Otkrivenje Jovanovo

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Размишљам ја о теологији дуго, уосталом то ми је посао, али имам утисак да не можемо да нађемо неки почетак да би могли да на основу тога наставимо разговор, оваквим темпом не идемо нигде. Не одговарам на поједине поруке, не јер немам шта да кажем, већ јер са оваквом причом, било шта да неко напише (не само ја), прича иде у ћорсокак.
То ти је као када су питали једног професора - "Колико пута се причешћивати", а он каже "Код сваког светитеља пише другачије", дакле не можемо да то сведемо на математику. Опет - Христос је рекао да се причешћујемо често, а апостол Павле да пазимо, да се не би причешћивали на осуду. Тако да из те лепезе одговора, свако ко дође на ову тему може да цитира неког и да каже да је у праву. То није тешко у доба интернета.
Поента је да дођемо до неког заједничког минимума, барем када је Откривење у питању, али имам утисак да то није могуће.
Не знам да ли си до сада разумео, неко је по професији каноничар, неко је теолог (у општем смислу), неко је литургичар итд.
ne odbacujem ja ucenje crkve, vec je liturgija zivot crkve, bez liturgije nema zivota.
Oво је уопштена реченица која нема везе са нашом причом, коју може свако да каже.
jel se kaze sveti kanon ili se kaze sveta liturgija?
sta cemo sa vekovima kada kanona ni biblije nije bilo?
sta nas povezuje sa tim hriscanima, kanon ili BOGOSLUZENJE?
Pa, nemojmo se vise igrati, uozbiljimo se - koja je to nit koja nas povezuje, ili smo zajedno sa tim hriscanima i danas sluzimo istom BOGU, ILI ISTOM KANONU
Eво, овако одбацујеш каноне. Да се правимо да Библија и канони не постоје ? Ти се у једној реченици позиваш само на Христа као ауторитет, а у каснијој кренеш о Литургији, па заиста не разумем какве сада то има везе са периодом када није било Библије.
У Христово време, за њих је Библија био Стари Завет.
Тако да технички гледано, ако говоримо о Христу, нема периода када није било Светог Писма, само што је за њих Писмо био Стари Завет.
Сама Јеванђеља се кристалишу доста рано, већ у другом веку су данашња 4 јеванђеља препозната као истинита, јер су свети оци морали да их издвоје, и на тај начин означе као истинита, насупрот апокрифима и јеретичким фалсификатима.
У време до краја првог века пишу се сва 4 Јеванђеља, тако да она циркулишу, баш као и писма апостола Павла, од којих су нека и намењена за читање у више заједница (циркуларна писма). Дакле - до званичног кодификовања Библије, постојао је Стари Завет, 4 јеванђеља која постоје и данас, и остатак текстова који се полако обликовао.
Било је и других популарних текстова који нису ушли у канон, осим Јерминог Пастира, ту је Дидахи и сличне књиге. Уосталом тзв. Апостолски канони не потичу од апостола, јер су записани доста касније, предпоставља се да су они били део Предања.
И то је одговор на то шта је било пре него смо имали Библију. Имали смо (као што и данас имамо) Предање, које је пре или касније било записивано, да ли у канонима, или у списима попут Дидахи - Учење 12 апостола, или у делима светитеља.

Poslednja izmena:
али имам утисак да то није могуће.
Pa zasto nije moguce? Mozda jer ja nisam dovoljno direktan, evo sad cu da budem, pa citiram sv. IONNA KRONSTATSKOG

„Nijedno ispovedanje Hrišćanske Vere, osim Pravoslavnog, ne može Hrišćanina privesti savršenstvu hrišćanskog života, niti svetosti, savršenom očišćenju grehova i netruležnosti, jer druga ispovedanja nepravoslavnih sadrže „Istinu u nepravdi”
уосталом то ми је посао,
Sta je tvoj posao, da ne vidis da ni jedna druga osim pravoslavne ne odbacuje liturgijski knj.otkrivenja? pa, i coravom je vec jasno, da ja ne izmisljam, vec su ovo fakti - cinjenice. I STA SE ONDA DESAVA? Onda se se svetitelju koji stoji cvrsto na liniji pravoslavlja podmece posthumno da je pravio prorocanske aluzije na knj. otkrivenja, negde 1953!, ''prorokujuci" protiv crvenih, zvezde petokrake i sl? PA JEL TO POSTENO? 1953. godine, u sred komunizma, da prorokuje o oktobarskoj revoluciji? a kako za zivota nije nasao da pravi aluzuje na knj, otkr. nego posthumno?

