Pariz

• Začetnik teme Začetnik teme P.S.
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zahvaljujem na informacijama o Parizu. Koji vodič kroz Pariz na srpskom ili engleskom mi preporučujete? Idem ovih dana da kupim neki, iako sam uglavnom sve saznala sa neta, ali volim da imam i uvezane te informacije. Zna li neko gde može da se nabavi Michelinov turistički vodič kroz Evropu ili samo Francusku? Pre nekih 15-20 godina mi je neki pao u ruke i oduševila sam se sa njim.

...u svakoj knjizhari imash izdanja Top 10...pa trazhi Pariz...

Eh Pariz...
Bio sam na F4 ove godine...pre 2 meseca...
Kakav grad!!!!!
Neopisivo!
Jelisejska polja su me od svega najmanje odusevila
Mnogo prelepih mesta ima...bela crkva, bastilja....
obisli smo i srpsku ulicu..ako se ne varam severnom delu grada...gare nord
Nisam nocu puno izlazio, nisam ljubitelj diiskoteka itd, ali preko dana sam se bas nauzivao.
Metro....pa to je citav grad pod zemljom, ako se ne varam 17 linija ima...
Obavezno samo metro koristiti
i obavezno uzeti ovu mapu...
Hoteli nisu skupi ali su iskreno nikakvi.
Ja sma uzeo hotel u Bersiju, to je bolji deo grada, juzni, kod metroa 6, nation..
Treba obratiti paznju da se ne uzme u arpaskom/afro delu Pariza hotel. Nista protiv tih ljudi ali nije bas bezbedno
Hotel sam za 3 dana platio 110 eura...stvarno dzabe
Pice i hrana su dosta skupi, ali se uvek da klopati u onim njihovim pekarama...za male pare...5-6 eura
Inace preporucujem da letite iz Temisvara. 120 eura povratna karta. Koliko ksota put do Temisvara ne znam, nisma koristio javni prevoz

mapa-metro-pariz.jpg

Jupiiii napokon Pariz i za mene.
Znam sta zelim da vidim, snaci cu se gde je sta nadam se, vidim da svi kazete da je jednostavno snaci se u Metrou, pretpostavljam da ima lepo obelezeno koja linija vozi do tornja, koja do Luvra...?
Ostajemo jaaaako kratko, samo dva dana. Plan je da iz Beca idemo tamo.
Imam nekoliko pitanja - da li postoji neki brzi voz iz Beca do Pariza? Ili bi smo morali do Minhena, pa da tu ostavimo kola, pa odatle vozom? I gde da nadjem to na netu totalni sam dudukz:cry:
Hotel u Parizu - dajte neku preporuku u smislu lokacije da nam je najzgodnije kao polazna tacka, al da ne bude neki gde je nocenje 80 evra po osobi.
Plan je da ta dva dana,iskoristimo maximalno, da vec ovde napravimo precizan plan kretanja od ustajanja do spavanja. Za ostale gradove koje planiramo da posetimo mi je lako, tj nije mi bas toliko bitno ako nesto i ne stignem, ali Pariz moja najzeljenija destinacija je vec druga prica.
Ne mogu da docekam.
Ajde drugari ako ima neko odgovor bila bih jako zahvalna!

Znam sta zelim da vidim, snaci cu se gde je sta nadam se, vidim da svi kazete da je jednostavno snaci se u Metrou, pretpostavljam da ima lepo obelezeno koja linija vozi do tornja, koja do Luvra...?
Imam nekoliko pitanja - da li postoji neki brzi voz iz Beca do Pariza? Ili bi smo morali do Minhena, pa da tu ostavimo kola, pa odatle vozom? I gde da nadjem to na netu totalni sam dudukz:cry:
Hotel u Parizu - dajte neku preporuku u smislu lokacije da nam je najzgodnije kao polazna tacka, al da ne bude neki gde je nocenje 80 evra po osobi.
Plan je da ta dva dana,iskoristimo maximalno, da vec ovde napravimo precizan plan kretanja od ustajanja do spavanja. Za ostale gradove koje planiramo da posetimo mi je lako, tj nije mi bas toliko bitno ako nesto i ne stignem, ali Pariz moja najzeljenija destinacija je vec druga prica.
Ne mogu da docekam.

