Османско порекло српске тробојке?

Данас ми је један пријатељ послао ово: https://www.bokanews.me/featured/osvanuo-novi-mural-oslikana-trobojka-u-tivtu-na-zupi/

Нисам успео наћи ништа конкретно о овоме. Мени делује нелогично. Сама тврдња да би Диван дизајнирао нечију заставу ми је чудна. Предлог да је ово због тога што је распоред на тробојци Француске и Србије био исти ми је бесмислен, јер је Османско царство одржавало веома добре односе са револуционарном Француском и дозвољавало француским субјектима у Истанбулу и Измиру да носе тробојке, насупрот инсистирањима других великих сила да се ношење тробојке забрани.

Молим вас да се суздржите од идентитетских питања, за то имате другу тему. Интересује ме само ова конкретна тврдња.

Radi "prijatelj" na (dez)informacijama ali sve u šesn'est

То остаје енигма, ко се сетио црвено-плаво-беле тробојке и због чега. Наводно, српски трговачки бродови на Дунаву и Сави већ су од раније били користили руску трговачку бело-плаво-црвену тробојку, а када би срели Турке, обрнули би заставу наопачке, јер нису имали право да користе руску. Међутим, верујем да је коначну реч дао Милош Обреновић, када нам је забрањена црвено-бело-плава тробојка, да онда обрнемо руску тробојку. Ево како је изгледала оригинална српска застава из 1835.

obrenovici_slika_4.jpg

Твој пост нема баш никакве везе са питањем, пошто причамо о српској застави из 1835.
Та застава из 1835 је била црвено-бело-плава.

"Глава друга. Боја и грб Сербије.
3) Боја народна Србска јест отворено-црвена, бјела и челикасто-угасита."

Редослед боја је промењен у уставу из 1838 у овај данашњи.

Пажљиво прочитај трећу реченицу чланка. Надам се да и ти ниси подлегао епидемији немогућности читања.
А и ти си мустра. Што ниси лепо цитирао контраверзну реченицу:
"Racionalno objašnjenje za takvu privrženost zastavi koju je dizajnirao turski sultan Mahmut II ne bi bilo lako pronaći. "

Пажљиво прочитај трећу реченицу чланка. Надам се да и ти ниси подлегао епидемији немогућности читања.
Па има ли информација да се султан Махмуд бавио неком којом врстом дизајна или примењеним уметностима?

Данас ми је један пријатељ послао ово: https://www.bokanews.me/featured/osvanuo-novi-mural-oslikana-trobojka-u-tivtu-na-zupi/

Нисам успео наћи ништа конкретно о овоме. Мени делује нелогично. Интересује ме само ова конкретна тврдња.
Није нашу тробојку "дизајнирао нити осмислио" никакав Султан, већ је он ту заставу прихватио од Срба, који су је предложили ко своју. А у то вријеме Србија није била независна, и Султанова је била задња.

Овдје имамо злоупотребу слободе код отварања теме. Као основ за питање преузет је дио текста милогорског памфлета у којем се настоји укаљати тробојка и шта симболизује.
Аутора ако занима има ли "покриће" ова милогорска пропаганда, има тему, рубрику историјска питања, ту је требао то питање поставити.
Овако је безобразно злоупотребљен потфорум, а онда када су по обичају "атерирали падобранци" из ефбиха и кренули са глупим постовима који немају везе са темом, тип оплео по Крстиним форумашима, ето шта је он наивни провокатор очекивао. Па ти си крајње малициозно провукао милогорску пропаганду у уводу теме. И шта очекујеш?

Па има ли информација да се султан Махмуд бавио неком којом врстом дизајна или примењеним уметностима?
Нема, имамо овдје (ен.википедија) доста детаљно описан живот султана Махмута II., немамо података нити да се бавио умјетношћу или дизајном, нити мислећи човјек може озбиљно доживљавати натписе на милогорским порталима, посебно задњих недјеља када се хахуктала пропаганда.
Био јесте склон, као и већина владара уопште, лијепом писању, и имамо његов стилизовани потпис на изражајној калиографгији
1024px-Tugra_Mahmuds_II.png

и то је једино везано за овог султана гдје имамо плаве и црвене нијансе, тешко да су ту ови милогирски пајаци, иако је наравно глупо, нашли инспирацију за своје "премудро запажање", неуко је то.

