P R A V I L A ( osvežena ***26.11.2009.*** obavezno pročitati )!!!

xiaoyu

Domaćin
Poruka
3.755
Ovo je tutorijal za sve nove članove koji žele da učestvuju na ovom podforumu.1. AUTENTIČNOST FOTOGRAFIJE:

Ovaj podforum Fotografija od nedavno je prešao iz sekciji "Hobi" u sekciju "Umetnost i Kultura". To je urađeno zato da bi se podigao kvalitet prilaza pojmu fotografije, a samim tim kako bi se pokazalo da fotografija nije samo pojam "vidi i snimaj" (snapshot). Vremenom se pokazalo da se ovde okupljaju ljudi koji se uglavnom amaterski bave fotografijom. S toga je bitno da fotografija koju postavljate bude vaše lično autorsko delo.
Kada postavljate svoje fotografije na forum izaberite one za koje smatrate da se na neki način izdvajaju kvalitetom od ostalih.
Svaka fotografija bi trebala da ima kratki tekstualni opis gde i kada je nastala. Poželjno je da fotografija sadrži EXIF, što naručito važi za nove članove. EXIF je ugrađena dodatna informacija o fotografiji, zabeležena tokom snimanja fotografije, a sadrži razne informacije o postavkama fotoaparata i ekspozicije. Uglavnom svi od popularnih programa za obradu fotografija na računarima u mogućnosti su pročitati te informacije, no većina ih nakon eventualne obrade fotografije pri ponovnom čuvanju te informacije gubi. Zato se trudite da fotografije postavljate sa EXIF-om. Ovo se naručito odnosi na nove članove. Ukoliko se EXIF pri obradi izgubi, bilo bi poželjno da vi istaknete neke osnovne informacije o fotografiji, kao što su: koji ste fotoaparat koristili, otvor blende i vreme expozicije, ISO itd...

Edit by danez 01.01.2009. Ako Vam se neverovatno mnogo dopadnu tudje fotografije koje ste negde videli, toliko da biste to podelili na ovom podforumu, molimo Vas da uz sliku koju zakacite date i link ka internet strani sa kog je slika preuzeta ili date informaciju ko je autor fotografije. Hvala.


2. OPŠTA PRAVILA

1. Dobro razmislite na koju od tema ćete postaviti fotografiju, da se ne bi ponavljali i istu fotografiju postavili na više tema jer će biti brisane. Jedna fotografije može da se nađe na samo jednoj temi. Ovo pravilo je izuzetak za takmičenja. Izuzetak je tema "Kritike i ozbiljne analize". Na njoj takođe mogu da se pojave fotografije koje ste kačili na drugim temama.

2. Ukoliko nakon pretrage, smatrate da nijedna tema ne odgovara fotografiji koju želite da postavite, slobodno otvorite novu temu.

3. Nove teme koje otvarate ne mogu da budu takmičarskog karaktera u smislu gore pomenutog takmičenja koje konstantno traje, ali ukoliko imate ideju za neki novi tip takmičenja, slobodno otvorite novu takmičarsku temu.

4.Svaki čet na temama ograničite na minimum. Poželjno je da komentarišete slike, ali nemojte preterivati u tome. Svaki vid duže rasprave nastavite na temi "Foto caskaliste-tehnika-trikovi-saveti-chat".

5. Nemojte preterivati u postavljanju fotografija, dozvoljeno je postaviti ***4*** fotografije jednu za drugom. Budite korektni i sacekajte da neko odgovori na vas post, (fotografijom ili komentarom) pre postavljanja novog. Tako cemo izbeci takozvani SPAM FOTOGRAFIJA.

2.5.1 Moguce je postaviti do 6 fotografija u postu ukoliko je u pitanju serija fotografija ali onda velichina fotografije mora da bude do 500pix po duzoj strani

6. Pre nego sto postavite svoju fotografiju, imajte obzira prema korisniku koji je postavio svoju fotografiju pre vas, te je prokomentarisite, kritikujte sta valja, a sta ne, sta vam se svidja, a sta ne, a ako mislite da nešto nije dobro urađeno iznesite svoje viđenje kako bi to mogao da promeni. Tako cemo pomoci jedni drugima i svakom drugom fotkom ispravljati greske iz prethodne.


3. DIMENZIJE FOTOGRAFIJE:

Maximalna veličina fotografije koja se kači je 800 pixela po dužoj strani. Možete kačiti i thumbnailove ukoliko želite, to je već stvar ličnog izbora.

U Photoshopu: idite na meni, Image :arrow: Image Size i pojaviće vam se dialog box. Opcije "Scale styles", "Constrain proportions" i "Resample image" (na "Bicubic" po defaultu) držite uključene, i ukucajte 800 pixela po dužoj strani.

U ACDSee-u: idite na meni, Modify :arrow: Resize (ili Enhance :arrow: Resize) i pojaviće vam se dialog box. Opciju "Preserve aspect ratio" (ili "Maintain aspect ratio") držite uključenu (na "Original" po defaultu), pod "Resizing filter" (ili "Resampling filter") opcijom izaberite "'Bicubic", i ukucajte 800 pixela po dužoj strani.