...http://forum.krstarica.com/showthread.php/189566-Pariz?p=13503345&viewfull=1#post13503345

...http://www.bahn.de/i/view/USA/en/index.shtml

Ne mogu da docekam.

Dva dana je malo za Pariz!!! Ali videcete vazna mesta, ali sve to na brzinu. Ja sam cekao red za ulaz na Ajfelov toranj jedno 2.5h, Trijufalnu kapiju negde oko 1h a za Luvr je potrebno celi dan. Dobro isplanirajte sta ce te videti za dva dana.

Hvala na odgovorima!
Znam da je malo dva dana, zato i pravimo unapred detaljan plan.
Najverovatnije cemo iz Beca do Minhena, tu ostavljamo kola i onda vozom do Pariza. Od nekih poslovnih obaveza nam zavisi da li cemo Pariz mozda moci da produzimo jos jedan dan ili moramo za Prag.
U svakom slucaju razradjujemo "taktiku" i verovatno cu imati jos po koje pitanjce:zstidljivko:

...zavisi sta zelis od putovanja, ako je primarni cilj obilazak muzeja mozda i jeste malo dva dana, za spomenike i nije bas zato sto postoji opcija turistickih autobusa koji su vrlo zgodna polazna tacka za obilazak Pariza...kupljena karta vazi dva dana i kosta, cini mi se, 25 evra, pocetna stanica je kod Trijumfalne kapije, nakon kruzne voznje oko nje put nastavlja ka Ajfelovom tornju i trga Trokadero koji je ujedno i prva stanica na kojoj se moze sici i provesti vreme, sve sto je potrebno je sacekati sledeci autobus (koji ide na dvadesetak minuta) i pokazati svoju dvodnevnu kartu, sledeca stanica je Dom invalida, voznja nastavlja pored zgrade opere, trga Konkord, katedrale Notr Dam, avenijom Jelisejskih polja ka Trijumfalnoj kapiji...zasto preporucujem koriscenje turistickih autobusa? Pre svega zato sto se stedi vreme koje je na turistickom putovanju svima deficitarno ma koliko ostajali u Parizu, drugo zato sto bi eventualno koriscenje metroa podrazumevalo "ukopavanje" i put kroz mrak, silazak i izlazak sa masom ljudi dok voznja autobusom (dabldekerom sa otvorenim krovom) pruza mogucnost neprestanog upijanja lepote kao i pogled na grad iz drugog ugla...takodje dobijete slusalice putem kojih vam objasnjavaju na jednom od svetskih jezika svaku atrakciju pored koje prolazite. Na ovaj nacin cete proci, sici i provesti vreme u razgledanju na mnogo jednostavniji, potpuniji i autenticniji nacin nego nekim drugim prevoznim sredstvom ili pesaka...

Sto se Luvra tice preporucujem da pogledate kojim danima muzej radi duze, ja sam veliki ljubitelj umetnosti i unapred sam pripremila sta u Luvru zelim videti, otisla sam u muzej oko 17h i ostala do iza 21h, pored toga sto je moja ulaznica bila jeftina nisam cekala ni red za ulazak, mozda svega desetak minuta...drugi muzej ciju posetu toplo prepurucujem je muzej Orsej. U njemu mozete videti mozda najlepsu kolekciju Van Gogovih dela, od Zvezdane noci do Autoportreta, muzej je malen, zapravo on je bivsa zeleznicka stanica sa predivnim vitrazima i osvetljenjem, i sto je najvaznije nalazi se na obali Sene, veoma blizu Gradskog ostrva inace na stanici pomenutog autobusa...kako je muzej zbilja male povrsine mocicete na miru i u tisini razgledati pored umetnina i Senu sa gornjeg sprata, takodje je lepo popiti kafu u samom muzeju...

