Османско порекло српске тробојке?

milsu

Ističe se
Poruka
2.519
Ма каква два орла са две главе? Јеси ли приметио број крила и број нога?
Као што сам рекао двоглаве животиње итекако одвајкада постоје. То што су их примитивни људи сматрали божанственим је друга ствар. Примитивни људи су сматрали и хермафродите (људе са мушким и женским полним органима) божанственим.
А је л' постоје животиње са три главе, или трополни људи? 😂

555px-Triple-headed_eagle_by_grunenberg_1483.jpg


Novikov_triple_eagle.jpg


457px-Lado_sbornik_1911.jpg


656a4e800295bfa626588ece0fecf517.gif


Број нацртаних крила и нога има колико може да стане у слику. 😂

Него да се вратимо на тему. Да ли можемо саставити коначни одговор?

Поштовани,

Боје за српску тробојку преузете су са српског грба. Отворено црвена је боја штита, бела је боја крста, и челикасто-угасита је боја оцила, која се поједностављено приказује као нијанса плаве. Управо је ова челикасто-угасита боја главни доказ да су боје заставе изведене из боја грба, јер без металних оцила на грбу нема ни челикасто-угасите боје на застави. Такође, ова боја је уједно и доказ да се на српском грбу налазе оцила а не грчка слова В, и да овај грб нисмо преузели од Источног Римског Царства, већ је изворно наш. Дакле, боје за српску тробојку нису преузете са руске или француске тробојке, нити их је Султан смислио, већ смо их ми смислили.

Ко је аутор новог распореда боја, то на жалост не можемо са сигурношћу поуздано утврдити, према легенди аутор је Књаз Милош, који је био инспирисан распоредом боја на руској застави, само је обрнуо редослед, "да се Турци не досете, а и да Русима буде мило". Врло је вероватно да је обрнута руска тробојка у народу већ раније неформално коришћена као српска застава, на пример на трговачким бродовима Капетан Мише Анастасијевића, и да је Књаз Милош имао у виду постојање оваквог обичаја. Међутим, као што смо већ утврдили, ако је нови распоред боја могао бити инспирисан руском тробојком, саме боје нису, већ су изведене из српског грба.

С обзиром да је Србија у том тренутку била вазална кнежевина у оквиру Турског Царства, једино је Султан могао позитивно-правно да пропише званичну и легалну заставу Србије. Тако да српска тробојка није симбол ропства под Турцима, већ је симбол процеса ослобађања од ропства под Турцима.

Срдачни поздрав!
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.