Parga - Putopis

DSC_0386.jpg

DSC_0364.jpg

Nastaviće fortes ali idemo redom....
Prvo plaže. Najbliža van grada je Lihnos do koje možete brodićem mislim da je bilo 5€ ali ne držite me za reč.
Naravno ima opcija i kolima 5-10 min pošto je vrlo blizu pri čemu koliko smo čuli plaća se parking i treća opcija je da se pešači preko maslinjaka...pa ko je u formi
Na kraju plaža je ova:

Ovo nije naš snimak...sa neta.
a taman sam 'teo da pitam kuda voze ti brodici (sa slika ili sa videa - negde vid'o)

Ako moze da se doda jos malo utisaka o putovanju od Dojrana do Parge, tipa kvalitet puta,ruta,brzina... :)

dojran.JPG

Magistralni put je nekih 40-50km od Dojrani do uključenja na E75 negde pre odvajanja za Solun a posle prve naplatne rampe, nastaviš ka Atini i onda izlaz prena Kozani i Veriji na Egnatio Odos a onda izdvajanje za Sivotu i Pargu opet magistralni put 30-40km.

Brzina je mislim na 90 ograničena na magistrali osim kada se ide po naseljima.Imaš čini mi se dve veče raskrsnice pre izlaska na E75 od Dojrana. Generalno nije kao pista ali nije ni ništa dramatično loše. Iznenadile su me pojedine deonice autoputa u Grčkoj, štaviše rekao bih da E75 naša deonica je još i najbolja po kvalitetu u svom delu onako u proseku u ove tri zemlje.
A Egnatia Odos definitivno žudi za malo pažnje. Vozio sam pre 10 godina i bio je kao pista sada ima tragova zanemarivanja.

Poslednja izmena:
Za Sarakiniko imate i dnevne polaske brodom iz Parge koji znam da idu u 11 a vraćaju se u 17. Cenu nisam video ali čini mi se da je @Lorelajn nešto pominjala pa ću nju sačekati ako ima info.
Putem idete istim onim kojim ste išli od Parge do Karavostasi ali je skretanje za plažu znatno pre.

Sama plaža je opet sitniji šljunak i pesak ima dva parkinga koji nisu baš veliki pa je bolje malo ranije doći. Do ovog drugog ispod restorana vodi prečica koja je baš strma,uska i krivudava i malo je falilo da ostanem tamo u jarku i pored velikog iskustva sa takvim grčkim poludivljim putićima do plaža...zato oprez i ko se ne snalazi pod velikim nagibima....nemojte. Pratite put do ovog prvog parkinga,pa odatle. Parkinzi su besplatni ali ovaj drugi će vas usloviti da uzmete set ležaljki koje su 8€.

sarak parking.JPG

Naravno ima deo gde može peškir da se baci skroz desno gde je pristanište ali nije veliko. Ostatak je pod ležaljkama koje postavljaju barovi i taverne i u principu klasik. U njima su za presvlačenje kabine i toalet koje možete koristiti kada ste iznajmili ležaljke. Gužve nema mada ima više ljudi kada dođe brodić iz Parge. Tu i tamo neka jahta ili čamac se ukotve ispred plaže. More je mirno i čisto,muzike nema nikakve iz barova i generalno je neki prijatan osećaj. Dosta je manje nego Valtos i Karavostasi ali se meni najviše svidela nekako. Ima nekih stena sa malo živog podvodnog sveta ali ništa spektakularno. Cene su pristojne u restoranima a poseban doživljaj je taverna Agali iznad nje sa pogledom od "milion dolara". O njoj ću kasnije.
Malo slika:

20220907_135545.jpg

20220907_104348.jpg

20220907_104354.jpg

Za Sarakiniko imate i dnevne polaske brodom iz Parge koji znam da idu u 11 a vraćaju se u 17. Cenu nisam video ali čini mi se da je @Lorelajn nešto pominjala pa ću nju sačekati ako ima info.
Putem idete istim onim kojim ste išli od Parge do Karavostasi ali je skretanje za plažu znatno pre.

Sama plaža je opet sitniji šljunak i pesak ima dva parkinga koji nisu baš veliki pa je bolje malo ranije doći. Do ovog drugog ispod restorana vodi prečica koja je baš strma,uska i krivudava i malo je falilo da ostanem tamo u jarku i pored velikog iskustva sa takvim grčkim poludivljim putićima do plaža...zato oprez i ko se ne snalazi pod velikim nagibima....nemojte. Pratite put do ovog prvog parkinga,pa odatle. Parkinzi su besplatni ali ovaj drugi će vas usloviti da uzmete set ležaljki koje su 8€.

Pogledajte prilog 1227014
Mislim da sam videla da je 15 evra u oba pravca nekim gliserom.

Inace ne bih mogla da se odlucim koja plaza od ove dve mi je draza, mislim da je i meni za nijansu Sarakiniko i pored vise ljudi zato sto je nekako ususkana. Takodje tu je i taj divan restoran iznad.

Karavostasi plaza je zaista velika, mislim da je duga 700m i tu ima divljih delova, videla sam i kampere na plazi, parkirate se ako hocete na plazi, ljudi zaista nema. Jos su na toj slici i bili...Medjutim bilo je da je sem nas bilo jos samo 2 para u tom delu od nekih 200m plaze, svi kulturno udaljeni na 10tak metara.
Valjda zbog lokacije i udaljenosti od naseljenih mesta, tu slabo dolaze ljudi iako je sama plaza jako lepa :)
Ukoliko neko voli totalnu izolaciju i ne interesuju ga nista sem maslinjaka kojih u ukolini imate koliko zelite, preporucujem ovo mesto cak i za smestaj.
Tu cete sigurno moci naci svoj mir :) Plazu i more.
Ti maslinjaci koji su tu okolo su bas fotogenicni, ima prelepih puteljaka okolo.

