Osnovac maturant se utopio posle prijemnog

Umri_muski

Legenda
Poruka
72.725
Ova vest bi obicno bila u kategoriji politika ali ona treba da bude ovde...

Zasto?

Zato sto su prijemni ispiti za osnovce, tj provera znanja osnovaca teska farsa od testiranja.
Bilo da su provaljeni kljucevi tj testovi, ili da se nista ne otkriva i provaljuje...
Zato sto deca ocekuju da prepisuju i da im bude dozvoljeno da prepisuju...

Najgora stvar je sto je to doslo dotle da je to podrazumevano , kao po Talmudu , izuzetak je postao pravilo..

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/hronika/2356264/nestao-decak-kod-reke-vucje.html
http://www.naslovi.net/2016-06-17/mondo/leskovac-u-virovima-nestalo-dete-policija-traga/18583977

Ovaj osnovac je nesrecom bio u ucionici gde se na testu nije moglo prepisivati, pa su mu ocekivanja za upis bila drasticno poremecena.
Najvise sto pece osnovnoskolce je to sto nije jednaka pravda za sve.

Znam recice te pa takav je zivot, ali deca to jos nisu pohvatala koliko je stradalo postenje i koliko ima razlicitog pristupa i prava za naizgled ravnopravne gradjane...

I onda se desi tragedija...

Decko se popeo na zid odakle znaju nekad da skacu u Virove, iritiran i besan i razocaran sto je bio u ucionici gde je sve bilo po pravilima a ne kao u svim ostalim gradovima (a to znam jer znam dosta profesora koji dezuraju na ovom testu i svi su se pravili slepi)....
I skocio je u virove....
I nije isplivao....A jedinac...

Nasli su ga mrtvog na dnu reke oko 17h, a poceli su potragu negde posle 12.30h...
Tragedija.
Razmazenost ili osecaj nepravde???
Neadekvatnost ispitivanja, jer sa pravom se pitaju deca tamo gde nije bilo prepisivanja , zasto su u nepovoljnijem polozaju od onih koji su valjali izmedju sebe odgovore ili cak imali i pomoc i kljuc...

Ovo je za vas mozda samo vest, a za mene je pitanje koje sam vec osetio , pre deset godina, mozda malo manje, isti problem, zasto osakatiti svoje djake kad ostali pustaju svoje i jos ih i guraju.....

U NS znam npr tokom 90-tih prilikom upisa srednje ekonomske je bilo katastrofalnih primera. Masovno su losiji djaci placali i dobijali maksimalan broj bodova na testovima pa su usled toga preskakali dobre djake. Oni su isli u ucionice gde im je diktirano, sve.
Posto se upisivalo ne vise od 150 djaka na smerove koji su trazeni a to su tada bili komercijalisti i tehnicari, ostali su mogli jedino da budu trgovci, kuvari itd
To je za posledicu imalo da neko ko je u osnovnoj bio jak djak, sve petice i max broj bodova donese + solidno posteno uradi testove i samo na 3,4 zadatka ne odgovori ispada iz igre a ne moze se prebaciti na druge srednje jer su popunjena mesta bila.
Usled toga desavalo se da djak koji bi u gimnaziji bio u sredini liste ovde ispadne van kvote za trazene smerove i bude prinudjen da ili propusti godinu ili upise smer za kuvare, trgovce itd
Velika je za tu decu to bila nepravda i mnogi su tu traume dozivljali . Testovi su tada bili vrlo teski u odnosu na danas i bilo je veoma tesko ostvariti maksimalan rezultat pa je zaista bilo slucajevi da odlicni djaci ne udju na trazene smerove i izgube se .

Poslednja izmena:
Renegade-Ns

ne bas

recimo onaj sa svim peticama ima 70 bodova a sa dvojkama 28 http://srednjeskole.edukacija.rs/racunanje-bodova-za-upis-u-srednje-skole

tako da ne moze los preteci odlicnog pa da uradi i sve savrseno.

ja pozdravljam testiranje zato sto daje sansu onima koji nisu bili miljenici a znaju , da urade bolje od miljenika i da ih prestignu

- - - - - - - - - -

jer znamo da uvek ima podmicenih i tatinih ( maminih ) sinova

koji nastavnike caste

pa im dete dobija dobre ocene iako je znanje skriputavo

e na testu oni kiksnu jer nemaju pojma

a roditelji su puni ambicija i planova

kad su vec placali ocekuju da im se planovi nastave i ostvare

PLACACE I DALJE

Ja govorim po starom sistemu kako je bilo tokom 90-tih. U tom periodu vise se dobijalo na testovima u odnosu na sada. Tada se desavalo da bas los djak, dobras dobije maksimalan broj na testovima bodova i pretekne nekoga ko je bio vukovac i koji je odlicno uradio testove ali nije imao max broj bodova nego npr ukupno 90.
Tada je minimum broj bodova bio 93 da bi neko upao u te smerove.
Korupcija je bila veoma izrazena i placalo se na veliko tako da je veliki broj djaka za odredjenu tarifu dobijao max broj bodova iz matematike i srpskog.
Na drugoj strani testovi su tada bili teski tako da bez placanja samo retki su mogli imati maksimalan broj bodova sto je za lose djake pravilo prednost i lako su nadomescivali manjak bodova iz osnovne .

