Parga - Putopis

Ja sam na Krfu bio 2014 tada je svakako bilo jeftinije sve nego danas bilo gde. Ne bi bilo logike da bude i sada jer je Krf ostvo a obično zbog transporta su skuplja...ali ko će ga znati :)
Nema to veze, jer Krf nije mondensko ostrvo sa "nabuđženim" cenama. Za naš standard su ok.
Cene hrane, pića i cigareta u marketima su kao u Srbiji.
Skuplje je jedino gorivo i rent-a car (koji se tamo takoreći ne isplati, zbog jeftinih dnevnih bus karti).
Najbolja varijanta je avionom, kad su jeftinije karte i tamo u obilazak gradskim prevozom.Cena celodnevne bus karte je 5e, bez obzira na broj dnevnih vožnji.
Napr.da sam znala ne bih ni nosila box cigareta u avion (zbog prtljaga), 'ladno sam tamo mogla sve kupiti!

Poslednja izmena:
Ovo je regularan put, ima još nekih kojima oni koji su u gornjem delu mogu da prepreče kod crkve i oni svakako imaju manji uspon. Takođe tim drugim putem se izbija na niz lepih restorana koji gledaju na Valtos.
Sama tvrđava ima jedan kafić ispod ulaza i izgleda da je bio još jedan na samoj tvrđavi koji nije radio dok smo mi bili tamo. Pogled je naravno odličan na sam grad, ostrvo ispred i sa druge strane Valtos plažu. Takođe ima odličnih mesta za slikanje a može se gore popeti i puštati dron sa ravnih delova. U svakom trenutku skoro ima nekoga ko slika ili snima tokom celog danadok ne padne mrkli mrak pošto nije osvetljeno pa se ne preporučuje ako ne morate baš tuda. Nisam video da ima neki muzej ili izložbu ili slično.

20220905_181611.jpg

IMG_20220905_181712.jpg

IMG_20220905_181937.jpg

Колико су људи различити, ја имам пријатеље који су годинама летовали у Паралији. Ја им по повратку из Парге испричао еп о Парги, као јебла вас Паралија... Они следеће године отишли у Паргу, кад су стиглу у Паргу после пар дана стиже ми смс од њих "Шта ти се овде допало мајке ти?" :hahaha:
Наредне године су поново отишли у Паралију...

Колико су људи различити, ја имам пријатеље који су годинама летовали у Паралији. Ја им по повратку из Парге испричао еп о Парги, као јебла вас Паралија... Они следеће године отишли у Паргу, кад су стиглу у Паргу после пар дана стиже ми смс од њих "Шта ти се овде допало мајке ти?" :hahaha:
Sve, sve ali Paralija...da te Bog sačuva :lol:

znas sta je zanimljivo.
ove godine sam bio na rodosu i tamo je verovala ili ne giros pita u centralnom delu starog grada bila svega 2.5€
a svi ocekuju tamo vece cene
ALI, veliko ALI
oderu te na picu :D
coca-colu mi naplatili 7€ :D
doduse bilo je pola litre :D
Meni kad su rekli da su sada na Malti, cene iste kao u Grčkoj, sve mi je bilo jasno.

da...meni je koleginica rekla da joj je u Pargi bila omiljena bas upravo ta gradska plaza...ne voli te bez ljudi i kafica okolo...
takodje je rekla da su joj falili mesta za djuskanje, opijanje i tome slicno...tako da....razliciti smo :lol:

Pa rekoh da ta gradska plaža je samo za prvu pomoć. Ali neki ljudi vole to i gungulu.

A 5 redova na Valtosu ne smeta jer ima prostora koliko hoćeš i nije puno nikada....štaviše dobro dođe da te suncobran od komšije zakloni kada tvoj hlad pobegne :lol:

pesak, lezaljka, suncobran je postao klise odlaska na plazu, svaki raspolozivi prostor pogotovo na javnim plazama je pokriven mozaikom nepisanih privremenih tapija na plazni prostor u kome vise ne postoji nikakav drugaciji sadrzaj osim 'industrije lezaljki i suncobrana' i poneke skuplje morske atrakcije, u pozadini cuci 'industrija brze hrane' gde se vata konobar vise za dnevnu dozu hrane i pica. Kad vidim 5 redova lezaljki krene mi jeza od celog koncepta, i svega pridodatog tome - mobilni bomboxovi koji tresu muziku za koju misle da je zanimljiva i vestackom hladu, deca koja vriste, roditelji koji vicu na njih i vaspitavaju ih na daljinu, dovikuju se ko ce cevape a ko sladoled, ona koja prave blato u plicaku, mobilni adikti koji drljaju po svojim telefonima u lezaljkama izgledajuci kao da rade nesto najbitnije na svetu, ljudi koji se provlace izmedju lezaljki i koji ulaze u more da se probrckaju, rashlade, i vrlo cesto da mokre u njemu. Sportski likovi koji se prikazuju kako mogu da atraktivno oplivaju malo izvan prosecne daljine od obale. Izvan obora koktela od mirisa plastike, krema, pomada i ljudskog smrada ljljuskaju se daske, jetovi, camci, jahte i jedrilice onih koji su dosli na plazu sa svojim privatnim 'pontonima' jer im je lezaljka na plazi ispod casti, koji se sepure i ispod oka gledaju ko ih zavidno gleda sa obale. Oni predstavljaju pozadinski prizor u kojem svi prste od luksuza.... Neka fala - uopste nisam impresioniran celom tom slikom i dozivljajem nista razlicitim na bilo kojoj popularnoj plazi sveta.

