Основни библијски појмовник

008

Шта је литија ?

За литургију нисам умео једноставније да објасним, извињавам се !
Али за литију не може бити јасније:

Литија је поворка верних са свештенством и црквеним барјацима !

Литија је манифестација побожности о великим празницима ( црквена слава, Богојављење, Васкрс, Спасовдан .. )
Може бити уприличена као нарочито молепствије за престанак кише, суше, рата, епидемије ..

litija.jpg

За литургију нисам умео једноставније да објасним, извињавам се !
Али за литију не може бити јасније:

Литија је поворка верних са свештенством и црквеним барјацима !

Литија је манифестација побожности о великим празницима ( црквена слава, Богојављење, Васкрс, Спасовдан .. )
Може бити уприличена као нарочито молепствије за престанак кише, суше, рата, епидемије ..

Pogledajte prilog 225716

A to se radi na osnovu onoga što su nalupetali nepismeni ribari, kako ti reče?

Ништа не треба да додамо овоме !
Баш ништа !
Мани се духовника који много филозофирају !
Они речима покушавају да те збуне, јер су и сами од Бога кажњени да копају по једноставним истинама !

Волим Бога !
Шта је ту празно и ђаволски ?

Е сад, али ти ипак осећаш да треба још нешто ..?!
То је зато што си напуњена Духом светим !
Ту снагу употреби на љубав према ближњима,
а не на продубљивање једноставне истине
да је Бог фабрикант овога света
и да је Господ наш Исус Христос пострадао за нас.

:cmok:

Pe, eto, vidis da si ipak dopunio. Ljubav je taj element koji nedostaje. Znaci, ne verujemo samo da je On nas Tvorac, nego i nas Nebeski Otac koji nas neizmerno voli i koji brine o nama, a mi kroz ispunjavanje Bozijih Zapovesti i kroz krotkost i smirenost pokazujemo nasu ljubav prema Bogu i na taj nacin uspostavljamo vezu sa Njim. Znaci, nasa veza sa Bogom je ljubav - Bog nas voli svojom savrsenom, bezgranicnom ljubavlju, a mi se trudimo da dostignemo takvu ljubav u nama, naravno, uz Boziju pomoc, jer Hristos nam kaze: "Bez mene ne mozete ciniti nista." Hoce da kaze, da bez Njega ne mozemo ciniti nista dobro. Lose se moze ciniti i bez Bozije pomoci.

Veliki pozdrav, dragi brate :zpozdrav:

009

Шта је молитва ?

molitva je glupo, bespotrebno upucivanje molbe bogu, tj svemiru. razmisljala sam op ovome, ono sto je molitva za mene, dakle obracanje samom sebi, okretanje ka unutra, razmatranje napisanog i povezanost napisanog sa dogadjajima koji nas okruzuju na taj nacin dolazeci do resenja problema ili do spoznaje koja automatski znaci resenje, shvatanje uzroka i posledice...e sad to sto za mene predstavlja molitva u stvari nije molitva u pravom smislu reci, jer sama rec molitva znaci upravo upucena MOLBA...ja ne upucujem molbu nikome, pa ni sama sebi...neko rece da je molitva izraz zahvalnosti bogu...sta ja znam nisam ni zahvalna "nekome" ili "necemu"...saznanje da sam u ravnotezi je mozda neki izraz zahvalnosti ali kome, ili cemu?

molitva je glupo, bespotrebno upucivanje molbe bogu, tj svemiru. razmisljala sam op ovome, ono sto je molitva za mene, dakle obracanje samom sebi, okretanje ka unutra, razmatranje napisanog i povezanost napisanog sa dogadjajima koji nas okruzuju na taj nacin dolazeci do resenja problema ili do spoznaje koja automatski znaci resenje, shvatanje uzroka i posledice...e sad to sto za mene predstavlja molitva u stvari nije molitva u pravom smislu reci, jer sama rec molitva znaci upravo upucena MOLBA...ja ne upucujem molbu nikome, pa ni sama sebi...neko rece da je molitva izraz zahvalnosti bogu...sta ja znam nisam ni zahvalna "nekome" ili "necemu"...saznanje da sam u ravnotezi je mozda neki izraz zahvalnosti ali kome, ili cemu?

Znaci, ti si sama sebi Bog. A u kakvoj si to ravnotezi ?

011

Шта је Стари Завет ?

Стари завет
Из Википедије, слободне енциклопедије

Стари завет је хришћански назив за збирку светих списа које Јевреји називају Танах. Састоји се од књига закона, историје, пророштва и песама.

За хришћане, Стари завет чини први део Светог писма (други део чини Нови завет). Временом је хришћански Стари завет стекао извесне разлике у односу на јеврејски танах.

За јудаизам, збирка светих књига Танаха на хебрејском језику је уобличена још у 5. веку п. н. е. Рана хришћанска црква користила је грчки превод из 2. века п.н.е, који је укључивао и списе којих нема у јеврејском канону. Јероним је сумњао у аутентичност тих књига, али су оне тек протестантском реформацијом одвојене од Старог завета. Православни и римокатолици их зову девтероканонским, а протестанти апокрифним књигама.

Ne treba se truditi da budes u ravotezi, nego da stremis svetlu i dobrom. Svetlo, istina, lljubav i dobrota treba da prevagnu. Ako tezis ravnotezi izmedju dobra i zla, onda ce neminovno prevagnuti zlo.

Јако лепо речено :ok:

Ја тежим позитивном савршенству
и не бринем за негативне ствари,
оне дођу саме по себи !
А ја их онда поправљам ..

Back