickanje kablova..?

Uopste sve sto znate na tu temu a da je od koristi....

Ovako,
Prvo da ti objasnim da zec i kunic nisu isto.
Zec je divlja zivotinja i ne postoji patuljasti zec. Zeca nikada ne mozes pripitomiti i cuvati u kuci.
Kunici postoje divlji i pitomi, patuljasti i veliki.
Kunica mozes cuvati.

E sad, kavez naravno MINIMUM 100x50 cm.
Uz pustanje od 6 sati dnevno.
Kunici ne smrde. Njihovo krzno nema miris koji nas nos moze da oseti.
Ono sto smrdi je njihova mokraca u kombinaciji sa piljevinom. To se resi tako sto mu u wc postavis drveni pelet. To je za ogrev pelet. Upija sve mirise mokrace.
Za dlake kupis FURminator cetku i cetkas ga svakih mesec dana time.
Povodac postoji ali se ne preporucuje izvidjenje kunica napolje jer su skloni stresu.
Kupus ne sme da jede.
Temperatura mu prija sobna, ako i tebi.
Kupis transporter i u njemu ga nosis.
Za kablove uzmes kanalice i provuces sve kablove kroz to ;)

https://www.facebook.com/pages/Twito-FAN-PAGE/138276059562517?sk=notes Ovde ima svasta pa koga god da zanima moze da pogleda.. Pisala je devojka sa drugog foruma koja ima kunice. Ove slike i tekst sam preuzela odatle. Inace Mary evo bas ovo sto si pricala ZEC I KUNIC NIJE ISTO, ovde je bas lepo objasnjeno:

Moj mali zeka

Nase kuniće, kako od milošte, tako i zbog očigledne sličnosti,veoma često nazivamo “zekama”.
Za početak moramo razjasniti to da kunić nije zec!
Zečevi su divlje životinje koje žive u šumi, iznad zemlje, rađaju mlade koji su prekriveni krznom, izričiti su individualci te ne žive u zajednicama, imaju izraženo duge uši i šape. Oni ne mogu biti kućni ljubimci, zbog svoje divlje prirode.
Kunići imaju kraće uši i šape, žive u zajednicama, kopaju rupe ispod zemlje gde se nastanjuju i rađaju mlade koji su slepi i nemaju dlaku. Kunić može biti kućni ljubimac.
Postoje razne vrste kunića. Takođe mnogi kunići mogu biti divlji, ali ih čovek može pripitomiti, dok zec ostaje divalj te je nemoguće od njega načiniti kućnog ljubimca.

Kunice nose mladunce 28/34 dana.
Kunice rađaju mlade ispod zemlje, u gnezdu koje prave od svoje dlake. U proseku ima pet mladih po leglu. Tek rođena mladunčad teži svega 50 grama. Bebe su mirne i najviše vremena provode u snu. Kunići zive u grupama i jako vole društvo.
Mogu biti kućni ljubimci i lako se navikavaju na stan i ljudsko društvo.
Oni se mogu zbližiti sa čovekom i lako ih je pripitomiti.
Latinski naziv kunića je Orcyctolagus Cuniculus

Zečice svoje mlade nose 40/42 dana.
Rađaju ih na livadama, u šumama, iznad površine zemlje i ne prave gnezda.
U proseku ima oko dva mladunca u leglu. Tek rođena mladunčad teži 100 grama. Bebe od prvih dana svog života skaču, mogući su ugrizi,frktanje… Ne mogu biti kućni ljubimci i nikako ne mogu živeti u zatočenistvu zato što su u tim uslovima skloni samopovređivanju. Zečevi su vrlo plahe životinje!
Latinski naziv zeca je: Lepus Europaeus Pallas

Zec:

Kunic:

Ne znam za vas ali ja razliku vidim.. :whistling:

Poslednja izmena:
zdravo... evo da i ja predstavim svoje zeke, nedavno sam ih dobila, ali ne znam baš ništa o njima jer sam ih dobila na poklon... preneli su mi da je prodavac rekao da su to patuljasti zečevi i da imaju oko 2-3 meseca... međutim kako sam pretraživala forume videla sam da mnogi imaju male zečeve za koje su im govorili da su stariji, pa ako možete po slikama da procenite....
takođe rečeno mi je da su oba muška... međutim ispalo je da su jedno muško jedno žensko, pa me zato interesuje koliko meseci otprilike imaju jer moramo kastrirati mužijaka.... takođe koliko bi to koštalo jel su iste cene kao kod pasa i mačaka ili kako... takođe me interesuje koliko ovi zečevi rastu (zbog veličine kaveza) mislim da su kupljeni u prolazu na zelenom vencu ( znam da je to mesto ozloglašeno ali šta je tu je...

devojčica se zove Zazu Mej (bela sa crnim) a dečko Pumba (crni sa belim)

(ona)

Pogledajte prilog 217259Pogledajte prilog 217260Pogledajte prilog 217261

Poslednja izmena:
ovo je on

pumba5.jpg
pumba0650.jpg

Back