PatriJote iz dijaspore

• Začetnik teme Začetnik teme Reg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ispravi me onda. Mozda si mislio na 13.?
Ne nisam mislio na 13. v.

U srednjem vijeku nacija nema.
Određen izuzetak mogu predstavljati Engleska i Francuska, kao nekakve protonacije na nivou aristokratije.
A inače u Zapadnoj Evropi stvaranja modernih nacija počinje tek u 17.v. i odvija se kroz proces, koji je u nauci poznat kao "birokratska inkorporacija" i koji završava negdje u 19. v.

Srpske nacija se počinje stvarati u 19.v. i njezino nastajanje je koktel birokratsko inkorporativnog i tzv. srednjoevropskog metoda.
Može se reći da je taj proces stvaranja srpske nacije konačno završen negdje početkom 20.v. (Carinski rat, Balkanski ratovi), što nije neko veliko kašnjenje, ako se zna koliko su u kasnili neki narodi iz našeg okruženja ili ako se ima u vidu da npr. Nijemci postaju nacijom zapravo tek poslije IWW, kada će ideja Njemačke konačno i definitivno potisnuti ideju Pruske.

Ne nisam mislio na 13. v.

U srednjem vijeku nacija nema.
Određen izuzetak mogu predstavljati Engleska i Francuska, kao nekakve protonacije na nivou aristokratije.
A inače u Zapadnoj Evropi stvaranja modernih nacija počinje tek u 17.v. i odvija se kroz proces, koji je u nauci poznat kao "birokratska inkorporacija" i koji završava negdje u 19. v.

Srpske nacija se počinje stvarati u 19.v. i njezino nastajanje je koktel birokratsko inkorporativnog i tzv. srednjoevropskog metoda.
Može se reći da je taj proces stvaranja srpske nacije konačno završen negdje početkom 20.v. (Carinski rat, Balkanski ratovi), što nije neko veliko kašnjenje, ako se zna koliko su u kasnili neki narodi iz našeg okruženja ili ako se ima u vidu da npr. Nijemci postaju nacijom zapravo tek poslije IWW, kada će ideja Njemačke konačno i definitivno potisnuti ideju Pruske.

Aha....:confused:.... A koje si to ti knjige citao, majke ti? Ili me ti to zayebavas? Ili verujes propagandi Crnog Pape i slicnih satanistickih tvorevina koje su oduvek htele da uniste srpsko seme? De molim te odgovori!

EDIT: I da nisi mozda pomesao naciju sa drzavom?

EDIT 2: Aha upravo sam video! :) Pa ti si istoricar! Sada mi je jasno odakle tvoj vetar duva!

Slušaj prijatelju, ako imaš šta odgovoriti Ti odgovori, a ovakve nebuloze
Ili verujes propagandi Crnog Pape i slicnih satanistickih tvorevina koje su oduvek htele da uniste srpsko seme?
prosipaj svojoj raji, gdje te vjerovatno smatraju mudracom i guruom.

A inače čitao sam na ovu temu između ostalog Siton-Votsona, Hobsbauma, Gidensa, Gelnera, Andersona, Kecmanovića ... treba li još .., evo još Noel, Kestler, Balibar ...

Jel' dosta?

Slušaj prijatelju, ako imaš šta odgovoriti Ti odgovori, a ovakve nebuloze

prosipaj svojoj raji, gdje te vjerovatno smatraju mudracom i guruom.

A inače čitao sam na ovu temu između ostalog Siton-Votsona, Hobsbauma, Gidensa, Gelnera, Andersona, Kecmanovića ... treba li još .., evo još Noel, Kestler, Balibar ...

Jel' dosta?

Odgovor:

EDIT 2: Aha upravo sam video! Pa ti si istoricar! Sada mi je jasno odakle tvoj vetar duva!

