ОРТОПЕДИЈА

Vec skoro nedelju dana imam problrem sa hrskavicom u kolenu tokom dana me boli dok hodama pa onda stane i boli samo kad savijem nogu(leva noga).i KAD USTANEM....
nemogu vise stvarno a na netu sam naso da treba da vezbam i da jedem lnaneo seme i da pijem D vitamin....eel ima neko iskustvo sa ovim? i dal neko zna kako sta ko gde samo lekar NEEE!!!!

Dobro,to da li je hrskavica ili nesto drugo ne moze da se kaze na osnovu subjektivnog osecaja,ali nije ni bitno.
Moras da znas jesi li imao ranije slicnih tegoba,da li si ima neku povredu skoro,koliko ti je godina,jel ima jos necega sem bola u zglobu itd.Znaci slozi pricu i bice ti vec jasnije.
Najiskrenij savet je da se ne lecis po netu i ne citas razne tekstove i terapije.Tu ima svasta a ni ti nisi dovoljno merodavan da procenis sta ti treba.
Ukoliko imas bolove mozes privremeno da uzmes neki analgetik.Ako bol potraje naravno knjizicu i KOD LEKARA!!!

Znaci ti trazis savete po mogucnosti lekara i ljudiju slicnim problemima
- al ipak znas da je problem ozbiljnog slucaja koji se leci tako da ides na snimanje - koje ne boli ipak pravilna diagnoza je vise nego potrebna kod takvih slucajeva.
Ajde zamoli nekog da te odveze kod doktora pa dodji sa diagnozom onda cemo ti savetovati.

ovo mi se prvi put desava, a da je hrskavica znam jer moj tata je studirao sort i sportsku medicinu tako da zna sta je kod mene u pitanju jedina je misterija sto neznam kako se pojavilo (jeste da sam imao pre neki dan (pre bolova) neku nezgodu trucko sam se niz 7 stepwenica ali koleno ti nije igralo nikakvu ulogu?????

Imam 17 godina

ovo mi se prvi put desava, a da je hrskavica znam jer moj tata je studirao sort i sportsku medicinu tako da zna sta je kod mene u pitanju jedina je misterija sto neznam kako se pojavilo (jeste da sam imao pre neki dan (pre bolova) neku nezgodu trucko sam se niz 7 stepwenica ali koleno ti nije igralo nikakvu ulogu?????

Imam 17 godina

Svi mi imamo hrskavicu - i dobro je da je imamo. Pad moze da prouzrukuje napukotine koje mozda nece da se vide odma i osete odma. Al ipak da ti podjes doktoru sta ako su nedaj boze maligne koje celije ili nesto slicno. Nemoj tako oholo kod - 17 godina nikog ne boli tek tako ako nije profesionalni sportas - i to samo specialni sportovi - posebno jer si naveo da nemozes da hodas.

27 jula sam se okliznuo na tek oprano stepeniste...pao sam na desni bok i udario nogu o stepenik 1 cm iznad desnog clanka i kuk...bol je bila poprilicna,ali samo taj dan...noga kod clanka se nije ni cak toliko nadula a ni promenila boju...samo se napipavalo pod kozom zadebljanje recimo 2x3 cm...normalno sam hodao bez bolova 3-4 dana a onda mi se preko noci naduo clanak i celo stopalo da se isam mogao osloniti....previjao sam burove obloge...pio tablete za otok i mazao gelom 2 dana i stanje se popravilo....medjutim nakon 7 dana se ponovo sve vratilo....nogu sam snimio...sve OK..analize krvi OK...znaci od tada cim prestane terapija--nakon 3-4 dana naduje se zglob a sada me pomalo bole i zglobovi na prstima....trenutno mi je doktor prepisao 5 inekcija...diklofenak 75 mg...urbazon...i antibiotik...pijem tablete protiv otoka...i mazem gel...IMA LI NEKO IDEJU STA DALJE....dokle mogu da ocekujem probleme ??? kod ortopeda mi se ne ide jer su mnogi poznanici imali losa iskustva...buni me to sto je 2-3sve OK pa se ponavlja...
unapred hvala...

Овако преко форума не може ништа паметно да се каже.
Прво, које си годиште?:mrgreen:
Друго, код повреда меких ткива ножног зглоба појављује се оток на пример, на крају радног дана после вишечасовног седења, док приликом ходања или трчања нема тих проблема.
Треће, лето је било јако топло ( и још је) и то погодује чешћој појави отока.
Ја не бих користио антиреуматик који ти је лекар преписао.
Предлажем криотерапију ледом ( у пластичну чашу сипа се до пола воде и убаци кафена кашичица, па у замрзивач) повређеног зглоба док се лед скроз не истопи (лаганим покретима се трља зглоб).
Који је ефекат криотерапије? Хлађење ледом сужава крвне судове и спречава даље ширење отока. После извесног времена, крвни судови се поново шире и побољшавају прокрвљеност у пределу зглоба и самим тим поспешују опоравак повређеног дела.
Добро је да то радиш сваки дан после повратка са посла.
Током спровођења криотерапије и одмора после тога, неопходно је да зглоб буде у елевацији.

