Рекао сам ти, отворио си широку тему, зашто св. Јован Златоусти није говорио о Откривењу као јеретичком делу, и није га цитирао као јеретичко дело, већ у афирмативном смислу ?
Ti mozes da kazes da i ja isto afiormisem tu knjigu tj. pseudohrista - identicno kao i sv. Jovan Zlatousti - sto se tice tog njegovog citiranja ja ni malo ne odudaram, kako on sroci, ja isto.
.. Pazite da ne prihvatite druog, psevdohrista umesto mene istinitog: ``Jer ce mnogi doci u ime moje govoreci: Ja sam Hristos i mnoge ce prevariti ``( Lk. 21.8) i ``jer je vreme blizu`` (OTK. 22.10
eto, pa pazi da ne prihvatis pseudohrista, vidis valjda kako ga citiramo svi ''afirmativno''
Did John Chrysostom Quote the Book of Revelation?
ja ovde na nadjoh odgovor, a od tebe am ocekivao odgovor na pravoslavnu enciklopediju i mnoge druge izvore koji kazu da se sv. Jovan Zlatousti nije uopste pozivao na KNJ. OTKR. ne malo, manje, kako kazes, ili retko, vec uopste - zasto svi oni to tvrde, prvo zasto to pise u pravoslavnoj enciklopediji?
С обзиром да је Св. Иринеј Лионски и други који су се борили против јереси су сигурно познавали Откривење (и сматрали су га делом канона), то је био разлог за Картагински сабор да Откривење укључи у канон,.
mi o irineju znamo samo da je imao probleme sa gnosticarima, i da je bio protiv jeresi
mi u stvari njemu imamo da zahvalimo sto ovoliko znamo o gnosticarima
ne znamo kad je umro, i nismo sigurni kao katolici da je bio mucenik
He is regarded as a martyr by the Catholic Church and by some within the Orthodox Church.
[16]
zapazi ovo
Irenaeus exercised wide influence on the generation which followed. Both
Hippolytus and
Tertullian freely drew on his writings. However, none of his works aside from
Against Heresies and
The Demonstration of the Apostolic Preaching survive today, perhaps because
his literal hope of an earthly millennium may have made him uncongenial reading in the Greek East.[32]
i sad ako mi poticemo iz istocne crkve, znamo da je hiliazam jeres, ajde daj mi ti definiciju hilijasticke jeresi, ako nije irinej bio jeretik, onda nije niko, niti hiliazam postoji kao jeres, niti ijedna sekta je jereticka zbog hiliazma.
to sto se on pokrio gnosticarima, to nista ne menja, mozda je neke prevarilo, ali dajmo da budemo realni.