Poslednja izmena:
Ova vest bi obicno bila u kategoriji politika ali ona treba da bude ovde...

Zasto?

Zato sto su prijemni ispiti za osnovce, tj provera znanja osnovaca teska farsa od testiranja.
Bilo da su provaljeni kljucevi tj testovi, ili da se nista ne otkriva i provaljuje...
Zato sto deca ocekuju da prepisuju i da im bude dozvoljeno da prepisuju...

Najgora stvar je sto je to doslo dotle da je to podrazumevano , kao po Talmudu , izuzetak je postao pravilo..

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/hronika/2356264/nestao-decak-kod-reke-vucje.html
http://www.naslovi.net/2016-06-17/mondo/leskovac-u-virovima-nestalo-dete-policija-traga/18583977

Ovaj osnovac je nesrecom bio u ucionici gde se na testu nije moglo prepisivati, pa su mu ocekivanja za upis bila drasticno poremecena.
Najvise sto pece osnovnoskolce je to sto nije jednaka pravda za sve.

Znam recice te pa takav je zivot, ali deca to jos nisu pohvatala koliko je stradalo postenje i koliko ima razlicitog pristupa i prava za naizgled ravnopravne gradjane...

I onda se desi tragedija...

Decko se popeo na zid odakle znaju nekad da skacu u Virove, iritiran i besan i razocaran sto je bio u ucionici gde je sve bilo po pravilima a ne kao u svim ostalim gradovima (a to znam jer znam dosta profesora koji dezuraju na ovom testu i svi su se pravili slepi)....
I skocio je u virove....
I nije isplivao....A jedinac...

Nasli su ga mrtvog na dnu reke oko 17h, a poceli su potragu negde posle 12.30h...
Tragedija.
Razmazenost ili osecaj nepravde???
Neadekvatnost ispitivanja, jer sa pravom se pitaju deca tamo gde nije bilo prepisivanja , zasto su u nepovoljnijem polozaju od onih koji su valjali izmedju sebe odgovore ili cak imali i pomoc i kljuc...

Ovo je za vas mozda samo vest, a za mene je pitanje koje sam vec osetio , pre deset godina, mozda malo manje, isti problem, zasto osakatiti svoje djake kad ostali pustaju svoje i jos ih i guraju.....

Ja sam prva generacija koja je polagala prijemni za srednje škole. Ne da je bilo nameštaljki nego su svi živi lobirali da upišu što bolju gimnaziju. E onda je došao na red upis na fakultete. Što je tu tek bilo nameštaljki. Ni FBI ne bi razotkrio sve umešane i počinioce. Onda je došlo na red zapošljavanje. E tu je i kurta i murta dobijao posao preko veze, kao i danas uostalom.
Ja sam da bih preživeo prve dve prepreke izgubio godinu, ali nekako nisam pridavao značaj tom gubitku.
Treća prepreka (zapošljavanje) je tek posebna priča. Ona i dalje traje.

Ali se sve ipak završava hepiendom, jer svi ti koji su varali i varaju još uvek skupa doprinose da se rađa sve manje dece. Valjda majka priroda vrši selekciju tih bezobraznih.

Nepravda je opasna za taj uzrast.neko ce reci sto se nije bolje spremio.Ima mnogo dece koji imaju tremu pred bilo koje ispite,tako da im od straha stane mozak i nemoze nista ni da odgovori niti napise.A zna da je bolji od nekih medju svojima u razredu,pa to jos vise boli.Veoma teska i strasna trgedija.

Kod ovog decaka je bilo prisutno ocekivanje svi smo isti, nije trema blokirala u smislu ni rec, iako je naravno postojao strah...
Zanimljivo je to kod cele generacije ovih osmaka...
Svi su kuleri do poslednjeg dana, znamo mi , bice prepisivanja i sta onda da se trudimo...
A osnova toga je u jednoj vaznoj cinjenici, a to je da se u Srbiji zakon ne postuje od Vlasti...nego se prave presedani ako ima dovoljan broj bundzija i zainteresovanih...
To deca gledaju zadnjih 5 godina...da sve moze ako se nadje dovoljan broj ljudi i onda se njima ucini....presedan...

