Padobranci sveta ujedinite se !

10.jpg_w100_h100_cw290_ch290_cx0_cy92_thumb.jpg
11.jpg_w100_h100_cw342_ch342_cx8_cy34_thumb.jpg
5.jpg_w100_h100_cw470_ch470_cx5_cy105_thumb.jpg
1.jpg_w100_h100_cw349_ch349_cx12_cy18_thumb.jpg

vedro nebo i meko prizemljenje i od veteranaz:lol:

Imam jedno pitanje koje me muci ... naime, planiram skok vec duze vreme, pregled sam obavio, ali naravno nikako da se sastavim sa lovom i za taj 1. skok. Ne, ne zelim nikakvu humanitarnu donaciju :) Evo glupo pitanje: gledajuci iskusne skakace, kako se prevrcu u slobodnom padu, kontam da je obavezno da ti ledja, odnosno padobran bude na strani prema nebu, kako bi se pravilno otvorio. Da li je to neophodno? Ja, kao neiskusan junac to ne znam, ali verovatno su to pocetnicke stvari koje se treniraju na zemlji ...

Odlikovan za hrabrost, ostao bez penzije
Blic - Pre 30 minuta

Kada je podoficir 63. padobranske brigade Hasan Omerović (48) iz Niša 1990. godine posle preživljenog pada sa 2.650 metara visine odbio da se penzioniše uprkos 17 preloma i delimičnom invaliditetu, nije mu ni na kraj pameti bilo da će jednog dana biti u poziciji da od države traži penziju pred Sudom za ljudska prava u Strazburu. A to se upravo desilo.

Hasan Omerović: traganje za pravdom dugo 17 godina

Omerović je svojevremeno šokirao javnost kada se posle samo četiri meseca od umalo fatalnog pada vratio u stroj. No, pošto je sa niškim padobrancima tri godine proveo na najžešćim ratištima u bivšoj Jugoslaviji, na kojima je stekao i medalju za hrabrost, po povratku u Niš 1993. godine bio je, kako napominje, primoran da podnese zahtev da napusti ovu elitnu jedinicu "zbog velikog pritiska pojedinih oficira bezbednosti samo zato što je druge veroispovesti".

Rat je proveo na dužnosti zamenika načelnika odeljenja bezbednosti, a onda su po povlačenju JNA i povratku u Niš, za njega počeli problemi.

- Preko noći su smenjene sve starešine nesrpske nacionalnosti na ključnim pozicijama. Prihvatio sam novu dužnost - v.d. komandanta pozadinske čete u kojoj su bili kuvari, vozači i sanitetlije, nadajući se da ću moći da promenim svoj status. Budući da je jedan od glavnih zadataka moje čete bio spremanje hrane za jedincu bilo me je strah da mi se ne namesti neka igra zbog koje bih završio u zatvoru. Poklekao sam pritisku i zatražio skidanje iz vojske krajem 1993. godine, ali sam ubrzo, u roku, na nagovor drugova iz čete podneo žalbu na koju odgovor deset godina nisam dobio - objašnjava Omerović.

Jedinicu je napustio kao stariji vodnik prve klase. Kaže da je potražio pravdu na sudu i kao dokaz da je na njega vršen pritisak jer je musliman priložio pisanu izjavu njegovog tadašnjeg komandanta koji je sve to potvrdio, kao i još dva druga padobranca iz jedinice, ali ni to nije bilo dovoljno.

- Nije vredelo ni što sam posle pada sa 2.650 metara odbio da se penzionišem, već sam otišao u rat, kao ni medalja za hrabrost stečena na ratištu. Za 13 godina službe nemam nijednu mrlju u karijeri. Boli me ovakav odnos države prema meni jer ničim to nisam zaslužio. Bio sam lojalan vojnik Srbije - kaže Omerović. Prošle godine Vrhovni sud Srbije naložio je Ministarstvu odbrane da odluči po njegovom zahtevu da se ukine naredba o prestanku vojne službe, ali je nakon toga Ministarstvo donelo odluku da zahtev odbije kao neosnovan uz obrazloženje "da ne postoji pravosnažna sudska odluka koja potvrđuje da je postojala prinuda". Kada je i Ustavni sud nedavno odbacio njegovu žalbu, Omerović je pre nekoliko dana uputio tužbu Sudu za ljudska prava u Strazburu i zatražio novčanu odštetu.