znas sta, ria? evo da ti kazem - ja mislim da si ti primer licemera, jer lepo i jasno svi zznamo da samo u pravoslavlju nema da se cita na liturgiji knj, otkr. - i sta vise treba, ako knjiga otkr. kaze JA ISUS, A MI ODBACUJEMO TO? ili je knjiga lazna, ili smo mi lazni hriscani, nema trece varijante, svakome je jasno!
да пазимо, да се не би причешћивали на осуду.
UPRAVO ZATO SE I NE CITA KNjIGA OTKRIVENJA, ETO, ZAR TO NIJE DOKAZ?

па заиста не разумем какве сада то има везе са периодом када није било Библије.
ti kao da si protestant, - pa valjda je bilo crkve, man se biblije, pa ne zagovarss valjda da je tvoja crkva sola scrIpitura. HALO, BOGOSLUZENJE, TELO HRISTOVO, KRV HRISTOVA, PA JEL TREBA JA DA TE UCIM STA JE CRKVA, STA JE ZIVOT I MERILO CRKVE - LITURGIJA?. - Kako smo samo mi istocnjaci, danas pravoslavni na njoj izostavili knj. otkrivenja, koja pominje i krv, i jagnje i sve, bas se lepo uklopila u zapadnjacke liturgije, u sve samo ne i u nasu? DA NISMO MI IZDALI ISUSA, odbacujuci njegovo otkrivenje? ajde priznaj da si licemer, bolje.

jel se kaze sveti kanon ili se kaze sveta liturgija?
sta cemo sa vekovima kada kanona ni biblije nije bilo?
sta nas povezuje sa tim hriscanima, kanon ili BOGOSLUZENJE?
Pa, nemojmo se vise igrati, uozbiljimo se - koja je to nit koja nas povezuje, ili smo zajedno sa tim hriscanima i danas sluzimo istom BOGU, ILI ISTOM KANONU

ti kao da si protestant, - pa valjda je bilo crkve, man se biblije, pa ne zagovarss valjda da je tvoja crkva sola scrIpitura. HALO, BOGOSLUZENJE, TELO HRISTOVO, KRV HRISTOVA, PA JEL TREBA JA DA TE UCIM STA JE CRKVA, STA JE ZIVOT I MERILO CRKVE - LITURGIJA?. - Kako smo samo mi istocnjaci, danas pravoslavni na njoj izostavili knj. otkrivenja, koja pominje i krv, i jagnje i sve, bas se lepo uklopila u zapadnjacke liturgije, u sve samo ne i u nasu? DA NISMO MI IZDALI ISUSA, odbacujuci njegovo otkrivenje? ajde priznaj da si licemer, bolje.
Читај пажљиво, ја пишем о Предању, светитељима и канонима, то не постоји код протестаната.
Сам Лутер никада није хтео да прави нову Цркву већ да реформише постојећу. Нити се сам Лутер слаже са собом, зато се и дели на "раног" и "касног" Лутера, да би се ускладиле идеје које је он имао. То нема везе са овим што сам ја писао, јер протестанти своје учење сазнивају само на тумачењу Библије.
Ти си започео причу "шта када Библије није било", сада када смо установили да је у некој форми увек било Библије, неко ти је други крив.
Капирам да неко неће да призна да је погрешио, ал ти си баш претерао.