E da, a da Ti nisi možda pomiješao naciju sa narodom?

krauter je, naravno, u smislu politicke istorije - u pravu.
ali ja ipak zelim da ukazem na osnovno znacenje ovog pojma sa etimolosko-semantickog stanovista. natio, od lat. 'mesto rodjenja' ili kako cesto pojednostavljujemo 'rodjenje' (natus), naravno... ipak, pozeljno je pri ovom tumacenju imati u vidu da prostorna i vremenska dimenzija ovde nisu jedine, pogotovo ne prostorna i vmenska dimenzija onako kako se one shvataju od renesanse na ovamo. rec nije pre svega o 'mestu' kao prostornoj odrednici, vec o 'osnovi', i isto tako rec nije o 'izvoru kao vremenskom pocetku' kao danas shvacenom pocetku u nekoj tacki linearnog vremena vec o 'referentnoj tacki' tj o 'izvoru kao motivaciji', da se tako izrazim. dakle, ako udjemo u sustinu ovog pojma u svom najverovatnijem pocetnom znacenju, mozemo reci da slovenska rec narod nije bas najbolji pandan reci nacija (ma koliko to blagozvucno bilo), i to ne sa istorijsko-politicke tacke gledista vec cisto semanticke. ispravniji prevod bi bio 'rod'. a 'rod' nije izveden od glagola roditi vec obrnuto, to znamo. pojam 'rod' je u slovenskom jeziku imao malo veze sa krvnim srodstvom, mesnim poklapanjem ili vremenskim pocetkom grupe - 'rod' je pre svega oznacavao uslovnost, tj 'formalni uzrok' (xRx) u nekom konkretnom mestu ili vremenu (Dh/Da), u kontekstu grupe ili pojedinca. govorio sam ranije o slovenskoj semantici na osnivu sloga 'xRx'. na ovaj nacin 'rod' je prostorno i vremenski odredjeno - pocelo (nacelo), a ne pocetak, ako je to jasno, nisam siguran, mrzi me da razvijam. 'rod', 'red' (kao poredak), 'rok' (kao granica/ogranicenje), 'rec, rasa... sve su ovo s r o d n i pojmovi u slovenskom jeziku, i oznacavaju oni koncept 'nacela/pocela' a ne prosto nacetka/pocetka (u cisto vremnsko prostornom smislu). i reverzibilno, iz opsteg indoevropskog nasledja pravimo takozvani backtranslation da proverimo, i vidimo latinsko - ordo, orare, origin, i sl. (red/uredjivati, govoriti/zboriti, pocelo... ne pocetak, kako se to popularno prevodi). ab-origin, 'od pocetka' ali ne prosto vremenski ili prostorno vec sustinski, kao 'autenticno' (u savremenom koriscenju 'originalno').
ako recimo za prevod rukopisa 'ad nationes' (poznajuci njegovu sustinu) koristimo staroslovenski, to ce zvucati kako?
slovensko 'jezik', 'jezici' kao rec koja je oznacavala 'narod', 'narodi', zbog svoje ocigledne dvojne upotrebe (dakle, i kao 'jezik' odnosno 'sistem verbalne, i neverbalne kultivacije' ili prostije 'kult_ura') je najocigledniji dokaz ovakve interpretacije 'natio', 'rod', 'narod' - nacelo/a. zanimljivo je na kraju primetiti da se u crkvenoslovesnskom 'pagani' nazivaju 'jezichnicima', sto se direktno prevodi kao 'narodnjaci', a savremeno (ne u smislu istorijskom naravno, vec upotrebnom, danas) 'nacionalisti'. 'pogan' to je moralna odrednica za nehriscanina, a 'jazichnik', tj 'narodnjak', 'nacionalista' je bila politicka odrednica (iako to rusi koji ovu rec koriste retko razumeju). dakle, ispada zaista zeznuto... hriscanstvo kao 'vaseljena', dakle 'internacionalizam' u cistom i totalnom vidu, kvalifikovalo je 'antihriscane' kao 'nacionaliste' tj 'narodnjake' iliti 'rasiste'. neverovatno je, zaista, kako su se stvari za hiljadu godina preokrenule, zar ne? ili, kako se zasita i nisu promenile, zar ne? ;)
a ko sumnja u takvu abstrakciju i od politicke istorije i od ideologije krvi i tla (dva ovde suprotstavljena prilaza interpretaciji upotrbljene reci 'nacija'), neka se podseti na jednu zabavnu cinjenicu - to mi samo danas kazemo da zena 'radja'. tako se nije govorilo, to bi bio potpuni nosnens jos samo par stotina godina ranije... ZENA PORADJA, A RADJA - OTAC. dakle - ne pocetak, vec nacelo, to je jasno svakom ko zna ista o kulturi koja je te pojmove porodila. a ona je ista kako za latinski tako i za slovenski jezicki ogranak.

p.s. hteo sam samo da ukazem da nije ni 11, ni 13 ni 18 ili 19 vek... sto se mene tice. srbi su u znacenju koje sam afirmisao - jedan od najstarijih naroda uopste. ili nacija, kako se kome vise svidja. slovenski jezik je tome prvi i jedini neophodni dokaz. i da, naravno, nema veze kako su se kada zvali tj kako su ih zvali, manite me s etiketama 'srbi narod najstariji hihihi'.nema naroda bez jednog jezika, a cak i kada biva jezik sa mnostvom naroda - to dugo ne traje. ili se razidju ili se spoje.