Licno nisam impresionirana Pigalom, Sakr Ker bazilikom pa cak ni samim Montmartrom, veoma slikovito mesto, lepo za fotografisanje ali ja sam ostala pomalo razocarana jer sam odvojila ceo jedan dan za obilazak tih kvartova Pariza....

Najlepse uspomene i srcu najmilije mesto u celom Parizu za moj racun je park koji spaja Luvr sa trgom Konkord...zove se Jardin de Tuileries, u njemu se nalaze dva malena jezerca sa stolicama duz oboda, ukoliko se covek lepo namesti mocice da vidi jezero i kapiju parka a u istoj ravni je spomenik na trgu Konkord iTrijumfalna kapija....potpuno ista duz spaja centar parka, Konkord, ide preko Jelisejskih polja do Napoleonovog slavoluka...ta duz nam govori o arhitektonskom savrsenstvu Pariza...
Mozda gresim ali ja bih odustala od svih izvikanih atrakcija koju su okupirane masom turista i provela makar jedno popodne u Latinskom kvartu, najpre laganom setnjom duz bulevara Sen Zermen do Luksemburskog parka jer setnja kroz njega i bistroi oko njega govore neku skoro pa zaboravljenu pricu o magiji skulptura od zive ograde, o devojkama koje sede u parku i crtaju, prelepoj fantani Medici i autenticnim stanovnicima koje je prosto nemoguce uociti setajuci oko Ajfelovog tornja...nije bitno koliko se ostane u jednom gradu vec koji delic njega ponesemo sa sobom...nadam se da sam makar malo pomogla...

Poslednja izmena:
Vazdusasta ti si jedno veliko:heart:
Hvala ti do neba!
Taj turisticki bus, je super stvar, tako smo i u Barseloni prvi dan obilazili, pa smo drugi dan natenane isli i yadrzavali se gde nam je bila zelja. amo je u Barsi tada bilo leto a sada je :zima2:, ali ako bude bez padavina verovatno cemo prvi dan tako, a drugi sta preostane.
Hvala jos jednom!

Ja sam sa suprugom bio 6 dana i to nam je bilo malo.nama je bilo super da uzmemo mapu Pariza i sve pesaka.Naravno do Versaja i Diznilenda mora nekim prevoznim sredstvom,ali otici u Pariz i ne posetiti ovo...stvarno bi bilo steta...

@P.S.

Nemoj da ides preko agencije..konkretno, preko Wizza imas povratnu kartu 35 eura, iz Temisvara, za period od 28. do 1. maja, tj. 4 dana, +jos 30ak za poreze, prevoz sa aerodroma i sl.
Preko booking.com imas hotel od 3 zvezdice u centru za 250 eura, odnosno 125 po osobi.
Jedini problem je sto nema vodica, ja licno volim sama da istrazujem grad, mada mozda tvoji roditelji nece da se cimaju...

Pariz Top ten vodič za lakši odabir šta pogledati. Imaš i Boat bus - super je za pogled sa reke. Košta 13 evra dnevna karta i ide od Ajefelovog tornja do Botaničke bate i nazad i ima nekoliko stajališta usput za neograničen broj ulazaka i izlazaka, tako da možeš da izađeš gde hoćeš, obiđeš šta želiš i vratiš se opet na brod do sledeće destinacije. Mislim da u Top Ten - u imaš plan za Metro, turističke buseve i Boat bus gde idu, stajališta i cena. Lep provod i ostavi bar dva sata da negde (preporučujem Sen žermen) da sediš u kafeu i malo osetiš puls grada. Računaj i na ljudski faktor da se ne preforsiraš i da ti uživanje u Parizu se ne svede na trčanje po Parizu prema spisku. Negde na ovom sajtu sam i pročitala preporuke za must see kada ideš na 1,2,3 ili više dana. Lep provod.

