Padobranci sveta ujedinite se !

istina je da je paracin stvarno jedina livada na kojoj mozete da skacete KAD TO VI HOCETE!!!

ja sam iz novog sada i do dolaska "nekih novih klinaca" koji su zaistinu podigli nivo skakanja na nasoj livadi, mogli ste da bacate pasulj a i on vam bas uvek ne bi mogao reci da li ce biti skakanja ovog vikenda ili ne.......................... ogranicavajuci nam je faktor, sto mi imamo An-2 i da bi on polete treba na livadi da bude spremno bar 20-tak padobranaca sa opremom kako bi mogli spojiti dva naleta radi ekonomicnosti .............

sto se tice ostalih livada u vojvodini vidim da se darko javlja sada iz kikinde i da tamo imaju cesnu 185 sa 5 mesta i da pokusava da napravi neki pomak na toj livadi, zrenjanin je nekad , cinimi se, bio aktivniji a sad tu i tamo se oglase..............subotica vec odavno muk..........a to je jedna od lepsih livada u vojvodini

i sta nam ostaje....lisicji jarak?????????????

ja za 25 god bavljenja padobranstvom nikad nisam skocio na jarku bilo sta za pamcenje, da ne pominjem jabucilov fijasko od proslog leta??????????? ispravite me ako gresim............

i sta nam je ostalo....paracin, sa najjacom instruktorskom bazom, sa utvom koja nosi 4 padobranca .i koja moze da poleti uvek kada se 4 padobranca skupe na livadi ...ili jedan koji ce da plati za ceo avion :) imaju odlicnu opremu i ganc nov tandem koji je jedini trenutno u funkciji u celoj srbiji...........

nama na ceneju, zahvaljujuci milanu, stize ekipa engleskih padobranaca sa 3 tandema u vreme egzita, kao i sasa jojic koji sa svojim tandemom stize u maju sa novog zelanda. sasa je inace pri samom kraju izrade vind tunela, koji ce do maja sigurno da proradi.......... na nasu livadu uvek ce po pozivu doci i ljuba i cica sa svojom ekipom i tandem padobranom, kada za to postoje ekonomski razlozi. zbog jednog zainteresovanog ne polece nigde ni jedan avion pa zato organizujte se ili samo se okupite a ja ili milan ili ljuba cemo vam pruziti sve ostalo...........

sto se tice obuke, nekad je trajala celo prolece do 01. maja kada smo bacali pocetnike na "gurtnu /pd-07 i pd-08/" i to do 10 skokova!!!!! pa ako se pokaze ide na ps-03 ili ps-02 ili t-4 na slobodno jos oko 35-40 skokova, pa na polaganje za dozvolu. nakon polozenog ispita dobija ps-06 ili ut-15 do 150 skoka!!!!!!!!!!! pa tek onda ako bude sve ok prelazi na padobran tipa krilo!!!!!!!!!!!

za sve to vreme od 5o pocetnika do dozvole stigne 7-8 a do krila maksimalno 4-5!!!!!!!!

to su cinjenice, to sam i ja prosao, i to nikom vise ne preporucujem!!!!!!!!!!

to je bio sistem koji je odbijao ljude od padobranstva, pa je zato sada ostalo nas 20-tak metuzalema i po koji klinac :)

bez ljutnje :)

voleo bih da mi se u rekreativnom bavljenju padobranstvom vec konacno neko pridruzi, da postoji sve vise livada gde mogu doci i skociti koliko hocu i KAD hocu........i zato podrzavam i uvek cu podrzavati ljubu i cicu a posebno i mog sugradjana milana tomina kao jednog od pravih predstavnika nekih mladjih i nadam se uspesnijih od nas , padobranaca :) :)

pamti se i to dok se gurtna sa konotcima ne razvuce (do 5m i 0.03s) slobodnog pada.
Ali filing kada znas da nisi vezan za avion i da sam moras da otvoris padobran se neda opisati recima, ali nikako ne sme da se propusti. A tek kada se odvojis od aviona i pocnes da letis....
Ja sam krila dobio na 11 skoku i od tada padobranstvo je moj zivot. Nisam ni ja slobodan pad osetio kako valja, 10-ak s u nekoliko navrata, ali sada bezim na vecu visinu kada vreme dozvoli.