Srpske nacija se počinje stvarati u 19.v. i njezino nastajanje je koktel birokratsko inkorporativnog i tzv. srednjoevropskog metoda. ..........itd.

krauter je, naravno, u smislu politicke istorije - u pravu.
ali ja ipak zelim da ukazem na osnovno znacenje ovog pojma sa etimolosko-semantickog stanovista. natio, od lat. 'mesto rodjenja' ili kako cesto pojednostavljujemo 'rodjenje' (natus), naravno... itd............
p.s. hteo sam samo da ukazem da nije ni 11, ni 13 ni 18 ili 19 vek... sto se mene tice. srbi su u znacenju koje sam afirmisao - jedan od najstarijih naroda uopste. ili nacija, kako se kome vise svidja. slovenski jezik je tome prvi i jedini neophodni dokaz...... itd..

Srpska nacija (narod) ovakve diskusije smatra za:

threshingwheatwl4.jpg

Za tebe i tebe slicnim primitivcima: Bas sto znamo skim imamo posla, bas zato se borimo protiv njih. Samo neke beogradske jajare misle, da na zapadu vlada neko novo bratstvo i jedinstvo, malo morgen! (Vas su zagadili bivsi komunisticki profesori, sada prefarbane u demokrate, ali iste price nam sole, kao za vreme komunizma: Bratstvo i jedinstvo = Ulazak u EU).
Tog Studenta koga ti napadas su ucili Englezi, vasi idoli, vi sanjate o Evropi, a ni korak niste izasli iz Srbije! Pa nema vecih NACIJONALISTA u celoj Evropi od Engleza! Pa oni bi zaratili za 5 m² Kosovske teritorije, da ne govorim o celom Kosovu!
Pa Englezi i SAD, po vama najveci demokrati, vode ratove po celoj planeti, iskljucivo radi nafte i ostalih prirodnih resursa! (Zna se ko ce da zaradi na Kosovu, sigurno ne Siptari).

Vi kao da ste zarazeni da budete nekom sluga!
Eh nece proci. Zelim svim jajarama, da dobiju sto pre vize pa da provedu par godina na zapadu, da konacno nauce skim imaju posla!
Jedno je citati neke turisticke knjige i njihovu propagandu, a drugo je tamo provesti zivot. Ja sam Srbiju napustio bas zbog komunizma, a sada se taj komunizam ponovo vraca kroz mala vrata! Drugo pakovanje, isto sranje, nasi univerziteti zagadise nasu omladinu, nije ni cudno sto je toliko njih napustilo Srbiju.

E ako si mi rekao da sam primitivci.:lol: Taj epitet mi još nisu "prišili". Da sam izdajnik, da nemam nacionalni ponos, da mrzim Srbe... to sam već čula, ali primitivci, e to do sad nisam imala prilike.

Tog studenta je verovatno neko platio da dodje ovde i prosipa glupost u velikim količinama, da bude navodno šovinista i da se onda bezbedno vrati u Englesku i odande na TV gleda kako se u Srbiji proliva krv. I da navija za "svoje".

Što se mene tiče, neće imati prilike za takve budalaštine, a ti ako misliš da je to ok, ti mu dozvoli, ali, molim te, idi na Kosovo pa tamo pokušaj da budeš patriota, nemoj po ulicama Beograda, Novog Sada, Niša i drugih gradova da bacaš molotovljeve koktele.

Vidi ti to tamo sa Albancima, pokušaj da se s njima obračunaš, ako imaš snage i ti i taj "srpsko-engleski patriota". Nemoj više ovde da prosipaš patriotizam, pušku o rame i pravac - Kosovo. A to važi naročito za njega iz Engleske. Dug je put, glupo bi bilo da samo dodje u Beograd da ovde izigrava patriotu. Neka svrati i do Kosova da pomogne.