сада када смо установили да је у некој форми увек било Библије, неко ти је други крив.
nece biti, nego vi cekate antihrista, njega zovete pretecom HRISTA, a HRISTA bi mozda cekali ali tek kada dodje antihrist, jer navodno ste tako razumeli apostola Pavla.
BILO JE STAROG ZAVETA, ALI NAVODNO NOVIM STE SE VI ZAVETOVALI DA PRVO ANTIHRIST TREBA DA DODJE, NJEGA CEKATE, UMESTO HRISTA, - TO HRISCANI NISU RADILI!
већ да реформише постојећу.
reformisi se sam, mani se lutera, trazi da se uvede kniga otkrivenja u liturgiju, ako je ona od HRISTA, A TI HRISCANIN, A LICEMERJA ME PUSTI.
prvo se zaklanjas iza svetotelja ili autoriteta, a sada iza lutera.
Ти си започео причу "шта када Библије није било", сада када смо установили да је у некој форми увек било Библије,
naravno, nije bilo biblije, a bilo je CRKVE, ali ti izgleda zagovaras neki pravoslavni protestantzam.
a da ne uvodimo sad u pricu verzije nama znanog starog zaveta, a povodom novog smo mi pravoslavni izuzetak - samo kod nas se ne cita knj. otkrivenja na liturgiji, i nigde vise.
jel bibilja spasava ili telo i krv HRISTOVA? STA JE MERILO I ZIVOT CRKVE, BIBLIJA ILI liTURGIJA?

licemeru!

Poslednja izmena:
Не знам нити шта нити о чему пишеш, али сам сигуран да ниси добро ни прочитао оно што сам написао.
ti samo vrdas,

da je meni moj HRISTOS POSLAO OTKRIVENJe NE BI BILO ZABRANJENO U CRKVI MOJOJ, LiCEMERU! a sa biblijom mozes znas vec sta, kao i svaki protestant! idi se koronisi, ne nerviraj me vise, praveci se da ne razumes, ili da ja tebe ne razumem.

Poslednja izmena od moderatora:
Tи си почео да видиш протестанте на све стране, не знам са ким си ме помешао, али ниси у праву.
hriscanin dobije HRSTOVO OTKRIVENJE I ZABRANI GA U SVOJOJ CRKVI - JEL TO PRAVOSLAVLJE? i onda se vadi na bibliju, kao svaki protestantnt koji ne zna sta je crkva?

Bezveze se pravis naivan, pitanje je prosto, kako samo da knjiga otkrivenja bude zabranjena kod nas, a ne i kod drugih?

Ти си рекао да ја немам појма, не знам што ме онда питаш.
pa da ljudi vide kako diskutuje licemer.

ej, da je bar jos u nekoj nazovi sekti ili cerkvi knj, otkrivenja zabranjena kao kod nas, ali NIJE!

ja bar sa mojom bracom do 4. veka [vidi opet moj potpis] kazem da je lazno, a sta ti kazes osim sto licemerises?

ma, ... ima dana, cekaj samo... nisam ni racunao na tebe, iz ria novosti.

Poslednja izmena:
hriscanin dobije HRSTOVO OTKRIVENJE I ZABRANI GA U SVOJOJ CRKVI - JEL TO PRAVOSLAVLJE? i onda se vadi na bibliju, kao svaki protestantnt koji ne zna sta je crkva?

Bezveze se pravis naivan, pitanje je prosto, kako samo da knjiga otkrivenja bude zabranjena kod nas, a ne i kod drugih?

Zemo, ti negde rece da DA treba da bude DA a NE da bude NE. Odgovori mi na ova par pitanja sa DA ili NE. Naravno ako zelis.

1. Da li tvoj Episkop prihvata Otkrivenje?
2. Da li Sveti Sabor SPC prihvata Otkrivenje?
3. Da li Sinod sa Patrijarhom Irinejem prihvataju Otkrivenje?
4. Da li svi Episkopi i svo svestenstvo celokupnog Pravoslavlja prihvataju Otkrivenje?
5. Da li ti prihvatas otkrivenje?

Odgovori mi na ova par pitanja sa DA ili NE. Naravno ako zelis.
e pa hvala ti na ostavljenoj mogucnosti - ne zelim, dok god se vi pravite tose - na primer, kazu budisti: poslao nam buda otkrovenje, ali cemo ipak da zabranimo da se cita u nasim hramovima - ajde reci, jel' tebi to logicno, da je bas budistima posalo, a oni kazu neka stoji zapisano, ali ipak da se ne cita na nasoj nasvetijoj sluzbi, neka ga citaju koje god sekte hoce, ali mi originalni i pravi budisti necemo
1. Da li tvoj Episkop prihvata Otkrivenje?
2. Da li Sveti Sabor SPC prihvata Otkrivenje?
3. Da li Sinod sa Patrijarhom Irinejem prihvataju Otkrivenje?
4. Da li svi Episkopi i svo svestenstvo celokupnog Pravoslavlja prihvataju Otkrivenje?
5. Da li ti prihvatas otkrivenje?
niko ne prihvata otkrivenje, od pravoslavnih, jer da ga prihvatamo citali bi ga na liturgiji kao i. svi ostali inoslavni, rimokatolcici ili protestanti, niko ga ne zabranjuje na sluzbi, na liturgiji, SAMO MI! - tako stoje stvari cinjenicno, a mene ne moze niko da laze - je l' ovo fakat, da ili ne?.

