Odgovor Proki: Pozdrav tebi i tvojoj velikoj prijateljici Cici! Jako mi je zao sto je ona neobavestena, sto se uvek smatra napadanom i vredjanom, i sto sam je ja posredno svojom porukom informisao o nekim stvarima. U svojoj poruci sam rekao : "Direktorat civilnog vazduhoplovstva SCG je preporucio, a vecina padobranskih skola koje rade i prihvatila, da od ove sezone pocetna padobranska obuka za samostalne skokove krilom ne sme da traje samo jedan dan..." Prozvan sam da je tvrdnja netacna, jer nije nigde objavljena, a moj odgovor je da ukoliko nije objavljena ne znaci da ne postoji, a ja sam takvu informaciju dobio od instruktora iz padobranskih skola koji ce je primenjivati, i samo sam je ovde preneo, pa budi ljubazan, Proko, i prenesi joj da ukoliko o tome zeli da se dalje informise moze se javiti nadleznom vazduhoplovnom inspektoru.
Proko, ako mislis da je OK da drugi "neobavesteni" ljudi preko tebe nazivaju bilo koga lazovom, svaka ti cast, imas moj respect, a posto volis njene lepe price, a ja znam da ona bas divno prica kad druge napada a oni su u prici najbolji, pa neka ti isprica pricicu na koji nacin je u njihovoj padobranskoj skoli pre par godina poginuo padobranac i da li je to njihovim "najboljim instrukcijama" moglo biti izbegnuto, ili kod nje sve moze kad doneses cash. A i bas me zanima da li bi ti omogucili da skaces, ako radnog dana hoces da dodjes sam i skocis jedan skok... Ne verujem..
Odgovor Nixiju: Iskreno zalim ako sam "direktno uvredio klub i skolu u kojoj si ti skocio svoj prvi skok", ali ja ne govorim neistine i ne sirim dezinformacije, a ako ti nemas neke informacije, ne znaci da one ne postoje i da ti mozes tako lako da prozivas ljude da lazu i to za tudj racun! U tekstu sam izneo proverene informacije i nisam imao nameru da njima bilo koga prozivam i vredjam, a ako se neko prepoznao kao napadnut, i dize buku iako nije uopste ni pomenut, onda verovatno on sam zna da li postoji razlog da se od necega brani.
Sto se tice informacije o preporuci Direktorata, ona ce biti primenjivana u svim padobranskim skolama koje priznaju Direktorat civilnog vazduhoplovstva kao autoritet u oblasti sportskog padobranstva, a skola u kojoj si ti skocio svoj prvi skok to odavno ne cini. Tacka. Sistem, odnosno zakon na koji se pozivas, u praksi je zastareo, a program pocetne obuke za skokove tipa krilo svaki instruktor na aerodromima prilagodjavao je svojim potrebama i pomenuta preporuka Direktorata je mera koja ima za cilj da standardizuje padobransku obuku na nivou zemlje.
Drago mi je da si nam u svojoj poruci pojasnio neke stvari, ali interesantan mi je detalj vezan za iznajmljivanje opreme, kako je oprema u Paracinu super, a nigde drugde ne valja. Da li si bio na nekom drugom aerodromu da vidis to o cemu govoris ili te je o tome neko poucio? Ne pricaj o stvarima koje nisi video! Cena iznajmljivanja opreme u drugim skolama je u rasponu od desetak evra zato sto su sve te opreme vrhunskog kvaliteta, jos uvek su nove (jako malo skokova) i zato sto su ti padobrani placeni preko 5000 evra i garantovano su konstrukcijski i koncepcijski kvalitetniji od opreme u Paracinu i imaju najmodernije (citaj skupe) svetski standardizovene automate za otvaranje rezervnih padobrana. Uz to, paracinska oprema je jeftinija jer se koristi godinama i na kraju je svog eksploatacionog veka, koji je par stotina skokova i moze se reci da je odsluzila svoje.
Ja pricam ono sto sigurno znam i ovde nikog ne zelim da napadam niti favorizujem, samo iznosim cinjenice koje je lako proveriti, a ako se nekima ne svidja objavljivanje istine, jako mi je zao zbog toga.
Izvinjavam se Rammstein84, jer ova replika ne odgovara nameni teme koju je pokrenuo, a pozdravljam portparole paracinske padobranske skole i pozivam ih da vise ne opterecuju ovaj forum svojim prozivkama za tudj racun i pokusajima da me diskredituju, i ukoliko zele da mi prenesu jos nesto od sky-cice ili mi pojasne ili objasne neke stvari, stojim im na raspolaganju preko svog maila, jer im preko foruma vise necu odgovarati.
Mirko Manojlovic
Padobranski klub "Feniks", Beograd
secretary@skydive-feniks.org.yu