Ovo je izlet koji ne treba propuštati. Ova ostrva su praktično preko puta Parge i odavde je po meni svakako bolje ići nego sa Krfa ili Lefkade.
Cena u full varijanti je 35€ i sastoji se od dolaska na Antipaksos i kupanja u tamošnjem nestvarno plavom moru, odlaska u plave pećine, obilaska Paxosa i stajanja u mestu Gaios gde imate slobodna dva sata da šrtate i radite šta želite.
Koliko se sećam mi smo imali smanjenu cenu valjda jer nisu išli oko celog ostrva nego samo do pećina pa do Gaios-a. Lori je kupovala karte pa kontam da se bolje seća o čemu se radilo.

20220911_093954.jpg

U Pargi praktično ima mnogo tih agencija koje organizuju ovaj izlet pa ako vas ne mrzi možete se raspitivati. Generalno mislim da 3 broda idu na tu turu i verovatno neki manji još. Koliko sam shvatio ovi veći na kojem smo i mi bili ne idu u same pećine nego za to morate manji neki da uzmete. Takođe nekad ima plivanja u pećinama a nekada ne što često zavisi i od uslova, tj talasa. Za ovo prvo svakako pitajte a ovo drugo vam niko ne može garantovati.

20220911_094007.jpg

IMG_20220911_095024.jpg

Svi brodovi kreću u manje više isto vreme koliko sam primetio. Vaš izbor je da li želite manji sa ležaljkama, brži sa drvenim klupama ili onaj klasičan sa više prostora....mi smo nešto i guglali savete sa grčka.info i Lori je odabrala jedan ....sa više prostora i tri palube :cool:

Polazak je bio u tačno vreme i krenulo se lagano. Mislim da ima sat vožnje do Antipaksosa. Uživajte u boji mora i povetarcu u vožnji, sunčajte se na palubama, sliakajte ili spavajte dole u zatvorenom ...po volji....dobra stvar kod ovog broda je da zaisza možete šta želite zbog prostora(pomaže činjenica da nije bio prepun).

Kada se približite ostrvu čeka vas nadrealna boja vode i plaža. Brodovi ne idu do same plaže nego kod bova spuštaju platformu i tu silazite u vodu ili skačete sa palube ako volite.
20220911_111118.jpg

20220911_111329.jpg

20220911_111343.jpg

Da dodam vezano za ove izlete da su cene u bilo kojoj agenciji koje prodaju karte bile iste, barem kada smo mi bili.
One manje glisercice iskreno nisam/nismo ni gledali posto nas nisu interesovali. Sve je to lepo da brze ide, mogu se zavuci recimo u pecine (ako nema talasa) ali nemate zastitu od sunca a i pitanje je kakav je toalet.
Ipak ti izleti traju svi od 10-18h, tako da je i to bitna stavka, barem meni.

Postojala su tri broda (verovatno ima i vise, ali su ovo najpoznatiji), nas Vicky F II, Captain Hook i Marco Polo.

Generalno mislim da su sva tri dobra opcija ali ja sam se odlucila za Vicky F II, posto su u recenzijama pisali da nije guzva, da je sve cisto, ukljucujuci i toaleti i da ima tri palube. Gornju skroz otvorenu, u sredini polu otvorenu i donju skroz zatvorenu, klimatizovanu sa izlaskom sa obe strane.
Nekako mi se cinila najudobnijom i zaista je tako bilo.
Videli smo i ostala dva broda posto smo svi u isto vreme ispolovili i nas je bio ubedljivo sa najmanje ljudi.
Verujem zato sto je to klasican brod ali sa potpunim ugodjajem. Imate sem drvenih klupica i plasticne stolice one bastenske, dole stolove sa stolicama, mesto gde se moglo i izvaliti...Recimo sve u kompletu. Takodje je bio i neki mini bar.

Koliko sam videla Capatin Hook je vizuelno najzanimljiviji ali ceo u klupicama, najpopularniji i sa najvecom guzvom.

Ovaj treci, nisam sigurna da je Marco Polo ili neki slican, posto su to manji brodovi vise za zurke i na njima je takodje guzva.

Ovo je Captain Hook, nas Vicky nisam slikala.

s4.jpg

Ove su jedine slike koje imam sa naseg broda, ne znam, nisam razmisljala o tome da ga slikam :D

Prva je verovatno slucajno nastala, a druga je nas kapetan :D

Nisam ga slikala zbog kapetana ali me je zanimala kabina :) Imam polozeno za camac od 15m, nekada davnooo sam volela malo da se vozikam camcima, brodovima...pa ono... :D

vic.jpg

vic1.jpg

Uglavnom toplo preporucujem Vicky F ukoliko ste neko kao mi koji ne volite guzvu.
Zaboravila sam da dodam da ti brodovi sami odredjuju koliko cete ostati da se kupate na Antipaxosu. Neki ostaju samo 40min a nas je bio sat vremena tamo.
Takodje neki staju na manje atraktivim lokacijama Antipaxosa, barem za kupanje. Ovde je bila i neka mala pecinica i neka mala obala na stenama gde su poslozlili kamenje u neke kupole. Kasnije sam to videla i na Aheronu.

Dakle sem te plaze i Plave lagune gde je more stvarno plavo plavo....Modro plavo...

pl1.jpgpl2.jpg

Posetili smo i mestasce na Paxosu Gaios gde smo imali oko 2-2,5h vremena.

Back