i zasto ti mene saljes kod episkopa, idi sam pa pitaj, kako to da ga samo mi ne citamo na liturgiji,a svi drugi citaju? kako nikad nije proslo da se to promeni? to posebno pitaj, mozda i ria zna, jer trazio je da se uvrsti u liturgiji kasnije moskovski i ruski patrrijarh, posle pobede nad napoleonom! - ali je sabor odbio? a zasto je odbio ako je otkrivenje od HRISTA?

bezevze mene prozivas, trebao si vec da vidis da nema coveka ni hijerarhije za mene, ne psotoji niko na svetu ovom koji meni moze da naredi, ni coveka mene da pokori! - ja sam adam, prvi covek upamti vec.

Poslednja izmena:
bezevze mene prozivas, trebao si vec da vidis da nema coveka ni hijerarhije za mene, ne psotoji niko na svetu ovom koji meni moze da naredi, ni coveka mene da pokori! - ja sam adam, prvi covek upamti vec.

Презвитере који су међу вама молим, ја који сам сапрезвитер и свједок Христових страдања, и заједничар у слави која ће се открити:
Чувајте стадо Божије, које вам је повјерено, и надгледајте га, не принудно, него добровољно, и по Богу, не због нечасног добитка,него од срца;
Тако и ви млађи покоравајте се старјешинама, а сви, покоравајући се једни другима, пригрлите смиреноумље, јер се Бог гордима противи а смиренима даје благодат.
Понизите се, дакле, под моћну руку Божију, да вас узвиси кад дође вријеме. (1 Петрова 5)

mora da sam ja izmislio dva kanona, jedan sa, a drugi bez, - kome da se pokorim,pitanje je sad
Пето-шести васељенски сабор је донео одлуку да постоје два канона, један са и један без Откривења.

south je citirao svetog Jovana Zlatoustog, pa je pobegao ne odgovorivsi ko je pseudohrist, kog raskrinkava svetitelj, ako ne onnoga koga citira, a south prevodi sa grckog? - tek kada je ukapirao sta je preveo, na koga se odnosi kad Zlatoust kaze PSEUDOHRIST, onda je pobegao.

vas dvojica se samo pretvarate, umisljate da ste meni nesto spakovali... jedino vam je nadanje da su ljudi ograniceni, da ne kazem glupi,
da ce da kupe pricu da je zlatousti citirao knjigu otkrivenja - jeste, ali kao da je od pseudohrista! - samo tada jedanput, i to raskrinkavajuci je najjasnije moguce!

ali ne marim, reci ce vama ovo isto neko drugi, ne moram ja jer vidim da me smatrate za gordog, ne umisljajte samo da cete da me potresete, jer znate vec sta ja o vama mislim - licemeri.

Poslednja izmena:
Did John Chrysostom Quote the Book of Revelation?
Relied on the biblical index of the Latin translation in Montfaucon’s edition[1], Ch. Baur’s conclusions[2], supplemented by those of R. E. Carter[3], confirmed that the Antiochian canon observed by John Golden Mouth did not include the Revelation.

If we exclude the five ambiguous cases, there still are three disturbing instances: the trumpets in the plural in an apocalyptic context, the angels sent around the world, the armies of angels alongside the judge, all those elements seem to correspond to the Revelation.

If Revelation can really be found by John Chrysostom – the instances above might not give enough evidence of it –, this would mean that in practice the Book of Revelation would have belonged to a second degree of the canon.

https://biblindex-en.hypotheses.org/127

Очигледно да је Откривење било толико раширено, да га Златоусти цитира мада није било у канону антиохијаца.

