Opsada Sarajeva 1943. godine

• Začetnik teme Začetnik teme Koča
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mene je uvek zanimalo sta se desilo sa italijanskom vojskom posle kapitulacije Italije. Nije mi poznato, kako je vecina njihovih snaga vracena u Italiju, preko koga, na koji nacin, kojim putevima? Jeste jedan manji deo italijanskih vojnika ostao i borio se u ulavnom partizaniskim jedinicama, mada mi je poznato da ih je bilo i u cetnicima ali su u pitanju male brojke da bi Nemci u ratnim izvestajima ukazivali na njih. Isto tako, nije bio redak slucaj da su talijani ostali da kao ratni zarobljenici sluze na imanjima radeci poljoprivredne poslove.

Otac Kemala Montena je npr. ostao u Sarajevu (Kroz Sarajevo je prolazila linija njemačke i italijanske okupacione zone)...

Mene je uvek zanimalo sta se desilo sa italijanskom vojskom posle kapitulacije Italije. Nije mi poznato, kako je vecina njihovih snaga vracena u Italiju, preko koga, na koji nacin, kojim putevima? Jeste jedan manji deo italijanskih vojnika ostao i borio se u ulavnom partizaniskim jedinicama, mada mi je poznato da ih je bilo i u cetnicima ali su u pitanju male brojke da bi Nemci u ratnim izvestajima ukazivali na njih. Isto tako, nije bio redak slucaj da su talijani ostali da kao ratni zarobljenici sluze na imanjima radeci poljoprivredne poslove.

Онај део који се повукао је то урадио или морским путем или преко Истре, бар колико ја знам. Немци су доста велик број Италијана позаробљавали, нпр. дивизије Венеција и Гарибалди су биле скоро потпуно разбијене од Немаца...

Зашто кажу ..Italiener und Cetniks drücken stark... Кога то талијани и четници заједно нападају октобар 1943 - Италија је капитулирала месец дана раније.

Dobio sam odgovor i od Samardzica i kao sto je Nenad vec odgovorio, u pitanju su Italijani koji su se pridruzili cetnicima...

Тако, са капитулацијом Италије четници крећу у офанзиву против Немаца на четири сектора:

- против мањих делова 118. ловачке дивизије остављених у долини Лима, који су покушавали да разоружају италијанску дивизију ''Венеција'',

- против главнине 118. ловачке дивизије, заједно са Италијанима, у залеђу Боке Которске, као и у самом заливу,

- против осовинских посада у долини Дрине,

- против 369. дивизије и усташа у правцу Сарајева.

У међувремену, против 7. брдске СС дивизије борили су се Италијани у области Дубровника, док 297. пешадијска дивизија делом остаје на Косову и Метохији, очекујући савезнички падобрански десант, а делом одлази на Јадранско море, у правцу Скадра.

evo jos nekih primera...

Италијанске трупе које су желеле да се боре укључене су у акцију против Немаца, према приморју. Врховна команда је већ 15. септембра послала следећи распис свим јединицама:

''На херцеговачком приморју наше снаге у заједници са италијанским воде тешке борбе са Немцима. Мајор Баћовић храбро руководи овом борбом, иако га комунисти нападају са леђа.''22

И у Херцеговини, као и у другим областима, комунисти су нападали четнике док су четници нападали Немце, али то се овде најмање осећало. О новим успесима Херцеговаца Дража обавештава све јединице 17. септембра:

''Италијанске трупе у Боки Которској помогнуте нашим трупама под командом мајора Баћовића воде борбу против Немаца. Немци имају велике губитке. Код Груде уништен је један транспортни воз са немачким трупама. Из Дубровника велики број Италијана побегао је нама. На херцеговачком приморју боре се само наше трупе, а не комунистичке. Заробљено је 400 Немаца. Од Италијана добили смо оружје и муницију. На нашу интервенцију италијански командант упутио је у савезничке луке 10 хидроавиона, две торпиљерке и два транспортна брода.''23

Британска војна мисија известила је Каиро 29. септембра:

''Од Каверн Два (19 тачка 2: Спрок Хјуоту): Двадесет хиљ(ада) Италијана у и око Дубровника пристали да се боре против Хуна али одустали кад су им Хуни одузели оружје. Сад се само два батаљона бије против Хуна, остало хунски заробљеници. Дуж обале од Дубровника до Которске поморске базе, Италијани и Михаиловићеви људи заједно туку Немце, велика битка близу Груде. Италијани у Котору чекају да виде савезничке бродове да тамо пристану, то би им подигло морал.25

ЧЕТНИЦИ И КАПИТУЛАЦИЈА ИТАЛИЈЕ
http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=14645

Poslednja izmena:

Back