Pariz Top ten vodič za lakši odabir šta pogledati. Imaš i Boat bus - super je za pogled sa reke. Košta 13 evra dnevna karta i ide od Ajefelovog tornja do Botaničke bate i nazad i ima nekoliko stajališta usput za neograničen broj ulazaka i izlazaka, tako da možeš da izađeš gde hoćeš, obiđeš šta želiš i vratiš se opet na brod do sledeće destinacije. Mislim da u Top Ten - u imaš plan za Metro, turističke buseve i Boat bus gde idu, stajališta i cena. Lep provod i ostavi bar dva sata da negde (preporučujem Sen žermen) da sediš u kafeu i malo osetiš puls grada. Računaj i na ljudski faktor da se ne preforsiraš i da ti uživanje u Parizu se ne svede na trčanje po Parizu prema spisku. Negde na ovom sajtu sam i pročitala preporuke za must see kada ideš na 1,2,3 ili više dana. Lep provod.

O ovome razmisljam ovih dana. Tako sam nesto premorena bez posebnog razloga pa se mislim zamisli da me strefi u Parizu da budem malaksla ovako. Al verujem da adrenalin i uzbudjenje to nece dozvoliti.
Ono sto je izvesno za put, jeste rezervisana Budimpesta 26 i 27.01. Bec 27-28 i 29. U Pragu bi smo trebali da budemo oko 01.02 i taj Prag sve komplikuje i taj sastanak tamo. Meni najbitnije Pariz, i dalje visi u vazduhu. Sve cemo tacno znati sledece nedelje, jer ne zavisi sve samo od nas na zalost.
Sinic mi je mm onako pazljivo reako kako ne bih smela da budem previse razocarana ako ne uspemo da uklopimo Pariz ovog puta i kako cemo sigurno najkasnije na prolece ici.
E sad, ja ne zelem da mislim da necemo otici. Ako odemo sada nekako mislim da cu kada stignem tamo non stop plakati od srece i da od suza nista necu videti.
Ne postoji, meni, destinacija na ovom svetu koju toliko snazno zelim da vidim. A putovali smo dosta zaista, i uvek se nesto desi pa ne odemo tamo.
Mozda su me u proslom zivotu spalili na lomaci na sred Pariza, ili sam zivela u Versaju ...ne znam zasto me toliko privlaci.
U svakom slucaju, jos ima nade da necu morati da cekam prolece.

preporučujem svima hotel Saint Dominique, (preko Booking.com-a) u 7 arondismanu, dakle svega 50m od Ajfelove kule :zskace: hotelčić je mali, čist, simpa i na fenomenalnoj lokaciji, u istoimenoj ulici!

Eh, ja bih tako opet tamo :aha:

Pariz definitivno čeka proleće, sunce i mene.
Ovoga puta je neizvodljivo vremenski. oliko god da smo uklapali nema šansi. Osim da se vozimo toliki put i budemo 2h tamo. Ne vredi, pa ne vredi.
Proleće, uz čvrsto obećanje mm, samo Pariz direktno više dana.
E sad krećem da borjim koliko još spavam do tadaz:lol:

Idem sa deckom u Pariz pocetkom maja, ali prethodno cemo posetiti i Belgiju. Letimo Wizzom do Brisela, karta je 55 eura sa svim taksama, prtljagom, itd.. U Briselu smo 2 noci, onda vozom do Briza gde ostajemo 2 noci, a onda Thalysom do Pariza (karta u pretprodaji 29 eura). U Parizu ostajemo 5 noci. Smestaj sam nasla preko sajta www.airbnb.com, sobu u Briselu sam nasla za 30e noc, a studio u Parizu, blizu Place de la Nation (11 arr) za 47e noc. Procedura je da kontaktirate vlasnika, pitate ga da li je smestaj slobodan u odgovarajucem periodu, ako vam pozitivno odgovori, bukirate smestaj i placate da odmah, ali pare ne idu vlasniku u ruke sve dok vi ne dodjete tamo. Tek 24h nakon vaseg dolaska, ukoliko je sve u redu, airbnb isplacuje pare vlasniku, tako da ste, na neki nacin, zasticeni od prevaranata. A i ljudi ostavljaju komentare smestaja, sto pozitivne, sto negativne, tako da se i time mozete rukovoditi. Mislim da jeftinije od ove varijante ne moze, cak ni u hostelu. Privatni smestaj u Parizu je najpovoljnija varijanta, bar po mojim proracunima, jer za oko 50 eura (cena za 2 osobe) mozete pronaci super stancic. Tako cete ustedeti na hrani, jer cete moci da kupite hranu u supermarketima (Monoprix, Franprix, i sl.) Doruckujete kao covek, napravite sendvice za poneti, a uvece samo kupite neko (polu)gotovo jelo (Plats Cuisines), gurnete ga u rernu i dok se istusirate, vecera je gotova! Ako nesto preostane, imate i za dorucak. Ovako za 20 eura dnevno dve osobe mogu sasvim lepo da se hrane. Inace bi vam trebalo oko15-20 eura po glavi samo za rucak (a imajte u vidu i da su porciju u Francuskoj mnogo manje nego kod nas). Hrana u Meku jeste najjeftinija, ali to ne jedem ni ovde, tako da ni u Parizu ne dolazi u obzir. A i bila bi grehota ne probati cuvene francuske sireve, koji su u Beogradu 2 puta skuplji. Bas sam gledala u Merkatoru je 430 din isti sir koji u Parizu kosta 2,33e.

Ako nekoga zanima, ovde moze pronaci cene proizvoda u supermarketima
http://www.coursengo.com/supermarche/accueil.html
http://courses.monoprix.fr/magasin-...oissons-6543255,rayons,Aucun,Toutes,1,0,.html

Jeste da je sve na francuskom, ali zahvaljujuci tome sam uspela i da naucim neke izraze, sto ce mi sigurno olaksati snalazenje u prodavnicama. Npr. BOISSONS su pica (od vode do sampanjca), SURGELÉS polugotova i gotova jela, EPICERIE SUCRÉE slatkisi, CHARCUTERIE suhomesnati proizvodi, itd. Videcete vec sami.

Planiram da pocetkom jula (tad jedino imam odmor) putujem u Pariz sa zenom u sopstvenoj reziji. Ostacemo 5-6 dana, sve nedoumice sam resio pretrazivajuci net, jedino nisam uspeo da nadjem kako se najlakse stize od aerodroma Sarl de Gol do hotela koji cemo uzeti u blizini Samzelizea. Sigurno taxijem, ali obzirom da je to skoro 30 km plasim se da nije preskupo? Ako bih isao vozom/busom do hotela koju stanicu/broj prevoza da trazim. Google Maps sve podatke daje a za rutu od aerodroma do hotela kaze da ne postoji?!

I jos nesto, vredi li ici u julu, u smislu da li su sve znamenitosti otvorene i da li je velika navala turista tada?

Ne znam kako si pokusavao da nadjes rutu,ali za Pariz je veoma vazno da znas da je potrebno kombinovati zeleznicu (one se kod njih zovu RER) i metro. Dakle,postoji gradska oblast u kojoj saobraca metro i uslovno receno prigradaska obalst u kojoj saobraca zeleznica. Ja sam sa poroddicom bila u Parizu 2009. u periodu 14-17 juli.Bili smo smesteni u hotelu pored Stad de France koji se nalazi u St.Denis(sto oni smatraju predgradjem) i odatle smo do centra grada morali da idemo par stanica RER-om a tek onda metroom.
Dakle,pokusaj da na netu nadjes plan RER i Metro-a pa da nekako iskombinujes put od aerodroma do hotela.
Ne znam da li postoje RER linije od aerodroma(jer smo mi u Parizu bili na proputovanju kroz jos par zemalja ,sopstvenim prevozom) ali znam da do Eurodisneyland-a mozes iz centra Pariza da stignes kombinujuci voz i metro.
Predpostavljam onda da je i varijanta od i do aerodroma moguca,samo se treba raspitati :)

Sto se obilaska tice,u vreme kad smo mi bili sve je radilo,ali je grad prepun turista i svuda su bile prilicne guzve :)

Back