Очигледно да је Откривење било толико раширено, да га Златоусти цитира мада није било у канону антиохијаца.
Hristos posalje otkrivenje u 1. i do 4. veka ne moze da se rasiri? pa sta ti to govori? kako je ap. PAVLE rasirio hriscanstvo po celom sredozemlju?
zasto bih ja danas slusao bilo koji autoritet, a odbacivao antiohijske autoritete?
all those elements seem to correspond to the Revelation.
svi ti elementi korespondiraju sa apokalipticnom knjizevnoscu i starim zavetom, a nisu nikakvo pozivanje na knjigu otkrivenja od sv. zlatoustog, medjutim vidi moju diskusiju sa south-om
i zasto smo onda dosli mi na ovaj forumu, nego da diskutujemo?
zar te nisam pitao da se umesas u moju i southovi diskusiju, kada je on preveo sv. zlatoustog koji se poziva na jevandjelje i otkrivenje?https://forum.krstarica.com/threads...ovog-nadilazenja.895967/page-10#post-38624744
a od odavde je krenulo, south se upecao
Jos jedan dokaz da je Zlatousti upotrebljavao delove iz Otkrivenja:

Reci Grku da otvori ovaj link: https://www.impantokratoros.gr/BAA6F00E.el.aspx i da pogleda ΜΕΡΟΣ Θ' drugi pasus:

Προσέχετε, να μην δεχτείτε άλλο ψευδο-χριστό αντί εμού του αληθινού. «Πολλοὶ γὰρ ἐλεύσονται ἐν τῷ ὀνόματί μου͵ λέγοντες· ὅτι Ἐγώ εἰμι ὁ Χριστὸς͵ καὶ πολλοὺς πλανήσουσι» (Λουκ. 21.8), και «Ὁ καιρὸς ἐγγύς ἐστι» (Αποκ. 22.10). Μη τρέξετε ξωπίσω τους. Προσέξτε, πόσος λόγος γίνεται στις Γραφές περί αυτών. Γι’ αυτό πολλές φορές σας υπενθύμισα για τους άθεους αιρετικούς, και τώρα παρακαλώ, να μην συμφωνήσετε μαζί τους σε κάποιο πράγμα...

Moj prevod:
.. Pazite da ne prihvatite druog, psevdohrista umesto mene istinitog: ``Jer ce mnogi doci u ime moje govoreci: Ja sam Hristos i mnoge ce prevariti ``( Lk. 21.8) i ``jer je vreme blizu`` (Otk. 22.10) Ne trcite za njima. Zapazite koliko se govori u Pismima o ovome. Zato sam vam vise puta napomenuo za bezbozne jeretike, i sad molim, ne saglasavajte se sa njim za bilo sta....

E sad moj istrazivacu nr.2 da ne bi rekao da je deo, za koji se u ovim patroloskim omilijama govori da je Otkrivenjski, uzet iz nastavka Luke 21.8, postavicu ti originale:
Luka 21.8. ...καὶ ὁ καιρὸς ἤγγικε (vreme se priblizilo) dok u Otkrivenju 22.10 stoji kao sto je i Zlatousti rekao: ὁ καιρὸς γὰρ ἐγγύς ἐστιν ( јер је вријеме близу).
dakle, south nije znao i nije hteo kada je saznao i shvato, da mi odgovori - u kom kontekstu sveti zlatousti citira pisca otkrivenja?

zato se i krije ovo pozivanje na knjigu otkrivenja od strane zlatoustog, jer ga raskrinkava, a inace ga ignorise i ne citira ga [iznad nema govora da neki elementi ''korespondiraju'' osim sa starim zavetom, mozda apokrifima]

Poslednja izmena:
kad vec pominjemo svetog zlatoustog i knjigu otkrivenja, a razumemo engleski:
ja sam potegao debatu da uporedimo tumacenja jevandjelja po jovanu od svetog jovana zlatoustog i avve justina popovica,
gde sam jasno i nedvosmisleno pokazao u kojoj su suprotnosti upravo iz razloga jer je jednom autoritet knj. otkrivenja i za njome se povodi, a drugome nije, vec raskrinkava njenog autora kao i u epizodi sa southom
Prijatelju, imamo jevandjelje, i imamo tumacenje ispod za koje ti ne navodis odkle je i cije je

Sveti Jovan Zlatousti tumaci Jevandjelje po Jovanu da je Hristos osudio i izbacio napolje kneza ovoga sveta - sad je sud ovome svetu, sad ce biti izbacen knez ovoga sveta napolje

prelasceni Justin kaze da Hristos to govori za samoga sebe - za sud sto je knez ovoga sveta osudjen

i opet zlatousti, radi se o versi 11, uporedi iznad istu tu versu tumaci avva justin; judged znaci osudjen, po svetom jovanu je to satana, a po justinu je Hristos.
https://www.biblestudytools.com/his...rysostom/homilies-on-john/homily-lxxviii.html
Ver. 11. "Of judgment, because the prince of this world is judged."

