Parlez-vous français?

et aujourdui on a mange raclette :)
c'est un plat tres simple a preparer,et c'est aussi rigolo de preparer son assiete sur le champ
les photo je les ai faites specialement pout vous de ce topic :)
colmar,centre ville(train touristique)

colmar,biblioteque municipale

colmar,centre ville

colmar,place rapp

hanibal77, merci beaucoup pour les photos et la recette!
Si tu décides de partager encore une recette avec nous, nоus serons contents que ça soit un désert :D

Нисам имала приступ интернету посљедњих пар дана, па сам била одсутна са теме :rumenko:

karpos, c'est dommage pour tes vacances, вјероватно би било боље на Азурној обали...Ваљда сљедећег љета, ко зна ;)

А ви што сте у Београду (и у околини), ваљда чусте да вам долази Жан Мишел Жар у Арену? Хоће ли ићи неко?

hanibal77, merci beaucoup pour les photos et la recette!
Si tu décides de partager encore une recette avec nous, nоus serons contents que ça soit un désert :D

Нисам имала приступ интернету посљедњих пар дана, па сам била одсутна са теме :rumenko:

karpos, c'est dommage pour tes vacances, вјероватно би било боље на Азурној обали...Ваљда сљедећег љета, ко зна ;)

А ви што сте у Београду (и у околини), ваљда чусте да вам долази Жан Мишел Жар у Арену? Хоће ли ићи неко?

Bice bolje na Azurnoj sigurno - to je moj neostvaren san ;)
Cuo sam za koncert sve zavisi od cene :!:

:hahaha:Каква легенда од човјека!
Кад Французи почну да причају на енглеском, колико год то било озбиљно, ја не могу да се не насмијем. Жао ми је људи, али вам стварно не иде :)
Питам се зашто увијек умјесто the у енглеском кажу з, кад могу фино рећи д :neutral:

Da kopiram jednog forumasha
Francuski kompozitor i izvođač Žan Mišel Žar nastupiće 8. novembra u Beogradu, saopštio je organizator "Beogradska arena".

Začetnik elektronske muzike, synth-popa i velikih audio-vizuelnih spektakala na otvorenom, Žar (59) se proslavio hitom "Oxegene" 1970. godine. Prvi album izdaje tek dve godine kasnije, a zatim niže remek dela "Geometry of love", "Aero", "Aerozone", "Chronology" i druge.

Tokom karijere, održao je gomilu pravih spektakala na otvorenom, često koristeći cele zgrade ili gradove kao svoje pozornice. Na turneji je bio samo tri puta - po Kini 1981, i po Evropi dva puta tokom devedesetih.

Neverovatni scenski efekti karakterišu nastupe Žara, koji objedinjuje vatromet, muziku, lasere, arhitekturu i još mnogo toga. Četiri puta je obarao Ginisov rekord za najveći koncert na svetu!

Kao ambasador dobre volje UNESCO, Žar je u Sahari 2006. održao koncert "Voda za život".

Žar nikada nije nastupao na našim prostorima, pa će koncert, kojem se umetnik unapred raduje, zaista biti za pamćenje.

iz rerne mi upravo dolazi miris flambiranog tarta
http://elsaaraya.com/wp-content/uploads/2007/11/img_5911_1.jpg
evo recepta s nekog sajta,ja inace kupujem polugotovo

pour 6/8 pers.

- 400 g de pâte à pain
- Un peu de farine pour étaler la pâte
- 5 cuillères à soupe de crème épaisse
- 200 g de fromage blanc à 40-50% de matière grasse
- 1 oignon moyen
- 100 g de lardons fumés
- 1 oeuf
- 1 râpure de noix de muscade
- 1 cuillère à café de fécule de pomme de terre
- Sel et poivre du moulin
1) Peler et émincer finement 1 oignon moyen. Plonger l’oignon dans de l’eau à ébullition dans une casserole pour le blanchir, afin de le précuire et de lui retirer son amertume. Compter à peine 1 minute de cuisson, puis l’égoutter à l’aide d’une écumoire, le plonger dans de l’eau froide pour le rafraîchir et l’égoutter dès qu’il est froid.

2) Préchauffer le four à 250°C.

3) Mettre 200 g de fromage blanc à 40-50 % de matière grasse dans un récipient, ajouter 5 cuillères à soupe de crème épaisse, 1 jaune d’oeuf, 1 râpure de noix de muscade, saler légèrement, poivrer, et 1 cuillère à café de fécule de pomme de terre, mélanger à l’aide d’un fouet.

4) Si vous faites votre pâte à pain vous même, la laisser reposer avant son utilisation. Si vous l’acheter chez votre boulanger, elle est déjà reposée. Etaler très finement 400 g de pâte à pain, saupoudrer légèrement le plan de travail et la pâte d’un peu de farine pour plus de facilité, mais sans excès car la pâte risquerait de ne pas adhérer, et de se rétracter. Puis déposer la pâte sur une plaque de four, et la laisser reposer au réfrigérateur pendant 5 à 6 minutes. Après 5 minutes de repos, retourner une assiette sur la pâte et avec la pointe d’un couteau inciser tout autour de façon à obtenir un cercle bien rond.