Ja imam razumevnja za dijasporce. Duboko unesreceni ljudi. Tamo se nisu integrisali, ovde ih mrze. Pa moraju da duvaju uz dominantni vetar u Srbiji kako bi ih neko primetio. Ljudi, volimo vas :heart:

Zivela srpska dijsapora (sa Kosovom)!:heart:

Pre neki dan gledam koncert Gibonni-a, live, u Splitu. Okupio covek oko sebe najvece svedske muzicare. Manu Katché je svirao bubnjeve( za sve koji ne znaju, svira na koncertima Stinga, Pitera Gabrijela...), Levin (amerikanac) je svirao bas a Vlatko Stefanovski gitaru...
Srce mi je bilo puno, PUNO PONOSA !!! Bez mrvice mrznje, hira, besa, rasizma koncert je protekao kao san. Coveka nije ubila mrznja i bes...UZDIGLA GA JE LJUBAV !!!

Sada imas razloga da nas jos vise mrzis!

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=02&dd=20&nav_category=11&nav_id=285715

Po ko zna koji put dolazimo do istog zaključka: najvatreniji nacionalisti i šovinisti su upravo oni koji fakultete završavaju u toj omraženoj EU, a mnogi od njih su i državljani zemalja EU.
Gluplji zaključak nisam video, verovatno svi oni koji se nisu školovali na zapadu a žive u Srbiji mnogo vole zapad. Mislim da je čovek video kakav je taj usrani zapad i ima pravo da iznese svoje mišljenje. Kod takvih kao ti je prisutno licemerje, ako se nisi školovao ili živeo na zapadu onda odmah počnete da bulaznite kako si zaslepljen pričama odavde i kako nisi video lepote zapada, a ako si se školovao i video o kakvom se sranju radi, onda ne smeš da pričaš o tome, jer valjda smatrate da ako se školuješ na zapadu onda moraš da im ližeš dupe, kao neki koji to nisu radili, a učinili bi sve, pa i pomenutu radnju, samo da im se to omogući.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=02&dd=20&nav_category=11&nav_id=285715

Po ko zna koji put dolazimo do istog zaključka: najvatreniji nacionalisti i šovinisti su upravo oni koji fakultete završavaju u toj omraženoj EU, a mnogi od njih su i državljani zemalja EU.

Ne razumem zašto ljudi nasedaju na takve licemerne priče od kojih svako normalan oseća gadjenje.

Najvatreniji patriJotski govornik na ovom skupu završio je studije u Londonu, a inače je i državljanin UK.:confused::twisted:

S r a m o t a.

A zaso je ruzno biti nacionalista,po def NACIONALIZAM znaci LJUBAV prema svom NARODU,sta je tu lose...molim da ga ne MESATE SA NACIZMOM koji ukljucuje i mrznju prema drugim narodima!

E ako si mi rekao da sam primitivci.:lol: Taj epitet mi još nisu "prišili". Da sam izdajnik, da nemam nacionalni ponos, da mrzim Srbe... to sam već čula, ali primitivci, e to do sad nisam imala prilike.
Možda ljudi nisu imali srca da ti kažu istinu 8)
Tog studenta je verovatno neko platio da dodje ovde i prosipa glupost u velikim količinama, da bude navodno šovinista i da se onda bezbedno vrati u Englesku i odande na TV gleda kako se u Srbiji proliva krv. I da navija za "svoje".
CIA snajka, CIA :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

JABUCHILO - krauter je, naravno, u smislu politicke istorije - u pravu.
I JABUCHILO je naravno u pravu:) kada je riječ o etimološko-semantičkoj strani .., ali (ebg mora biti to “ali”) ja sam mislio na onu “naciju”, koja je kao politički pojam istorijski veoma mlad fenomen.

To pravo i prvobitno značenje ima vrlo malo veze sa ovim modernim. Osim toga riječ “nacija” je samo u romanskim jezicima domaća riječ, a i tu se može naći u mnogobrojnim značenjima i kontekstima. Prije 1884. kod Španaca ona je predstavljala skup stanovnika određene provincije ili čak stranca i tek 1925. u Rječniku Španske kraljevske akademije nacija dobija ovaj današnji - moderan smisao. I kod Francuza je npr. slično konfuzna situacija, tako da se može samo zamisliti kako je tek tamo gdje riječ “nacija” nije domaća riječ.
Ali da skratim Ti jesi uspio dokazati sličnost prvobitnog shvatanja i pojma “nacija” i pojma “narod”, ali danas ne postoji ta sličnost. Nema sličnosti ni između nacije i naroda, kao ni “onog naroda” i “ovog naroda”, a ni “ove nacije” i “one nacije”.

