Владан ИПХ
Veoma poznat
- Poruka
- 13.429
Сестро, да би разумела Оце мораш их читати. Вероватно си први пут у додиру са њиховим писанијем.Nisi mi odgovorio na pitanje sa teme o crkvi.
Ne razumem pisanja Svetih otaca, jer su isuvise sveti i isposnici, a mi zivimo u ovom svetu kakvom zivimo. Ne mogu da razumem nekog ko je ceo zivot proveo u manastiru, vec samo reci obicnog coveka.
Zato bolje i nemoj da mi odgovaras citatima, ako tako jedino znas.![]()
Они су исто људи од крви и меса и до светости су дошли тиме што су победили телесну вољу, духовном вољом. У нама самима се води рат између две воље.
Воље која тежи угађању греху и воље која тежи угађању Богу.
Да би ову другу појачала, мораш ослабити ову прву. То је цела поента. А средства за побеђивање пале(телесне) воље, су пост и молитва и СМИРЕЊЕ. Врло просто.Потребан је мали напор у почетку, касније иде лакше.
Награда за оне који трудом победе огреховљену вољу и развију духовну вољу, је неизрецива. Замисли да си у друштву Бога, Богородице и Светог Саве, Василија Острошког и других. Место на коме су сви они не може се описати колико је дивно.И још траје ВЕЧНО!
Људи су створени да би били део хармоније и вечног наслађивања Божијим присуством. Од тог осећаја припадности савршенству НЕ ПОСТОЈИ НИШТА БОЉЕ.То ко схвати постаје Православац.
Ако се само мало потрудиш, видећеш колика је награда за то. Ако труд изостане, изостаће не само награда, него следи и казна, па ти сама бирај.
Вреди се помучити и озбиљно размотрити ову тему.