openbox
Poznat
- Poruka
- 8.847
овим путем неко може да отвори тему и да докаже да смо ексимског порекла,
немојте се глупират!
немојте се глупират!
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Данас ми је један пријатељ послао ово: https://www.bokanews.me/featured/osvanuo-novi-mural-oslikana-trobojka-u-tivtu-na-zupi/
Нисам успео наћи ништа конкретно о овоме. Мени делује нелогично. Сама тврдња да би Диван дизајнирао нечију заставу ми је чудна. Предлог да је ово због тога што је распоред на тробојци Француске и Србије био исти ми је бесмислен, јер је Османско царство одржавало веома добре односе са револуционарном Француском и дозвољавало француским субјектима у Истанбулу и Измиру да носе тробојке, насупрот инсистирањима других великих сила да се ношење тробојке забрани.
Молим вас да се суздржите од идентитетских питања, за то имате другу тему. Интересује ме само ова конкретна тврдња.
Та застава из 1835 је била црвено-бело-плава.Твој пост нема баш никакве везе са питањем, пошто причамо о српској застави из 1835.
Данас ми је један пријатељ послао ово: https://www.bokanews.me/featured/osvanuo-novi-mural-oslikana-trobojka-u-tivtu-na-zupi/
Пажљиво прочитај трећу реченицу чланка. Надам се да и ти ниси подлегао епидемији немогућности читања.Какве везе има овај текст са твојим питањем?
А и ти си мустра. Што ниси лепо цитирао контраверзну реченицу:Пажљиво прочитај трећу реченицу чланка. Надам се да и ти ниси подлегао епидемији немогућности читања.
Па има ли информација да се султан Махмуд бавио неком којом врстом дизајна или примењеним уметностима?Пажљиво прочитај трећу реченицу чланка. Надам се да и ти ниси подлегао епидемији немогућности читања.
Није нашу тробојку "дизајнирао нити осмислио" никакав Султан, већ је он ту заставу прихватио од Срба, који су је предложили ко своју. А у то вријеме Србија није била независна, и Султанова је била задња.Данас ми је један пријатељ послао ово: https://www.bokanews.me/featured/osvanuo-novi-mural-oslikana-trobojka-u-tivtu-na-zupi/
Нисам успео наћи ништа конкретно о овоме. Мени делује нелогично. Интересује ме само ова конкретна тврдња.
Нема, имамо овдје (ен.википедија) доста детаљно описан живот султана Махмута II., немамо података нити да се бавио умјетношћу или дизајном, нити мислећи човјек може озбиљно доживљавати натписе на милогорским порталима, посебно задњих недјеља када се хахуктала пропаганда.Па има ли информација да се султан Махмуд бавио неком којом врстом дизајна или примењеним уметностима?
Нема везе, треба разоткрити и те ствари. Неко може да помисли да је истина.Овдје имамо злоупотребу слободе код отварања теме. Као основ за питање преузет је дио текста милогорског памфлета у којем се настоји укаљати тробојка и шта симболизује.
Да, овде имамо сличан навод и за румунску заставу:Није нашу тробојку "дизајнирао нити осмислио" никакав Султан, већ је он ту заставу прихватио од Срба, који су је предложили ко своју. А у то вријеме Србија није била независна, и Султанова је била задња.
Не, али султан је лично прописао изглед османских војних застава у својој чувеној наредби о стварању Asakir-i Mansure-i Muhammediye.Па има ли информација да се султан Махмуд бавио неком којом врстом дизајна или примењеним уметностима?
Није нашу тробојку "дизајнирао нити осмислио" никакав Султан, већ је он ту заставу прихватио од Срба, који су је предложили ко своју. А у то вријеме Србија није била независна, и Султанова је била задња.
Нема везе, треба разоткрити и те ствари. Неко може да помисли да је истина.
А ако се појаве политичке провокације биће брисане.
Да, овде имамо сличан навод и за румунску заставу:
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_flags_of_Romania
The tricolor was first adopted in Wallachia in 1834, when the reforming domnitor Alexandru II Ghica submitted naval and military colors designs for the approval of Sultan Mahmud II.
Постави тај проглас, па да онда видимо шта то може да значи.Има ли каквих доказа да је предлог са српске стране? Ја сам нашао проглас у коме султан само каже да је дао заставу, не помињући српски предлог.
Тип јесте провокатор, нити један извор (а ја када прилажем извор настојим приложити и назив књиге и линк и по могућности стр. која је скенирана или гдје је цитат) не само на овој теми, није доставио.Постави тај проглас, па да онда видимо шта то може да значи.
Овде имамо два проблема: оригинална тробојка усвојена на Сретењској скупштини је имала другачији распоред боја (зашто је измењен и ко га је онда изменио); непозната (бар мени) је и иницијатива код Порте.Нема никаквих тврдњи да су султан или управа осмислили ту заставу. Ово даде овде највише вуче на дозволи у оквиру игре легалитета и доминације. Ни ми косовске Албанце не можемо да присилимо да користе нашу заставу, али да су некад давно поднели ову исту заставу за област Косово и да им је председник Србије дао да је истичу, то би била велика потврда суверенитета.
Ја то не видим као проблем. Мени је редослед боја небитан. Вероватно није био пуно битан био ни онима што су гласали на скупштини. Неко им рекао да су то словенске боје и подигли руку. После је неко схватио да већ има таква застава, па решио да промени редослед? Или није био у добрим односима са ликом који је предложио тај редослед? Све смо то гледали много пута код нас. Вероватно је неко ко има индустрију платна, агитовао код министра да му намести посао са новим заставама...Овде имамо два проблема: оригинална тробојка усвојена на Сретењској скупштини је имала другачији распоред боја (зашто је измењен и ко га је онда изменио); непозната (бар мени) је и иницијатива код Порте.
У вези са бојама, као што сам рекао, аргумент Француске револуције је бесмислен, јер су Французи шетали Пером 1790-их са кокардама Револуције.
Говоримо о 1835, Пансловенски конгрес је био 1848. А не бих баш ову теорију о индустрији платна у Србији 1835. узимао превише озбиљно. Неки траг је о овоме могао остати, говоримо о држави из 19, не 16, века.Ја то не видим као проблем. Мени је редослед боја небитан. Вероватно није био пуно битан био ни онима што су гласали на скупштини. Неко им рекао да су то словенске боје и подигли руку. После је неко схватио да већ има таква застава, па решио да промени редослед? Или није био у добрим односима са ликом који је предложио тај редослед? Све смо то гледали много пута код нас. Вероватно је неко ко има индустрију платна, агитовао код министра да му намести посао са новим заставама...
Говоримо о 1835, Пансловенски конгрес је био 1848. А не бих баш ову теорију о индустрији платна у Србији 1835. узимао превише озбиљно. Неки траг је о овоме могао остати, говоримо о држави из 19, не 16, века.
Не бих да будем безобразан, али где је ова застава уопште изашла?Па сад... очигледно да Конгрес није мерило ствари. Живимо у органском и аналогном свету.
ttps://en.wikipedia.org/wiki/Sorbs
Sorbian flag, in Pan-Slavic colors, introduced in 1842