Otpor i kolaboracija u Srbiji 1941. godine

129885475_2855817838076870_3074261638879217212_o.jpg

Реци Јозу да Недић није имао средстава да опреми ни оне његове а опремао је немачке дивизије!Свашта ћу још да прочитам овде.
Сигурно, исто му пренеси да су експлоатацију српске привреде преузели Немци на себе.
Видим да оправдаваш због принудног откупа и принудног бесплатног рада (кулук) које је окупатор наметнуо сељацима и грађанима. Разумљиво, разрези (задужења) за села и градове вршиле су окупацијске снаге а потом посебно разрезе и евиденцију за домаћинства, вршили су четници блиски сарадници окупатора.
Посебно су четници били ревносни у контроли принудног откупа жита у време вршидбе јер су били присутни и ,,ударали рецке'' на број канти оврлог жита.
Ту и мени не треба Јозо Томашевић јер сам у августу 1944. лично видео четничког контролора како ревносно бележи (,,рецка'') сваку канту уз ракијицу и мезе. Повремено би га обилазила четничка супер-контрола да види како иде вршидба и да контролор случајно није претерао са ракијицом и заспао.

Видим да оправдаваш због принудног откупа и принудног бесплатног рада (кулук) које је окупатор наметнуо сељацима и грађанима. Разумљиво, разрези (задужења) за села и градове вршиле су окупацијске снаге а потом посебно разрезе и евиденцију за домаћинства, вршили су четници блиски сарадници окупатора.
Посебно су четници били ревносни у контроли принудног откупа жита у време вршидбе јер су били присутни и ,,ударали рецке'' на број канти оврлог жита.
Ту и мени не треба Јозо Томашевић јер сам у августу 1944. лично видео четничког контролора како ревносно бележи (,,рецка'') сваку канту уз ракијицу и мезе. Повремено би га обилазила четничка супер-контрола да види како иде вршидба и да контролор случајно није претерао са ракијицом и заспао.
Не оправдавам ја ништа него ти наступаш са комунистичког становишта па није ни чудо што се увек налазиш у необраном грожђу.

Експлоатацију српске привреде преузели су Немци на себе, и Недић је неколико пута тражио да се то врати под управу његових институција, како би боље распоређивао привредна добра, пре свега је мислио на пољопривредне производе док би експлоатација рудника и других сировина остала под немачком управом, и увек је био одбијен, тако да је и у храни зависио од Немаца.
Да не говорим о снабдевању и опремању војске где је опет зависио од Немаца, није он опремао немачке дивизије него они њега, и то ограничено, углавном су опремали Љотићевце као поузданије.

Лично мислим да ти не знаш како су уопште изгледали ти контролори које Дражини четници нису ни имали.

А јеси ли пар година касније ећ дорастао да лично чупаш бркове сељацима или си и то само гледао?

Back