5) Etaler le mélange de fromage blanc-crème sur le cercle de pâte à pain, en laissant un bord libre d’1 cm tout autour, pour éviter que la crème coule sur la plaque. Parsemer ensuite dessus l’oignon blanchi et 100 g de lardons fumés.

6) Glisser la tarte dans le four le plus chaud si possible pendant 5 à 6 minutes, jusqu’à ce que la tarte soit bien colorée sur les côtés.

@karpos
Oui, j'ai lu ça, assez intéressant. :)

Non, je suis très désolée, je n'ai pas TV100 :cry:
Једино што могу је да слушам радио преко нета (што и радим готово сваки дан) и ишчитавам дневну штампу (такође преко нета).

Poslednja izmena:
Azurna obala, za mnoge nedostižan san.
Ne gubim nadu, planiram da je posetim kada ukinu vizu. Sa rancem na ledjima, sa što manje para da ostanem što duže i vidim što više mesta. Postoji direktna autobuska linija Beograd Monpelje. Francuska je puna jeftinih hostela i hotela tipa Etap i Formula 1.Mislim da je besmisleno ići preko agencije , ostaje mi da čekam:dash::dash::dash:
Od ostalih gradova volela bih da vidim Avinjon,:klap: fascinira me njego most, a možda i zbog one pesmice
Sur le pont d' Avignon,
on y danse, on y danse:whistling:

Azurna obala, za mnoge nedostižan san.
Ne gubim nadu, planiram da je posetim kada ukinu vizu. Sa rancem na ledjima, sa što manje para da ostanem što duže i vidim što više mesta. Postoji direktna autobuska linija Beograd Monpelje. Francuska je puna jeftinih hostela i hotela tipa Etap i Formula 1.Mislim da je besmisleno ići preko agencije , ostaje mi da čekam:dash::dash::dash:
Od ostalih gradova volela bih da vidim Avinjon,:klap: fascinira me njego most, a možda i zbog one pesmice
Sur le pont d' Avignon,
on y danse, on y danse:whistling:

Kada se steknu uslovi, i kada se odlučiš za polazak javi mi da idem sa tobom. Čisto da ti pravim društvo, da ti nebude dosadno u Monpeljeu i Avinjonu. :mrgreen:

Не може то тако, свако за себе! Кад једно од нас одлучи да оде, онда почасти и нас остале авионском картом (пошто ћемо му ми бити морална подршка и успутни преводиоци), и тако идемо сви заједно у групи! :cool: А и биће много занимљивије :)
Успут ћемо навратити до hanibala77.

Не може то тако, свако за себе! Кад једно од нас одлучи да оде, онда почасти и нас остале авионском картом (пошто ћемо му ми бити морална подршка и успутни преводиоци), и тако идемо сви заједно у групи! :cool: А и биће много занимљивије :)

Naravno, posle Azurne obale idemo do Hanibala da nam pokaže Kolmar, Dižon i Strazbur, i da probamo choucroute, i naravno i dalje pričamo samo francuski.:D

niste jos posetili fr?
ccc pa sta cekate
ja sam bila na azurnoj obali,letovala u frejus,posetila st raphaelle,cannes et st tropez
nemam fotke na kompu,tad nisam imala numericki aparat
da sam znala da je tolika frka za casopise skupljala bih vam svoje,posto uskoro dolazim u srbiju

da sam znala da je tolika frka za casopise skupljala bih vam svoje,posto uskoro dolazim u srbiju

А какве часописе ти купујеш? Видим да је за наше прилике доста скупа њихова штампа (мада за њих вјероватно није). Кад видим да су Sciences Humaines 5, 50 евра... :neutral:

Ima li mesta :whistling:
Ne mora avionom bolje kolima,busom,....treba videti uz put lepote Francuske......:D

Може, видиш, нисам се тог била се сјетила!
Возићемо наизмјенично, а ако будемо сви ишли, онда ћемо узети неки комби (тако можемо стајати кад ми будемо хтјели :D)

Po Francuskoj možemo i TGVom , jutarnji polasci mogu da budu jeftiniji i do 50 evra od ostalih.:super:
U hotelu Formula 1 trokrevetna soba je oko 45 evra, tako da izadje po osobi 15 evra noćenje sa doručkom. :ok:Čak sam na internetu nalazila i hostele sa dvanaestokrevetnim sobama, kao djaci na ekskurziji.:cool:
Što se tiče knjiga, veliki je izbor na Bulevaru Sen Mišel, u antikvarnicama sam nalazila dobre knjige od 1 do 5 evra:D
Ja sam već spakovala ranac:bye::bye::bye:

Back