Here again He mooteth the argument concerning righteousness, that He had overthrown His opponent. Now had He been a sinner, He could not have overthrown him; a thing which not even any just man had been strong enough to do. "But that he hath been condemned through Me, they shall know who trample on him hereafter, and who clearly know My Resurrection, which is the mark of Him who condemneth him. For he was not able to hold Me. And whereas they said that I had a devil, and that I was a deceiver, these things also shall hereafter appear to be false;(10) for I could not have prevailed against him, had I been subject to sin; but now he is condemned and cast out."

Did John Chrysostom Quote the Book of Revelation?

Relied on the biblical index of the Latin translation in Montfaucon’s edition[1], Ch. Baur’s conclusions[2], supplemented by those of R. E. Carter[3], confirmed that the Antiochian canon observed by John Golden Mouth did not include the Revelation.

If we exclude the five ambiguous cases, there still are three disturbing instances: the trumpets in the plural in an apocalyptic context, the angels sent around the world, the armies of angels alongside the judge, all those elements seem to correspond to the Revelation.
Ja sam 1. stranicu svoj sajta pre 20 godina i vise, zapoceo i zavrsio - sa trubom; vidimo da sv. ZLATOUSTI mozda korespondira sa starim zavetom i sa apostolom, a da je korespodencija sa knjigom otkrivenja i njenim autorom u negativnom kontekstu koji je i south shvatio na kraju, it seems to me.

OSIJA 8,1 Trubu na usta i reci: kao orao [simbol Jovana - pisca "otkrivenja"] ide na dom Gospodnji; jer prestupiše zavet moj i otpadiše se od zakona mojega.
Meni možete, svakako, zameriti robustnost, ali se ja spremam da dosolim, jer odustajanja nema, i samo je pitanje modaliteta kampanje kojoj sam posvećen u Ime Oca I Sina I Svetog Duha. A da li truba daje nejasan glas, kako upozori apostol (1.Korinćanima 14,8), videćemo. Blago narodu koji zna trubni poklič (Psalam 89,15).

kaze zlatousti stavljajuci se u poziciju HRISTA TMACECI JEVANDJELJE PO HOVANU

for I could not have prevailed against him, had I been subject to sin; but now he is condemned and cast out."

a avva JUSTIN TAJ ISTI STIH KOJI TUMACI I SVETI Zlatoustu tumaci kao da je HRISTOS OSUDJEN, DA JE HRISTOS TAJ OSUDJENI KNEZ

P.S. ONDA SE JAVLJAJU PAMETNJAKOVIVI I KAZU, E PA IZVINI, KNEZOVA IMA VISE, PRAVE SE NAIVNI KAO DA SE NE GOVORI O JEDNOM KNEZU OVOGA SVETA.
Ver. 11. "Of judgment, because the prince of this world is judged."

Duh Sveti pokaraće svet još „za sud, što je knez ovoga sveta osuDJen“. Da, ljudi, su izvršili sud nad Bogom: najsramniji i najodvratniji, kakav ni demoni nisu izvršili kad je u pakao sišao. Ljudi su osudili na smrt Kneza, Vladara ovoga sveta, Tvorca i Svedržitelja i Spasitelja. https://svetosavlje.org/tumacenja-svetog-evandjelja-po-jovanu/18/?pismo=lat

Ocas posla vas preokrene da sluzite knezu ovoga sveta, a da i ne primetite
Ocas posla vas kesarijski prevari da sluzite svetlonosi-luciferu, kaze nema nista sporno da se HRISTOS NAZIVA TIM POJMOM

If we exclude the five ambiguous cases, there still are three disturbing instances: the trumpets in the plural in an apocalyptic context, the angels sent around the world, the armies of angels alongside the judge, all those elements
seem to correspond to the Revelation.
Od te 3 instance za trubu sam ogovorio, mnozinu truba drugi put.
Druga, poslati andjeli po celom svetu, pa ta instanca je jevandjeoska, to HRISTOS KAZE U JEVNDJELJU.
Treca, GOSPOD NA VOJSKAMA, pa to jedino diletatant i nepoznavalac pisma moze da tvrdi da se sveti JOVAN ZLATOUSTI POZIVA NA KNJ. OTKRIVENJA.