Poslednja izmena od moderatora:
Овдје имамо злоупотребу слободе код отварања теме. Као основ за питање преузет је дио текста милогорског памфлета у којем се настоји укаљати тробојка и шта симболизује.
Нема везе, треба разоткрити и те ствари. Неко може да помисли да је истина.
А ако се појаве политичке провокације биће брисане.

Није нашу тробојку "дизајнирао нити осмислио" никакав Султан, већ је он ту заставу прихватио од Срба, који су је предложили ко своју. А у то вријеме Србија није била независна, и Султанова је била задња.
Да, овде имамо сличан навод и за румунску заставу:
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_flags_of_Romania

The tricolor was first adopted in Wallachia in 1834, when the reforming domnitor Alexandru II Ghica submitted naval and military colors designs for the approval of Sultan Mahmud II.

Poslednja izmena:
Не, али султан је лично прописао изглед османских војних застава у својој чувеној наредби о стварању Asakir-i Mansure-i Muhammediye.

Нема везе, треба разоткрити и те ствари. Неко може да помисли да је истина.
А ако се појаве политичке провокације биће брисане.

Да, овде имамо сличан навод и за румунску заставу:
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_flags_of_Romania

The tricolor was first adopted in Wallachia in 1834, when the reforming domnitor Alexandru II Ghica submitted naval and military colors designs for the approval of Sultan Mahmud II.

Има ли каквих доказа да је предлог са српске стране? Ја сам нашао проглас у коме султан само каже да је дао заставу, не помињући српски предлог.

Има ли каквих доказа да је предлог са српске стране? Ја сам нашао проглас у коме султан само каже да је дао заставу, не помињући српски предлог.
Постави тај проглас, па да онда видимо шта то може да значи.

Постави тај проглас, па да онда видимо шта то може да значи.
Тип јесте провокатор, нити један извор (а ја када прилажем извор настојим приложити и назив књиге и линк и по могућности стр. која је скенирана или гдје је цитат) не само на овој теми, није доставио.
И овдје ти је у одговору приложио скениран дио странице, не знамо ни извор ни о којем се дјелу ради, утисак је да копира постове са другог форума. Ту је бесмислено водити расправзу.

Везано за ову тему, како нам и говори овај извор (овдје) црвена и плава су боје најстарије познате нам српске заставе
simv-znac02.jpg

још из XIII.вијека, од времена Стефана Владислава.

Након обнове државности имамо већ од 1835-е (а постоје приче и раније) тробојку, кроз разне дизајне, присутну као мотив српској застави, тврдња да је ту заставу дизајнирао султан Махмут II. је неопјевана глупост.

Poslednja izmena:

Нема никаквих тврдњи да су султан или управа осмислили ту заставу. Ово даде овде највише вуче на дозволи у оквиру игре легалитета и доминације. Ни ми косовске Албанце не можемо да присилимо да користе нашу заставу, али да су некад давно поднели ову исту заставу за област Косово и да им је председник Србије дао да је истичу, то би била велика потврда суверенитета Србије на тој територији.

Нема никаквих тврдњи да су султан или управа осмислили ту заставу. Ово даде овде највише вуче на дозволи у оквиру игре легалитета и доминације. Ни ми косовске Албанце не можемо да присилимо да користе нашу заставу, али да су некад давно поднели ову исту заставу за област Косово и да им је председник Србије дао да је истичу, то би била велика потврда суверенитета.
Овде имамо два проблема: оригинална тробојка усвојена на Сретењској скупштини је имала другачији распоред боја (зашто је измењен и ко га је онда изменио); непозната (бар мени) је и иницијатива код Порте.

У вези са бојама, као што сам рекао, аргумент Француске револуције је бесмислен, јер су Французи шетали Пером 1790-их са кокардама Револуције.

