ОРТОПЕДИЈА

....
Pre nego sto se krene sa vezbicama,potrebno je ojacati oslabljene pripoje i tetive,jel ukoliko se krene sa vezbicama pre nego sto se koriguju pripoji uvek ce se jacati ona zdrava strana i problem ce se sve vise i vise pogorsavati!
...
Princip terapije: specijalnim metodama fizikalne terapije ojacati misice, pripoje i tetive i nakon toga krenuti sa vezbama

da li mozete biti malo konkretniji i reci nam, kako se to, kojim specijalnim metodama fizikalne terapije pre korektivnih vezbica jacaju oslabljeni priboji i tetive?

da li mozete biti malo konkretniji i reci nam, kako se to, kojim specijalnim metodama fizikalne terapije pre korektivnih vezbica jacaju oslabljeni priboji i tetive?

Manuelna metoda rasterecenja tacke opterecenja misica i prebacivanje rada misica podjednako na sve pripoje...

za strucna lica:kod skolioze-kada je M.latissimus dorsi u pitanju, najcesce je pod opterecenjem pripoj na crista iliaci a najslabije opterecenje je na processus spinosus, dok su tetive najtanje na crista sacralis mediani !Zato osobe koje imaju funkcionalnu skoliozu imaju bolne senzacije u predelu sakruma i osecaj zategnutosti misica na toj strani.

hvala na odgovoru,
fizijatri su mojoj deci prepisivali vezbice, i pri tom nije ni bilo pomena o toj metodi koja im prethodi pa me isteresuje

ko kod nas prepisuje te metode i/ili ko se njima bavi?

Kod nas,tim metodama se bavi par lekara i fizioterapeuta iz sveta sporta.
Na zalost fizijatri su tu samo da dijagnostikuju skoliozu,prepisu vezbice i da "loptu" prebace trenerima i terapeutima

Skoliozu su mi primetili prvi put doktori i fizioterapeuti u institutu Dr. Simo Milošević u Igalu prilikom pregleda.
Nakon toga, pre oko 1.5 god sam uradila MR u Euromedici, ali su mi tamo rekli da su mi "sabijeni" pršljenovi ( L2-L3, L3-L4 i L4-L5) i da imam išijas jer mi često trni desna noga i imam bol u desnom kuku.
Prilično dugo sam to zanemarivala, :-( ali sada sam rešila da se dam sve od sebe kako bih kičmu oporavila koliko god je to moguće.

Jako bi mi značila preporuka kom doktoru/ustanovi da se obratim, pa vas molim za pomoć.
Hvala unapred.

Pre 2 nedelje sam izvrnuo zglob tokom sporta. Zglob se naduo i odmah sam primenio terapiju ledom, a kasnije i mirovanje. Nisam otisao kod doktora jer sam smatrao da je u pitanju istegnuce ligamenata, a ne bi mi bio prvi put da sam ih istegnuo. Vec 2-3 dana sam hodao uz manje poteskoce a nakon 5 dana bez problema. Od povrede je proslo skoro 3 nedelje medjutim i dalje ne mogu da se bavim sportom i zglob mi dosta krcka u poredjenju sa drugim neuporedivo vise. Bojim se da prilikom pada nisam slomio neku sitnu kost koaj je poremetila zglob, naime ne razumem se mnogo al ovo je prva stvar koju mogu da pretpostavim. Ono sto me najvise uznemiruje da me prilikom hodanja i trcanja uopste ne boli, a tokom sporta kad se ukljuce neki malo komplikovaniji i nagliji pokreti pocne da boli. Intersuje me kolika je mogucnost da sam imao prelom neke kosti a da to nisam znao? I sta je najbolje da radim dalje...

Hvala unapred na odgovoru.

Najverovatnije ,uz istezanje ligamenata, doslo je i do prezategnutosti tetiva!Ako zelis aktivno da se bavis sportom potrebno je rehabilitovati povredjeni deo.Ako ste vise amater dovoljno je da svaki put kada imate aktivnost, povredjeni deo namazete Biofrizom ili "Konjskim" gelom ili necim slicnim i stavite elasticni zavoj!

kakva fizioterapija - idi kod nekog ok ortopeda pre nego sto bude kasno.

nije kost nego istegnut ligament sto potencijalno unistava hrskavicu - nazalost ne znam nekog dobrog strucnjaka - ortopeda za taj zglob.