Eto, ponuydio sam konkretno mesta iz pisma za diskusiju, razlicita tumacenja, pa se oglasite.
Na primer kada zlatousti kaze '' ne saglasavajte se sa njim za bilo sta.... '' jel to onaj isti na koga nas HRISTOS upozorava i koga u istoj recenici zlatousti citira ili nije?

south-ov
prevod:
.. Pazite da ne prihvatite druog, psevdohrista umesto mene istinitog: ``Jer ce mnogi doci u ime moje govoreci: Ja sam Hristos i mnoge ce prevariti ``( Lk. 21.8) i ``jer je vreme blizu`` (Otk. 22.10) Ne trcite za njima. Zapazite koliko se govori u Pismima o ovome. Zato sam vam vise puta napomenuo za bezbozne jeretike, i sad molim, ne saglasavajte se sa njim za bilo sta....

jel vi shvatate zlatoustog da ce pseudohrist - antihrist tek da dodje, ili da je vec tu i jeretike zaveo mnoge? a mi da ne idemo za njim/a?
jel vam lepo preveo south gde se jasno vidi da zlatosuti upire prstom u prevaranta, pseudohrista, cak ga i citira pozivajuci se na ostvarenje jevendjelja, jer je HRISTOS PRVI PROROKOVAO O NJEMU?

Poslednja izmena:
Ja sam 1. stranicu svoj sajta pre 20 godina i vise, zapoceo i zavrsio
Zemo moj, vidim da te pamcenje odlicno sluzi, pa ako zelis, aj se vrati jedno 25 godina unazad, pa postavi onaj prvi tekst, sigurno nekog amera na relgoidima ( duhovni steroidi) koji si prihvatio. Daj bar da vidimo odakle si pokupio ucenje? Ko je cova? Da vidimo ko je to tamo bućkao i prevario mi zemu?

Jer ako njega prvo raskrinkamo, mozda i popravimo posledice. ;)

Daj bar da vidimo odakle si pokupio ucenje? Ko je cova? Da vidimo ko je to tamo bućkao i prevario mi zemu?

Jer ako njega prvo raskrinkamo, mozda i popravimo posledice. ;)
da taj cova postoji onda ja ne bih po vama imao na bazi cega da se gordim
  • LUKA 21,8 ...Pazite da vas ne prevare, jer mnogi će doći U MOJE IME, govoreći: Ja sam, i vreme se približilo. Nemojte, dakle, ići za njima.
mislis da meni nije jasno da ovo prebacivanje na licnu ravan je u stvari bekstvo od odgovora - ko je cova koji nam je preveo da sv. zlatousti citira knj otkrivenja, ako svi teolozi tvrde suprotno? i to citira knj, otkrivenja raskrinkavajuci pseudohrista, i da ne trcimo za njim kao bezbozni jeretici sto trce
Pa, ne pominje se antihrist samo u Otkrivenju??
da, ja svaki put podvlacim da su hriscani 1. veka cekali HRISTA, pa da su sa posl Solunjanima bese nasli alibi da se umesto HRISTA CEKA PRVO ANTIHRIST. Pa smo dobili sa Jovanovom. poslanicom mnozinu antihrista, tj. njegovu relativizaciju

18 Deco! Poslednje je vreme, i kao što čuste da će doći antihrist, i sad mnogi antihristi postaše; po tom poznajemo da je poslednji čas.
...

meni licno ne smeta da mi zanemarimo antihrista, a da diskutujemo ko je taj pseudohrist koga pominje sveti zlatousti [south sto je preveo]

A MOGLI BI OVO DA ANALIZIRAMO:
Svi koji god dođoše pre Mene, lupeži su i razbojnici. 10, 8).

Back