Prilozi

• TN_P8141729.jpg
    TN_P8141729.jpg
    13,2 KB · Pregleda: 68
Rammstein84:
Druze lako je da to kazes. Naravno da ce svako svoje da hvali.
Mogu i ja da kazem " Utva" iz Panceva je vrh, ali sta mi vredi kad tu nema padobranske ko zna od kad. Ostala je samo skola za pilote.
Budi malo objektivan.
Slazem se sa tobom da je Novi Sad jak centar padobranstva (ta u nasoj je Vojvodini kako i ne bi bio?). Pozdrav za sve !
Ok Na Ovo Moram Da Odgovorim.Trenutno u Pancevu imas minimum 200 padobranaca,raznih vrsta.Mozda nisu bas tako vidljivi ali ih ima.Ljudi dzaba vam prica.Ako stvarno hocete da skacete sve sto vam treba je 150-200 jevreja i slobodan vikend.Upsss zamalo da zaboravim i naravno petlja! :shock:

for Rammstein84:
mislim da 'padobranstvo' nije samo skok iz aviona,vec sve gde se moze uzivati slobodan pad i naravno let kroz plavetnilo neba sa otvorenom kupolom. Ali nije problem drzati se skoka iz aviona, jer mi je samo to poznato (iskustveno). Interesuje me da li diskusija o skoku iz balona 'moguca'? :grin:
live life, go jump!

Prilozi

• balloon_jpg.jpg
    balloon_jpg.jpg
    26,4 KB · Pregleda: 43
Evo slucajno nabasah na ovu temu pa hajde najpre da se predstavim.
Moje ime je Branislav, rodjen sam u Kragujevcu gde i sada zivim. Sportskim padobranstvom se bavim od 1997. godine kada sam 19.04. skocio svoj prvi skok padobranom PD-08 kod nastavnika padobranstva pok. Klaic Slavka. Za ovih 9 godina bavljenja sportom skocio sam oko 250 skokova i obucen sam za DEMO skokove i disciplinu Formation Skydiving a trenutno radim i na usavrsavanju discipline skok na cilj.
Najpre da pozdravim sve clanove foruma, sve padobrance i one koje padobranski sport interesuje...
Moram na pocetku da kazem da je najbitnija stvar u padobranstvu da kada trebate nekome dati informaciju ta informacija bude prava. Da bude zasnovana na cinjenicama a ne na tome koliko si sa nekim dobar, koga volis a koga malo manje. Licni utisci su dakako veoma vazni, ali za jednog pocetnika padobranstva mozda je najvaznije da napreduje sto brze i kvalitetnije i dakako da je najvaznije da postane "bezbedan". Padobranstvo je jako lep sport ali bez stalne brige o bezbednosti moze da postane veoma opasan...
Moje licno iskistvo sto se tice uslova skakanja govori da u DZ Paracin mozete za najmanje novca da dobijete najvise znanja. Instruktori u Paracinu su visestruki drzavni prvaci, oprema je odlicna, poseduju trenazere za razlicite discipline i volju da vas upute u sam sport. Moto paracinskih instruktora je da je sam skok skup, te ga zato treba maksimalno iskoristiti. Takodje mozda jos jedna bitna stvar je da avion leti 16 minuta na 3000 i da je uvek na raspolaganju nekoliko pilota tako da nema problematike zajebavanja pilota sto cesto srecem u drugim skakackim centrima. Mozda da pomenem i to da paracinska DZ po frekvenciji rada najvise lici na centre u inostranstvu.
Svejedno koliko mozda vise volim da se druzim sa mladjim padobrancima, kao sto je to slucaj sa padobrancima kluba Feniks (koje ovom prilikom pozdravljam), u meni je ipak preovladala zelja za sportskim napredovanjem te zato najvisu ocenu dajem padobranskom centru Paracin. Nadam se da ce mo se na bugijima kojih ce ove godine biti nekoliko zajedno sresti na nekim FUN skokovima i uzivati u druzenju i letenju :-)
Na kraju jos da dodam da sam jedini BASEr u nasoj zemlji i evo na kraju da pozdravim posebno GoshuMaster-a i zavrsavam uz jedan savet za njega:
BASE skokovi su veoma opasni za nekoga ko nije adekvatno pripremljen za to. Uciti BASE bez adekvatne pripreme u padobranstvu je isto sto i uciti plivati u skucenom bazenu punom ajkula :-) Potrebno je uloziti u sebe nekoliko godina rada i truda i najmanje nekih 5000 Eur da bi postao BASEr. Jedina adekvatna priprema za BASE su skydiving skokovi. Skydiving skokovi su jako zabavni i glupo je da propustis svu tu zabavu zato sto si usmeren na BASE skakanje. Jos da dodam da mnogi padobranci ne odobravaju BASE skokove tako da moze da se desi da u startu budes izopsten od strane pojedinih skydivera.
Veliki pozdrav svima. Nadam se da ce mo se sresti na nekoj livadi uskoro. Uzivajte
P.S. Verovatno da necu uskoro ponovo posetiti ovaj forum tako da ako neko ima neko pitanje ili zeli savet koji ja mogu da dam moze da me kontaktira na mail: swoop@ptt.yu

Back