SkySmile
Obećava
- Poruka
- 53
Hahahaha ELIMINATOR! 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Imam jedno pitanje koje me muci ... naime, planiram skok vec duze vreme, pregled sam obavio, ali naravno nikako da se sastavim sa lovom i za taj 1. skok. Ne, ne zelim nikakvu humanitarnu donacijuEvo glupo pitanje: gledajuci iskusne skakace, kako se prevrcu u slobodnom padu, kontam da je obavezno da ti ledja, odnosno padobran bude na strani prema nebu, kako bi se pravilno otvorio. Da li je to neophodno? Ja, kao neiskusan junac to ne znam, ali verovatno su to pocetnicke stvari koje se treniraju na zemlji ...
Hvala ti! Naravno da si mi pomogao.Pozeljno je, ali nije neophodno. Naime, na prvim skokovima (koje ces ti upraznjavati) koristis ucenicku opremu, koja u sebi ima jedno malo padobrance (pilot padobrance) koje u sebi sadrzi jaku oprugu. I iskusniji padobranci to koriste, ali recimo bez opruge (tzv. meko padobrance). Ukoliko iz bilo kog razloga u slobodnom padu (ovo se sve odnosi na momente kad krenes da skaces kao ucenik na slobodno, a to je cca 5-6 skok) odes u polozaj bokom na dole ili cak ledjima na dole, ukoliko povuces rucicu za otvaranje, ranac ce se otvoriti i "ispucati" pilot padobrance relativno daleko od tebe (3-6 metara ako se secam dobro). Na ovaj nacin bi trebalo da se obezbedi sigurno otvaranje padobrana u bilo kom polozaju.
Medjutim moram da ti napomenem sledecu stvar: Padobran ce ti se skoro sigurno otvoriti bilo da si na boku ili ledjima, ali je moguce da ti u takvim polozajima konopci prilikom otvaranja prodju izmedju ruku ili nogu, gde generalno ne bi trebali, i da ti na taj nacin nanesu lakse povrede, ili cak prouzrokuju otkaz padobrana. Iako nema preteranog razloga za brigu, jer ce te tesko koji instruktor i pustiti da skaces na slobodno ako se ne uveri da se lepo odvajas od aviona dok si jos na "gurtni". I plus, naravno da se ove stvari uvezbavaju i na zemlji, ali te nista do pravog skoka ne moze pripremiti na slobodan pad, i udare vetra prilikom skoka.
I sto se tice malo iskusnijih padobranaca, primetices na tim snimcima verovatno da se svi oni vrte i vrte, ali kad dodje vreme za otvaranje, da svi zauzmu tzv "box" polozaj odnosno polozaj licem na dole, ili kako ti kazes, da padobran gleda gore, te na taj nacin osiguravaju stabilan polozaj prilikom otvaranja. I ovo se vezba, i to ces nauciti, niko se od nas nije naucen rodio, narocito ne za taj sport. Dosta stvari vezano za obuku mozes da pogledas na sajtu padobranskog kluba "Fenix" iz Beograda http://www.pkfenix.com , konkretno u tvom slucaju sekcija "obuka" na http://www.pkfenix.com/obuka.htm
Nadam se da sam ti bio od pomoci, i uverio da je sve ovo veoma sigurno, te da te nisam pokolebao u nameri da skaces. Zelim ti sve najbolje.
Blue skies
Pa da li je moguce da te ne privuce?
Ja sam posle prvog skoka vec bio zarazen,a da ne spominjem sad.
Ceo zivot posveticu padobranstvu,pa makar se kupola ne otvorila jednog dana.
Dobro to je tvoj izbor ipak hvala ti sto si pozvao ljude da probaju skok.
I kako je u Fenixima? Ne znam da li da se uclanim kod njih ili u Nebeski Dijamant.
Veliki pozdrav svim padosima i ucesnicima ovog foruma !
Ovo i mene zanima!
Hteo bih da probam padobranstvo , samo imam osecaj da necu imati para za onaj pocetnicki trening a kamol za nesto drugo.