Овде имамо два проблема: оригинална тробојка усвојена на Сретењској скупштини је имала другачији распоред боја (зашто је измењен и ко га је онда изменио); непозната (бар мени) је и иницијатива код Порте.

У вези са бојама, као што сам рекао, аргумент Француске револуције је бесмислен, јер су Французи шетали Пером 1790-их са кокардама Револуције.
Ја то не видим као проблем. Мени је редослед боја небитан. Вероватно није био пуно битан био ни онима што су гласали на скупштини. Неко им рекао да су то словенске боје и подигли руку. После је неко схватио да већ има таква застава, па решио да промени редослед? Или није био у добрим односима са ликом који је предложио тај редослед? Све смо то гледали много пута код нас. Вероватно је неко ко има индустрију платна, агитовао код министра да му намести посао са новим заставама...

Ја то не видим као проблем. Мени је редослед боја небитан. Вероватно није био пуно битан био ни онима што су гласали на скупштини. Неко им рекао да су то словенске боје и подигли руку. После је неко схватио да већ има таква застава, па решио да промени редослед? Или није био у добрим односима са ликом који је предложио тај редослед? Све смо то гледали много пута код нас. Вероватно је неко ко има индустрију платна, агитовао код министра да му намести посао са новим заставама...
Говоримо о 1835, Пансловенски конгрес је био 1848. А не бих баш ову теорију о индустрији платна у Србији 1835. узимао превише озбиљно. Неки траг је о овоме могао остати, говоримо о држави из 19, не 16, века.

" Kako je srpska zastava izgledala posle Sretenjskog ustava
Prvi najviši pravni akt u našoj zemlji opisao je boje državne zastave, koje nisu naišle na odobravanje. Znate li kada je i kako srpska zastava dobila današnji raspored boja?

Naime, Ustav iz 1835. godine opisao je zastavu kao "otvoreno crvenu, belu i čelikasto-ugasitu".

Raspored boja je, dakle, sledeći: crvna - bela - plava boja. Što se tiče grba na zastavi, on je u 4. članu Sretenjskog ustava opisan kao krst na crvenom polju, među čijim kracima se nalazi po jedno ognjilo okrenuto ka krstu. Čitav grb opasan je zelenim vencem - s desne strane je venac od hrastovog lista, a s leve od maslinovog.

files.php

Zastava je kritikovana kao previše slična francuskoj revolucionarnoj zastavi, te je Miloš Obrenović, kada je Sretenjski ustav pao, zahtevao od Visoke porte izradu novog, u kome će se naći i član o zastavi i grbu.

Kako istoričar Radoš Ljušić u knjizi ”Kneževina Srbija (1830-1839)” piše, sultan Mahmud II nije odobrio ovu zastavu, već je u decembru 1835. godine knezu Milošu i podunavskim vezirima, pašama, ajanima, vojvodama, kadijama i nadzornicima skela uputio ferman o tome da srpski narod ima pravo da razvija trobojku na trgovačkim lađama.

Uz to, svima je poslao i primerak te zastave: tkaninu na kojoj se, prvi put tim redosledom, pojavljuju vodoravno raspoređene crvena, plava i bela boja."
https://www.nationalgeographic.rs/v...stava-izgledala-posle-sretenjskog-ustava.html

Говоримо о 1835, Пансловенски конгрес је био 1848. А не бих баш ову теорију о индустрији платна у Србији 1835. узимао превише озбиљно. Неки траг је о овоме могао остати, говоримо о држави из 19, не 16, века.

Па сад... очигледно да Конгрес није мерило ствари. Живимо у органском и аналогном свету.
ttps://en.wikipedia.org/wiki/Sorbs

Sorbian flag, in Pan-Slavic colors, introduced in 1842

Па сад... очигледно да Конгрес није мерило ствари. Живимо у органском и аналогном свету.
ttps://en.wikipedia.org/wiki/Sorbs

Sorbian flag, in Pan-Slavic colors, introduced in 1842
Не бих да будем безобразан, али где је ова застава уопште изашла?

Back