A raznošenje prstiju na ruci se smatra prinošenjem žrtve.Petardama se ukazuje poštovanje Isusu.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
A raznošenje prstiju na ruci se smatra prinošenjem žrtve.Petardama se ukazuje poštovanje Isusu.
A s druge strane privuko crkvi nevernikeSamo je poluuvredio ceo srpski rod. Nije strašno.
Šah, mat!Iz čega da se puca?
Božić je vezan uz element vatre.
Da, jer kako bolje docarati "Mir Boziji...Petardama se ukazuje poštovanje Isusu.
За Божић се не иде у госте.Kad vidim oko sebe niko mene ne zove u goste na ova dva dana. Svi slave sa svojima.
Teško će se neko napiti od pola čaše kuvanog vina.Pa nije strasno kada se svi dobro nacirkaju.
Slažem se i neka je srećno badnje veče svima!
Patrijarh: Božić obeležiti kod kuće, a ne polupaganski u polupijanoj atmosferi
Patrijarh Porfirije pozvao je pravoslavne vernike da Božić obeleže u krugu svoje porodice. Kako je naveo u tradicionalnoj božićnoj poslanici, rođenje Hristovo je "oduvek i od svih poštovano i kao porodični praznik, praznik domaćeg ognjišta i njegove topline". Iz tog razloga, navodi se, pogrešno je da se na Badnje veče ne dočekuje Bogomladenac, u domaćoj atmosferi "koja preko badnjaka, rasute slame i svega ostaloga podseća na skromnu pećinu" u kojoj je rođen Isus.
![]()
https://www.021.rs/Info/komentari/327897
Patrijarh Porfirije pozvao je pravoslavne vernike da Božić obeleže u krugu svoje porodice.
![]()
Kako je naveo u tradicionalnoj božićnoj poslanici, rođenje Hristovo je "oduvek i od svih poštovano i kao porodični praznik, praznik domaćeg ognjišta i njegove topline".
Iz tog razloga, navodi se, pogrešno je da se na Badnje veče ne dočekuje Bogomladenac, u domaćoj atmosferi "koja preko badnjaka, rasute slame i svega ostaloga podseća na skromnu pećinu" u kojoj je rođen Isus.![]()
Patrijarh kaže da je pogrešno da se, umesto u porodičnoj atmosferi, Božić dočekuje "po ulicama i trgovima na polupaganski način u polupijanoj atmosferi".
On je govorio i o porodici, opasnosti u kojoj se nalaze deca, od nasilja u školama, preko društvenih mreža, na stadionima, dodajući da treba da "budu odgajana u zdravom porodičnom okruženju, oblikovana ljubavlju, a ne mržnjom i agresivnošću".
Govorio je i o položaju Srba na Kosovu i Metohiji, navodeći da "vekovni komšiluk postavlja ultimatume, provocira, sprovodi teror i neprekidno preti preostalim, nezaštićenim Srbima progonom i zulumom, uz zloslutno ćutanje ili čini nam se, prećutnu podršku pojedinih moćnih država".
Patrijarh je pozvao i na zaustavljanje "tragičnog bratoubilačkog rusko-ukrajinskog sukoba".
https://www.021.rs/story/Info/Srbij...-ne-polupaganski-u-polupijanoj-atmosferi.html
Prave reči našeg patrijarha. Muka me uhvati kad na Božić vidim one javne lomače uz urlanje i petarde.
U svakom slučaju - srećan Božić svima.
Večeras na Badnje veče - nakon paljenja Badnjaka - sveštenik je pozvao ljude da se posluže čašom kuvane rakije ili vina. To je naš običaj.Samo je poluuvredio ceo srpski rod. Nije strašno.
Pa to kazem. Zato me niko i ne zove.За Божић се не иде у госте.
Зато што су верски обичаји, а вера је била паганска, нема ничег ружног у томе. И српски су и пагански.Ružno je stare srpske običaje nazivati paganskim, čak i ako potiču
iz predhrišćanskog perioda. Zašto se ne bi jednostavno zvali srpskim
običajima?
Au 5 metara drva.Pogledajte prilog 1280457danas na klisi (deo novog sada)
nazvali - lomača
mi smo narod skloni preterivanju, za umerenost ne znamo.
ne žale ljudi čak i na ovu energetsku krizuAu 5 metara drva.
Hriscanska strategija je bila satanizacija i paganizacija konkurencije.Ružno je stare srpske običaje nazivati paganskim, čak i ako potiču
iz predhrišćanskog perioda. Zašto se ne bi jednostavno zvali srpskim
običajima?
Znači tebi Božić zapravo služi da se napiješ i šenlučiš?ja sam ipak za polupijanu i polupadansku varijantu...ništa lepše nego prekakanje vatre na mesečini uz kuvanu rakiju i to XD
Sa tom razlikom sto patrijarh očigledno pod paganskim misli na nešto loše.Зато што су верски обичаји, а вера је била паганска, нема ничег ружног у томе. И српски су и пагански.
Wtf?!?Neka je zdrav i dugovečan naš patrijarh, lepo govori i motiviše, ali neka započne borbu za ispravku ustava po kojem smo sekularna država, Bože daj!
Raspršiće se zemlja, neće je biti. U kakvoj i kojoj državi će biti sledeći srpski patrijarh???
I kur*ac u guzici.ja sam ipak za polupijanu i polupadansku varijantu...ništa lepše nego prekakanje vatre na mesečini uz kuvanu rakiju i to XD
С тачке гледишта цркве и хришћанства, тако и јесте. Пагани су за време празника пили, јели, проводили се и веселили, а хришћанство је вера која проповеда усмеравање мисли ка Богу, умереност и скромност у јелу, пићу и лумповању. Већина данашњих хришћана се у том погледу понаша више као претхришћански многобошци него онако како хришћанска вера уствари учи. Црква на то не гледа баш благонаклоно али се труди да не буде преоштра у осуђивању с обзиром на контроверзну природу српског православља које је дословно синтеза хришћанства и старе српске вере.Sa tom razlikom sto patrijarh očigledno pod paganskim misli na nešto loše.
Znači, pravoslavci treba da se stide svojih predhrišćanskih predaka? Bili su loši?С тачке гледишта цркве и хришћанства, тако и јесте. Пагани су за време празника пили, јели, проводили се и веселили, а хришћанство је вера која проповеда усмеравање мисли ка Богу, умереност и скромност у јелу и пићу. Већина данашњих хришћана се у том погледу понаша више као претхришћански многобошци него онако како хришћанска вера уствари учи. Црква на то не гледа баш благонаклоно али се труди да не буде преоштра у осуђивању с обзиром на контроверзну природу српског православља које је дословно синтеза хришћанства и старе српске вере.
Prvo dokazi ko su srbi.Jos i ne znate okle dodjose.Znači, pravoslavci treba da se stide svojih predhrišćanskih predaka? Bili su loši?
Не... И православци и римокатолици не треба да се понашају као разуларени у време празника ако се већ представљају као хришћани.Znači, pravoslavci treba da se stide svojih predhrišćanskih predaka? Bili su loši?