U Upravi za odnose sa javnošću MO Srbije objašnjavaju da na naredbu na osnovu koje je Omeroviću prestala vojna služba nije bilo dozvoljena žalba već je mogao je da se pokrene samo upravni spor pred Vrhovnim vojnim sudom, što on nije učinio, pa je naredba postala pravosnažna.

- Budući da drugostepeni organ nije u roku od 60 dana doneo zaključak po Omerovićevoj žalbi, on je mogao da ponovi zahtev na osnovu koga bi nadležni organ morao u roku od sedam dana da donese traženo rešenje po ponovljenom traženju. Ukoliko i tada nadležni organ ne odgovori stranka može pokrenuti upravni spor kao da joj je žalba odbijena. Drugim rečima, stranka je bila u obavezi da ponovo traži donošenje odluke po žalbi na prvostepeno rešenje. Gospodin Omerović je sve navedene radnje propustio i tek je 2003. godine ponovo tražio da se donese odluka o njegovoj žalbi, što je tada i učinjeno. Zaključkom tadašnje Personalne uprave GŠ VSCG žalba je odbačena kao nedopuštena, a tužbu koji je podneo Omerović protiv navedenog zaključka odbio je 2008. godine Vrhovni sud Srbije, navode u Upravi. Oni ističu da su uvek postupali po svakoj odluci nadležnog suda i da će tako biti i nadalje.

Otkazao mu padobran

Omerović se u istoriju padobranstva upisao na strašan način. U toku opitnog skoka sa novim vojnim padobranima 15. 2. ‘90. otkazali su mu i glavni i pomoćni padobran, pa je samo sa trećinom otvorenog padobrana, sa visine od 2.650 metara, brzinom od 120 kilometara na čas, pao na krošnju drveta, a onda na betonsko igralište. Zadobio je 17 preloma, proglašen je 30 odsto invalidom, ali je odbio penziju. Vratio se u stroj četiri meseca kasnije i od juna 1991. godine sa jedinicom prošao sva najžešća ratišta u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni. Instruktor je skijanja, alpinizma i padobranstva sa 1.573 skoka, majstor džudoa treći dan i majstor kik-boksa, završio je sve diverzantske, obaveštajno-bezbedonosne i policijske škole u jedinici.

Imam jedno pitanje koje me muci ... naime, planiram skok vec duze vreme, pregled sam obavio, ali naravno nikako da se sastavim sa lovom i za taj 1. skok. Ne, ne zelim nikakvu humanitarnu donaciju :) Evo glupo pitanje: gledajuci iskusne skakace, kako se prevrcu u slobodnom padu, kontam da je obavezno da ti ledja, odnosno padobran bude na strani prema nebu, kako bi se pravilno otvorio. Da li je to neophodno? Ja, kao neiskusan junac to ne znam, ali verovatno su to pocetnicke stvari koje se treniraju na zemlji ...