A gradic je ocigledno lep i barem na slikama vrlo romantican.

Meni kad su rekli da su sada na Malti, cene iste kao u Grčkoj, sve mi je bilo jasno.
Nemoj na Maltu - na suncu je prevruce, u hladovini mnogo hladno, a vetar duva i nosi prasinu u oci. Uz to je guzva i tuca oko stola gde bi na miru da popijes kafu. A i nema sta posebno da se vidi sto nije vidljivo bilo gde drugde - soliteri, metal, staklo i plastika i stenovita plaza od vrlo neudobnog sedimentalnog kamena. I smrdi na brzu hranu. I nema palmi.

pesak, lezaljka, suncobran je postao klise odlaska na plazu, svaki raspolozivi prostor pogotovo na javnim plazama je pokriven mozaikom nepisanih privremenih tapija na plazni prostor u kome vise ne postoji nikakav drugaciji sadrzaj osim 'industrije lezaljki i suncobrana' i poneke skuplje morske atrakcije, u pozadini cuci 'industrija brze hrane' gde se vata konobar vise za dnevnu dozu hrane i pica. Kad vidim 5 redova lezaljki krene mi jeza od celog koncepta, i svega pridodatog tome - mobilni bomboxovi koji tresu muziku za koju misle da je zanimljiva i vestackom hladu, deca koja vriste, roditelji koji vicu na njih i vaspitavaju ih na daljinu, dovikuju se ko ce cevape a ko sladoled, ona koja prave blato u plilcaku, mobilni adikti koji drljaju po svojim telefonima u lezaljkama izgledajuci kao da rade nesto najbitnije na svetu, ljudi koji se provlace izmedju lezaljki i koji ulaze u more da se probrckaju, rashlade, i vrlo cesto da mokre u njemu. Sportski likovi koji se prikazuju kako mogu da atraktivno oplivaju malo izvan prosecne daljine od obale. Izvan obora koktela od mirisa plastike, krema, pomada i ljudskog smrada ljljuskaju se daske, jetovi, camci, jahte i jedrilice onih koji su dosli na plazu sa svojim privatnim 'pontonima' jer im je lezaljka na plazi ispod casti, koji se sepure i ispod oka gledaju ko ih zavidno gleda sa obale. Oni predstavljaju pozadinski prizor u kojem svi prste od luksuza.... Neka fala - uopste nisam impresioniran celom tom slikom i dozivljajem nista razlicitim na bilo kojoj popularnoj plazi sveta.

A gradic je ocigledno lep i barem na slikama vrlo romantican.
sve to stoji :)

zato u Aziji a i u nekim drugim delovima sveta imas mogucnost da dozivis skoro netaknutu prirodu i nigde nikoga...ali...to je malo dalje, nije ni skuplje "samo" ta avio karta...ona jeste kako god okrenemo skupa...Evropa je Evropa...cisto sumnjam da tu jos postoji divljina bez ljudi a da ne kosta 1000 evra nocenje...

eto meni sada nimalo nisu smetale lezaljke a ni ljudi...kojih je u sustini jedva bilo na nekoj drugoj plazi na kojoj smo bili...u proseku je svaka deseta bila zauzeta u moru je svako imao svojih i 100m prostora :)

ne mogu ni da poredim te lepote a ni dozivljaj...drugacije je skroz...

kada si sa nekim koga volis, sa kim se razumes, ko te ne nervira a usput izbegavate velike guzve...tih par ljudi ne smeta...

nerado bih isla u Grcku u toku jula i avgusta iskreno...zamisljam sve krcato puno...a ovako u septembru...bilo mi je krajnje prijatno i lepo :)

miris jasmina, cvetovi, stari maslinjaci, puteljci...ma...divota :heart:

da se vratim na koncept lezaljki...to sam rekla i Fortesu...malo su preskupe...realno...da nisu tako skupe...ujutru bih mozda na jednu, popodne na drugu...ovako...ne isplati se recimo dati 10 evra za 2h...da se barem moze platiti na sat, dva...bilo bi interesantnije...

znam, znam...moze peskir i tako to...moze na pesku...na sljunku i kamenju mi ne prija toliko :)

a more i sunce u septembru je idealno tu...znas kada ces biti u toplom moru na Sejselima 1h? nikada...znas zasto? sunce tako przi i pored prijatnih 30C da sve preko 15 min je opasno...sprzice te zivog...barem dok se koza ne navikne a to bi znacilo minimum 10 dana navikavanja...
ovde do mile volje mozes da se brckas...ne znam, evo iskreno mene je more oborilo sa nogu...ne plaza...more...

