Parga - Putopis

20220912_121600.jpg

Šta je na kraju dakle nisam saznao. Ali ovde smo zaista proveli sjajno vreme. Doživljaj je odličan. Nije mi baš najjasnije šta je Grke ovde inspirisalo da smeste svoj svet mrtvih jer priroda je zapanjujuće predivna.
Kada završite šetnju dakle možete na rafting ako volite(nije nešto preterano brza voda tako da mogu i amateri :) ), da pojedete nešto ili da nastavite šetnju uzvodno uz obalu do nekih sela u blizini. Ovo mesto mi je ostalo u sjajnom sećanju i pored činjenice da sam dron ovde slupao o planinu i ostavio ga u Hadu da večno počiva :(. Ali kada mi ni to nije pokvarilo utisak i nije mi žao što sam došao onda vam je valjda jasno koliko je lepo.

Evo još malo slika:
DSC_0509.jpg

DSC_0541.jpg

:aha:
hmm...ako me je Parga ocarala, Aheron me je odusevio...:heart:ovaj ili onaj svet ja sam zelela da ostanem tamo jos...i jos...i jos...pored tog zubora reke koji se uvlaci ravno u komore srca, u vase bice, u vas krvotok, sjedinjavajuci se sa dusom bez osecaja za proslost i buducnost...

evo iskreno ne mogu da opisem taj osecaj blazenstva tamo...od tog puteljka, sumice, stazice...svega...

dok je Fortes snimao dronom, ja sam zavidela leptirima svih boja koja su obletala nad zuborom reke koja vodi u neku drugu dimenziju...bilo me je briga i za fotkanje i za sve...neki jarko zuti leptir, pa naradzasti, pa crni, pa crno - naradzasti...ma...

nije guzva...ima ljudi ali nema guzve...obicno dolaze u turama preko nekih agencija...kada smo stigli jos nikoga nije bilo, posle je dosla grupa od nekih 30tak ljudi...koliko znam taj izlet je iz Parge 25 evra...

na neki nacin, ako nam je dron negde morao zavrsiti...radujem se da je ostao na tom carobnom mestu, sakriven u kanjonu reke Aheron sa vecitim pogledom na njega :)

i da se ne zanosim vise, barem ne veceras...evo priznajem...to mesto mi je top 3 mesta koje sam videla u zivotu...ne znam da li je zbog vizuelnog...nisam sigurna...ima verovatno vizuelno fotogenicnjih mesta...mora i planina...cega god...ali ja znam kako sam se osecala tamo...i zelim da se definitivno vratim...zelim i hocu...ovog puta duze...i do kraja... :heart:

nema nesto previse toga da kupite pri ulazu i tako je u redu...mozda svega nekih 4 standa suvenira, 1 travarka...sasvim dovoljno :)
kupila sam coin za put u Had, naravno :D i neke trave za caj...sto da ne...i sakupila par kamecica... i ostavila deo sebe tamo :)

sam ulaz se ni tu ne placa...zivela Grcka... :D toliko sam navikla da se svuda placa da mi je ovo cudno :D

slicice coina sutra :)

:aha:
hmm...ako me je Parga ocarala, Aheron me je odusevio...:heart:ovaj ili onaj svet ja sam zelela da ostanem tamo jos...i jos...i jos...pored tog zubora reke koji se uvlaci ravno u komore srca, u vase bice, u vas krvotok, sjedinjavajuci se sa dusom bez osecaja za proslost i buducnost...

evo iskreno ne mogu da opisem taj osecaj blazenstva tamo...od tog puteljka, sumice, stazice...svega...

dok je Fortes snimao dronom, ja sam zavidela leptirima svih boja koja su obletala nad zuborom reke koja vodi u neku drugu dimenziju...bilo me je briga i za fotkanje i za sve...neki jarko zuti leptir, pa naradzasti, pa crni, pa crno - naradzasti...ma...

nije guzva...ima ljudi ali nema guzve...obicno dolaze u turama preko nekih agencija...kada smo stigli jos nikoga nije bilo, posle je dosla grupa od nekih 30tak ljudi...koliko znam taj izlet je iz Parge 25 evra...