Овако преко форума не може ништа паметно да се каже.
Прво, које си годиште?:mrgreen:
Друго, код повреда меких ткива ножног зглоба појављује се оток на пример, на крају радног дана после вишечасовног седења, док приликом ходања или трчања нема тих проблема.
Треће, лето је било јако топло ( и још је) и то погодује чешћој појави отока.
Ја не бих користио антиреуматик који ти је лекар преписао.
Предлажем криотерапију ледом ( у пластичну чашу сипа се до пола воде и убаци кафена кашичица, па у замрзивач) повређеног зглоба док се лед скроз не истопи (лаганим покретима се трља зглоб).
Који је ефекат криотерапије? Хлађење ледом сужава крвне судове и спречава даље ширење отока. После извесног времена, крвни судови се поново шире и побољшавају прокрвљеност у пределу зглоба и самим тим поспешују опоравак повређеног дела.
Добро је да то радиш сваки дан после повратка са посла.
Током спровођења криотерапије и одмора после тога, неопходно је да зглоб буде у елевацији.
66 sam godiste...
jutros sam gledao savete ortopeda na TV...savetovao je neki konjski balsam....kupio sam ga i mazem....ima li to smisla...posto vec skoro 2 meseca imam probleme...kad bih mogao da ocekujem potpun oporavak....na posao ne idem ....u penziji sam ..ratni vojni invalid....ali puno setam...treba li da mirujem ????

66 sam godiste...
jutros sam gledao savete ortopeda na TV...savetovao je neki konjski balsam....kupio sam ga i mazem....ima li to smisla...posto vec skoro 2 meseca imam probleme...kad bih mogao da ocekujem potpun oporavak....na posao ne idem ....u penziji sam ..ratni vojni invalid....ali puno setam...treba li da mirujem ????

Код ортопедских повреда сви ти лекови, помаде и гелови помажу отприлике само прве три недеље од повреде, односно после само ублажавају симптоме бола и ништа више. Диклофенак је јако неугодан за желудац и зато га не препоручујем.
Не треба уопште да мирујеш, шетај по могућству у удобној спортској обући, по подне криотерапија ледом (мазање зглоба као сладоледом на штапић) и када год си у кући или негде другде где имаш услова, ослободи зглоб (без обуће и чарапе) и нека ти нога буде у елевацији ( уздигнута ). Зглоб може понекад да отиче и 6 месеци после повреде. Треба само бити стрпљив.

Meni i dalje nije jasno kako hrskavica moze da te boli. Ako je ona istrosena i ne "podmazuje" zglob onda je manifestacija bol u zglobu.
Za obnovu hrskavice imas kod nas sad vec more preparata.
Nije za salu, trebao bi obaviti bar te rutinske preglede kod ortopeda.
Mlad si, kosti jos dugo treba da te sluze.

Код ортопедских повреда сви ти лекови, помаде и гелови помажу отприлике само прве три недеље од повреде, односно после само ублажавају симптоме бола и ништа више. Диклофенак је јако неугодан за желудац и зато га не препоручујем.
Не треба уопште да мирујеш, шетај по могућству у удобној спортској обући, по подне криотерапија ледом (мазање зглоба као сладоледом на штапић) и када год си у кући или негде другде где имаш услова, ослободи зглоб (без обуће и чарапе) и нека ти нога буде у елевацији ( уздигнута ). Зглоб може понекад да отиче и 6 месеци после повреде. Треба само бити стрпљив.

hvala na savetima i ohrabrenju...inace od kad se sneg otopi pa skoro dok ne padne ja nosim papuce tkz natikace ili jadranke...
znaci mogao bih da zakljucim da kod mene nije nista ozbiljno...potrebno je vreme....da se ne maltretiram kod ortopeda???? a da a sta sa onim zadebljanjem ???kad ga izmasiram nestane...posle odredjenog vremena se vrati...????

hvala na savetima i ohrabrenju...inace od kad se sneg otopi pa skoro dok ne padne ja nosim papuce tkz natikace ili jadranke...
znaci mogao bih da zakljucim da kod mene nije nista ozbiljno...potrebno je vreme....da se ne maltretiram kod ortopeda???? a da a sta sa onim zadebljanjem ???kad ga izmasiram nestane...posle odredjenog vremena se vrati...????

Задебљање ће нестати за који месец, само ти примењуј по подне криотерапију, умерено шетање и после тога одмарање са уздигнутим зглобом. Најбоље да се подметне неко дебље јастуче или нешто слично; битно је да је од мекшег материјала, тј. да не жуља и притиска јер ће у супротном утицати на лошију циркулацију.
У случају повременог бола, може се намазати тигрова маст ( има је у свим апотекама) или неки други гел на бази етеричних уља. Не треба с тим претеривати јер може да изиритира кожу.
Ако имате услове, пливање је јако делотворно у погледу смањења отока и задебљања.