Ovo je sa Vucicem postala drzava presedana a ne drzava, dok je sa DS bila drzava zakona ali pljacke preko rupa u zakonu...A kod SPS je moze sve...za nas.Koferce etika...

Politika ili kreiranje mentaliteta naroda, novog naroda kako kaze Vucic?
Ja znam a ovo je primer da deca gledaju i usvajaju te nijanse koje su njima vazne...
Znaci vise nego jasno je da je svim maturantima itekako vazno da se prepisuju...i to je brojna interesna grupa i to nikako ne sme da se zanemari, to je poruka koju Vucic salje kad god moze....ako ste brojni bice...

Ne mozete ni da zamislite kolika je sigurnost u takvo ocekivanje da ce biti dozvoljeno prepisivanje kod maturanata...
Ogromna....ogromna...

Postojanje izuzetaka, gde profesor ili kontrolor vrsi svoj posao nadgledanja po propisu, dovodi do stvaranja buntovnika, sasvim sigurno , besnog i ocajnog, a i u tom godistu vrlo cesto osvetoljubivog i sadisticki sociopatskog....(ne kod ovog decaka).
Jedan primer iz profesorske prakse je npr djak posle nedozvoljene seksualne afere sa profesorkom pada godinu, postaje sociopata, sledece godine sve jedinice i povlaci celo odeljenje u anarhiju tako da i oni imaju sve jedinice....
Ispravljivo?
Jeste, ali dete treba da ponovo zadobije poverenje, ne idealno , ali poverenje da i mali covek moze da donese malu pravdu i ispravku....
Skolski sistem to nece ni pokusati, to je u praksi, dignu ruke profani od celog odelenja...to zahteva sistem prosvete od njih.
Mogu samo da se nadam da neki profan starog kova, altruistickog razmisljanja samo stvori crv , blesak u njima i da saceka da to za godinu dana naraste u svest da je zivot u njihovim rukama, a da smrdljive koji su ih povredili i iskoristili ignorisu i odstrane...

Ovakvi slucajevi nemaju samo jedan uzrok.

Pritisak roditelja na decu je veliki, cesto nerealan, a deca nisu spremna psihicki da ga podnesu niti da ispune ocekivanja. Ili mozda jednostavno nemaju kapacitete za njih. Mali je broj roditelja koji posobnosti svog deteta sagledava realno.

Sa druge strane, svi ucenici misile da ce ih pustiti da prepisuju i grdno se razocaraju kada se to ne desi. Postoje dve grupe: jedna koja se oslanja iskljucivo na prepisivanje i ona druga koja za svaki slucaj uci. Ima i treca, ali vrlo retka, koja samo uci, pa sto joj bog da.

Ocekivanje da ce biti pusteni da prepisjuju je globalni fenomen u Srbiji - pa prepisuju i prolaze na lepe oci korz celo skolovanje, sto ne bi i sad, je l' da? Nastavnici su skloni da dobrom dedetu daju vecu ocenu samo zato sto je mirno i izvrsava svoje obaveze na vreme, a ne nuzno zato sto zna za tu ocenu. Nestasnije i buntovnije dete za isto izlaganje istog gradiva ce dobiti manju ocenu. Na ovaj nacin nastavnik mu indirektno kaze da nije dovoljno dobar, koliko god da se trudi. I sto takav ucenik ne bi digao ruke od ucenja i oslonio se na prepisivanje?

Mene ovakvi testovi uvek potresu, jer deca su tu najmanje kriva. O polaganju male mature im se drobi kao da im zivot od toak zavisi, a to niko zivi nije dokazao. Ne znam za osnovnu skolu (mozda ih ima, nije iskljuceno) koja vodi evidenciju o njihovim djacima tokom srednjoskolskog perioda, o fakultetu da ne pricam.

Ova prica mora da dobije epilog.

Prvo zvanicni izvestaji i "konacna" istina.

http://www.alo.rs/izvuceno-telo-iz-dokinih-virova/56468
http://jugmedia.rs/telo-petnaestogodisnjaka-izvuceno-iz-dokinih-virova-u-kanjonu-vucjanke/