sve to stoji :)

zato u Aziji a i u nekim drugim delovima sveta imas mogucnost da dozivis skoro netaknutu prirodu i nigde nikoga...ali...to je malo dalje, nije ni skuplje "samo" ta avio karta...ona jeste kako god okrenemo skupa...Evropa je Evropa...cisto sumnjam da tu jos postoji divljina bez ljudi a da ne kosta 1000 evra nocenje...

eto meni sada nimalo nisu smetale lezaljke a ni ljudi...kojih je u sustini jedva bilo na nekoj drugoj plazi na kojoj smo bili...u proseku je svaka deseta bila zauzeta u moru je svako imao svojih i 100m prostora :)

ne mogu ni da poredim te lepote a ni dozivljaj...drugacije je skroz...

kada si sa nekim koga volis, sa kim se razumes, ko te ne nervira a usput izbegavate velike guzve...tih par ljudi ne smeta...

nerado bih isla u Grcku u toku jula i avgusta iskreno...zamisljam sve krcato puno...a ovako u septembru...bilo mi je krajnje prijatno i lepo :)

miris jasmina, cvetovi, stari maslinjaci, puteljci...ma...divota :heart:

da se vratim na koncept lezaljki...to sam rekla i Fortesu...malo su preskupe...realno...da nisu tako skupe...ujutru bih mozda na jednu, popodne na drugu...ovako...ne isplati se recimo dati 10 evra za 2h...da se barem moze platiti na sat, dva...bilo bi interesantnije...

znam, znam...moze peskir i tako to...moze na pesku...na sljunku i kamenju mi ne prija toliko :)

a more i sunce u septembru je idealno tu...znas kada ces biti u toplom moru na Sejselima 1h? nikada...znas zasto? sunce tako przi i pored prijatnih 30C da sve preko 15 min je opasno...sprzice te zivog...barem dok se koza ne navikne a to bi znacilo minimum 10 dana navikavanja...
ovde do mile volje mozes da se brckas...ne znam, evo iskreno mene je more oborilo sa nogu...ne plaza...more...

1. zivimo u svetu sa 9 milijardi ljudi, 700 i nesto miliona u evropi. broj dobrih plaza je ogranicen, konept 'lezaljka' je placanje parkinga koji je unapred rezervisan za one koji ce da plate, ostali - marsh odatle - trljaju ruke oni koji izdaju s+l, trljaju ruke gradski oci koji im izdaju tapiju da mogu da privatizuju javni prostor, jedino ko ne trlja ruke su oni koji dodju - na primer da ja donesem svoj sator ne mogu nigde da ga zabodem - cisto argumenta radi - a to sa lezaljkama je postao standard - oces plazu? - plati plažu cak i kad je javna. Ja bi im zabranio da stavljaju lezaljke kad se ne koriste - ali nece da moze - mora sholdi da se otmu

2. nisu sejseli ali bio na karibima na prijatnih 30 stepeni i suncu al' u februaru isto i u dubajiju dec/jan - i sa bez navikavanja na sunce . ne pada mi na pamet da bilo gde idem na more u toku jula i avgusta. od grcke pa juznije.

3. tamo gde ima mesta na plazi znaci beskonana plaza - a to sam do sada video samo na floridi, alabami, dubajiju, karibima i sardiniji (spaniju ne znam) pretpostavljam po ispricanim iskustvima da severna afrika to takodje nudi samo vidi 2

4. ja potpuno razumem magiju mora za nas kontinentalce koji nemaju svoje more - cudesno je to. More je plavo.
Doduse, samo kad sija sunce, inace je sivo. Ali to otkriju samo oni koji zive na moru.
Primetio sam da je nama more neka vrsta fetisha. Nema ga dovoljno.
Ja sam igrom zivota u grupi koji vise nema taj fetish. Lepo mi je, ali ne i neophodno. Ali ono sto mi jeste neophodno jeste odmor, a ne jos jedna ista guzva negde drugde. Sasvim bi mi odgovaralo da udjem u grupu ljubitelja pustih ostrva :)

Ovu tvrđavu je u 19-om veku podigao turski Paša dok je pokušavao da zauzme Pargu od Francuza. Podignuta je iznad sela Antoussa kroz koju često prolazite kada idete na neke plaže severno na putu ka Sivoti i do nje se zaista jednostavno dolazi.
Imate dve opcije:

1) sopstvena kola koju smo mi naravno koristili i treba nekih 10-15 min vožnje. Imate jedno jasno obeleženo skretanje iz sela i onda opet samo pratite put. Klasičan grčki seoski,uzak i krivudav ali ništa spektakularno naročito za veterane grčkih letovanja :lol:

2) vozić turistički iz Parge - karta košta 8€, ide nekoliko puta dnevno uključujući i pred zalazak sunca da bi ga odande gledali. Vozić se nalazi tačno iza Krioneri plaže. Ovo vam je zgodna opcija, ali mana je što ste obično u većoj grupi i što ima tačno određeno vreme...mi smo imali tvrđavu skoro potpuno za sebe i sami

36272788_1783819638346171_5118064573886234624_n.jpg

(sa neta slika-volšebno nisam našao nijednu našu)

ali pasha.JPG

Back