E sada ja ne znam jesam li dobro razumio ono o vremenu, ali interesantno je da je upravo promjena u shvatanju vremena, čija tri vida srednjovjekovni um poima kao istovremenost i čija kauzalnost postoji ne preko horizontale, nego referentne transcendentnosti u vertikali, bilo jedno od nužnih preduslova pojave nacije.

Takođe ono što si Ti rekao o hrišćanstvu, jezičnicima i „preokretu“ nije uopšte nevjerovatno. Sledeći preduslov pojave nacije je rastakanje srednjovjekovne hrišćanske univerzalnosti, a ono počinje 1054, zahuktava se 1517. da bi konačno bilo završeno nakon 1789. Moderna nacija je čedo Francuske buržoaske revolucije, isto kao i liberalizam, isto i kao demokratija.

A ono Tvoje p.s. – možda u smislu koji si Ti afirmisao, ali u modernom smislu imati jezik ne znači biti nacija.

Тесла је живео и радио у Америци... велике подухвате остварио...

Али је једном приликом саветовао свог рођака да не долази у Америку...

Победоносцев: Niko me, zamisli, nije ni pitao za Kostunicu. Ja, pravo da ti kazem, mislim da ti likovi za Miskovica nisu ni culi. Ne znaju ni za Sormaza, nisu upoznati sa izjavama Samardzica o Kosovu, i rekao bih, mada nisam siguran, da ih politicke intrige u nasoj zabacenoj zemljici tangiraju nesto manje od dileme koje gace ujutro da obuku. Mozda i nije manje, ne bih mogao da se zakunem. Mozda isto.

to znam ja, to znas ti. i mozda 11% srba (sto je procenat onih koji uopste imaju pasose, kako sam cula od nekog).
a ostale je lako ubediti da ih 'ceo svet mrzi'... i takodje ih je lako ubediti u razne druge budalastine...

Победоносцев: Ovako te pitaju: kakve su ti ocene? Dobre? OK. Imas para? Imas? OK. Dodji.

ajde dobre ocene... a odakle ti pare? :D

Zamislite Srbiju kao ozbiljnu drzavu.Politiku koja umesto ocekivanih ventila za narodnu frustraciju ume da vrlo neprijatno iznenadi neprijatelje i odusevi svoj narod novom nadom ?
Zamislite da smo u subotu 16.feb. okupili u Beogradu molion gradjana koji bi, recimo, zasuli ambasadu USA rolnama toalet papira ?
Zamislite da je recimo, 17.feb. objavljeno da je Srbija tokom proteklih godina uspela da kupi veliki deo kosovske privrede i znacajnu imovinu u pokrajini ?
Kakva bi poruka otisla u svet ?
Zamislite sta je mogla sve da osmisli grupa genijalaca koji u ovoj napacenoj drzavi vec dvadeset godina odrzavaju visoku popularnost sacici gramzivih politicara ?
Zamislite Srbiju u kojoj vlada pamet .
Utopija ?

Zamislite Srbiju kao ozbiljnu drzavu.Politiku koja umesto ocekivanih ventila za narodnu frustraciju ume da vrlo neprijatno iznenadi neprijatelje i odusevi svoj narod novom nadom ?
Zamislite da smo u subotu 16.feb. okupili u Beogradu molion gradjana koji bi, recimo, zasuli ambasadu USA rolnama toalet papira ?
Zamislite da je recimo, 17.feb. objavljeno da je Srbija tokom proteklih godina uspela da kupi veliki deo kosovske privrede i znacajnu imovinu u pokrajini ?
Kakva bi poruka otisla u svet ?
Zamislite sta je mogla sve da osmisli grupa genijalaca koji u ovoj napacenoj drzavi vec dvadeset godina odrzavaju visoku popularnost sacici gramzivih politicara ?
Zamislite Srbiju u kojoj vlada pamet .
Utopija ?

Velika Utopija . Nazalost . Ovako svi smo se odavno utopili , g*vna do brade .

Back