Tako da je jedna strana medalje da se decak nije psihicki nestabilno ponasao usled testova, bar zvanicno to nije dovelo do pogibije.
Druga strana medalje je da su drugari lagali o celoj situaciji skoro do kraja, sto postavlja jedno malo pitanje , a to je znaju li danas 15godisnjaci sta je ozbiljno a sta neozbiljno.
Treca strana medalje je to sto u svakom selu u Srbiji postoje ljudi koji svasta laprdaju i pricaju a postoje ljudi i koji dobro paze sta pricaju i sta je ogovaranje a sta je istina, narocito ako njihova rec moze da nekog osteti ili ugrozi.
Naravno takvi ljudi postoje i u gradovima, samo ih je uvek bilo vise u gradovima i obicno su oni sa visokom strucnom spremom bili odgovorniji i ozbiljniji.
Medjutim, ovde se jasno vidi medijska shizofrenija Srbije a jos jasnije pobeda seljastva u mentalnom smislu.
Jer u malim sredinama vise nema odgovornih ljudi u svojoj reci nego su svi manja ili veca naklapala, navrcu na svoju vodenicu i demagogija i lazno prikazivanje je sastavni deo rada i zivota.
Nije ni cudo ili pitanje je sta je uzrok a sta posledica u buducnosti, to sto deca ocekuju prepisivanje a da sutra veruju u izvrnutu stvarnost da su stvarno zaradili upis i diplomu sutra i da su kvalifikovani i da su znalci ili to sto se sve krivi i lazi se predstavljaju kao istina, pa deca to isto ocekuju i na prijemnima.

Stanje je pocelo da se urusava jos od Slobe, kad je Sloba zvanicno pomagao vojsku a u realu je unistavao, zvanicno jacao srpski polozaj, a u realu ga podrivao i surovao i sa hrvatima i sa USA.
Opste licemerje je jedno , pokusaj grebanja naroda za sitnu korist preko lazi, ali mora da postoji i deo sistema koji se namece kao merodavan da otkriva istinu, obicno institucije...
Medjutim, taj deo je urusen i urusavan dok se nije doslo do americkog mentaliteta koji sad imamo, samo nam jos malo fali da svi postanu rulja koja sve zna i ide i resava po svom maloumnom nahodjenju po svom kraju.

Policija se tu jos uvek dobro drzi, jer pored niskog profesionalizma pozornika i patrola , imamo ipak jaku kriminalnu sluzbu ili detektivsku.
Ali je sve vise pod politickim uticajem, jer se stalno samara od strane politicara.
Preko tuzilastva.

----------------------------------------------------------------------------
Tema je od jednostavne , apsurda licemerja na polaganjima znanja maturanata, postala sveobuhvatna, licemerje i seljaciluk visokoobrazovanih i naravno niskoobrazovanih ljudi u Srbiji.
Uvek je bilo tracara, ali nivo i obim tracarenja koji se sad javlja je na nivou male dece i njihovog "dosao je andjeo i pojeo parce torte mama , koji si rekla da nesmem da pojedem".

Epilog je po mome sledeci....
U neverici da svi mogu biti toliko neprofesionalni, izvori za ovu temu su zaprljani, jer iako je mozda decak bio nepazljiviji jer je bio iziritiran, nije postojala zelja za samodestrukcijom, bar ne svesna.Zvanicno.Sve ostalo bi bila teorija zavere drzavnih sluzbi i ministarstva prosvete.
To ne znaci da je tema izgubila na istinitosti , samo je izgubila na tragicnosti.
Svi mi zelimo da je tako, jer cak i u smrti bolje je nesrecnim slucajem nego namerom, bar po pravoslavlju.

Isplivali su tragicni detalji neprofesionalnosti gradjanstva, to da su vise rulja nego gradjani, to da su vise manipulatori i lasci bez srama nego osobe koje stoje iza svog izrecenog, i to da izgledaju nesvesni da zamotavaju pricu na svoju stranu...toliko im je to normalno ponasanje.
Nalik na buduce generacije koje ce se secati svog polaganja kao prvog drustveno odgovornog cina....javne istine.Od koje zavise sledece 4 godine obrazovanja.
Nije to prepisivanje na jednom kontrolnom pa dobijes 5 a znas za 2 ili 3....

Jasna je sugestija drustva da je ko se kako snadje....a i toga da ni kriminal ni policija nisu dovoljni da se ljudi ucine odgovornijim prema svojim izjavama.
Jer onda njihove izjave donose velike posledice nekome.A neupleteni.

Zatim kao posledica koju necete saznati je da narod skuplja pare da bi sahranili decaka, jer porodica nema novca za pogrebne usluge, a opstinari pojma nemaju o proceduri kako se preko socijalnog moze obezbediti novac za sahranu i pomognu da amortizuju trosak porodici.
Ne pricam o tome da plate nego da amortizuju trosak.Zbog opsteg kukanja da je opstina bez para.
Ili opet detalja iz druge ruke da je radio na branju voca da bi kupio odecu za maturu koja je bila pre nedelju dana.Te emotivne crte tako pozeljne u savremenom shvatanju ljudi.

Ali u svemu stoji pitanje sa pocetka...
Od KOGA da nauce petnaestogodisnaci sta je ozbiljno a sta neozbiljno ponasanje?

Back