Pozeljno je, ali nije neophodno. Naime, na prvim skokovima (koje ces ti upraznjavati) koristis ucenicku opremu, koja u sebi ima jedno malo padobrance (pilot padobrance) koje u sebi sadrzi jaku oprugu. I iskusniji padobranci to koriste, ali recimo bez opruge (tzv. meko padobrance). Ukoliko iz bilo kog razloga u slobodnom padu (ovo se sve odnosi na momente kad krenes da skaces kao ucenik na slobodno, a to je cca 5-6 skok) odes u polozaj bokom na dole ili cak ledjima na dole, ukoliko povuces rucicu za otvaranje, ranac ce se otvoriti i "ispucati" pilot padobrance relativno daleko od tebe (3-6 metara ako se secam dobro). Na ovaj nacin bi trebalo da se obezbedi sigurno otvaranje padobrana u bilo kom polozaju.
Medjutim moram da ti napomenem sledecu stvar: Padobran ce ti se skoro sigurno otvoriti bilo da si na boku ili ledjima, ali je moguce da ti u takvim polozajima konopci prilikom otvaranja prodju izmedju ruku ili nogu, gde generalno ne bi trebali, i da ti na taj nacin nanesu lakse povrede, ili cak prouzrokuju otkaz padobrana. Iako nema preteranog razloga za brigu, jer ce te tesko koji instruktor i pustiti da skaces na slobodno ako se ne uveri da se lepo odvajas od aviona dok si jos na "gurtni". I plus, naravno da se ove stvari uvezbavaju i na zemlji, ali te nista do pravog skoka ne moze pripremiti na slobodan pad, i udare vetra prilikom skoka.
I sto se tice malo iskusnijih padobranaca, primetices na tim snimcima verovatno da se svi oni vrte i vrte, ali kad dodje vreme za otvaranje, da svi zauzmu tzv "box" polozaj odnosno polozaj licem na dole, ili kako ti kazes, da padobran gleda gore, te na taj nacin osiguravaju stabilan polozaj prilikom otvaranja. I ovo se vezba, i to ces nauciti, niko se od nas nije naucen rodio, narocito ne za taj sport. Dosta stvari vezano za obuku mozes da pogledas na sajtu padobranskog kluba "Fenix" iz Beograda http://www.pkfenix.com , konkretno u tvom slucaju sekcija "obuka" na http://www.pkfenix.com/obuka.htm
Nadam se da sam ti bio od pomoci, i uverio da je sve ovo veoma sigurno, te da te nisam pokolebao u nameri da skaces. Zelim ti sve najbolje.

Blue skies

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanimljivosti/185983/Spasila-koleginicu-na-visini-od-4200-metara

Spasila koleginicu na visini od 4.200 metara
I.Kešanski/Blic online | 20. 04. 2010. - 19:42h | Foto: AP - Ilustracija | Komentara: 2

Jedna žena padobranac je u vazduhu spasila drugu, koja nije uspela da otvori svoj padobran, prenosi “Dejli telegraf”.

Katarina Vagner (24), koja je više od 1.000 puta skakala iz aviona iznad rodne Nemačke, u nedelju je zamalo nastradala.

Ona je zajedno sa još troje padobranaca trebalo da skoči iznad grada Magdeburga.

Međutim, u trenutku iskakanja,iznenadan jak vetar je udario Vagnerovu i bacio na trup aviona. Ona je tom prilikom jako povredila rame i nije uspela da povuče ručicu padobrana kako bi ga otvorila.

Ono što je zatim usledilo je, prema rečima svedoka sa tla, izgledalo kao scena akcionog filma.

Žena koja je trebalo da skoči posle Vagnerove, videla je šta se desilo i odmah krenula za njom.

Ona je uspela da sustigne Vagnerovu u vazduhu i povuče ručicu od njenog padobrana umesto nje.

Vagnerova zbog povrede nije mogla da upravlja padobranom, pa je nezgodno sletela i pritom povredila obe noge.
Ipak, on je bila presrećna što je zahvaljujući koleginici uspela da preživi.

Očekuje se da će se Katarina Vagner potpuno oporaviti u Magdeburškoj univerzitetskoj klinici, ali nije poznato da li će nastaviti da se bavi padobranstvom.

Portparol lokalne policije Tomas Kribič opisao je spasavanje kao seriju “pametno izvedenih manevara uz pomoć kojih je žena prišla Vagnerovoj i otvorila njen padobran”.

“Ipak ona nije uspela da kontroliše padobran, pa je pri sletanju zadobila povrede”, rekao je Kribič.