na neki nacin, ako nam je dron negde morao zavrsiti...radujem se da je ostao na tom carobnom mestu, sakriven u kanjonu reke Aheron sa vecitim pogledom na njega :)

i da se ne zanosim vise, barem ne veceras...evo priznajem...to mesto mi je top 3 mesta koje sam videla u zivotu...ne znam da li je zbog vizuelnog...nisam sigurna...ima verovatno vizuelno fotogenicnjih mesta...mora i planina...cega god...ali ja znam kako sam se osecala tamo...i zelim da se definitivno vratim...zelim i hocu...ovog puta duze...i do kraja... :heart:
Lorelajn, izgleda da si romanticna osoba...samo pored romantike, budi i malo oprezna i sumnjicava...za svaki slucaj

Predivne su vam fotke,...poželi čovek da se od'ma tamo "teleportuje"! 🤩
Parga opravdano zaslužuje epitet pravog Mediteranskog "bisera"!
Jako lep položaj, predivno more, plaže, romantična, cosmopolitska atmosfera i lepa priroda. Šta više od jednog letovanja,...?

Poslednja izmena:
ko preovladjuje od turista...u kom broju ih ima iz Srbije
ne bih znala da kazem...ja sam cula i nase, jako punoooo ljudi iz Madjarske ima, njih sam svugde cula...a srela sam i ljude iz Norveske
@fortes ? jel si ti zapazio jos neke?
Ima dosta anglo-saksonaca, skandinavaca....to se da čuti po jezicima na ulici, Srba, Makedonaca,Bugara,Albanaca, Rumuna...to se da čuti i videti po tablicama kola jer dosta naših i iz komšiluka ide svojim kolima.
Ima puno i Italijana
Njih ima puno za ferigosto u avgustu kada su im odmori, sada u septembru ih ima simbolično. Isto sam primetio i na drugim jonskim destinacijama.

Pozdrav svima i Velika zahvalnost clanovima lorelajn i fortes na iscrpnim informacija o Pargi!
Posle letovanja na Sitoniji,Tasosu,Amuljaniju... ove godine smo se odlucili za Pargu/Sivotu-kolima.
Malo smo specificni-ne ulazimo u vodu ako je ispod 25(idealno 27) a culi smo da je more u okolini Parge i Sivote dosta hladnije?
Zanimaju nas i pescane plaze.Koliko sam video na slikama i klipovima ni jedna plaza nema pesak ni priblizno kao na Sitoniji?
Unapred bih bio zahvalan kad bi neko sa iskustvom komentarisao...
Naravno ako nekog nesto zanima o Sitoniji,Amuljaniju,Tasosu nek slobodno pita!

Pozdrav svima i Velika zahvalnost clanovima lorelajn i fortes na iscrpnim informacija o Pargi!
Posle letovanja na Sitoniji,Tasosu,Amuljaniju... ove godine smo se odlucili za Pargu/Sivotu-kolima.
Malo smo specificni-ne ulazimo u vodu ako je ispod 25(idealno 27) a culi smo da je more u okolini Parge i Sivote dosta hladnije?
Zanimaju nas i pescane plaze.Koliko sam video na slikama i klipovima ni jedna plaza nema pesak ni priblizno kao na Sitoniji?
U principu većina plaža na tom delu obale je jako sitan šljunak i kombinacija sa peskom. Klasična baš peščana nije ni jedna, ima mešanih,recimo na valtosu je to deo skroz desno(dalje od tvrđave).
Što se tiče vode, nije hladna iz moje tačke gledišta, ali tu ostavljam rezervu jer nemaju svi isti osećaj , a temperature nisam pratio. Ali svakako u sezoni ne bi trebalo da imate problem te vrste.

Mi smo oba puta bili u septembru sa Fortesom. Tada je voda onako malo osvezavajuca ali prijatna za kupanje (barem po meni) i napolju nije 40C sto meni taman odgovara.
Sada gledam na netu, kazu da je u topu sezone (jul-avgust) izmedju 25-28C.
Baš u okolini od nekih 30tak kilometara nismo naišli na peščanu plažu sem kao što je već rekao Fortes na Valtos plaži i to samo na onom daljem delu, pri kraju oko crkvice.

Back