Poslednja izmena:
Pre 2 nedelje sam izvrnuo zglob tokom sporta. Zglob se naduo i odmah sam primenio terapiju ledom, a kasnije i mirovanje. Nisam otisao kod doktora jer sam smatrao da je u pitanju istegnuce ligamenata, a ne bi mi bio prvi put da sam ih istegnuo. Vec 2-3 dana sam hodao uz manje poteskoce a nakon 5 dana bez problema. Od povrede je proslo skoro 3 nedelje medjutim i dalje ne mogu da se bavim sportom i zglob mi dosta krcka u poredjenju sa drugim neuporedivo vise. Bojim se da prilikom pada nisam slomio neku sitnu kost koaj je poremetila zglob, naime ne razumem se mnogo al ovo je prva stvar koju mogu da pretpostavim. Ono sto me najvise uznemiruje da me prilikom hodanja i trcanja uopste ne boli, a tokom sporta kad se ukljuce neki malo komplikovaniji i nagliji pokreti pocne da boli. Intersuje me kolika je mogucnost da sam imao prelom neke kosti a da to nisam znao? I sta je najbolje da radim dalje...

Hvala unapred na odgovoru.

Imao sam isti problem. Radi vežve za zagrevanje što češće (vrti zglob) i dok treniraš NEMOJ da ga bandažiraš da bi ti ojačao.

Kada sam se povredio nisam mogao nedelju dana da stanem na nogu, dobrih mesec dana sam ćopao a posle sam polako naprezao zglob i trudio se da izbegnem bandažere. E sad kad recimo igram utakmicu obavezno se bandažiram pošto se tada ne štedim.
Želim ti brz oporavak, pozdrav!

neverujem da si nesto polomio zato sto bi imao mnogo vece bolove a inace te kosti su sitne i tesko pucaju na takav nacin. Moj savet ti je da se ipak javis nekom lekaru ili ako su se bolovi smanjili kupi u apoteci neki hladni gel. Iz mog iskustva mozes da probas sa biofreez ili od skoro se pojavio ahilo gel koji je mozda i najbolji bar po komentarima pacijenata koji su prezadovonjni ahilo gelom.

Ako je neko od lekara diagnostikovao pomeranje prsljenova onda vam je on na osnovu svoje diagnoze trebao reci sta dalje. Postoji varjanta da se to na neki nacin sanira sa kombinacijom elektroterapije i kineziterapije. Naravno da je krajnja mera operacije koja je u nekih 90% uspesna mada uvek ima tih 10% pacijenata koji se i posle operacije zale na bol. Obavezno se javite lekaru koji ce vam na osnovu snimka reci da li je pacijent za terapiju ili se mora operisati

physio hvala na uctivosti i lepom odgovoru...za promenu...pa da,pomereni prsljenovi,ja sam citala da to nastaje prilikom teskog rada a slabih ledjnih misica,pa bi bilo pozeljno da se na vreme pobrinemo za te misice...vec tri godine ga prevlace od doktora do doktora,nalaze neka zarista,samo nesto novo pronalze sta bi kao mogao biti uzrok..klasika,nazalost :(
ps.ja sam vec napomenula da mi tad tastatura nije radila i da je tekst stur,i rekla da mi je zao sto je tako,sad je vec bolje...nema potrebe za negativnim emocijama,ako vam se ne svidja sta pise idite dalje,jednostavno,a pomereni prsljenovi su jednostavno pomereni prsljenovi,pomerili se iz svog lezista,da tako kazem...

Vec skoro nedelju dana imam problrem sa hrskavicom u kolenu tokom dana me boli dok hodama pa onda stane i boli samo kad savijem nogu(leva noga).i KAD USTANEM....
nemogu vise stvarno a na netu sam naso da treba da vezbam i da jedem lnaneo seme i da pijem D vitamin....eel ima neko iskustvo sa ovim? i dal neko zna kako sta ko gde samo lekar NEEE!!!!

Back