Pozeljno je, ali nije neophodno. Naime, na prvim skokovima (koje ces ti upraznjavati) koristis ucenicku opremu, koja u sebi ima jedno malo padobrance (pilot padobrance) koje u sebi sadrzi jaku oprugu. I iskusniji padobranci to koriste, ali recimo bez opruge (tzv. meko padobrance). Ukoliko iz bilo kog razloga u slobodnom padu (ovo se sve odnosi na momente kad krenes da skaces kao ucenik na slobodno, a to je cca 5-6 skok) odes u polozaj bokom na dole ili cak ledjima na dole, ukoliko povuces rucicu za otvaranje, ranac ce se otvoriti i "ispucati" pilot padobrance relativno daleko od tebe (3-6 metara ako se secam dobro). Na ovaj nacin bi trebalo da se obezbedi sigurno otvaranje padobrana u bilo kom polozaju.
Medjutim moram da ti napomenem sledecu stvar: Padobran ce ti se skoro sigurno otvoriti bilo da si na boku ili ledjima, ali je moguce da ti u takvim polozajima konopci prilikom otvaranja prodju izmedju ruku ili nogu, gde generalno ne bi trebali, i da ti na taj nacin nanesu lakse povrede, ili cak prouzrokuju otkaz padobrana. Iako nema preteranog razloga za brigu, jer ce te tesko koji instruktor i pustiti da skaces na slobodno ako se ne uveri da se lepo odvajas od aviona dok si jos na "gurtni". I plus, naravno da se ove stvari uvezbavaju i na zemlji, ali te nista do pravog skoka ne moze pripremiti na slobodan pad, i udare vetra prilikom skoka.
I sto se tice malo iskusnijih padobranaca, primetices na tim snimcima verovatno da se svi oni vrte i vrte, ali kad dodje vreme za otvaranje, da svi zauzmu tzv "box" polozaj odnosno polozaj licem na dole, ili kako ti kazes, da padobran gleda gore, te na taj nacin osiguravaju stabilan polozaj prilikom otvaranja. I ovo se vezba, i to ces nauciti, niko se od nas nije naucen rodio, narocito ne za taj sport. Dosta stvari vezano za obuku mozes da pogledas na sajtu padobranskog kluba "Fenix" iz Beograda http://www.pkfenix.com , konkretno u tvom slucaju sekcija "obuka" na http://www.pkfenix.com/obuka.htm
Nadam se da sam ti bio od pomoci, i uverio da je sve ovo veoma sigurno, te da te nisam pokolebao u nameri da skaces. Zelim ti sve najbolje.

Blue skies
Hvala ti! Naravno da si mi pomogao.:worth:

sta kazete za ovo??????????????????????????

Trideset godina zatvora za ubistvo suparnice
Beta | 21. 10. 2010. - 21:14h | Foto: AFP | Komentara: 0

Belgijski sud osudio je danas na 30 godina zatvora ženu koja je suparnici, sa kojom je delila ljubavnika, pokvarila padobran zbog čega je ona poginula.

Sudija je izjavio da je jedina olakšavajuća okolnost bila nestabilno mentalno stanje osuđene.

Izricanje kazne usledilo je dan pošto je 26-godišnja Els Klotemans proglašena krivom za sabotiranje padobrana prijateljice sa kojom je imala zajedničkog ljubavnika, 2006. godine.

Porota je utvrdila da je Klotemans bila motivisana ljubomorom.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/213102/Trideset-godina-zatvora-za-ubistvo-suparnice

Pa da li je moguce da te ne privuce?
Ja sam posle prvog skoka vec bio zarazen,a da ne spominjem sad.
Ceo zivot posveticu padobranstvu,pa makar se kupola ne otvorila jednog dana.
Dobro to je tvoj izbor ipak hvala ti sto si pozvao ljude da probaju skok.
I kako je u Fenixima? Ne znam da li da se uclanim kod njih ili u Nebeski Dijamant.

Veliki pozdrav svim padosima i ucesnicima ovog foruma !

Jedan od osnivaca Feniksa je pripadnik 63. padobranske takodje, inace moj klasic iz vojske klasa Mart 97/98, poznat kao MRAV. Tako da je Feniks odlican izbor, kako zbog kluba tako i jer cete naci zajednicke teme jer smo bili u istoj jedinici.

Pozdrav

rano jutros umro je nas drug, nastavnik padobranstva ZORAN ZOKI MILENKOVIC MAJURAC iz Jagodine :(

posle duge i teske bolesti, jutros oko 03.00 umro je nas Zoki. padobranac od svojih najranijih dana, veliki drug i zaljubljenik u plave visine. osvajac mnogih priznanja i medalja, sekretar i predsednik aerokluba Jagodina i jedan od osnivaca memorijalnog kupa p/pukovnik Goran Ostojic.

svi ga pamtimo po nesebicnom ponasanju, davanju i velikom trudu koji je ulozio da bi sacuvao u Jagodini padobranstvo i vazduhoplovstvo .....

sahrana preminulog ZORANA ZOKIJA MILENKOVIC MAJURACA bice sutra 20.01.2012 god na groblju u Majuru kraj Jagodine

neka mu je vecna slava !!!!!!!

Back