Cao,ja sam Teodora...imam 14 godina i imam skoliozu.Kicma mi je dole kriva 46 stepeni a gore ne znam koliko je...
Pre par dana sam bila na banjici kod lekara,jer mi je moj ortoped dao uput.Kaze on-mozda ces dobiti mider,a mozda nece biti nista.
Odem ja-a ovaj doktor kaze-ovo je pred operaciju.:confused:
Uzasno se plasim.U subotu dobijam mider i sve cu uciniti samo da ne moram na operaciju.
Dijagnosticirali su mi skoliozu pre sedam godina,u prvom razredu,i od tada se aktivno bavim gimnastikom.Plivam kad god mogu.Ove godine sam prestala sa gimnastikom jer nisam mogla da podnesem da me svi tamo mrze,ali nebitno.Sada treniram odbojku.

Ne znam sta jos mogu da uradim da ne idem na operaciju osim da nosim mider i da treniram cetiri puta nedeljno po 2 sata odbojku,i kuci da radim vezbe koje znam sa gimnastike.

Da li vi znate?

U istom sam sr*nju kao i ti. Isto dve krivine, donja 50, gornja 38...samo sto ja poslednje 3 godine aktivno i svaki dan, bez izuzetka radim vezbe koje sam naucila na Banjici...tokom ovog perioda krivine su mi se samo pogorsavale :dash: . Priznajem, nisam nosila mider i to iz vise razloga. Neudoban je, izuzetno mi je smetao, nervirao me, znatno mi ogranicavao pokrete, drustvo me je zadirkivalo itd. (mogu do prekosutra). Posto sam dugo u problemu, razgovarala sam sa raznim ljudima, citala knjige i na razne druge nacine se informisala, pa mogu da probam da te posavetujem: radi vezbe, ne sa gimnastike nego one koje ce ti pokazati fizijatar (ne mora sa Banjice, to znaju fizijatri u svakom Domu zdravlja, bar bi trebalo), treniraj odbojku, to ti je super, samo vise preporucujem plivanje, jer forsiranje desne ruke (tj.leve ako si levoruka) u odbojci kod smeca i tome slicno moze da ti napravi vise stete nego koristi i ako mozes da podneses mider, nosi ga! Tako ces bar znati da si uradila sve sto je do tebe....i onda sa kontrole na kontrolu - videces kakvo je stanje...a i ako dodje do operacije, ne ocajavaj! To jeste strano telo, sok za organizam i poslednja opcija, ali nije nesto najgore sto moze da ti se desi. Sada je to sve modernije i naprednije nego pre, te sipke su od posebnog materijala i brze se oporavlja od operacije nego pre (ranije se lezalo u gipsu :( ) i samo su ti odredjeni pokreti ograniceni... Sada ti vidi sa svojim lekarom, ne znam da li si dobila, koliko ces jos rasti i kakve su prognoze tvojoj krivini (msm da li ce napredovati ili ne), ali kada se operises sa manjom krivinom, moze i da se svede na 0 stepeni, a i oporavak je brzi i laksi, nego da cekas da krivine puno uznapreduju....i tako....nadam se da sam pomogla! ;)

pre odredjenog vremena sam gledao reportazu na TV sa VMA da je na VMA usavrsena nova tehnika operacije i ugradnje vestackog diskusa....posto mi prijatelj ima strahovitih problema , a ja ne mogu da nadjem na internetu nikakvu informaciju o ovom...molim upucenije da me obaveste ako sta znaju----kolika je uspesnost ove operacije???? i ima li na internetu neka prezentacija da se moze licno uveriti i prosuditi....unapred hvala...

Operacija je uspesna i radi se na VMA.
Problem je u tome sto bi pacijent morao sam da kupi vestacki diskus koji kosta oko 8000 evra koje ne znam da li bi mogao da naplati od osiguranja.
Najbolje je da dodje i sam se raspita kod neurohirurga na VMA.

Operisala sam kuk sa deset godina,sa jedanaest godina su mi izvadili šrafove.....a moj problem je nastao još od kako sam se rodila.Moja bolest je ostehondroza kao beba nosila sam kaiševe i trebala sam da nosim godinu dana,meni su naši lekari skinuli posle šest meseci.I nije se primećivalo sve do moje sedme godine, kada sam počela da se žalim da me boli prepuna.

Sada imam 27 godina i imam česte bolove u predelu kuka,krsta i sada je počelo da se bol širi prema leđima.Ne mogu dugo da stojim, ne mogu dugo da hodam,ne volim da pijem lekove jer to trenutno otkloni bol,a oštetila bi druge organe koje ja ne želim.

Zanima me da li neko može da mi kaže nešto o ovoj bolesti o ostehondrozi , i da li postoji mogućnost da se otkloni bol?

Back