4. VELIČINA FAJLA:

Zbog članova koji imaju slabiju internet konekciju ova stavka je vrlo važna za sve članove podforuma:

U Photoshopu: idite na meni, File :arrow: Save for Web i pojaviće vam se dialog box. U opcijama u gornjem desnom uglu izaberite sledeće:

- Preset: JPEG High
- Progressive i ICC Profile opcije - isključene
- Optimized opcija - uključena
- Quality: 60
- Blur: 0
- Matte: ništa

Nakon ovog, u donjem levom uglu će se pojaviti koliko je fotografija teška. Ukoliko to ne prelazi 200kb i ako ste zadovoljni izgledom fotografije, idite na Save.

U ACDSee-u: idite na meni, File :arrow: Save As i pojaviće vam se dialog box. Izaberite gde hoćete da snimite fotografiju i pod kojim imenom, i idite na 'Options', nakon čega će vam se pojaviti drugi dialog box. U opcijama izaberite sledeće:

- Image quality: 60
- Progressive i Optimize Huffman codes opcije - isključene
- Component sampling: default
- Smoothing: 0

Idite na OK, pa Save. Proverite da li fotografija izgleda dobro i koje je težine u kb, ako nije došlo do gubitka u detaljima, i ako ne prelazi 200 kb, onda je sve u redu.5. KAČENJE FOTOGRAFIJE ( UPLOAD ):

Za uploadovanje fotografija uglavnom koristimo besplatne image hosting servise kako što su:

- ImageShack
- TinyPic
- PhotoBucket


Na ImageShack-u:

1. izaberite opciju upload (a opciju resize image držite isključenu.)
2. Pronađite pripremljenu fotografiju na svom računaru pritiskom na Browse,
3. kliknite Host it!, i ImageShack će vam generisati stranu sa kodovima.

6ltb8xz-1.jpgPeti kod (Hotlink for forums (1)) iskopirajte i paste-ujte u postu na konkretnoj temi, i koristite opciju Pregledaj poruku da vidite da li je sve ok.


Na TinyPic:

1. izaberite opciju upload (a opciju resize image držite na default-u)
2. Pronađite pripremljenu fotografiju na svom računaru pritiskom na Browse,
3. kliknite upload now!, i TinyPic će vam generisati stranu sa kodovima.

6xr7trs.jpg
6ol1tow-1.jpg


Drugi kod (IMG Code for Forums & Message Boards) iskopirajte i paste-ujte u postu na konkretnoj temi, i koristite opciju Pregledaj poruku da vidite da li je sve ok.


Na PhotoBacket-u:

Kreirajte svoj nalog, i idite na Upload photos & video panel. Pronađite pripremljenu fotografiju sa svog računara na Browse, kliknite Upload, i Photobucket će vam generisati thumbnail preview sa "URL" i "IMG" tagovima ispod slike.

6wmnj0p-1.jpg834toph-1.jpg


Četvrti kod iskopirajte i paste-ujte u postu na konkretnoj temi, i koristite opciju Pregledaj poruku da vidite da li je sve ok.6. TAKMIČENJA:

Takmičarske teme su igračkog tipa, a uskoro ćemo se potruditi da uvedemo nagrade. Cilj ovih tema je da forum postane dinamičniji, da se igramo i da preispitamo kvalitet svog rada u odnosu na druge takmičare kao i da preispitamo svoju inventivnost po pitanju odgovaranja na zadatu temu.

Pravila:

- po jedno originalno autorsko delo koje do sada nije bilo kacheno na forum (smisao ovoga je anonimnost)

- svako ima pravo da uchestvuje a jedino oni koji uchestvuju imaju pravo da glasaju

- velichina fotografija 800pix po duzoj strani

- fotografija mora da bude bez ukrasa i ramova

- obrada fotografije treba da bude umerena i primerena temi na koju se shalju fotografije, bez fotomanipulacija (dozvoljeno je sve sto postoji u PSu bez uvodjenja ne postojecih elemenata u fotografiju kao sto su delovi neke druge fotografije!

- radovi se shalju moderatoru koji postavlja fotografije na temi... po zavrshetku takmichenja ono se zatvara i svaki uchesnik ima obavezu da glasa...

- glasa se za tri najbolje fotografije na sledeci nacin: redni broj fotografije i bodovi koji se daju na sledeci nacin: njabolja fotografija 4 boda, drugo mesto 3 boda, trece mesto 2 boda... (podrazumeva se da autori ne mogu da glasaju za sebe)

- glasanje je tajno i vashe odluke se takodje shalju moderatoru koji zbraja glasove... za glasanje uchesnici imaju na raspolaganju 24h od zatvaranja takmichenja i po zbrajanju glasova objavljuju se rezultati...

- moderator ne uchestvuje u takmichenjo kao ni u glasanju!


Svi oni koji ne budu poštovali pravila ovog podforuma biće sankcionisani.

:D
 
Poslednja izmena od moderatora:

Back
Top